Przetargi.pl
USŁUGA CAŁODNIOWEGO KOMPLEKSOWEGO ŻYWIENIA PACJENTÓW

Szpital Specjalistyczny im. Ludwika Rydygiera w Krakowie spółka z ograniczoną odpowiedzialnością ogłasza przetarg

  • Adres: 31-826 Kraków, os. Złotej Jesieni 1
  • Województwo: małopolskie
  • Telefon/fax: tel. 12 64 68 502 , fax. 12 64 68 930
  • Data zamieszczenia: 2013-10-30
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Szpital Specjalistyczny im. Ludwika Rydygiera w Krakowie spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
    os. Złotej Jesieni 1 1
    31-826 Kraków, woj. małopolskie
    tel. 12 64 68 502, fax. 12 64 68 930
    REGON: 12118869400000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.rydygierkrakow.pl/umowy
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: Szpital Sp. z o.o.

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    USŁUGA CAŁODNIOWEGO KOMPLEKSOWEGO ŻYWIENIA PACJENTÓW
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1.Przedmiotem zamówienia jest usługa całodziennego kompleksowego żywienia pacjentów; 2.Zakres przedmiotu zamówienia: a) przygotowanie posiłków w ilościach wynikających z ilości hospitalizowanych pacjentów z uwzględnieniem wymogów Zamawiającego i zaleceń dietetycznych Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie; b)dostarczanie posiłków w bemarowym systemie dystrybucji potraw (zbiorczy) do Zamawiającego; c)odbiór od Zamawiającego bemarów i odpadów pokonsumpcyjnych; Wszystkie elementy wykonywanej usługi muszą być zgodne z procedurami systemu Analizy Ryzyka i Kontroli Punktów Krytycznych (Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP) lub zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej GHP w systemie zintegrowanym normy ISO 22000 Bezpieczeństwo Żywności,9001: Zarządzanie jakością. 3.Wykonawca zobowiązany jest do świadczenia usługi zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa, w szczególności z ustawą z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006 r. nr 171, poz. 1225). 4.Wymagania dotyczące posiłków: a)Wykonawca przygotowywać będzie posiłki z produktów znajdujących się w jego dyspozycji. Przygotowanie posiłków odbywać się będzie w pomieszczeniach znajdujących się w dyspozycji Wykonawcy i przy pomocy urządzeń znajdujących się w jego dyspozycji. Kuchnia Wykonawcy musi posiadać stosowne zezwolenie Inspekcji Sanitarnej oraz posiadać aktualny -certyfikat ISO 22000 (HACCP) - System Zarządzania Bezpieczeństwem, -certyfikat ISO 9001 - System Zarządzania Jakością b)Wykonawca dostarczy posiłki w sposób gwarantujący zachowanie temperatury właściwej dla podania posiłku pacjentowi w trakcie całej drogi od Kuchni Wykonawcy do Zamawiającego; c)Gramaturę posiłków, ich wartość kaloryczną i zawartość składników odżywczych określa obowiązująca nomenklatura diet w Szpitalu Specjalistycznym im. Ludwika Rydygiera w Krakowie Sp. z o. o. - Zakład Opieki Długoterminowej ul. Mickiewicza 7 (34 220) Maków Podhalański (załącznik nr 1 do specyfikacji) oraz diety specjalne; W zakresie nieuregulowanym przez Zamawiającego, stosuje się załączniki do Zarządzenia Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z 24 czerwca 1974 r. w sprawie ustalenia racji pokarmowych w całodziennym wyżywieniu określonych grup ludności (Dz. Urz. MZiOS z 1974 r., nr 16 poz. 69) oraz wykaz norm dziennych racji pokarmowych dla zakładów służby zdrowia opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. d)Posiłki obejmują: I śniadanie, obiad i kolację, a w przypadku diet cukrzycowych (określonych w załączniku nr 1 do specyfikacji jako XI) - I śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację oraz tzw. posiłek nocny; e)Na każdą dietę będzie obowiązywał opracowany przez Wykonawcę dekadowy (10 dniowy) jadłospis. Wykonawca zobowiązany jest do przedstawienia jadłospisów dekadowych i uzyskania zatwierdzenia przez Zamawiającego na 10 dni przed rozpoczęciem jej realizacji; f)W Środę Popielcową, Wielki Piątek, Wielkanoc, Wigilię Świąt Bożego Narodzenia należy uwzględnić potrawy tradycyjne, w tym dodatki cukiernicze. 5.Organizacja żywienia: a)Zamawiający przewiduje średnio dziennie następującą ilość posiłków: -I śniadanie - ok. 150 szt. -II śniadanie - ok. 50 szt. (tylko dieta XI) -obiady - ok. 150 szt. -podwieczorki - ok. 50 szt. (tylko dieta XI) -kolacje - ok. 150 szt. -posiłek nocny - ok.30 szt. (tylko dieta XI) b)Wykonawca przygotuje i dostarczy posiłki w liczbie wynikającej z aktualnych potrzeb Zamawiającego. Zamawiający zamówi posiłki w ilości nie mniejszej niż o 25% i nie większej niż o 25% od ilości określonych w pkt. 5 lit. a; c)Usługa nie obejmuje żywienia noworodków. Uwaga: Zamawianie posiłków (z uwzględnieniem rodzajów diet) odbywać się będzie codziennie na podstawie zapotrzebowań żywnościowych sporządzanych przez upoważnionego przedstawiciela Zamawiającego, składanych do godziny 10:30 dnia poprzedniego w stosunku do dnia w którym posiłki mają zostać dostarczone, zaś w piątki do godziny 12:30 (zamówienie na sobotę, niedzielę i poniedziałek). d)Wykonawca będzie dostarczał posiłki do Zamawiającego specjalistycznym transportem na swój koszt i ryzyko, codziennie w następujących godzinach: -Śniadanie 7:30 do 8:00 -Drugie śniadanie 10:30 - 11:00 -Obiad 12:00 - 12:30 -Podwieczorek 15:00 - 15:30 -Kolacja i dodatek nocny (dla diety XI) 17:00 - 17:30 e)Wykonawca zobowiązany będzie do przedstawiania upoważnionemu przedstawicielowi Zamawiającego jadłospisów z gramówkami na dany dzień. W tym celu Wykonawca zobowiązany będzie do zapewnienia 7 egzemplarzy jadłospisu. 6.Dostawa posiłków, odbiór naczyń, odpady. a)Wykonawca zobowiązany będzie dostarczyć posiłki, w systemie bemarowym do Zamawiającego na własny koszt i ryzyko. b)Bemarowy system dystrybucji posiłków zwany zbiorczym: Posiłki muszą być dostarczane z kuchni Wykonawcy do punktu dystrybucyjnego mieszczącego się w siedzibie Zamawiającego w termoportach z wymiennymi wkładami typu GN (różnej wielkości, które pozwalają na zróżnicowanie wielkości posiłków i dostosowanie ich do potrzeb poszczególnych oddziałów) -oraz w termosach (zupy i napoje) gwarantujących utrzymanie właściwej temperatury posiłku, nie mniejszej jednak niż w momencie dostarczenia posiłku do drzwi oddziału: zupy 75°C, drugie danie i inne dania ciepłe 65°C, herbata 75°C - transportem odpowiadającym wymogom sanitarnym. Wędlina, sery oraz inne dodatki na śniadanie i kolacje powinny być dostarczane w pojemnikach atestowanych twardych (gwarantuje to odpowiednie ułożenie porcji i ułatwia wydawanie posiłków). Zabrania się pakowania posiłków w atestowane torebki plastikowe. -Napoje dostarczane będą zbiorczo w termosach dla każdego oddziału. Część napojów pozostanie w dyspozycji oddziału pomiędzy posiłkami. -Posiłki dostarczane do Zamawiającego powinny być w punkcie dystrybucyjnym przepakowane (przez pracowników Wykonawcy) na wózki do transportu na oddziały Zamawiającego. -Termosy podlegać będę zwrotowi w stanie nieumytym. Odbiór następować będzie po wydaniu posiłków, w sposób nie stwarzający zagrożenia higienicznego dla przestrzeni Zamawiającego. -Po każdym posiłku obowiązkiem Wykonawcy będzie odbiór odpadów pokonsumpcyjnych zachowując wymogi sanitarne i epidemiologiczne. Wykonawca zobowiązany jest do przestrzegania obowiązujących przepisów w zakresie wywozu i unieszkodliwiania odpadów pokonsumpcyjnych zgodnie z obowiązującymi przepisami, w szczególności z ustawą z 14 grudnia 2012 r. o odpadach (Dz. U. 2013 poz. 21). -Wykonawca zabezpieczy docelowo odpowiednią ilość GN - ów i termosów. Za stan techniczny sprzętu odpowiada Wykonawca. -Wykonawca będzie dostarczał posiłki całodziennie, własnym transportem, na swój koszt, samochodem przystosowanym do przewozu żywności. -Wykonawca dostosuje się do Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego.(Dz. U. 2007 nr 80 poz. 545). -Za dystrybucję posiłków w systemie bemarowym odpowiada Zamawiający -Wykonawca zapewni potrzebne pojemniki do przewozu i przechowywania w oddziale pieczywa oraz odpadów, jeżeli ich przechowywanie w oddziale będzie wymagane organizacją wydawania posiłków. -Po zakończeniu pory wydawania poszczególnych posiłków wykonawca odbierze odpady pokonsumpcyjne, w oznakowanych pojemnikach. 7.Pozostałe wymagania stawiane przez Zamawiającego. a)Wykonawca musi dysponować należycie wykwalifikowanym i dostatecznie licznym personelem zapewniającym poprawne wykonanie usługi; b)Zamawiający zastrzega sobie - posiadając uprawnienie do wstępu do Kuchni Wykonawcy w terminie uzgodnionym z Wykonawcą - prawo kontroli jakości usług, w szczególności w zakresie: -przestrzegania przepisów norm i zasad sanitarno - epidemiologicznych przy przygotowaniu i dostarczeniu posiłków oraz utylizacji odpadów pokonsumpcyjnych. -przestrzegania diet, normatywnych wartości energetycznych, wartości odżywczych i smakowych oraz sezonowości posiłków, c)Zamawiający zastrzega sobie prawo do wykonania wyrywkowych kontroli badań czystości mikrobiologicznej urządzeń mających kontakt z żywnością, rąk personelu. Kosztami powyższych badan obciążony będzie Wykonawca. d)Zamawiający zastrzega sobie prawo dokonania kontroli zestawionego posiłku: dokonania kontroli wagi, temperatury i estetyki posiłku przez upoważnionego przedstawiciela Zamawiającego. e)Wykonawca zobowiązany jest udostępnić Zamawiającemu na jego żądanie protokoły z każdorazowej kontroli Państwowej Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej i badań wody. f)Zamawiający co najmniej 1 x do roku może zlecić dokonanie badań kaloryczności posiłków przez Sanepid. Kosztami badania obciążony będzie Wykonawca po wykonaniu wskazanego powyżej badania. g)Wykonawca na cały okres obowiązywania umowy musi dysponować kuchnią, w której będzie produkować posiłki dla Zamawiającego.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 6 miesięcy

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: 1.Oferta musi być zabezpieczona wadium w wysokości 9 200,00 zł (słownie: dziewięć tysięcy dwieście złotych 00/100 gr); 2.Wadium musi być wniesione przed upływem terminu do składania ofert; 3.Wadium może być wniesione w jednej lub w kilku następujących formach: a)W pieniądzu na konto Szpitala (decyduje termin uznania rachunku Zamawiającego): Bank Zachodni WBK S.A. XXVII O KRAKÓW NR : 44 1500 1979 1219 7002 3173 0000 b)w poręczeniach bankowych lub poręczeniach spółdzielczej kasy oszczędnościowo-kredytowej, z tym ze poręczenie kasy jest zawsze poręczeniem pieniężnym, c)w gwarancjach bankowych, d)w gwarancjach ubezpieczeniowych, e)w poręczeniach udzielanych przez podmioty, o których mowa w art. 6b ust. 5 pkt. 2 ustawy z dnia 9 listopada 2000 roku o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości. 4.Jeżeli wadium zostanie wniesione w pieniądzu, przelewem, Wykonawca dołącza do oferty kserokopie wniesienia wadium z potwierdzeniem dokonanego przelewu. Na poleceniu przelewu należy wpisać: Wadium - USŁUGA CAŁODNIOWEGO KOMPLEKSOWEGO ŻYWIENIA PACJENTÓW - 12MZP2013 W pozostałych przypadkach (pkt. 3 b, c ,d) wymagane jest dołączenie do oferty oryginału dokumentu wystawionego na rzecz Zamawiającego. Dokumenty o których mowa w punkcie 3 musza zachowywać ważność przez cały okres, w którym Wykonawca jest związany ofertą. 5.Wniesienie wadium w pieniądzu będzie skuteczne, jeżeli w podanym terminie znajdzie się na rachunku bankowym Zamawiającego. 6.Z treści gwarancji (poręczenia) musi jednoznacznie wynikać jaki jest sposób reprezentacji Gwaranta. Gwarancja musi być podpisana przez upoważnionego (upełnomocnionego) przedstawiciela Gwaranta. Podpis winien być sporządzony w sposób umożliwiający jego identyfikację np. złożony wraz z imienną pieczątką lub czytelny (z podaniem imienia i nazwiska). Z treści gwarancji winno wynikać bezwarunkowe, na każde pisemne żądanie zgłoszone przez Zamawiającego w terminie związania ofertą, zobowiązanie Gwaranta do wypłaty Zamawiającemu pełnej kwoty wadium w okolicznościach określonych w art. 46 ust. 5 ustawy Prawo zamówień publicznych. 7.Przy wnoszeniu wadium Wykonawca winien powołać się na numer i nazwę sprawy, której wadium dotyczy. 8.Oferta, która nie będzie zabezpieczona wadium w wymaganej wysokości, dopuszczonej formie i na wymagany czasokres, będzie odrzucona. 9.Zamawiający zwraca niezwłocznie wadium, jeżeli: a)upłynął termin związania ofertą; b)zawarto umowę w sprawie zamówienia publicznego c)Zamawiający unieważnił postępowanie o udzielenie zamówienia. 10.Zamawiający zwraca niezwłocznie wadium na wniosek Wykonawcy który wycofał ofertę przed upływem terminu składania ofert, 11.Zamawiający zatrzymuje wadium, jeżeli Wykonawca którego oferta została wybrana: a)odmówił podpisania umowy w sprawie zamówienia publicznego na warunkach określonych w ofercie; b)nie wniósł wymaganego zabezpieczenia należytego wykonania umowy; c)zawarcie umowy w sprawie zamówienia publicznego stało się niemożliwe z przyczyn leżących po stronie wykonawcy Dokładnie należy podać w ofercie sposób w jaki Zamawiający ma zwrócić wniesione wadium tj. adres banku, numer konta itd. !!! (w przypadku wniesienia wadium w pieniądzu).

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.rydygierkrakow.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach