Przetargi.pl
Świadczenie usług cateringowych w zakresie przygotowania i dostawy całodziennego wyżywienia dla dzieci z Miejskiego Przedszkola Publicznego Nr 3 przy ul. Ceramicznej 5 i Filii MPP Nr 3 przy ul. Dolne Młyny 42a w Bolesławcu

Miejskie Przedszkole Publiczne nr 3 ogłasza przetarg

  • Adres: 59-700 Bolesławiec, ul. Ceramiczna 5
  • Województwo: dolnośląskie
  • Telefon/fax: tel. 75 7348410, 6456552
  • Data zamieszczenia: 2013-11-28
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejskie Przedszkole Publiczne nr 3
    ul. Ceramiczna 5 5
    59-700 Bolesławiec, woj. dolnośląskie
    tel. 75 7348410, 6456552
    REGON: 02127062500000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: Miejskie Przedszkole Publiczne nr 3

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Świadczenie usług cateringowych w zakresie przygotowania i dostawy całodziennego wyżywienia dla dzieci z Miejskiego Przedszkola Publicznego Nr 3 przy ul. Ceramicznej 5 i Filii MPP Nr 3 przy ul. Dolne Młyny 42a w Bolesławcu
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług cateringowych w zakresie przygotowania i dostawy całodziennego wyżywienia dla dzieci z Miejskiego Przedszkola Publicznego Nr 3 przy ul. Ceramicznej 5 i Filii MPP Nr 3 przy ul. Dolne Młyny 42a w Bolesławcu. 2. Przedmiot zamówienia obejmuje: 2.1 Przygotowanie i dostawę posiłków: I śniadanie, II śniadanie, obiad. 2.2 Przygotowywanie posiłków i dostarczenie ich do siedziby zamawiającego w każdym dniu roboczym dla około 120 dzieci w wieku od 3 do 6 lat, korzystających z I i II śniadania oraz obiadu, a także dla około 10 dzieci korzystających tylko z I i II śniadania. 2.3.Dzienna ilość posiłków będzie się zmieniać w zależności od frekwencji dzieci. Zamawiający nie ponosi konsekwencji za zmniejszenie ilości posiłków. 2.4 Zamawiający przewiduje, iż w okresie wykonywania zamówienia ilość posiłków dziennych, które mają być przygotowane, a następnie dostarczone przez wykonawcę wyniesie 52.500 sztuk. 2.5 Zamawiający będzie codziennie przekazywał wykonawcy liczbę dzieci korzystających z posiłków. W przypadku niezgodności, wiążącym dokumentem jest zapis ewidencji dzieci w dzienniku zajęć przedszkola. 2.6. Posiłki muszą być dostarczane codziennie przez 5 dni w tygodniu od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od zajęć przedszkolnych. 2.7. Usługa nie będzie świadczona w ogóle przez dwa miesiące wakacyjne: w lipcu 2014 r. i w sierpniu 2015 r. Natomiast w drugim miesiącu wakacyjnym ilość posiłków może ulec znacznemu zmniejszeniu. Zmniejszona liczba dzieci może wystąpić również w okresie świąt oraz ferii zimowych. 3. Wymagania jakościowe przedmiotu zamówienia 3.1 Jakość posiłków powinna być zgodna z zasadami racjonalnego żywienia dla poszczególnych grup wiekowych. Wykonawca usług musi przestrzegać przepisów ustawy z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006 r. nr 171, poz. 1225 ze zm.), Rozporządzenia nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych oraz innych przepisów szczegółowych dotyczących wymagań higienicznych i zdrowotnych żywności. 3.2 Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCAP. Posiłki muszą spełniać wymogi żywienia zalecane przez Instytut Matki i Dziecka dla dzieci przedszkolnych w wieku 3 do 6 lat. 3.3 Posiłki muszą być wykonywane z naturalnych produktów metodą tradycyjną, nie można używać produktów typu instant oraz gotowych produktów, np. mrożone pierogi, klopsy, gołąbki itp., nie można używać produktów masłopodobnych i seropodobnych. 3.4 Wykonawca jest zobowiązany do pobierania i przechowywania próbek podanych posiłków w specjalnie do tego przeznaczonych lodówkach przez okres 72 godzin od upływu dnia podania. Pobór próbek i ich przechowywanie zgodnie z wymaganiami Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 roku w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz. U. nr 80, poz. 545) 3.5 Wykonawca zobowiązany będzie do zachowania diet pokarmowych w zależności od indywidualnych potrzeb dzieci. Informacja o diecie dziecka zostanie przekazana Wykonawcy pisemnie w momencie uzyskania informacji od rodzica, najpóźniej na 1 dzień przed podaniem posiłku. 3.6 Posiłki muszą mieć właściwą wartość energetyczną oraz składać się z odpowiednio dobranych produktów minimalnie przetworzonych, o zmniejszonej zawartości soli, z ograniczeniem substancji dodatkowych i barwników. Wartość energetyczna posiłków dziennych powinna wynosić: I Śniadanie - 350-425 kkal II Śniadanie - 140-170 kkal Obiad - 420-510 kkal 3.7 Posiłki muszą spełniać wymogi normy żywienia zbiorowego dla dzieci przedszkolnych. 3.8. Reklamacje jakościowe serwowanych posiłków zamawiający zgłaszać będzie wykonawcy w drodze bezpośredniej komunikacji pisemnej lub telefonicznej. 3.9. Wykonawca odpowiada prawnie za żywienie dzieci przed Powiatowym Państwowym Inspektorem Sanitarnym dla miasta Bolesławiec. 3.10. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność cywilną, administracyjną i karną za jakość dostarczanych posiłków oraz skutki wynikające z zaniedbań przy ich przygotowywaniu i transporcie, mogące mieć negatywny wpływ na zdrowie żywionych dzieci. 3.11. Rozliczenie za realizację zamówienia odbywać się będzie raz w miesiącu na koniec miesiąca na podstawie faktycznej liczby dostarczonych posiłków. 4. Uzgodnienia jadłospisu 4.1 Wykonawca zobowiązany jest do przedstawienia Zamawiającemu tygodniowego jadłospisu z 5-dniowym wyprzedzeniem. Po uzgodnieniu i zatwierdzeniu należy wywieszać jadłospis w wyznaczonym miejscu. 4.2 Przy planowaniu posiłków należy uwzględniać zalecaną wartość energetyczną i normy produktów. 4.3 Dzienny posiłek obejmuje: 4.3.1 I śniadanie powinno być wysokokaloryczne i pełnowartościowe. Należy podawać różnorodne zupy mleczne (np.: płatki kukurydziane, ryżowe, jęczmienne, owsiane, kasza manna, kukurydziana, zacierka), do tego kanapki z różnego rodzaju pieczywa z np.: masłem, twarogiem, serem żółtym, chudą wędliną, rybą wędzoną, dżemem, serem topionym i warzywami np.: pomidorem, ogórkiem kiszonym, ogórkiem świeżym , sałatą , szczypiorkiem , rzodkiewką; a także jajecznicę, chude kiełbaski na gorąco , napoje ( np.: herbaty ziołowe, owocowe, herbatę z cytryną, kakao , kawa zbożowa) 4.3.2 II śniadanie powinno być lekkie, ma się składać np. z: bułki słodkiej (jagodzianka, bułeczki maślane, z serem, jabłkiem , marmoladą) lub kanapki z wędliną, jajkiem, serem białym, żółtym, miodem, soków owocowo-warzywnych, warzyw i owoców, deserów np: budyń, kisiel, galaretka, ciasta, ciepłych napojów w okresie późno-jesiennym i zimowym; 4.3.3 obiad jest najbardziej energetycznym posiłkiem w ciągu dnia, powinien składać się z dwóch dań, kompotu z owoców mrożonych lub świeżych, soku lub deseru. Układając jadłospis należy pamiętać, że jeżeli w skład zupy wchodzą produkty zbożowe, to nie mogą one się powtarzać w drugim daniu. Zupa powinna być przyrządzana na wywarze jarskim lub mięsnym. Drugie danie powinno zawierać pełnowartościowe białko, które znajdziemy w mięsie, rybach, jajach, serach, warto je połączyć z ziemniakami, makaronem itp. Na talerzu z drugim daniem obowiązkowo musi być porcja warzyw, gotowanych lub surowych. 4.4 Jadłospis powinien być dostosowany do pory roku. 4.5. Zamawiający nie dopuszcza, żeby w ciągu tygodnia wystąpiła powtarzalność tego samego rodzaju posiłków. 5. Dowóz posiłków: 5.1 Wykonawca będzie dowoził posiłki we własnych termosach i pojemnikach oraz własnym transportem dopuszczonym przez właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej, przystosowanym do przewożenia ciepłej żywności co najmniej na 30 minut przed wydawaniem posiłków. Posiłki muszą posiadać formę gotowych potraw. 5.2 Godziny wydawania posiłków zgodnie z ramowym rozkładem dnia, tj.: 5.2.1 MPP Nr 3, ul. Ceramiczna 5, Bolesławiec - 800, 1100, 1330. 5.2.2 Filia MPP Nr 3, ul. Dolne Młyny 42a, Bolesławiec - 800, 1100, 1330. 5.3. Na wykonawcy ciąży obowiązek takiej organizacji dostawy, aby wydawanie posiłków odbyło się o ustalonych porach. 5.4. Posiłki nie mogą być dostarczane jednorazowo do przedszkola. 5.5. Półprodukty lub całe dania dostarczane przez Wykonawcę winny być transportowane w odpowiednich, przeznaczonych do tego celu pojemnikach, zapewniających temperaturę żywności zgodną z wymogami, tzn. minimalna temperatura zup winna wynosić 75 oC, drugiego dania 65 oC, płynów 80 oC, a maksymalna temperatura produktów zimnych ( sałatki, pasty, sery itp.) 15 oC. 6. Obowiązki wykonawcy. 6.1. Do obowiązków wykonawcy należy: 6.1.1. Przygotowanie i terminowe dostarczenie posiłków do przedszkola. 6.1.2. Mycie i wyparzanie termosów oraz pojemników, w których będą dostarczane posiłki. 6.1.3. Codzienny odbiór i utylizacja resztek pokonsumpcyjnych i odpadków we własnym zakresie i na własny koszt zgodnie z przepisami o ochronie środowiska. 6.1.4. Comiesięczne rozliczanie wsadu do kotła. 6.2 Wykonawca powinien przygotowywać posiłki sam i specjalizować się w żywieniu małych dzieci oraz posiadać odpowiednie zaplecze produkcyjne. 7. Zamawiający informuje, iż wartość zamówienia wynosi 413.175 zł netto.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555231003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie będzie żądał wniesienia wadium.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://www.js.boleslawiec.bip-gov.pl/public/?id=87475
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach