Przetargi.pl
Świadczenie usług gastronomicznych oraz cateringowych na terenie Ośrodka w Rucianem – Nidzie wraz z prawem opcji

Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych ogłasza przetarg

  • Adres: 00-844 Warszawa, Grzybowska 45
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. 48 22 36 09 153
  • Data zamieszczenia: 2024-03-27
  • Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych
    Grzybowska 45
    00-844 Warszawa, woj. mazowieckie
    tel. 48 22 36 09 153
    REGON: 012199305
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.rars.gov.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Świadczenie usług gastronomicznych oraz cateringowych na terenie Ośrodka w Rucianem – Nidzie wraz z prawem opcji
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług gastronomicznych oraz cateringowych przez Wykonawcę na terenie Ośrodka „Wrzosowa Góra” zlokalizowanym w miejscowości Ruciane - Nida, ul. Wrzosowa 1, 12-220 Ruciane –Nida, do którego Zamawiający posiada tytuł prawny.2. Przedmiot zamówienia, o którym mowa w ust. 1 obejmuje:1) usługi gastronomiczne dla:a) gości indywidualnych,b) grup zorganizowanych,polegające na przygotowaniu oraz podaniu posiłków dla gości Ośrodka (zarówno gości indywidualnych jak i grup zorganizowanych) , w postaci śniadań, obiadów, kolacji lub/i obiadokolacji, 7 dni w tygodniu wraz z obsługą tych gości w ramach świadczonych usług.Poprzez Obsługę gości Zamawiający rozumie zapewnienie przez Wykonawcę odpowiedniej ilości wykwalifikowanego personelu, który:• dostarczy i poda ww. posiłki w czasie i w formie uzgodnionej z Zamawiającym tak aby były one dostępne dla każdego z gości Ośrodka, • będzie na bieżąco uzupełniał braki produktów oraz potraw, a w przypadku pojawienia się dodatkowych próśb czy oczekiwań gości udzieli odpowiedniej pomocy i zrealizuje te oczekiwania/prośby jeżeli będzie to możliwe,• będzie dbał o czystość w pomieszczeniu, w którym wydawane są posiłki gościom m.in. poprzez bieżące sprzątanie brudnych naczyń i sztućców i uzupełnianie czystej zastawy, porządkowanie stołów itp. 2) przygotowanie i obsługę przerw kawowych dla uczestników konferencji/szkoleń korzystających z sali konferencyjnej Ośrodka.Przez obsługę przerw kawowych Zamawiający rozumie zapewnienie przez Wykonawcę odpowiedniej ilości wykwalifikowanego personelu, który:• przygotuje przerwę kawową zgodnie ze zgłoszonym zapotrzebowaniem i w uzgodnionej formie,• będzie na bieżąco uzupełniał braki produktów, sprzątał brudne naczynia i uzupełniał czystą zastawę, porządkował przestrzeń, w której podawana jest ww. przerwa kawowa.3) usługi cateringowe dla usług eventowych polegające na przygotowaniu oraz podaniu posiłków w ramach indywidulanie ustalonego menu wraz z obsługą imprez eventowych odbywających się na terenie Ośrodka.Przez obsługę imprez eventowych Zamawiający rozumie zapewnienie przez Wykonawcę odpowiedniej ilości wykwalifikowanego personelu, który:• dostarczy i przygotuje ww. posiłki w czasie i w formie uzgodnionej z Zamawiającym, oraz który będzie podawał posiłki w uzgodnionej formie,• i na bieżąco uzupełniał braki w produktach/ potrawach. Ponadto będzie dbał o czystość m.in. poprzez bieżącą wymianę naczyń i sztućców, porządek na stołach i dookoła nich w całej przestrzeni, w której odbywa się ww. impreza.Usługi będą realizowane przez Wykonawcę sukcesywnie zgodnie z zapotrzebowaniem Zamawiającego. Zamawiający na bieżąco będzie informował Wykonawcę o faktycznym zapotrzebowaniu związanym z wyżywieniem, ilością posiłków oraz okresem realizacji.3. Zamawiający dysponuje na terenie Ośrodka pomieszczeniem gastronomicznym, wyposażonym w urządzenia i sprzęty gastronomiczne (dalej zwanym „Lokal”), udostępniony Wykonawcy za wynagrodzeniem, określonym we wzorze umowy, stanowiącym załącznik nr 7 do SWZ.4. Wydawanie posiłków, o których mowa w ust.3 pkt 1 powyżej, powinno odbywać się w dniach od poniedziałku do niedzieli przez co najmniej 2 godziny (dla każdego z przewidzianych posiłków) w tym śniadania w godzinach 8:00 – 10:00, obiady w godzinach 12:00 – 14:00, zaś kolacje lub/i obiadokolacje 16:00- 20:00.Usługa gastronomiczna, musi być świadczona w taki sposób by zapewnić jednoczesne podanie posiłków grupie do 180 osób w określonych przez Zamawiającego godzinach, przy czym liczba posiłków na dany dzień będzie wskazywana zgodnie z zapotrzebowaniem i sposób określony w § 5 ust. 5 Umowy (załącznik nr 7 do SWZ).Zamawiający zastrzega, że poza sezonem letnim (lipiec-sierpień) liczba posiłków może znacząco się obniżyć nawet o 70% lub więcej.Obsługa grup zorganizowanych oraz przerw kawowych lub imprez eventowych będzie realizowana zgodnie z przedstawionym zapotrzebowaniem, które Zamawiający zgłosi najpóźniej na 3 dni robocze przed dniem, w którym ma nastąpić świadczenie usługi przez Wykonawcę (od poniedziałku do niedzieli w godzinach 7:00-23:00).Wykonawca w przypadku grup zorganizowanych jest także zobowiązany do wydzielenia i oznaczenia odpowiedniej strefy (w przestrzeni, w której serwowane są posiłki) dla każdej z tych grup tak, aby każdy z członków danej grupy mógł zjeść posiłek z pozostałymi uczestnikami grupy, do której należy.Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawiera „Opis przedmiotu zamówienia”stanowiący załącznik nr 1 do SWZ.5. Zamawiający nie dopuszcza składania ofert częściowych.6. Uzasadnienie braku podziału zamówienia na części:Ze względów ekonomicznych i wykonawczych, jednolitości oraz racjonalnego wydatkowania środków publicznych nie ma możliwości podzielenia zamówienia na części. Podział tego zamówienia groziłby ograniczeniem konkurencji albo nadmiernymi trudnościami technicznymi i kosztami wykonania zamówienia, a także potrzebą skoordynowania działań różnych wykonawców realizujących poszczególne części zamówienia. Ponadto istniałoby ryzyko niewykonania części zamówienia. Niedzielenie zamówienia na części nie wyklucza udziału w tym postepowaniu wykonawców z MŚP (np. możliwość powołania się na podmioty trzecie, podwykonawstwo itp.). 7. Zamawiający nie żąda złożenia wraz z ofertą przedmiotowych środków dowodowych.8. Zamawiający nie dopuszcza składania ofert wariantowych.9. Zamawiający żąda wskazania przez Wykonawcę w ofercie części zamówienia, których wykonanie powierzy Podwykonawcom, oraz podania nazw ewentualnych Podwykonawców, jeżeli są już znani.10. Wymagania w zakresie zatrudnienia na podstawie stosunku pracy w okolicznościach, o których mowa w art. 95 Ustawy:1) Zamawiający wymaga zatrudnienia przez Wykonawcę lub Podwykonawcę na podstawie umowy o pracę osób wykonujących następujące czynności w zakresie realizacji zamówienia: prace związane z rozliczaniem i księgowością,niezbędne do prawidłowej realizacji przedmiotu zamówienia;2) w trakcie realizacji zamówienia Zamawiający uprawniony jest do wykonywania czynności kontrolnych wobec Wykonawcy odnośnie do spełniania przez Wykonawcę lub Podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie stosunku pracy osób wykonujących czynności wskazane w pkt 1. W celu weryfikacji spełniania tych wymagań Zamawiający uprawniony jest w szczególności do żądania:a) oświadczenia zatrudnionego pracownika,b) oświadczenia wykonawcy lub podwykonawcy o zatrudnieniu pracownika na podstawie umowy o pracę,c) poświadczonej za zgodność z oryginałem kopii umowy o pracę zatrudnionego pracownika,d) innych dokumentów− zawierających informacje, w tym dane osobowe, niezbędne do weryfikacji zatrudnienia na podstawie umowy o pracę, w szczególności imię i nazwisko zatrudnionego pracownika, datę zawarcia umowy o pracę, rodzaj umowy o pracę i zakres obowiązków pracownika;3) Wykonawca na każde wezwanie Zamawiającego w wyznaczonym w tym wezwaniu terminie przedłoży Zamawiającemu wskazane w pkt 2 dowody w celu potwierdzenia spełnienia wymogu zatrudnienia na podstawie stosunku pracy przez Wykonawcę lub Podwykonawcę osób wykonujących czynności wymienione w pkt 1;4) w przypadku uzasadnionych wątpliwości, co do przestrzegania prawa pracy przez Wykonawcę lub Podwykonawcę, Zamawiający może zwrócić się o przeprowadzenie kontroli przez Państwową Inspekcję Pracy.11. Termin wykonania zamówienia: Umowa zostanie zawarta na czas określony: nie wcześniej niż od 01.05.2024 r. do 31.12.2024 r. lub do wyczerpania kwoty, o której mowa w § 7 ust. 1 Umowy, w zależności od tego które ze zdarzeń nastąpi pierwsze12. Miejsce wykonania zamówienia: Ośrodek „Wrzosowa Góra” zlokalizowanyw miejscowości Ruciane - Nida, ul. Wrzosowa 1, 12-220 Ruciane – Nida.13. Zamawiający przewiduje w ramach niniejszego zamówienia możliwość skorzystania z prawa opcji, o którym mowa w art. 441 ustawy Pzp. Przedmiot umowy w ramach prawa opcji może być realizowany do 12 miesięcy od dnia zakończenia zamówienia podstawowego lub do wyczerpania środków na sfinansowanie zamówienia w ramach opcji. Zamówienie w ramach prawa opcji wykonywane będzie na takich samych warunkach jak zamówienie podstawowe. Zamówienie objęte prawem opcji będzie realizowane po cenach wskazanych przez Wykonawcę w formularzu cenowym. 14. Szacowana wartość zamówienia objętego prawem opcji wynosi 682 500 zł brutto. 15. Prawo opcji jest uprawnieniem Zamawiającego, z którego może ale nie musi skorzystać w ramach realizacji Umowy. W przypadku nieskorzystania przez danego Zamawiającego z prawa opcji, Wykonawcy nie przysługują żadne roszczenia z tego tytułu
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55300000-3
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: 1. Zamawiający wymaga wniesienia wadium w wysokości 30 000,00 zł (słownie:trzydzieści tysięcy złotych 00/100).2. Wadium musi być wniesione przed upływem terminu składania ofert określonegow SWZ.3. Wadium może być wniesione w jednej lub kilku formach, o których mowa w art. 97ust. 7 Ustawy.4. Wadium wnoszone w pieniądzu należy wpłacić przelewem na rachunek bankowynr: 96 1130 1017 0000 3159 1590 0002.5. Jeżeli wadium jest wnoszone w innej formie niż w pieniądzu, Wykonawca przekazujeZamawiającemu oryginał gwarancji lub poręczenia, w postaci elektronicznej.6. Wadium wniesione w formie innej niż w pieniądzu, musi być udzielone do końcaterminu związania ofertą oraz zawierać wszystkie zobowiązania wynikające z art. 98ust. 6 Ustawy.7. Gwarancja lub poręczenie musi zawierać w swojej treści nieodwołalne ibezwarunkowe zobowiązanie wystawcy dokumentu do zapłaty na rzeczZamawiającego kwoty wadium.8. Wadium winno być oznaczone w następujący sposób „Wadium w postępowaniupn. „Świadczenie usług gastronomicznych oraz cateringowych na terenieOśrodka w Rucianem-Nidzie wraz z prawem opcji – BZzp.271.21.2024” lub w innysposób umożliwiający identyfikację postępowania którego dotyczy.9. W przypadku wadium w pieniądzu jego wniesienie następuje z chwilą wpływuśrodków pieniężnych na rachunek bankowy, o którym mowa w pkt 4, w przypadkupozostałych form wadium ich wniesienie następuje w chwili zamieszczenia naPlatformie.
  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: 1.Zamawiający wymaga wykazania przez Wykonawcę spełnienia warunków określonychw art. 112 ust.2 Ustawy dotyczących uprawnień do prowadzenia określonej działalnościgospodarczej lub zawodowej.2. Wykonawca spełni warunek, o którym mowa w pkt 1, jeżeli wykaże, że:1) w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, wykonał należycie co najmniej 2 zamówienia polegające na świadczeniu usługi gastronomicznej i lub cateringowej, polegającej na: wydawaniu posiłków obejmujących śniadania, obiady i kolacje lub obiadokolacje dla gości indywidualnych lub grup zorganizowanych, o wartości co najmniej 50.000,00 zł netto każda;Zamawiający nie dopuszcza sumowania usług z różnych umów w celuuzyskania ww. wartości minimalnej;2) w czasie realizacji umowy będzie dysponował osobą, która będzie pełniłafunkcję koordynatora realizacji umowy i która posiada właściwe doświadczeniei kwalifikacje, tj.: - minimum 3 letnie doświadczenie w zakresie zarządzaniaw gastronomii oraz minimum 2 letnie doświadczenie na stanowiskukierowniczym;Zamawiający przez zarządzanie w gastronomii rozumie czynności obejmujące:realizowanie całokształtu formalności związanych z prowadzeniem lokalu,przyjmowaniem zleceń i obsługa gości, w tym imprez zorganizowanychobejmujących minimum 25 osób, kontrolę spełniania norm wewnętrznych izewnętrznych, opracowywanie harmonogramu dostaw, grafików dlaposzczególnych osób.3. W przypadku usług będących w trakcie wykonywania, wymagania odnośnie: zakresu iwartości wykonywania danej usługi, dotyczą części umowy już zrealizowanej (tj. od dniarozpoczęcia wykonywania usługi do upływu terminu składania ofert) i te parametry(zakres, wartość) Wykonawca zobowiązany jest podać w wykazie usług.4. W przypadku, gdy wartość dostawy została określona w walucie innej niż złoty,przeliczenie nastąpi według średniego kursu złotego ogłoszonego przez Prezesa NBP iobowiązującego w dniu publikacji ogłoszenia w Dz.U.UE niniejszego postępowania.5. Ocena spełniania warunków zostanie dokonana wg formuły “spełnia/nie spełnia” napodstawie złożonych wraz z ofertą oświadczeń oraz dokumentów wymienionych w SWZ.6. W przypadku wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, ww.warunek muszą spełniać wszyscy konsorcjanci.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Tak

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą: 2024-04-05

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach