Przetargi.pl
Sukcesywna dostawa produktów żywnościowych na potrzeby Domu Pomocy Społecznej w Kędzierzynie-Koźlu w II półroczu 2024 roku

POWIATOWE CENTRUM USŁUG WSPÓLNYCH ogłasza przetarg

  • Adres: 47-220 Kędzierzyn-Koźle, ul. Konstantego Damrota 30
  • Województwo: opolskie
  • Telefon/fax: tel.
  • Data zamieszczenia: 2024-06-10
  • Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: POWIATOWE CENTRUM USŁUG WSPÓLNYCH
    ul. Konstantego Damrota 30
    47-220 Kędzierzyn-Koźle, woj. opolskie
    REGON: 366209564
  • Adres strony internetowej zamawiającego: bip.cuwkk.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Sukcesywna dostawa produktów żywnościowych na potrzeby Domu Pomocy Społecznej w Kędzierzynie-Koźlu w II półroczu 2024 roku
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: dostawy
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa produktów żywnościowych na potrzeby Domu Pomocy Społecznej w Kędzierzynie-Koźlu przeznaczonych na potrzeby bieżącego żywienia w asortymencie i ilościach ujętych w poszczególnych częściach zamówienia określonych w załącznikach 1÷6. Całość zamówienia podzielono na sześć części zamówienia tj.:a. CZĘŚĆ 1 – pieczywo i wyroby cukierniczeb. CZĘŚĆ 2 – produkty mleczarskiec. CZĘŚĆ 3 – mięso i wędlinyd. CZĘŚĆ 4 – owoce, warzywa i jajae. CZĘŚĆ 5 – mrożone warzywa i owoce, ryby i przetwory rybne oraz produkty mącznef. CZĘŚĆ 6 – pozostałe artykuły spożywczeCZĘŚĆ 1 – pieczywo i wyroby cukierniczeSzczegółowy opis przedmiotu zamówienia określa formularz asortymentowo-cenowy załącznik nr 1 - stanowiący integralną część SWZ opublikowany na stronie prowadzonego postępowania: https://e-propublico.pl/Ogloszenia/Details/fa07f3b9-903f-49e9-9cfe-cd9359982ca1 1. Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy artykułów spożywczych przeznaczonych na potrzeby bieżącego żywienia w asortymencie i ilościach ujętych w zestawieniach stanowiących załączniki od nr 1 do nr 6. Zamawiający zaznacza, że realizowane cykliczne dostawy każdorazowo winny być dostosowane wagowo do składanego zamówienia.2. Jednostka Zamawiająca zastrzega możliwość ograniczenia zakresu zamówienia w poszczególnych częściach, przy zachowaniu minimalnej wartości przedmiotu zamówienia (określonej w zawartej umowie) na poziomie 25% gwarantującej Wykonawcy związane z tym zakresem umowy wynagrodzenie. Określona ilość artykułów spożywczych w formularzu cenowym jest ilością szacunkową i w trakcie realizacji umowy może ulec zmianie (zmniejszeniu lub zwiększeniu). Powyższe nie może stanowić podstawy do wnoszenia przez Wykonawcę roszczeń o zakup pozostałej ilości produktów ani o zapłatę równowartości niezamówionych produktów czy odszkodowania za ich niezamówienie.3. Produkty spożywcze objęte dostawą powinny spełniać aktualne wymogi sanitarno – epidemiologiczne i zasady systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego między innymi:1) posiadać odpowiednie specyfikacje jakościowe lub atesty, 2) posiadać odpowiednie oznakowanie, czyli datę minimalnej trwałości i termin przydatności do spożycia,3) posiadać odpowiednią temperaturę podczas transportu i warunki sanitarne pojazdu.a wykonawca musi posiadać aktualne wymagane decyzje z tym związane. W przypadku, gdyby którakolwiek z dotychczasowych decyzji wygasła lub została cofnięta w okresie obowiązywania niniejszej umowy, Wykonawca zobowiązany jest przedstawić nową decyzję w tym zakresie, nie później niż w ostatnim dniu obowiązywania dotychczasowej. Brak jakiegokolwiek wymaganego dokumentu potwierdzającego posiadanie właściwej ważnej decyzji lub nieuzupełnienie dokumentów w wyznaczonym przez Jednostkę Zamawiającą terminie, stanowić będzie podstawę do odstąpienia od umowy przez Jednostkę Zamawiającą ze skutkiem natychmiastowym i naliczenia Wykonawcy kary umownej, o której mowa w § 10 ust. 1 pkt 1.1 PPU lub w zależności od decyzji Jednostki Zamawiającej do wstrzymania realizacji umowy do czasu uzupełnienia braków w terminie określonym przez Jednostkę Zamawiającą.4. Na każde żądanie Jednostki Zamawiającej Wykonawca jest zobowiązany okazać w stosunku do każdego produktu odpowiedni certyfikat zgodności z Polską Normą lub normami europejskimi.5. Wymagania jakościowe przedmiotu zamówienia:1) Wykonawca będzie dostarczał artykuły spożywcze pierwszej klasy jakości, świeże, odpowiadające normom jakościowym właściwym dla danego rodzaju produktów, które obowiązują na terenie Polski, o aktualnych terminach przydatności do spożycia. Opakowania dostarczanych przez Wykonawcę artykułów spożywczych muszą być oznakowane widoczną datą terminu przydatności do spożycia.2) Wszystkie artykuły suche powinny być pakowane w czyste opakowania jednostkowe przeznaczone do kontaktu z żywnością chroniące zawartość przed uszkodzeniem. Kasze powinny być suche, bez obecności szkodników oraz uszkodzeń przez nich wyrządzonych, bez śladów pleśni czy wilgoci. Niedopuszczalne są produkty uszkodzone, połamane, a także zniszczone lub otwarte opakowania albo hermetycznie nieszczelne, bądź dostarczane w opakowaniach zastępczych/nieoryginalnych.3) Artykuły piekarnicze (pieczywo i wyroby cukiernicze) powinny być dostarczane suche, bez obecności szkodników oraz uszkodzeń przez nich wyrządzonych, bez śladów pleśni czy wilgoci, bez obcych zapachów. Niedopuszczalne są produkty uszkodzone mechanicznie, połamane, niewyrośnięte, zakalcowate wewnątrz lub o zbyt ciemnym kolorze skórki. Dostawy muszą spełniać warunki wynikające z ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2023 r., poz 1448). Dostarczane pieczywo i ciasta muszą posiadać charakterystyczne dla danego rodzaju cechy jakościowe. 6. Wykonawca na żądanie upoważnionego przedstawiciela Jednostki Zamawiającej zobowiązany jest wykazać, że dostarczany przez niego asortyment, spełnia minimalne wymagania Jednostki Zamawiającej określone w umowie doraźnie w wypadku uzasadnionych wątpliwości poprzez okazanie dostarczanego towaru w trakcie przekazania do magazynu Jednostki Zamawiającej. W razie potwierdzenia się zastrzeżeń sporządzony zostanie protokół podpisany przez przedstawicieli obu stron, który może stanowić podstawę reklamacji. 7. Realizacja dostaw będzie dokonywana sukcesywnie na podstawie zapotrzebowania Jednostki Zamawiającej, w których każdorazowo określony zostanie termin dostawy oraz asortyment zamówienia – z wyłączeniem dni wolnych od pracy Jednostki Zamawiającej.8. Wytworzenie towaru, sposób opakowania i transportu muszą spełniać wymagania obowiązujących krajowych i unijnych przepisów prawa żywnościowego, w szczególności:1) z ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia,2) ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych,3) ustawa z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego 4) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (...),5) rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych,6) rozporządzenia (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającym dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG,7) rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.9. Warunki dostawy:1) Wykonawca zobowiązuje się do dostarczenia przedmiotu zamówienia zgodnego z opisem, własnym środkiem transportu, na własny koszt i ryzyko. Nie dopuszcza się dostawy towaru kurierem.2) realizacja dostaw odbywa się na podstawie składanych przez Jednostkę Zamawiającą w formie pisemnej, elektronicznej (e-mail), telefonicznie lub za pośrednictwem faxu zamówień, zawierających ilości i terminy dostaw oraz w miarę potrzeb inne warunki istotne z punktu widzenia Jednostki Zamawiającej.3) dostawy towaru realizowane będą w godzinach wyznaczonych określonych poniżej, a w godzinach otwarcia magazynu (do godz. 13:30) można dostarczyć reklamowany towar. 4) dostawy będą realizowane w dniach roboczych: część 1: pieczywo i wyroby cukiernicze 6.30 do 7.30 codziennie od poniedziałku do soboty5) Jednostka Zamawiająca zastrzega prawo do sprawdzenia zamówionego asortymentu pod względem ilościowym i jakościowym również w momencie odbioru towaru. Jednostka Zamawiająca zastrzega dostarczenie asortymentu I gatunku.6) Wykonawca zobowiązany jest do znakowania i opakowania towaru zgodnie z obowiązującymi przepisami, z uwzględnieniem wymagań Jednostki Zamawiającej określonych w opisie przedmiotu zamówienia,7) przy każdej dostawie Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia:a) środków transportu odpowiednich do przewożenia żywności zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi higieny środków spożywczych, pod rygorem nieprzyjęcia dostawy przez Jednostkę Zamawiającą;b) odpowiedniego zabezpieczenia towaru na czas przewozu, pod rygorem odpowiedzialności za braki i wady powstałe w czasie transportu;c) zapewnienie przez Wykonawcę dostarczenia/wniesienia towaru przez kierowcę lub inną osobę do pomieszczenia magazynu;d) obecność kierowcy lub innej osoby reprezentującej Wykonawcę podczas pobrania prób w ramach reklamacji lub kontroli prewencyjnej, pod rygorem dokonania tych czynności bez udziału Wykonawcy na jego ryzyko.8) Wykonawca jest obowiązany do uznania reklamacji i wad dostarczanych produktów i wymiany produktów wadliwych oraz uznania zwrotu produktów przeterminowanych lub nieświeżych (w godzinach wyznaczonych przez Jednostkę Zamawiającą na przyjęcie towaru).9) Nie dopuszcza się pozostawienia towaru bez opieki lub przekazywania go osobom nieupoważnionym.10. Jednostka Zamawiająca zastrzega, by termin przydatności do spożycia - jeśli jest możliwy do określenia - nie przekraczał połowy czasu przydatności do spożycia określonego przez producenta.11. Dostarczony asortyment musi być oznakowany w sposób zrozumiały, napisy w języku polskim muszą być wyraźne, czytelne i nieusuwalne, umieszczone w widocznym miejscu, a także nie mogą być w żaden sposób ukryte, zasłonięte lub przesłonięte innymi nadrukami lub obrazkami.12. Przedmiot zamówienia (występujący w opakowaniach jednostkowych) dostarczany będzie w oryginalnych opakowaniach – bez stosowania opakowań zastępczych.Pełny opis przedmiotu zamówienia zamieszczono w pkt 5 ust 1 wiersz 8 SWZPrzedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa produktów żywnościowych na potrzeby Domu Pomocy Społecznej w Kędzierzynie-Koźlu przeznaczonych na potrzeby bieżącego żywienia w asortymencie i ilościach ujętych w poszczególnych częściach zamówienia określonych w załącznikach 1÷6. Całość zamówienia podzielono na sześć części zamówienia tj.:a. CZĘŚĆ 1 – pieczywo i wyroby cukierniczeb. CZĘŚĆ 2 – produkty mleczarskiec. CZĘŚĆ 3 – mięso i wędlinyd. CZĘŚĆ 4 – owoce, warzywa i jajae. CZĘŚĆ 5 – mrożone warzywa i owoce, ryby i przetwory rybne oraz produkty mącznef. CZĘŚĆ 6 – pozostałe artykuły spożywczeCZĘŚĆ 2 – produkty mleczarskieSzczegółowy opis przedmiotu zamówienia określa formularz asortymentowo-cenowy załącznik nr 2 - stanowiący integralną część SWZ opublikowany na opublikowany na stronie prowadzonego postępowania: https://e-propublico.pl/Ogloszenia/Details/fa07f3b9-903f-49e9-9cfe-cd9359982ca11. Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy artykułów spożywczych przeznaczonych na potrzeby bieżącego żywienia w asortymencie i ilościach ujętych w zestawieniach stanowiących załączniki od nr 1 do nr 6. Zamawiający zaznacza, że realizowane cykliczne dostawy każdorazowo winny być dostosowane wagowo do składanego zamówienia.2. Jednostka Zamawiająca zastrzega możliwość ograniczenia zakresu zamówienia w poszczególnych częściach, przy zachowaniu minimalnej wartości przedmiotu zamówienia (określonej w zawartej umowie) na poziomie 25% gwarantującej Wykonawcy związane z tym zakresem umowy wynagrodzenie. Określona ilość artykułów spożywczych w formularzu cenowym jest ilością szacunkową i w trakcie realizacji umowy może ulec zmianie (zmniejszeniu lub zwiększeniu). Powyższe nie może stanowić podstawy do wnoszenia przez Wykonawcę roszczeń o zakup pozostałej ilości produktów ani o zapłatę równowartości niezamówionych produktów czy odszkodowania za ich niezamówienie.3. Produkty spożywcze objęte dostawą powinny spełniać aktualne wymogi sanitarno – epidemiologiczne i zasady systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego między innymi:1) posiadać odpowiednie specyfikacje jakościowe lub atesty, 2) posiadać odpowiednie oznakowanie, czyli datę minimalnej trwałości i termin przydatności do spożycia,3) posiadać odpowiednią temperaturę podczas transportu i warunki sanitarne pojazdu.a wykonawca musi posiadać aktualne wymagane decyzje z tym związane. W przypadku, gdyby którakolwiek z dotychczasowych decyzji wygasła lub została cofnięta w okresie obowiązywania niniejszej umowy, Wykonawca zobowiązany jest przedstawić nową decyzję w tym zakresie, nie później niż w ostatnim dniu obowiązywania dotychczasowej. Brak jakiegokolwiek wymaganego dokumentu potwierdzającego posiadanie właściwej ważnej decyzji lub nieuzupełnienie dokumentów w wyznaczonym przez Jednostkę Zamawiającą terminie, stanowić będzie podstawę do odstąpienia od umowy przez Jednostkę Zamawiającą ze skutkiem natychmiastowym i naliczenia Wykonawcy kary umownej, o której mowa w § 10 ust. 1 pkt 1.1 PPU lub w zależności od decyzji Jednostki Zamawiającej do wstrzymania realizacji umowy do czasu uzupełnienia braków w terminie określonym przez Jednostkę Zamawiającą.4. Na każde żądanie Jednostki Zamawiającej Wykonawca jest zobowiązany okazać w stosunku do każdego produktu odpowiedni certyfikat zgodności z Polską Normą lub normami europejskimi.5. Wymagania jakościowe przedmiotu zamówienia:1) Wykonawca będzie dostarczał artykuły spożywcze pierwszej klasy jakości, świeże, odpowiadające normom jakościowym właściwym dla danego rodzaju produktów, które obowiązują na terenie Polski, o aktualnych terminach przydatności do spożycia. Opakowania dostarczanych przez Wykonawcę artykułów spożywczych muszą być oznakowane widoczną datą terminu przydatności do spożycia.2) Nabiał (produkty mleczarskie) musi być świeży i dobrej jakości. Dostawy muszą spełniać warunki wynikające z ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2023 r., poz 1448). Dostarczane nabiał musi posiadać charakterystyczne dla danego rodzaju cechy jakościowe.6. Wykonawca na żądanie upoważnionego przedstawiciela Jednostki Zamawiającej zobowiązany jest wykazać, że dostarczany przez niego asortyment, spełnia minimalne wymagania Jednostki Zamawiającej określone w umowie doraźnie w wypadku uzasadnionych wątpliwości poprzez okazanie dostarczanego towaru w trakcie przekazania do magazynu Jednostki Zamawiającej. W razie potwierdzenia się zastrzeżeń sporządzony zostanie protokół podpisany przez przedstawicieli obu stron, który może stanowić podstawę reklamacji. 7. Realizacja dostaw będzie dokonywana sukcesywnie na podstawie zapotrzebowania Jednostki Zamawiającej, w których każdorazowo określony zostanie termin dostawy oraz asortyment zamówienia – z wyłączeniem dni wolnych od pracy Jednostki Zamawiającej.8. Wytworzenie towaru, sposób opakowania i transportu muszą spełniać wymagania obowiązujących krajowych i unijnych przepisów prawa żywnościowego, w szczególności:1) z ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia,2) ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych,3) ustawa z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego,4) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (...),5) rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych,6) rozporządzenia (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającym dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG,7) rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.9. Warunki dostawy:1) Wykonawca zobowiązuje się do dostarczenia przedmiotu zamówienia zgodnego z opisem, własnym środkiem transportu, na własny koszt i ryzyko. Nie dopuszcza się dostawy towaru kurierem.2) realizacja dostaw odbywa się na podstawie składanych przez Jednostkę Zamawiającą w formie pisemnej, elektronicznej (e-mail), telefonicznie lub za pośrednictwem faxu zamówień, zawierających ilości i terminy dostaw oraz w miarę potrzeb inne warunki istotne z punktu widzenia Jednostki Zamawiającej.3) dostawy towaru realizowane będą w godzinach wyznaczonych określonych poniżej, a w godzinach otwarcia magazynu (do godz. 13:30) można dostarczyć reklamowany towar. 4) dostawy będą realizowane w dniach roboczych: część 2 produkty mleczarskie 7:00 do 12:00 poniedziałek, środa, piątek5) Jednostka Zamawiająca zastrzega prawo do sprawdzenia zamówionego asortymentu pod względem ilościowym i jakościowym również w momencie odbioru towaru. Jednostka Zamawiająca zastrzega dostarczenie asortymentu I gatunku.6) Wykonawca zobowiązany jest do znakowania i opakowania towaru zgodnie z obowiązującymi przepisami, z uwzględnieniem wymagań Jednostki Zamawiającej określonych w opisie przedmiotu zamówienia,7) przy każdej dostawie Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia:a) środków transportu odpowiednich do przewożenia żywności zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi higieny środków spożywczych, pod rygorem nieprzyjęcia dostawy przez Jednostkę Zamawiającą;b) odpowiedniego zabezpieczenia towaru na czas przewozu, pod rygorem odpowiedzialności za braki i wady powstałe w czasie transportu;c) zapewnienie przez Wykonawcę dostarczenia/wniesienia towaru przez kierowcę lub inną osobę do pomieszczenia magazynu;d) obecność kierowcy lub innej osoby reprezentującej Wykonawcę podczas pobrania prób w ramach reklamacji lub kontroli prewencyjnej, pod rygorem dokonania tych czynności bez udziału Wykonawcy na jego ryzyko.8) Wykonawca jest obowiązany do uznania reklamacji i wad dostarczanych produktów i wymiany produktów wadliwych oraz uznania zwrotu produktów przeterminowanych lub nieświeżych (w godzinach wyznaczonych przez Jednostkę Zamawiającą na przyjęcie towaru).9) Nie dopuszcza się pozostawienia towaru bez opieki lub przekazywania go osobom nieupoważnionym.10. Jednostka Zamawiająca zastrzega, by termin przydatności do spożycia - jeśli jest możliwy do określenia - nie przekraczał połowy czasu przydatności do spożycia określonego przez producenta.11. Dostarczony asortyment musi być oznakowany w sposób zrozumiały, napisy w języku polskim muszą być wyraźne, czytelne i nieusuwalne, umieszczone w widocznym miejscu, a także nie mogą być w żaden sposób ukryte, zasłonięte lub przesłonięte innymi nadrukami lub obrazkami.12. Przedmiot zamówienia (występujący w opakowaniach jednostkowych) dostarczany będzie w oryginalnych opakowaniach – bez stosowania opakowań zastępczych.Pełny opis przedmiotu zamówienia zamieszczono w pkt 5 ust 1 wiersz 8 SWZPrzedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa produktów żywnościowych na potrzeby Domu Pomocy Społecznej w Kędzierzynie-Koźlu przeznaczonych na potrzeby bieżącego żywienia w asortymencie i ilościach ujętych w poszczególnych częściach zamówienia określonych w załącznikach 1÷6. Całość zamówienia podzielono na sześć części zamówienia tj.:a. CZĘŚĆ 1 – pieczywo i wyroby cukierniczeb. CZĘŚĆ 2 – produkty mleczarskiec. CZĘŚĆ 3 – mięso i wędlinyd. CZĘŚĆ 4 – owoce, warzywa i jajae. CZĘŚĆ 5 – mrożone warzywa i owoce, ryby i przetwory rybne oraz produkty mącznef. CZĘŚĆ 6 – pozostałe artykuły spożywczeCZĘŚĆ 3 – mięso i wędlinySzczegółowy opis przedmiotu zamówienia określa formularz asortymentowo-cenowy załącznik nr 3 - stanowiący integralną część SWZ opublikowany na opublikowany na stronie prowadzonego postępowania: https://e-propublico.pl/Ogloszenia/Details/fa07f3b9-903f-49e9-9cfe-cd9359982ca11. Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy artykułów spożywczych przeznaczonych na potrzeby bieżącego żywienia w asortymencie i ilościach ujętych w zestawieniach stanowiących załączniki od nr 1 do nr 6. Zamawiający zaznacza, że realizowane cykliczne dostawy każdorazowo winny być dostosowane wagowo do składanego zamówienia.2. Jednostka Zamawiająca zastrzega możliwość ograniczenia zakresu zamówienia w poszczególnych częściach, przy zachowaniu minimalnej wartości przedmiotu zamówienia (określonej w zawartej umowie) na poziomie 25% gwarantującej Wykonawcy związane z tym zakresem umowy wynagrodzenie. Określona ilość artykułów spożywczych w formularzu cenowym jest ilością szacunkową i w trakcie realizacji umowy może ulec zmianie (zmniejszeniu lub zwiększeniu). Powyższe nie może stanowić podstawy do wnoszenia przez Wykonawcę roszczeń o zakup pozostałej ilości produktów ani o zapłatę równowartości niezamówionych produktów czy odszkodowania za ich niezamówienie.3. Produkty spożywcze objęte dostawą powinny spełniać aktualne wymogi sanitarno – epidemiologiczne i zasady systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego między innymi:1) posiadać odpowiednie specyfikacje jakościowe lub atesty, 2) posiadać odpowiednie oznakowanie, czyli datę minimalnej trwałości i termin przydatności do spożycia,3) posiadać odpowiednią temperaturę podczas transportu i warunki sanitarne pojazdu.a wykonawca musi posiadać aktualne wymagane decyzje z tym związane. W przypadku, gdyby którakolwiek z dotychczasowych decyzji wygasła lub została cofnięta w okresie obowiązywania niniejszej umowy, Wykonawca zobowiązany jest przedstawić nową decyzję w tym zakresie, nie później niż w ostatnim dniu obowiązywania dotychczasowej. Brak jakiegokolwiek wymaganego dokumentu potwierdzającego posiadanie właściwej ważnej decyzji lub nieuzupełnienie dokumentów w wyznaczonym przez Jednostkę Zamawiającą terminie, stanowić będzie podstawę do odstąpienia od umowy przez Jednostkę Zamawiającą ze skutkiem natychmiastowym i naliczenia Wykonawcy kary umownej, o której mowa w § 10 ust. 1 pkt 1.1 PPU lub w zależności od decyzji Jednostki Zamawiającej do wstrzymania realizacji umowy do czasu uzupełnienia braków w terminie określonym przez Jednostkę Zamawiającą.4. Na każde żądanie Jednostki Zamawiającej Wykonawca jest zobowiązany okazać w stosunku do każdego produktu odpowiedni certyfikat zgodności z Polską Normą lub normami europejskimi.5. Wymagania jakościowe przedmiotu zamówienia:1) Wykonawca będzie dostarczał artykuły spożywcze pierwszej klasy jakości, świeże, odpowiadające normom jakościowym właściwym dla danego rodzaju produktów, które obowiązują na terenie Polski, o aktualnych terminach przydatności do spożycia. Opakowania dostarczanych przez Wykonawcę artykułów spożywczych muszą być oznakowane widoczną datą terminu przydatności do spożycia.2) Mięso, wędliny, drób, podroby muszą być świeże i dobrej jakości, powinny być przewożone w opakowaniach do tego przeznaczonych wykonane z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, nieuszkodzone, niezamoczone i czyste, bez śladów pleśni i obcych zapachów. Dostawy muszą spełniać warunki wynikające z ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2023 r., poz 1448). 6. Wykonawca na żądanie upoważnionego przedstawiciela Jednostki Zamawiającej zobowiązany jest wykazać, że dostarczany przez niego asortyment, spełnia minimalne wymagania Jednostki Zamawiającej określone w umowie doraźnie w wypadku uzasadnionych wątpliwości poprzez okazanie dostarczanego towaru w trakcie przekazania do magazynu Jednostki Zamawiającej. W razie potwierdzenia się zastrzeżeń sporządzony zostanie protokół podpisany przez przedstawicieli obu stron, który może stanowić podstawę reklamacji. 7. Realizacja dostaw będzie dokonywana sukcesywnie na podstawie zapotrzebowania Jednostki Zamawiającej, w których każdorazowo określony zostanie termin dostawy oraz asortyment zamówienia – z wyłączeniem dni wolnych od pracy Jednostki Zamawiającej.8. Wytworzenie towaru, sposób opakowania i transportu muszą spełniać wymagania obowiązujących krajowych i unijnych przepisów prawa żywnościowego, w szczególności:1) z ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia ,2) ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych,3) ustawa z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego,4) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (...),5) rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych,6) rozporządzenia (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającym dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG,7) rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.9. Warunki dostawy:1) Wykonawca zobowiązuje się do dostarczenia przedmiotu zamówienia zgodnego z opisem, własnym środkiem transportu, na własny koszt i ryzyko. Nie dopuszcza się dostawy towaru kurierem.2) realizacja dostaw odbywa się na podstawie składanych przez Jednostkę Zamawiającą w formie pisemnej, elektronicznej (e-mail), telefonicznie lub za pośrednictwem faxu zamówień, zawierających ilości i terminy dostaw oraz w miarę potrzeb inne warunki istotne z punktu widzenia Jednostki Zamawiającej.3) dostawy towaru realizowane będą w godzinach wyznaczonych określonych poniżej, a w godzinach otwarcia magazynu (do godz. 13:30) można dostarczyć reklamowany towar. 4) dostawy będą realizowane w dniach roboczych: część 3 mięso, wędliny, 7.00 do 12.00 wtorek, czwartek5) Jednostka Zamawiająca zastrzega prawo do sprawdzenia zamówionego asortymentu pod względem ilościowym i jakościowym również w momencie odbioru towaru. Jednostka Zamawiająca zastrzega dostarczenie asortymentu I gatunku.6) Wykonawca zobowiązany jest do znakowania i opakowania towaru zgodnie z obowiązującymi przepisami, z uwzględnieniem wymagań Jednostki Zamawiającej określonych w opisie przedmiotu zamówienia,7) przy każdej dostawie Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia:a) środków transportu odpowiednich do przewożenia żywności zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi higieny środków spożywczych, pod rygorem nieprzyjęcia dostawy przez Jednostkę Zamawiającą;b) odpowiedniego zabezpieczenia towaru na czas przewozu, pod rygorem odpowiedzialności za braki i wady powstałe w czasie transportu;c) zapewnienie przez Wykonawcę dostarczenia/wniesienia towaru przez kierowcę lub inną osobę do pomieszczenia magazynu;d) obecność kierowcy lub innej osoby reprezentującej Wykonawcę podczas pobrania prób w ramach reklamacji lub kontroli prewencyjnej, pod rygorem dokonania tych czynności bez udziału Wykonawcy na jego ryzyko.8) Wykonawca jest obowiązany do uznania reklamacji i wad dostarczanych produktów i wymiany produktów wadliwych oraz uznania zwrotu produktów przeterminowanych lub nieświeżych (w godzinach wyznaczonych przez Jednostkę Zamawiającą na przyjęcie towaru).9) Nie dopuszcza się pozostawienia towaru bez opieki lub przekazywania go osobom nieupoważnionym.10. Jednostka Zamawiająca zastrzega, by termin przydatności do spożycia - jeśli jest możliwy do określenia - nie przekraczał połowy czasu przydatności do spożycia określonego przez producenta.11. Dostarczony asortyment musi być oznakowany w sposób zrozumiały, napisy w języku polskim muszą być wyraźne, czytelne i nieusuwalne, umieszczone w widocznym miejscu, a także nie mogą być w żaden sposób ukryte, zasłonięte lub przesłonięte innymi nadrukami lub obrazkami.12. Przedmiot zamówienia (występujący w opakowaniach jednostkowych) dostarczany będzie w oryginalnych opakowaniach – bez stosowania opakowań zastępczych.Pełny opis przedmiotu zamówienia zamieszczono w pkt 5 ust 1 wiersz 8 SWZPrzedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa produktów żywnościowych na potrzeby Domu Pomocy Społecznej w Kędzierzynie-Koźlu przeznaczonych na potrzeby bieżącego żywienia w asortymencie i ilościach ujętych w poszczególnych częściach zamówienia określonych w załącznikach 1÷6. Całość zamówienia podzielono na sześć części zamówienia tj.:a. CZĘŚĆ 1 – pieczywo i wyroby cukierniczeb. CZĘŚĆ 2 – produkty mleczarskiec. CZĘŚĆ 3 – mięso i wędlinyd. CZĘŚĆ 4 – owoce, warzywa i jajae. CZĘŚĆ 5 – mrożone warzywa i owoce, ryby i przetwory rybne oraz produkty mącznef. CZĘŚĆ 6 – pozostałe artykuły spożywczeCZĘŚĆ 4 – owoce, warzywa i jaja Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia określa formularz asortymentowo-cenowy załącznik nr 4 - stanowiący integralną część SWZ opublikowany na opublikowany na stronie prowadzonego postępowania: https://e-propublico.pl/Ogloszenia/Details/fa07f3b9-903f-49e9-9cfe-cd9359982ca11. Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy artykułów spożywczych przeznaczonych na potrzeby bieżącego żywienia w asortymencie i ilościach ujętych w zestawieniach stanowiących załączniki od nr 1 do nr 6. Zamawiający zaznacza, że realizowane cykliczne dostawy każdorazowo winny być dostosowane wagowo do składanego zamówienia.2. Jednostka Zamawiająca zastrzega możliwość ograniczenia zakresu zamówienia w poszczególnych częściach, przy zachowaniu minimalnej wartości przedmiotu zamówienia (określonej w zawartej umowie) na poziomie 25% gwarantującej Wykonawcy związane z tym zakresem umowy wynagrodzenie. Określona ilość artykułów spożywczych w formularzu cenowym jest ilością szacunkową i w trakcie realizacji umowy może ulec zmianie (zmniejszeniu lub zwiększeniu). Powyższe nie może stanowić podstawy do wnoszenia przez Wykonawcę roszczeń o zakup pozostałej ilości produktów ani o zapłatę równowartości niezamówionych produktów czy odszkodowania za ich niezamówienie.3. Produkty spożywcze objęte dostawą powinny spełniać aktualne wymogi sanitarno – epidemiologiczne i zasady systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego między innymi:1) posiadać odpowiednie specyfikacje jakościowe lub atesty, 2) posiadać odpowiednie oznakowanie, czyli datę minimalnej trwałości i termin przydatności do spożycia,3) posiadać odpowiednią temperaturę podczas transportu i warunki sanitarne pojazdu.a wykonawca musi posiadać aktualne wymagane decyzje z tym związane. W przypadku, gdyby którakolwiek z dotychczasowych decyzji wygasła lub została cofnięta w okresie obowiązywania niniejszej umowy, Wykonawca zobowiązany jest przedstawić nową decyzję w tym zakresie, nie później niż w ostatnim dniu obowiązywania dotychczasowej. Brak jakiegokolwiek wymaganego dokumentu potwierdzającego posiadanie właściwej ważnej decyzji lub nieuzupełnienie dokumentów w wyznaczonym przez Jednostkę Zamawiającą terminie, stanowić będzie podstawę do odstąpienia od umowy przez Jednostkę Zamawiającą ze skutkiem natychmiastowym i naliczenia Wykonawcy kary umownej, o której mowa w § 10 ust. 1 pkt 1.1 PPU lub w zależności od decyzji Jednostki Zamawiającej do wstrzymania realizacji umowy do czasu uzupełnienia braków w terminie określonym przez Jednostkę Zamawiającą.4. Na każde żądanie Jednostki Zamawiającej Wykonawca jest zobowiązany okazać w stosunku do każdego produktu odpowiedni certyfikat zgodności z Polską Normą lub normami europejskimi.5. Wymagania jakościowe przedmiotu zamówienia:1) Wykonawca będzie dostarczał artykuły spożywcze pierwszej klasy jakości, świeże, odpowiadające normom jakościowym właściwym dla danego rodzaju produktów, które obowiązują na terenie Polski, o aktualnych terminach przydatności do spożycia. Opakowania dostarczanych przez Wykonawcę artykułów spożywczych muszą być oznakowane widoczną datą terminu przydatności do spożycia.2) Warzywa/owoce powinny być: zdrowe (bez śladów gnicia i pleśni), wolne od szkodników i uszkodzeń przez nich wyrządzonych, nie zwiędnięte, czyste, nieuszkodzone; o barwie typowej dla odmiany; niedopuszczalny obcy smak, posmak czy zapach; jednolite w opakowaniu pod względem pochodzenia, jakości, wielkości i możliwie w tym samym stopniu dojrzałości i rozwoju. Towar winien być przewożony w opakowaniach do tego przeznaczonych wykonanych z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, nieuszkodzone, niezamoczonych i czystych, bez śladów pleśni i obcych zapachów. Dostawy muszą spełniać warunki wynikające z ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z z 2023 r., poz 1448). 3) Jaja powinny być: a. skorupa i błona pod skorupowa - normalna, niezabrudzona i nieuszkodzona, jaja świeże, po dezynfekcji promieniami UV,b. komora powietrza - wysokość nieprzekraczająca 6 mm, nieruchoma;c. białko - przezroczyste, klarowne, o konsystencji żelu, wolne od jakichkolwiek ciał obcych;d. żółtko - słabo widoczne podczas prześwietlania, bez wyraźnego zarysu powierzchni, wolne od jakichkolwiek ciał obcych;e. tarczka zarodków - nierozwinięta w stopniu widocznym;f. zapach - pozbawione obcych zapachów;g. Jaja klasy "A" nie są myte, ani w inny sposób czyszczone przed lub po klasyfikacji,a. Każde z dostarczonych jaj musi być ostemplowane zgodnie z zobowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa.6. Wykonawca na żądanie upoważnionego przedstawiciela Jednostki Zamawiającej zobowiązany jest wykazać, że dostarczany przez niego asortyment, spełnia minimalne wymagania Jednostki Zamawiającej określone w umowie doraźnie w wypadku uzasadnionych wątpliwości poprzez okazanie dostarczanego towaru w trakcie przekazania do magazynu Jednostki Zamawiającej. W razie potwierdzenia się zastrzeżeń sporządzony zostanie protokół podpisany przez przedstawicieli obu stron, który może stanowić podstawę reklamacji. 7. Realizacja dostaw będzie dokonywana sukcesywnie na podstawie zapotrzebowania Jednostki Zamawiającej, w których każdorazowo określony zostanie termin dostawy oraz asortyment zamówienia – z wyłączeniem dni wolnych od pracy Jednostki Zamawiającej.8. Wytworzenie towaru, sposób opakowania i transportu muszą spełniać wymagania obowiązujących krajowych i unijnych przepisów prawa żywnościowego (akty prawne wymieniono w pkt 5 ust. 1 wiersz 8 pkt 8 SWZ).9. Warunki dostawy:1) Wykonawca zobowiązuje się do dostarczenia przedmiotu zamówienia zgodnego z opisem, własnym środkiem transportu, na własny koszt i ryzyko. Nie dopuszcza się dostawy towaru kurierem.2) realizacja dostaw odbywa się na podstawie składanych przez Jednostkę Zamawiającą w formie pisemnej, elektronicznej (e-mail), telefonicznie lub za pośrednictwem faxu zamówień, zawierających ilości i terminy dostaw oraz w miarę potrzeb inne warunki istotne z punktu widzenia Jednostki Zamawiającej.3) dostawy towaru realizowane będą w godzinach wyznaczonych określonych poniżej, a w godzinach otwarcia magazynu (do godz. 13:30) można dostarczyć reklamowany towar. 4) dostawy będą realizowane w dniach roboczych: część 4 owoce, warzywa 7.00 do 14.00 wtorek, piątek5) Jednostka Zamawiająca zastrzega prawo do sprawdzenia zamówionego asortymentu pod względem ilościowym i jakościowym również w momencie odbioru towaru. Jednostka Zamawiająca zastrzega dostarczenie asortymentu I gatunku.6) Wykonawca zobowiązany jest do znakowania i opakowania towaru zgodnie z obowiązującymi przepisami, z uwzględnieniem wymagań Jednostki Zamawiającej określonych w opisie przedmiotu zamówienia,7) przy każdej dostawie Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia:a) środków transportu odpowiednich do przewożenia żywności zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi higieny środków spożywczych, pod rygorem nieprzyjęcia dostawy przez Jednostkę Zamawiającą;b) odpowiedniego zabezpieczenia towaru na czas przewozu, pod rygorem odpowiedzialności za braki i wady powstałe w czasie transportu;c) zapewnienie przez Wykonawcę dostarczenia/wniesienia towaru przez kierowcę lub inną osobę do pomieszczenia magazynu;d) obecność kierowcy lub innej osoby reprezentującej Wykonawcę podczas pobrania prób w ramach reklamacji lub kontroli prewencyjnej, pod rygorem dokonania tych czynności bez udziału Wykonawcy na jego ryzyko.8) Wykonawca jest obowiązany do uznania reklamacji i wad dostarczanych produktów i wymiany produktów wadliwych oraz uznania zwrotu produktów przeterminowanych lub nieświeżych (w godzinach wyznaczonych przez Jednostkę Zamawiającą na przyjęcie towaru).9) Nie dopuszcza się pozostawienia towaru bez opieki lub przekazywania go osobom nieupoważnionym.10. Jednostka Zamawiająca zastrzega, by termin przydatności do spożycia - jeśli jest możliwy do określenia - nie przekraczał połowy czasu przydatności do spożycia określonego przez producenta.11. Dostarczony asortyment musi być oznakowany w sposób zrozumiały, napisy w języku polskim muszą być wyraźne, czytelne i nieusuwalne, umieszczone w widocznym miejscu, a także nie mogą być w żaden sposób ukryte, zasłonięte lub przesłonięte innymi nadrukami lub obrazkami.12. Przedmiot zamówienia (występujący w opakowaniach jednostkowych) dostarczany będzie w oryginalnych opakowaniach – bez stosowania opakowań zastępczych.Pełny opis przedmiotu zamówienia zamieszczono w pkt 5 ust 1 wiersz 8 SWZPrzedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa produktów żywnościowych na potrzeby Domu Pomocy Społecznej w Kędzierzynie-Koźlu przeznaczonych na potrzeby bieżącego żywienia w asortymencie i ilościach ujętych w poszczególnych częściach zamówienia określonych w załącznikach 1÷6. Całość zamówienia podzielono na sześć części zamówienia tj.:a. 1 – pieczywo i wyroby cukierniczeb. 2 – produkty mleczarskiec. 3 – mięso i wędlinyd. 4 – owoce, warzywa i jajae. 5 – mrożone warzywa i owoce, ryby i przetwory rybne oraz produkty mącznef. 6 – pozostałe artykuły spożywczeCZĘŚĆ 5 – mrożone warzywa i owoce, ryby i przetwory rybne oraz produkty mączneSzczegółowy opis przedmiotu zamówienia określa formularz asortymentowo-cenowy załącznik nr 5 - stanowiący integralną część SWZ opublikowany na opublikowany na stronie prowadzonego postępowania: https://e-propublico.pl/Ogloszenia/Details/fa07f3b9-903f-49e9-9cfe-cd9359982ca11. Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy artykułów spożywczych przeznaczonych na potrzeby bieżącego żywienia w asortymencie i ilościach ujętych w zestawieniach stanowiących załączniki od nr 1 do nr 6. Zamawiający zaznacza, że realizowane cykliczne dostawy każdorazowo winny być dostosowane wagowo do składanego zamówienia.2. Jednostka Zamawiająca zastrzega możliwość ograniczenia zakresu zamówienia w poszczególnych częściach, przy zachowaniu minimalnej wartości przedmiotu zamówienia (określonej w zawartej umowie) na poziomie 25% gwarantującej Wykonawcy związane z tym zakresem umowy wynagrodzenie. Określona ilość artykułów spożywczych w formularzu cenowym jest ilością szacunkową i w trakcie realizacji umowy może ulec zmianie (zmniejszeniu lub zwiększeniu). Powyższe nie może stanowić podstawy do wnoszenia przez Wykonawcę roszczeń o zakup pozostałej ilości produktów ani o zapłatę równowartości niezamówionych produktów czy odszkodowania za ich niezamówienie.3. Produkty spożywcze objęte dostawą powinny spełniać aktualne wymogi sanitarno – epidemiologiczne i zasady systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego między innymi:1) posiadać odpowiednie specyfikacje jakościowe lub atesty, 2) posiadać odpowiednie oznakowanie, czyli datę minimalnej trwałości i termin przydatności do spożycia,3) posiadać odpowiednią temperaturę podczas transportu i warunki sanitarne pojazdu.a wykonawca musi posiadać aktualne wymagane decyzje z tym związane. W przypadku, gdyby którakolwiek z dotychczasowych decyzji wygasła lub została cofnięta w okresie obowiązywania niniejszej umowy, Wykonawca zobowiązany jest przedstawić nową decyzję w tym zakresie, nie później niż w ostatnim dniu obowiązywania dotychczasowej. Brak jakiegokolwiek wymaganego dokumentu potwierdzającego posiadanie właściwej ważnej decyzji lub nieuzupełnienie dokumentów w wyznaczonym przez Jednostkę Zamawiającą terminie, stanowić będzie podstawę do odstąpienia od umowy przez Jednostkę Zamawiającą ze skutkiem natychmiastowym i naliczenia Wykonawcy kary umownej, o której mowa w § 10 ust. 1 pkt 1.1 PPU lub w zależności od decyzji Jednostki Zamawiającej do wstrzymania realizacji umowy do czasu uzupełnienia braków w terminie określonym przez Jednostkę Zamawiającą.4. Na każde żądanie Jednostki Zamawiającej Wykonawca jest zobowiązany okazać w stosunku do każdego produktu odpowiedni certyfikat zgodności z Polską Normą lub normami europejskimi.5. Wymagania jakościowe przedmiotu zamówienia:1) Wykonawca będzie dostarczał artykuły spożywcze pierwszej klasy jakości, świeże, odpowiadające normom jakościowym właściwym dla danego rodzaju produktów, które obowiązują na terenie Polski, o aktualnych terminach przydatności do spożycia. Opakowania dostarczanych przez Wykonawcę artykułów spożywczych muszą być oznakowane widoczną datą terminu przydatności do spożycia.2) Mrożonki (mrożone warzywa i owoce, ryby i produkty mączne) powinny być pakowane w czyste opakowania jednostkowe przeznaczone do kontaktu z żywnością chroniące zawartość przed uszkodzeniem. Mrożonki powinny być suche, bez oznak rozmrażania, bez obecności szkodników oraz uszkodzeń przez nich wyrządzonych, bez śladów pleśni. Niedopuszczalne są produkty uszkodzone, połamane, a także zniszczone lub otwarte opakowania albo hermetycznie nieszczelne. Ryby mrożone: opakowanie zewnętrzne szczelne oznakowanie w j.polskim, łatwe wydobywanie pojedynczych elementów z bloku, każda warstwa oddzielona folia przekładkową. Przy przyjęciu minimum - 18 stopni. Do każdej partii wysyłkowej proszę dostarczyć handlowy dokument identyfikacyjny. Dostawy mrożonek muszą spełniać warunki wynikające z ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.3) Ryby niemrożone:a. filety solone - filety bez skóry, o odpowiednim umięśnieniu, bez obcych zanieczyszczeń i pasożytów, tkanka mięsna jasna o naturalnej barwie, charakterystycznej dla śledzi. Zapach swoisty, charakterystyczny dla śledzi solonych, niedopuszczalny zapach mięsa i solanki: jełki, kwaśny, gnilny, oraz inny obcy;b. filety marynowane – filety bez skóry w zalewie octowej, zapach charakterystyczny dla śledzi, środków spożywczych i sposobu przygotowania, niedopuszczalny zapach zjełczały, gnilny, chemiczny, stęchły lub inny obcy, konsystencja zalewy charakterystyczna dla danej zalewy octowej;c. ryby wędzone - tusze kl. I bez głowy (wędzone na zimno), wygląd charakterystyczny dla ryb wędzonych. Skórka błyszcząca o barwie od brunatnej do złotobrunatnej. Smak słonawo – dymny. Tekstura mięsa soczysta i delikatna. Cechy dyskwalifikujące: zapleśnienia na powierzchni, uszkodzenia mechaniczne, zanieczyszczenia lub uszkodzenia przez szkodniki, smak i zapach gorzki, pleśni, gnilny, obcy, tekstura tkanki mięsnej mazista;d. ryby świeże - filety całe, bez obcych zanieczyszczeń, niedopuszczalna obecność pasożytów, powierzchnie cięć gładkie, bez poszarpanych krawędzi, zapach swoisty, charakterystyczny dla ryb, niedopuszczalny jełki, kwaśny, gnilny i inny obcy;Dostawy muszą spełniać warunki wynikające z ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.6. Wykonawca na żądanie upoważnionego przedstawiciela Jednostki Zamawiającej zobowiązany jest wykazać, że dostarczany przez niego asortyment, spełnia minimalne wymagania Jednostki Zamawiającej określone w umowie doraźnie w wypadku uzasadnionych wątpliwości poprzez okazanie dostarczanego towaru w trakcie przekazania do magazynu Jednostki Zamawiającej. W razie potwierdzenia się zastrzeżeń sporządzony zostanie protokół podpisany przez przedstawicieli obu stron, który może stanowić podstawę reklamacji. 7. Realizacja dostaw będzie dokonywana sukcesywnie na podstawie zapotrzebowania Jednostki Zamawiającej, w których każdorazowo określony zostanie termin dostawy oraz asortyment zamówienia – z wyłączeniem dni wolnych od pracy Jednostki Zamawiającej.8. Wytworzenie towaru, sposób opakowania i transportu muszą spełniać wymagania obowiązujących krajowych i unijnych przepisów prawa żywnościowego (akty prawne wymieniono w pkt 5 ust. 1 wiersz 8 pkt 8 SWZ).9. Warunki dostawy:1) Wykonawca zobowiązuje się do dostarczenia przedmiotu zamówienia zgodnego z opisem, własnym środkiem transportu, na własny koszt i ryzyko. Nie dopuszcza się dostawy towaru kurierem.2) realizacja dostaw odbywa się na podstawie składanych przez Jednostkę Zamawiającą w formie pisemnej, elektronicznej (e-mail), telefonicznie lub za pośrednictwem faxu zamówień, zawierających ilości i terminy dostaw oraz w miarę potrzeb inne warunki istotne z punktu widzenia Jednostki Zamawiającej.3) dostawy towaru realizowane będą w godzinach wyznaczonych określonych poniżej, a w godzinach otwarcia magazynu (do godz. 13:30) można dostarczyć reklamowany towar. 4) dostawy będą realizowane w dniach roboczych: część 5 mrożone warzywa i owoce, ryby i przetwory rybne oraz produkty mączne 7.00 do 12.00 poniedziałek, środa, piątek5) Jednostka Zamawiająca zastrzega prawo do sprawdzenia zamówionego asortymentu pod względem ilościowym i jakościowym również w momencie odbioru towaru. Jednostka Zamawiająca zastrzega dostarczenie asortymentu I gatunku.6) Wykonawca zobowiązany jest do znakowania i opakowania towaru zgodnie z obowiązującymi przepisami, z uwzględnieniem wymagań Jednostki Zamawiającej określonych w opisie przedmiotu zamówienia,7) przy każdej dostawie Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia:a) środków transportu odpowiednich do przewożenia żywności zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi higieny środków spożywczych, pod rygorem nieprzyjęcia dostawy przez Jednostkę Zamawiającą;b) odpowiedniego zabezpieczenia towaru na czas przewozu, pod rygorem odpowiedzialności za braki i wady powstałe w czasie transportu;c) zapewnienie przez Wykonawcę dostarczenia/wniesienia towaru przez kierowcę lub inną osobę do pomieszczenia magazynu;d) obecność kierowcy lub innej osoby reprezentującej Wykonawcę podczas pobrania prób w ramach reklamacji lub kontroli prewencyjnej, pod rygorem dokonania tych czynności bez udziału Wykonawcy na jego ryzyko.8) Wykonawca jest obowiązany do uznania reklamacji i wad dostarczanych produktów i wymiany produktów wadliwych oraz uznania zwrotu produktów przeterminowanych lub nieświeżych (w godzinach wyznaczonych przez Jednostkę Zamawiającą na przyjęcie towaru).9) Nie dopuszcza się pozostawienia towaru bez opieki lub przekazywania go osobom nieupoważnionym.10. Jednostka Zamawiająca zastrzega, by termin przydatności do spożycia - jeśli jest możliwy do określenia - nie przekraczał połowy czasu przydatności do spożycia określonego przez producenta.11. Dostarczony asortyment musi być oznakowany w sposób zrozumiały, napisy w języku polskim muszą być wyraźne, czytelne i nieusuwalne, umieszczone w widocznym miejscu, a także nie mogą być w żaden sposób ukryte, zasłonięte lub przesłonięte innymi nadrukami lub obrazkami.12. Przedmiot zamówienia (występujący w opakowaniach jednostkowych) dostarczany będzie w oryginalnych opakowaniach – bez stosowania opakowań zastępczych.Pełny opis przedmiotu zamówienia zamieszczono w pkt 5 ust 1 wiersz 8 SWZPrzedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa produktów żywnościowych na potrzeby Domu Pomocy Społecznej w Kędzierzynie-Koźlu przeznaczonych na potrzeby bieżącego żywienia w asortymencie i ilościach ujętych w poszczególnych częściach zamówienia określonych w załącznikach 1÷6. Całość zamówienia podzielono na sześć części zamówienia tj.:a. CZĘŚĆ 1 – pieczywo i wyroby cukierniczeb. CZĘŚĆ 2 – produkty mleczarskiec. CZĘŚĆ 3 – mięso i wędlinyd. CZĘŚĆ 4 – owoce, warzywa i jajae. CZĘŚĆ 5 – mrożone warzywa i owoce, ryby i przetwory rybne oraz produkty mącznef. CZĘŚĆ 6 – pozostałe artykuły spożywczeCZĘŚĆ 6 – pozostałe artykuły spożywczeSzczegółowy opis przedmiotu zamówienia określa formularz asortymentowo-cenowy załącznik nr 6 - stanowiący integralną część SWZ opublikowany na opublikowany na stronie prowadzonego postępowania: https://e-propublico.pl/Ogloszenia/Details/fa07f3b9-903f-49e9-9cfe-cd9359982ca11. Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy artykułów spożywczych przeznaczonych na potrzeby bieżącego żywienia w asortymencie i ilościach ujętych w zestawieniach stanowiących załączniki od nr 1 do nr 6. Zamawiający zaznacza, że realizowane cykliczne dostawy każdorazowo winny być dostosowane wagowo do składanego zamówienia.2. Jednostka Zamawiająca zastrzega możliwość ograniczenia zakresu zamówienia w poszczególnych częściach, przy zachowaniu minimalnej wartości przedmiotu zamówienia (określonej w zawartej umowie) na poziomie 25% gwarantującej Wykonawcy związane z tym zakresem umowy wynagrodzenie. Określona ilość artykułów spożywczych w formularzu cenowym jest ilością szacunkową i w trakcie realizacji umowy może ulec zmianie (zmniejszeniu lub zwiększeniu). Powyższe nie może stanowić podstawy do wnoszenia przez Wykonawcę roszczeń o zakup pozostałej ilości produktów ani o zapłatę równowartości niezamówionych produktów czy odszkodowania za ich niezamówienie.3. Produkty spożywcze objęte dostawą powinny spełniać aktualne wymogi sanitarno – epidemiologiczne i zasady systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego między innymi:1) posiadać odpowiednie specyfikacje jakościowe lub atesty, 2) posiadać odpowiednie oznakowanie, czyli datę minimalnej trwałości i termin przydatności do spożycia,3) posiadać odpowiednią temperaturę podczas transportu i warunki sanitarne pojazdu.a wykonawca musi posiadać aktualne wymagane decyzje z tym związane. W przypadku, gdyby którakolwiek z dotychczasowych decyzji wygasła lub została cofnięta w okresie obowiązywania niniejszej umowy, Wykonawca zobowiązany jest przedstawić nową decyzję w tym zakresie, nie później niż w ostatnim dniu obowiązywania dotychczasowej. Brak jakiegokolwiek wymaganego dokumentu potwierdzającego posiadanie właściwej ważnej decyzji lub nieuzupełnienie dokumentów w wyznaczonym przez Jednostkę Zamawiającą terminie, stanowić będzie podstawę do odstąpienia od umowy przez Jednostkę Zamawiającą ze skutkiem natychmiastowym i naliczenia Wykonawcy kary umownej, o której mowa w § 10 ust. 1 pkt 1.1 PPU lub w zależności od decyzji Jednostki Zamawiającej do wstrzymania realizacji umowy do czasu uzupełnienia braków w terminie określonym przez Jednostkę Zamawiającą.4. Na każde żądanie Jednostki Zamawiającej Wykonawca jest zobowiązany okazać w stosunku do każdego produktu odpowiedni certyfikat zgodności z Polską Normą lub normami europejskimi.5. Wymagania jakościowe przedmiotu zamówienia:1) Wykonawca będzie dostarczał artykuły spożywcze pierwszej klasy jakości, świeże, odpowiadające normom jakościowym właściwym dla danego rodzaju produktów, które obowiązują na terenie Polski, o aktualnych terminach przydatności do spożycia. Opakowania dostarczanych przez Wykonawcę artykułów spożywczych muszą być oznakowane widoczną datą terminu przydatności do spożycia.2) Wszystkie artykuły suche powinny być pakowane w czyste opakowania jednostkowe przeznaczone do kontaktu z żywnością chroniące zawartość przed uszkodzeniem. Kasze powinny być suche, bez obecności szkodników oraz uszkodzeń przez nich wyrządzonych, bez śladów pleśni czy wilgoci. Niedopuszczalne są produkty uszkodzone, połamane, a także zniszczone lub otwarte opakowania albo hermetycznie nieszczelne, bądź dostarczane w opakowaniach zastępczych/nieoryginalnych.3) Pozostałe artykuły spożywcze muszą być świeże i dobrej jakości. Dostawy muszą spełniać warunki wynikające z ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2023 r., poz 1448). Dostarczane artykuły spożywcze muszą posiadać charakterystyczne dla danego rodzaju cechy jakościowe.6. Wykonawca na żądanie upoważnionego przedstawiciela Jednostki Zamawiającej zobowiązany jest wykazać, że dostarczany przez niego asortyment, spełnia minimalne wymagania Jednostki Zamawiającej określone w umowie doraźnie w wypadku uzasadnionych wątpliwości poprzez okazanie dostarczanego towaru w trakcie przekazania do magazynu Jednostki Zamawiającej. W razie potwierdzenia się zastrzeżeń sporządzony zostanie protokół podpisany przez przedstawicieli obu stron, który może stanowić podstawę reklamacji. 7. Realizacja dostaw będzie dokonywana sukcesywnie na podstawie zapotrzebowania Jednostki Zamawiającej, w których każdorazowo określony zostanie termin dostawy oraz asortyment zamówienia – z wyłączeniem dni wolnych od pracy Jednostki Zamawiającej.8. Wytworzenie towaru, sposób opakowania i transportu muszą spełniać wymagania obowiązujących krajowych i unijnych przepisów prawa żywnościowego (akty prawne wymieniono w pkt 5 ust. 1 wiersz 8 pkt 8 SWZ)9. Warunki dostawy:1) Wykonawca zobowiązuje się do dostarczenia przedmiotu zamówienia zgodnego z opisem, własnym środkiem transportu, na własny koszt i ryzyko. Nie dopuszcza się dostawy towaru kurierem.2) realizacja dostaw odbywa się na podstawie składanych przez Jednostkę Zamawiającą w formie pisemnej, elektronicznej (e-mail), telefonicznie lub za pośrednictwem faxu zamówień, zawierających ilości i terminy dostaw oraz w miarę potrzeb inne warunki istotne z punktu widzenia Jednostki Zamawiającej.3) dostawy towaru realizowane będą w godzinach wyznaczonych określonych poniżej, a w godzinach otwarcia magazynu (do godz. 13:30) można dostarczyć reklamowany towar. 4) dostawy będą realizowane w dniach roboczych: część 6 pozostałe artykuły spożywcze 7:00 do 13:30 wtorek, czwartek5) Jednostka Zamawiająca zastrzega prawo do sprawdzenia zamówionego asortymentu pod względem ilościowym i jakościowym również w momencie odbioru towaru. Jednostka Zamawiająca zastrzega dostarczenie asortymentu I gatunku.6) Wykonawca zobowiązany jest do znakowania i opakowania towaru zgodnie z obowiązującymi przepisami, z uwzględnieniem wymagań Jednostki Zamawiającej określonych w opisie przedmiotu zamówienia,7) przy każdej dostawie Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia:a) środków transportu odpowiednich do przewożenia żywności zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi higieny środków spożywczych, pod rygorem nieprzyjęcia dostawy przez Jednostkę Zamawiającą;b) odpowiedniego zabezpieczenia towaru na czas przewozu, pod rygorem odpowiedzialności za braki i wady powstałe w czasie transportu;c) zapewnienie przez Wykonawcę dostarczenia/wniesienia towaru przez kierowcę lub inną osobę do pomieszczenia magazynu;d) obecność kierowcy lub innej osoby reprezentującej Wykonawcę podczas pobrania prób w ramach reklamacji lub kontroli prewencyjnej, pod rygorem dokonania tych czynności bez udziału Wykonawcy na jego ryzyko.8) Wykonawca jest obowiązany do uznania reklamacji i wad dostarczanych produktów i wymiany produktów wadliwych oraz uznania zwrotu produktów przeterminowanych lub nieświeżych (w godzinach wyznaczonych przez Jednostkę Zamawiającą na przyjęcie towaru).9) Nie dopuszcza się pozostawienia towaru bez opieki lub przekazywania go osobom nieupoważnionym.10. Jednostka Zamawiająca zastrzega, by termin przydatności do spożycia - jeśli jest możliwy do określenia - nie przekraczał połowy czasu przydatności do spożycia określonego przez producenta.11. Dostarczony asortyment musi być oznakowany w sposób zrozumiały, napisy w języku polskim muszą być wyraźne, czytelne i nieusuwalne, umieszczone w widocznym miejscu, a także nie mogą być w żaden sposób ukryte, zasłonięte lub przesłonięte innymi nadrukami lub obrazkami.12. Przedmiot zamówienia (występujący w opakowaniach jednostkowych) dostarczany będzie w oryginalnych opakowaniach – bez stosowania opakowań zastępczych.Pełny opis przedmiotu zamówienia zamieszczono w pkt 5 ust 1 wiersz 8 SWZ
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15000000-8
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Tak

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą: 2024-06-21

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach