Przetargi.pl
Sukcesywna sprzedaż i dostawa świeżych, mrożonych warzyw, ziół i owoców suszonych dla obiektów P.G.K. Termy Uniejów w Uniejowie.

Przedsiębiorstwo Gospodarki Komunalnej Termy Uniejów Sp. z o. o. w Uniejowie ogłasza przetarg

  • Adres: 99-210 Uniejów, ul. Polna
  • Województwo: łódzkie
  • Telefon/fax: tel. 0-63 2888071 , fax. 0-63 2888071
  • Data zamieszczenia: 2020-03-10
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Przedsiębiorstwo Gospodarki Komunalnej Termy Uniejów Sp. z o. o. w Uniejowie
    ul. Polna 37
    99-210 Uniejów, woj. łódzkie
    tel. 0-63 2888071, fax. 0-63 2888071
    REGON: 31016143000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: http://bip.termyuniejow.pl/

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Sukcesywna sprzedaż i dostawa świeżych, mrożonych warzyw, ziół i owoców suszonych dla obiektów P.G.K. Termy Uniejów w Uniejowie.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest: sukcesywna sprzedaż i dostawa świeżych, mrożonych warzyw, ziół i owoców oraz owoców suszonych dla obiektów P.G.K. Termy Uniejów z podziałem na dwa zadania: Zadanie 1 – Sukcesywna sprzedaż i dostawa świeżych warzyw, ziół i owoców oraz owoców suszonych. Zadanie 2 – Sukcesywna sprzedaż i dostawa mrożonych warzyw i owoców. Szczegółowe informacje dotyczące produktów stanowiących przedmiot Zamówienia zawiera Załącznik Nr 2.1A i 2.1B do niniejszej SIWZ - formularz asortymentowo-cenowy ujęty dla Zadania 1 oraz dla Zadania 2 jako Załącznik nr 2.2A Nie dopuszcza się składania ofert, które nie obejmują wszystkich pozycji wymienionych w formularzu cenowym. Oferty nie zawierające pełnego zakresu przedmiotu zamówienia zostaną odrzucone. Zamawiający zastrzega sobie prawo do ograniczenia ilościowego przedmiotu umowy, w stosunku do ilości wskazanych w formularzu asortymentowo-cenowym w zależności od bieżących potrzeb Zamawiającego.Zamawiający zastrzega, iż bez narażenia na jakąkolwiek odpowiedzialność z tytułu niewykonania lub nienależytego wykonania umowy uprawniony jest do zaniechania złożenia zamówienia na towar o wartości nie większej niż 40 %. Maksymalna sumaryczna wartość zakupów warzyw i ziół oraz owoców suszonych w okresie obowiązywania umowy nie może przekroczyć wyrażonej w złotych równowartości 214.000 euro netto, stosownie Obwieszczenie Ministra Rozwoju i Finansów z dnia 16 grudnia 2019 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów w sprawie kwot wartości zamówień oraz konkursów, od których jest uzależniony obowiązek przekazywania ogłoszeń Urzędowi Publikacji Unii Europejskiej (Dz.U z 2019, poz.2450). Zamawiający gwarantuje złożenie zamówień na dostawę towaru wskazanego w formularzu asortymentowo-cenowym na poziomie nie mniejszym niż 60 % wielkości przedmiotu zamówienia. Realizacja umowy w pozostałym zakresie uzależniona będzie od faktycznych potrzeb Zamawiającego. Wykonawcy nie przysługują jakiekolwiek roszczenia odszkodowawcze z tytułu niezłożenia i niezrealizowania przez Zamawiającego zamówień na poziomie wyższym niż 60% maksymalnej wartości brutto umowy. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania przesunięć ilościowych pomiędzy poszczególnymi pozycjami asortymentowymi wskazanymi w formularzu asortymentowo-cenowym stanowiącymi przedmiot zamówienia przy zachowaniu następujących warunków: a. przesunięcia wynikają z potrzeb odbiorców, których nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy; b. przesunięcia nie mogą przekroczyć 40% ilości danej pozycji asortymentowej i będą dokonywane w oparciu o ceny jednostkowe zawarte w załączniku nr 2.1A, 2.1.B oraz 2.2A; c. przesunięcia nie spowodują przekroczenia maksymalnej wartości brutto umowy. Zamawiający przewiduje możliwość zmian w układzie kwartalnym zaoferowanych cen poszczególnych produktów w zależności od zmian cen rynkowych. Ceny warzyw oraz owoców ustalane będą na podstawie Ceduły Warszawskiego Rolno – Spożywczego Rynku Hurtowego S. A. w Broniszach. Jakość oferowanych przez Wykonawcę produktów winna być najwyższa. Oferowane warzywa i owoce muszą być: całe, zdrowe, czyste, wolne od chorób i szkodników o odpowiednim stopniu dojrzałości, klasy/kalibru co najmniej określonego w formularzach asortymentowo-cenowych, jeśli nie wskazano inaczej wymagana jest co najmniej klasa – Ekstra. Wszelkie koszty dotyczące opakowania, transportu, załadunku, rozładunku i dostarczenia do magazynów wskazanych przez Zamawiającego lub osobę przez niego wyznaczoną ponosi Wykonawca. Dostarczana żywność musi być oznakowana widocznym, czytelnym i nieusuwalnym kodem id Zapotrzebowanie dostawy na konkretne produkty przesyłane będzie z każdego obiektu Zamawiającego osobno. Natomiast realizacja dostawy w systemie łączonym.identyfikacyjnym oraz terminem przydatności, umożliwiającym identyfikację artykułu spożywczego z danej partii produkcyjnej, nadanym przez producenta i umożliwiające ich identyfikowalność, zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa żywnościowego. Wykonawca powinien zapewnić, że oferowane produkty będą wysokiej jakości, muszą spełniać wymagania jakościowe, dotyczące przechowywania, pakowania i transportu zawarte w Polskich Normach oraz obowiązujących przepisach prawa i być zgodne z systemem HACCP. Oferowane produkty winny odpowiadać normom i standardom określonym w odpowiednich przepisach prawnych w tym: a. Ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. tekst jednolity Dz.U 2019 poz. 1252 b. Ustawie z dnia 21 grudnia 2000r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych tekst jednolity Dz.U 2019 poz. 2178. Wymagane jest dostarczanie do Zamawiającego wyłącznie produktów wyselekcjonowanych, o zweryfikowanym pochodzeniu towarów i surowców, w celu zachowania wysokiej jakości usług świadczonych w obiektach Zamawiającego oraz gwarancji bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów i satysfakcji gości PGK Termy Uniejów. Dla określenia jakości odbieranego towaru Zamawiający zastrzega sobie prawo kontroli w zakresie: procesów technologicznych, jakości surowców użytych do produkcji, stanu sanitarno-higienicznego pomieszczeń, urządzeń i maszyn produkcyjnych, higieny osobistej zatrudnionego personelu, warunków socjalnych, warunków magazynowania surowców i gotowych przetworów oraz transportu towaru. Wykonawca na każde żądanie Zamawiającego zobowiązany jest do przedłożenia świadectwa jakości handlowej oferowanego produktu, wydanego przez uprawniony podmiot do kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w rozumieniu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, tekst jednolity Dz.U 2019 poz. 2178tj. Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (WIJHARS), wystawionego po dacie zgłoszonego żądania (wzór stanowi załącznik do Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 grudnia 2002 r. w sprawie wzoru świadectwa jakości handlowej Dz.U.2002 Nr 230 Poz.1932). Wykonawca zobowiązany jest do przedłożenia świadectwa, o którym mowa wyżej z własnej inicjatywy niezwłocznie w każdym przypadku zmiany producenta oferowanego asortymentu. Wykonawca udziela Zamawiającemu gwarancji jakości zdrowotnej i trwałości dostarczonej żywności do daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia określonych na czytelnych etykietach. Gwarancja dotyczy wszelkich wad czyniących produkt niezdatnym do spożycia. Odbiór ilościowo – jakościowy dostarczanej żywności, będzie potwierdzany przez upoważnionych pracowników Zamawiającego. Jw. dokument WZ lub inny równoważny z podpisem upoważnionego przedstawiciela Zamawiającego stanowi podstawę do wystawienia faktury. W przypadku dostarczenia żywności o niewłaściwej jakości zdrowotnej czy handlowej Zamawiający odmówi przyjęcia i zgłosi niezwłocznie reklamację osobiście lub telefonicznie w dniu dostawy. Zamawiający odmówi przyjęcia na protokole ilościowo- jakościowym, WZ (w postaci pisemnej). Wykonawca zobowiązuje się dostarczyć towar w tym samym dniu, nie później niż w ciągu 2 godzin od momentu zgłoszenia spełniający wymagania jakościowe, wolny od wad na własny koszt. Zamawiający informuje, że ewentualnie wskazane w SIWZ i jej załącznikach (w tym w formularzu asortymentowo-cenowym) typy i symbole, nazwy własne produktów, pochodzenie itd. Mogące wskazywać na konkretnych ich producentów i/lub dystrybutorów mają charakter przykładowy. Zostały one bowiem określone jedynie w celu doprecyzowania parametrów i wymogów jakościowych przedmiotu zamówienia. Zamawiający dopuszcza składanie ofert równoważnych. Zamawiający uzna produkt, który będzie posiadał co najmniej takie cechy jakościowe, skład surowcowy/wartości odżywcze, konsystencję, zapach, smak i barwę jak produkty opisane w specyfikacji i jej załącznikach (w tym w formularzu asortymentowo-cenowym). Pod pojęciem produktu równoważnego Zamawiający rozumie produkty o nie gorszych parametrach jakościowych, posiadające te same walory organoleptyczne (smak, zapach, barwa, estetyka, konsystencja) oraz zawierające w swoim składzie co najmniej te same surowce użyte do produkcji, co artykuły określone przez Zamawiającego. Zgodnie z art. 30 ust. 5 ustawy Pzp Wykonawca, który powołuje się na rozwiązania równoważne opisywanym przez Zamawiającego, jest obowiązany wykazać, że oferowane przez niego produkty spełniają wymagania określone przez Zamawiającego. W związku z powyższym, w przypadku zaoferowania produktów równoważnych do określonych w dokumentacji postępowania, Wykonawca zobowiązany jest załączyć do oferty szczegółowy opis oferowanych produktów wskazując, że zaproponowane rozwiązania są równoważne pod względem jakościowymi. Nie wykazanie produktów równoważnych traktowane będzie, jako deklaracja dostarczenia produktów wymienionych w dokumentacji przetargowej. Zaleca się oferentom szczegółowe zapoznanie się z treścią Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia, zdobycie wszelkich informacji niezbędnych do prawidłowego przygotowania oferty oraz sprawdzenie i zweryfikowanie udostępnionych przez Zamawiającego informacji oraz niezwłocznego poinformowania Zamawiającego o ewentualnych błędach i/lub przeoczeniach
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 03220000-9
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Zamawiający nie precyzuje w tym zakresie żadnych wymagań, których spełnienie wykonawca zobowiązany jest udokumentować Zamawiającemu. Zamawiający odstępuje od opisu sposobu dokonywania oceny spełniania warunku w tym zakresie.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: formularz ofertowy, formularz asortymentowo-cenowy.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach