Przetargi.pl
Sukcesywne przygotowywanie i dostawa posiłków do Szkoły Podstawowej w Malcanowie i Gimnazjum z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Jana Pawła II w Gliniance. Numer referencyjny WI.271.25.2015.JS

Gmina Wiązowna ogłasza przetarg

  • Adres: 05-462 Wiązowna, ul. Lubelska 59
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. 022 7890128
  • Data zamieszczenia: 2015-11-30
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gmina Wiązowna
    ul. Lubelska 59 59
    05-462 Wiązowna, woj. mazowieckie
    tel. 022 7890128
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.tuwiazowna.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Sukcesywne przygotowywanie i dostawa posiłków do Szkoły Podstawowej w Malcanowie i Gimnazjum z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Jana Pawła II w Gliniance. Numer referencyjny WI.271.25.2015.JS
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Część I 1.Przedmiotem I części zamówienia jest przygotowywanie i dostawa posiłków standardowych dla dzieci w wieku 6-9 lat do Szkoły Podstawowej w Malcanowie, zgodnie z poniższym zestawieniem rodzajowym: Przewidywana ilość posiłków wynosić będzie ok. 60 sztuk dziennie: drugie danie w opakowaniu jednorazowego użytku + napój. Do każdego posiłku będą dołączone sztućce i kubki na napoje. Poszczególne rodzaje posiłków dostarczane są w pojemnikach jednorazowego użytku posiadających atest do kontaktu z żywnością z zachowaniem rozdziału poszczególnych składników danego posiłku. 2.Zamawiający składa zamówienie ilościowe na poszczególne rodzaje posiłków. Podana ilość posiłków jest szacunkowa i może ulec zmniejszeniu lub zwiększeniu, tzn. nie stanowi ostatecznego rozmiaru zamówienia, w wyniku czego nie może stanowić podstaw do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanych dostaw albo podstawy do odmowy realizacji dostaw. Zamawiający nie będzie ponosił ujemnych skutków finansowych spowodowanych zmniejszeniem ilości i wartości dostaw. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmian ilościowych dostaw posiłków w przedmiocie zamówienia z zastrzeżeniem, iż wartość umowy nie ulegnie zmianie. 3.Zamawiający nie przewiduje waloryzacji cen posiłków zawartych w ofercie wykonawcy w trakcie realizacji niniejszej umowy. Cena jednostkowa posiłków standardowych i dietetycznych będzie taka sama. 4.Wykonawca zobowiązany jest, ze względu na rozliczanie kosztów przez Zamawiającego, na dołączanie do wystawionej faktury VAT dokumentu określającego podział kosztów na: 1)koszt surowców zużytych do przygotowania posiłków, 2)koszt wykonania usługi (pozostałe koszty związane z realizacją zamówienia), z zastrzeżeniem, że koszt surowców zużytych do przygotowania posiłków musi stanowić 60- 70% ceny dostawy poszczególnych rodzajów posiłków. Podział kosztów i zaoferowana cena będą stałe przez cały okres trwania umowy. 5.Szczegółowe wytyczne przygotowywania posiłków stanowią Załącznik nr 8a do SIWZ. 6.Dostawy realizowane będą na podstawie bieżących zamówień telefonicznych składanych przez uprawnionego pracownika Zamawiającego telefonicznie do godz. 09:00 każdego dnia. W zamówieniu określa się liczbę posiłków, a także ewentualne wymagania dietetyczne do ich przygotowania. 7.Dostawy realizowane będą od poniedziałku do piątku do godziny 11:00. Wykonawca sporządza i dostarcza posiłki samodzielnie, własnym transportem. 8.Wykonawca będzie wnosił przedmiot zamówienia do pomieszczeń wskazanych przez Zamawiającego, znajdujących się w jego siedzibie w Malcanowie, ul. Mazowiecka 55. Dostawa, rozładunek i wniesienie realizowane będą na koszt Wykonawcy wkalkulowany w cenę posiłków objętych umową. 9.Dostawa przedmiotu zamówienia wykonywana będzie środkami transportu spełniającymi wymogi sanitarne, zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( Dz. U. Nr 171, poz. 1225, z późn. zm.) oraz rozporządzeniem w sprawie wymagań sanitarnych dotyczących środków transportu żywności (Dz. U. z 2003 r. Nr 21, poz. 179), udokumentowane decyzją/opinią sanitarną wydaną przez Państwowego Inspektora Sanitarnego lub Państwową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną dla transportu artykułów spożywczych niewymagających chłodzenia oraz przewozu posiłków w termosach w ramach cateringu samochodem, którą Wykonawca zobowiązany jest okazać przy dostawie na każde żądanie Zamawiającego. 10.Osoby wykonujące dostawę muszą legitymować się aktualnym zaświadczeniem lekarskim do celów sanitarno- epidemiologicznych, które okazują na każde żądanie Zamawiającego. 11.Posiłki dostarczane będą w dostosowanych do tego celu termoportach i pojemnikach jednorazowego użytku, gwarantujących utrzymanie temperatury dań gorących min. 65°C, napój - min. 70°C, dania zimne 4°C do 15°C przez okres minimum 1 godzinę od momentu dostawy. 12.Wykonawca zobowiązuje się na własny koszt do odbierania, w terminie dostawy obiadów wraz z brudnymi termoportami i pojemnikami jednorazowymi odpadków organicznych pozostałych po posiłkach i zapewnienia stosownego pojemnika do tego celu. 13.Oferowane posiłki winny spełniać wymagania wymienione w obowiązujących przepisach prawa dotyczącego produkcji i obrotu żywności, a w szczególności ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225), wraz z przepisami wykonawczymi, Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. (Dz. U. 2015, poz. 1256) w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach oraz ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2014 r., poz. 669, z późn. zm.). Każdy produkt winien być wyprodukowany i wprowadzony do obrotu z normami systemu HACCP. 14.Materiał opakowaniowy winien być dopuszczony do kontaktu z żywnością, tj. musi spełniać ogólne wymogi dotyczące bezpieczeństwa i zdrowia zgodnie z rozporządzeniem nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością uchylającą dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Wykonawca na żądanie Zamawiającego okazuje stosowne deklaracje zgodności). Poszczególne rodzaje posiłków dostarczane są w pojemnikach zbiorczych, z zachowaniem rozdziału poszczególnych składników danego posiłku. 15.Jakość produktów spożywczych, z których sporządzane są dostarczone posiłki, winna być zgodna z obowiązującymi normami dla produktów pierwszego gatunku/klasy. 16.Dostawca, na każde żądanie Zamawiającego, zobowiązany jest przedstawić stosowne zaświadczenie właściwego lekarza weterynarii poświadczające badanie dostarczanego w posiłkach mięsa. 17.Dostarczane posiłki będą świeże (sporządzone w dobie dostawy), pełnowartościowe, należytej jakości. Dostarczone posiłki muszą być zgodne z opisem zawartym w złożonej ofercie. 18.Wykonawca ponosi odpowiedzialność za wady jakościowe dostarczanych posiłków (ukryte, nie ukryte) i za uszkodzenia powstałe w wyniku ich transportu oraz zobowiązany jest do niezwłocznej wymiany wadliwego posiłku we własnym zakresie i na własny koszt. 19.Wykonawca najpóźniej na 3 dni robocze przed rozpoczęciem każdej dekady świadczenia dostawy, przedstawi do zatwierdzenia Zamawiającemu propozycję jadłospisu, obejmującego skład i gramaturę poszczególnych dań. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmian w przedstawionym jadłospisie. 20.Posiłki muszą być urozmaicone, smaczne i estetyczne oraz powinny być łatwe do rozdrobnienia. 21.Jadłospis musi być podpisany i opieczętowany przez osobę ze strony Wykonawcy posiadającą kwalifikacje zawodowe Dietetyka, na co przedstawia stosowny dokument. 22.Dietetykiem ze strony Wykonawcy jest osoba, która ukończyła policealną szkołę średnią i uzyskała dyplom dietetyka lub osoba, która ukończyła szkołę wyższą na kierunku lub w specjalności dietetyka realizującą w programie nauczania co najmniej treści kształcenia oraz liczbę godzin objęte podstawą programową kształcenia w zawodzie dietetyk i uzyskała tytuł licencjata lub magistra. 23.Wykonawca w przypadku zmiany osoby Dietetyka wskazanego w złożonej ofercie, musi uzyskać zgodę Zamawiającego na taką zmianę, przedkładając Zamawiającemu stosowne dokumenty potwierdzające kwalifikacje zawodowe tej osoby. 24.Świadczenie usług żywieniowych przez Wykonawcę (sporządzanie i dostawa posiłków) powinno być zgodne z Ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914, z późn. zm.), Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. (Dz. U. 2015 poz. 1256) oraz zaleceniami Głównego Inspektora Sanitarnego i Instytutu Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności, z uwzględnieniem zaleceń dotyczących wyposażenia (stan techniczny i sanitarny pomieszczeń oraz urządzeń), personelu (kwalifikacje i niezbędne badania lekarskie), cyklu produkcyjnego i jego poszczególnych etapów oraz w zakresie jakości usług. Zamawiający zastrzega sobie prawo kontroli Wykonawcy w tym zakresie. 25.Miejscem dostawy przygotowywanych posiłków: Szkoła Podstawowa w Malcanowie ul. Mazowiecka 55, 05-462 Wiązowna, gm. Wiązowna, powiat otwocki, województwo mazowieckie, telefon: 22/ 180-00-08. Część II 1.Przedmiotem II części zamówienia jest przygotowywanie i dostawa posiłków standardowych oraz dietetycznych dla dzieci w wieku 13- 15 lat do Gimnazjum z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Jana Pawła II w Gliniance, zgodnie z poniższym zestawieniem rodzajowym: Przewidywana ilość posiłków wynosić będzie ok. 60 sztuk dziennie: zupa + pieczywo (kromka chleba) + dodatek (owoc, jogurt, baton, etc.), drugie danie +napój. Poszczególne rodzaje posiłków dostarczane są w pojemnikach zbiorczych z zachowaniem rozdziału poszczególnych składników danego posiłku. 2.Zamawiający składa zamówienie ilościowe na poszczególne rodzaje posiłków. Podana ilość posiłków jest szacunkowa i może ulec zmniejszeniu lub zwiększeniu, tzn. nie stanowi ostatecznego rozmiaru zamówienia, w wyniku czego nie może stanowić podstaw do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanych dostaw albo podstawy do odmowy realizacji dostaw. Zamawiający nie będzie ponosił ujemnych skutków finansowych spowodowanych zmniejszeniem ilości i wartości dostaw. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmian ilościowych dostaw posiłków w przedmiocie zamówienia z zastrzeżeniem, iż wartość umowy nie ulegnie zmianie. 3.Zamawiający nie przewiduje waloryzacji cen posiłków zawartych w ofercie wykonawcy w trakcie realizacji niniejszej umowy. Cena jednostkowa posiłków standardowych i dietetycznych będzie taka sama. 4.Wykonawca zobowiązany jest, ze względu na rozliczanie kosztów przez Zamawiającego, na dołączanie do wystawionej faktury VAT dokumentu określającego podział kosztów na: 1)koszt surowców zużytych do przygotowania posiłków, 2)koszt wykonania usługi (pozostałe koszty związane z realizacją zamówienia), z zastrzeżeniem, że koszt surowców zużytych do przygotowania posiłków musi stanowić 60- 70% ceny dostawy poszczególnych rodzajów posiłków. Podział kosztów i zaoferowana cena będą stałe przez cały okres trwania umowy. 5.Szczegółowe wytyczne przygotowywania posiłków stanowią Załącznik nr 8b do SIWZ. 6.Dostawy realizowane będą na podstawie bieżących zamówień telefonicznych składanych przez uprawnionego pracownika Zamawiającego telefonicznie do godz. 09:00 każdego dnia. W zamówieniu określa się liczbę posiłków i rodzaj zamawianych posiłków tj. liczbę zup i II dań, a także ewentualne wymagania dietetyczne do ich przygotowania. 7.Dostawy realizowane będą od poniedziałku do piątku do godziny 11:00. Wykonawca sporządza i dostarcza posiłki samodzielnie, własnym transportem. 8.Wykonawca będzie wnosił przedmiot zamówienia do pomieszczeń wskazanych przez Zamawiającego, znajdujących się w jego siedzibie w Gliniance, ul. Napoleońska 53 a. Dostawa, rozładunek i wniesienie realizowane będą na koszt Wykonawcy wkalkulowany w cenę posiłków objętych umową. 9.Dostawa przedmiotu zamówienia wykonywana będzie środkami transportu spełniającymi wymogi sanitarne, zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225, z późn. zm.) oraz rozporządzeniem w sprawie wymagań sanitarnych dotyczących środków transportu żywności (Dz. U. z 2003 r. Nr 21, poz. 179), udokumentowane decyzją/opinią sanitarną wydaną przez Państwowego Inspektora Sanitarnego lub Państwową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną dla transportu artykułów spożywczych niewymagających chłodzenia oraz przewozu posiłków w termosach w ramach cateringu samochodem, którą Wykonawca zobowiązany jest okazać przy dostawie na każde żądanie Zamawiającego. 10.Osoby wykonujące dostawę muszą legitymować się aktualnym zaświadczeniem lekarskim do celów sanitarno-epidemiologicznych, które okazują na każde żądanie Zamawiającego. 11.Posiłki dostarczane będą w dostosowanych do tego celu termoportach i pojemnikach GEN, gwarantujących utrzymanie temperatury dań gorących (zupa - min. 75°C, drugie danie- min. 65°C, herbata - min. 80°C, dania zimne 4°C do 15°C) przez okres minimum 2 godziny od momentu dostawy. 12.Wykonawca zobowiązuje się na własny koszt do odbierania, w terminie dostawy obiadów wraz z brudnymi termoportami i pojemnikami GEN odpadków organicznych pozostałych po posiłkach (na drugi dzień od dostawy) i zapewnienia stosownego pojemnika do tego celu. 13.Oferowane posiłki winne spełniać wymagania wymienione w obowiązujących przepisach prawa dotyczącego produkcji i obrotu żywności, a w szczególności ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225) wraz z przepisami wykonawczymi oraz ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2014 r., poz. 669, z późn. zm.). Każdy produkt winien być wyprodukowany i wprowadzony do obrotu z normami systemu HACCP. 14.Materiał opakowaniowy winien być dopuszczony do kontaktu z żywnością, tj. musi spełniać ogólne wymogi dotyczące bezpieczeństwa i zdrowia zgodnie z rozporządzeniem nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością uchylającą dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Wykonawca na żądanie Zamawiającego okazuje stosowne deklaracje zgodności). Poszczególne rodzaje posiłków dostarczane są w pojemnikach zbiorczych, z zachowaniem rozdziału poszczególnych składników danego posiłku. 15.Jakość produktów spożywczych, z których sporządzane są dostarczone posiłki, winna być zgodna z obowiązującymi normami dla produktów pierwszego gatunku/klasy. 16.Dostawca, na każde żądanie zamawiającego, zobowiązany jest przedstawić stosowne zaświadczenie właściwego lekarza weterynarii poświadczające badanie dostarczanego w posiłkach mięsa. 17.Dostarczane posiłki będą świeże (sporządzone w dobie dostawy), pełnowartościowe, należytej jakości. Dostarczone posiłki muszą być zgodne z opisem zawartym w złożonej ofercie. 18.Wykonawca ponosi odpowiedzialność za wady jakościowe dostarczanych posiłków (ukryte, nie ukryte) i za uszkodzenia powstałe w wyniku ich transportu oraz zobowiązany jest do niezwłocznej wymiany wadliwego posiłku we własnym zakresie i na własny koszt. 19.Wykonawca najpóźniej na 3 dni robocze przed rozpoczęciem każdej dekady świadczenia dostawy, przedstawi do zatwierdzenia Zamawiającemu propozycję jadłospisu, obejmującego skład i gramaturę poszczególnych dań. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmian w przedstawionym jadłospisie. 20.Posiłki muszą być urozmaicone, smaczne i estetyczne oraz powinny być łatwe do rozdrobnienia. 21.Jadłospis musi być podpisany i opieczętowany przez osobę ze strony Wykonawcy posiadającą kwalifikacje zawodowe Dietetyka, na co przedstawia stosowny dokument. 22.Dietetykiem ze strony Wykonawcy jest osoba, która ukończyła policealną szkołę średnią i uzyskała dyplom dietetyka lub osoba, która ukończyła szkołę wyższą na kierunku lub w specjalności dietetyka realizującą w programie nauczania co najmniej treści kształcenia oraz liczbę godzin objęte podstawą programową kształcenia w zawodzie dietetyk i uzyskała tytuł licencjata lub magistra. 23.Wykonawca w przypadku zmiany osoby Dietetyka wskazanego w złożonej ofercie, musi uzyskać zgodę Zamawiającego na taką zmianę, przedkładając Zamawiającemu stosowne dokumenty potwierdzające kwalifikacje zawodowe tej osoby. 24.Świadczenie usług żywieniowych przez Wykonawcę (sporządzanie i dostawa posiłków) powinno być zgodne z Ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914, z późn. zm., Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. (Dz. U. 2015 poz. 1256) oraz zaleceniami Głównego Inspektora Sanitarnego i Instytutu Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności, z uwzględnieniem zaleceń dotyczących wyposażenia (stan techniczny i sanitarny pomieszczeń oraz urządzeń), personelu (kwalifikacje i niezbędne badania lekarskie), cyklu produkcyjnego i jego poszczególnych etapów oraz w zakresie jakości usług. Zamawiający zastrzega sobie prawo kontroli Wykonawcy w tym zakresie. 25.Miejscem dostawy przygotowywanych posiłków: Gimnazjum z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Jana Pawła II w Gliniance ul. Napoleońska 53 a, 05-408 Glinianka, gm. Wiązowna, powiat otwocki, województwo mazowieckie, telefon: 22/ 789-96-71.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555200001
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Termin płatności faktur
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.tuwiazowna.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach