Przetargi.pl
Świadczenie usługi cateringowej podczas wydarzenia religijnego związanego z Dniami w Diecezji Białostockiej z okazji Światowych Dni Młodzieży 2016

Miasto Białystok ogłasza przetarg

  • Adres: 15-950 Białystok, ul. Słonimska 1
  • Województwo: podlaskie
  • Telefon/fax: tel. 085 869 60 02 , fax. 085 869 62 65
  • Data zamieszczenia: 2016-04-14
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miasto Białystok
    ul. Słonimska 1 1
    15-950 Białystok, woj. podlaskie
    tel. 085 869 60 02, fax. 085 869 62 65
    REGON: 00051500000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.bialystok.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Świadczenie usługi cateringowej podczas wydarzenia religijnego związanego z Dniami w Diecezji Białostockiej z okazji Światowych Dni Młodzieży 2016
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usługi cateringowej podczas wydarzenia religijnego dla 1 300 uczestników Dni w Diecezji w dniu 21 lipca 2016 r., w godz. 12:30-14:00 na placu lub Wydziale Mechanicznym Politechniki Białostockiej, przy ul. Wiejskej 45A w Białystoku (w zależności od warunków pogodowych). a) Zamawiający wymaga dostarczenia ciepłych posiłków w termosach lub podgrzewaczach, następnie sukcesywnego nakładania posiłków w jednorazowe pojemniki termoizolacyjne przed bezpośrednim wydaniem uczestnikom wydarzenia, - Menu na 1300 osób powinno składać się z jednego mięsnego, ciepłego dania głównego, dwóch deserów (owoc i bułka słodka) oraz wody niegazowanej w plastikowych butelkach z nakrętką o pojemności minimum 500 ml, w ilości 1 400 szt. Owoce wystawione na stoiskach w specjalnych skrzynkach transportowych do owoców, a bułki słodkie zapakowane pojedynczo w jednorazowe torebki papierowe białe lub brązowe, również wystawione na stoiskach w specjalnych skrzynkach transportowych do pieczywa i wyrobów cukierniczych, b) Zamawiający wymaga od wykonawcy zapewnienia: - białej zastawy w ilości 1 300 szt., w tym: pojemnik styropianowy, trójkomorowy z plombą np. menu box lub równoważny o wymiarach 240x205x65mm (tolerancja wielkości ? 2 mm), pojemnik musi być przeznaczony do kontaktu z żywnością i posiadać atest PZH, sztućce (nóż i widelec) z materiału PS o wymiarze ? 16 cm, reklamówka foliowa spożywcza bez nadruku o wymiarze ? 25x45cm. Serwetka, nóż i widelec zapakowane razem w foliowym przezroczystym opakowaniu (z uwzględnieniem dodatkowego zabezpieczenia zastawy na 300 kompletów), - minimum 13 stoisk wydawczych nakrytych obrusem w kolorze np. ecru, zapewniających sprawne wydawanie posiłków przez obsługę, przy każdym stoisku 4 osoby z obsługi. Jedno stanowisko wydawcze musi zawierać gotowe do wydania całe menu oraz winiety w języku angielskim zwierające nazwy posiłków, - przy wszystkich stoiskach wydawczych 2 szt. pojemników na odpady (pojemność 240 l.) w kolorze stonowanym, każdy wyposażony w odpowiedni worek na śmieci. Wykonawca odpowiada za opróżnianie pełnych pojemników w trakcie realizacji zamówienia oraz usunięcie nieczystości z miejsca wydarzenia. Powyższej czynności nie mogą wykonywać osoby obsługujące stoiska gastronomiczne, c) wymagania dotyczące obsługi: - minimum 52 kelnerów z czego połowa z nich musi posiadać min. 2-letnie doświadczenie zawodowe, o wysokiej kulturze osobistej, dyskrecji, sprawności, uprzejmości, z pożądaną znajomością języka angielskiego i/lub rosyjskiego w stopniu komunikatywnym, - ubiór - jednolite stroje (mężczyźni i kobiety - biała koszulka polo z krótkim lub długim rękawem, spodnie jeansy w kolorze granatowym, czarne pantofle), - zabronione jest palenie papierosów oraz spożywanie alkoholu przez obsługę, d) do zakresu Wykonawcy należy dostarczenie i rozstawienie czystych namiotów cateringowych stanowiących całkowite zadaszenie wszystkich stoisk wydawczych w kolorze stonowanym np. ecru, e) dnia 21 lipca 2016 roku Wykonawca zobowiązuje się do dostarczenia stołów, namiotów zadaszonych, sprzętu gastronomicznego oraz posiłków własnym środkiem transportu w sposób zgodny z wymaganiami higieniczno-sanitarnymi oraz zgodnie z zasadami transportu żywności. Pełna gotowość wymagana jest najpóźniej na 30 min. przed rozpoczęciem wydarzenia tj. na godz. 12.00, f) wymagania dotyczące serwowanych posiłków: - przygotowanie posiłków w dniu wydarzenia z produktów wykonawcy o długim terminie przydatności do spożycia o najwyższej jakości i z zachowaniem norm bezpieczeństwa zgodnych ze standardami HACCP, - stan posiłków i sposób dostarczenia musi spełniać wymogi Państwowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej, g) Wykonawca odpowiada za bieżące utrzymywanie czystości na miejscu wydarzenia. W przypadku pojawienia się konieczności uprzątnięcia miejsca świadczenia usługi w czasie trwania wydarzenia, danej czynności nie mogą wykonywać osoby obsługujące stoiska gastronomiczne. Wykonawca odpowiada również za uprzątnięcie miejsca wydarzenia i bliskiego sąsiedztwa po zakończeniu świadczenia usługi cateringowej w ciągu 1 godziny. Do Wykonawcy należy odbiór pojemników i odpadów pokonsumpcyjnych niezależnie od ich ilości, h) Zamawiający wyklucza możliwość umieszczania znaków reklamowych Wykonawcy na wszystkich elementach wykorzystywanych do zrealizowania usługi cateringowej wydarzenia, i) w razie stwierdzenia wad w realizacji usługi Zamawiający niezwłocznie poinformuje o ich zaistnieniu Wykonawcę. Wykonawca jest zobowiązany do usunięcia wad niezwłocznie po otrzymaniu zgłoszenia. W przypadku ich nieusunięcia Zamawiający ma prawo do dochodzenia odszkodowania zgodnie z zapisami w § 5 umowy, j) w przypadku korzystania podczas świadczenia usługi ze sprzętów elektrycznych, od strony Wykonawcy leży zapewnienie odpowiedniego zasilania energetycznego, k) Wykonawca nie musi sugerować się ilością zadaszonych stoisk wydawczych, podanych przez Zamawiającego w swej propozycji aranżacji stoisk do podawania posiłków. Zmawiający określa jedynie ich minimalną ilość. Zamawiający zastrzega możliwość zmiany miejsc ustawienia stoisk wydawczych, po wybraniu Wykonawcy w celu świadczenia usługi cateringowej, l) Zamawiający informuje, że niezależnie od miejsca świadczenia usługi cateringowej zakres opisu przedmiotu zamówienia nie ulegnie znacznej zmianie, Zamawiający zastrzega jedynie możliwość zmniejszenia liczby uczestników wydarzenia, oraz podczas świadczenia usługi w obiekcie zadaszonym, Wykonawca nie będzie miał obowiązku dostarczenia namiotów
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553000003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Nie dotyczy

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg ograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Jakość
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: Nie dotyczy
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach