Przetargi.pl
Sukcesywna dostawa posiłków dla dzieci uczęszczających do placówek oświatowych zlokalizowanych na terenie Gminy Sulmierzyce

Gmina Sulmierzyce ogłasza przetarg

  • Adres: 98338 Sulmierzyce, ul. Urzędowa
  • Województwo: łódzkie
  • Telefon/fax: tel. 446 846 056 , fax. 446 846 057
  • Data zamieszczenia: 2017-04-05
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gmina Sulmierzyce
    ul. Urzędowa 1
    98338 Sulmierzyce, woj. łódzkie
    tel. 446 846 056, fax. 446 846 057
    REGON: 59064818400000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Sukcesywna dostawa posiłków dla dzieci uczęszczających do placówek oświatowych zlokalizowanych na terenie Gminy Sulmierzyce
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest sukcesywne przygotowywanie i dostawa posiłków dla dzieci uczęszczających do placówek oświatowych zlokalizowanych na terenie Gminy Sulmierzyce. Żywienie dzieci odbywać się będzie od poniedziałku do piątku w dni nauki szkolnej (181 dni świadczenia usługi w okresie od 4 września 2017r do 21 czerwca 2018r dla wszystkich placówek oświatowych plus 33 dni świadczenia usługi w okresie od 8 maja 2017 do 22 czerwca 2017r. dla Zespołu Szkolno – Gimnazjalnego w Sulmierzycach). Z przygotowania i dostawy posiłków wyłącza się dni wolne od nauki szkolnej, przerwy świąteczne, ferie oraz inne dni wolne od nauki określone przez dyrekcję szkoły. Poniższa Tabela przedstawia rozkład posiłków dla poszczególnych placówek oświatowych z terenu Gminy Sulmierzyce (porcja mała stanowi ¾ porcji dużej). ZADANIE I: 1) Zespół Szkolno-Gimnazjalny w Sulmierzycach: obiad jednodniowy (II danie) dla klas I-III (mała porcja): 181 dni x 84 dzieci, obiad jednodniowy (II danie) dla klas IV i wyżej (duża porcja): 181 dni x 150 dzieci, obiad jednodniowy (II danie) dla klas I-III (mała porcja): 33 dni x 56 dzieci, obiad jednodniowy (II danie) dla klas IV i wyżej (duża porcja): 33 dni x 92 dzieci, 2) Przedszkole w Sulmierzycach: śniadanie dla dzieci w wieku 3-6 lat: 181 dni x 75 dzieci, obiad dwudaniowy dla dzieci w wieku 3-6 lat: 181 dni x 75 dzieci, podwieczorek dla dzieci w wieku 3-6 lat: 181 dni x 43 dzieci, 3) Dyżur w Przedszkolu w Sulmierzycach: śniadanie dla dzieci w wieku 3-6 lat: 22 dni x 15 dzieci, obiad dwudaniowy dla dzieci w wieku 3-6 lat: 22 dni x 15 dzieci, podwieczorek dla dzieci w wieku 3-6 lat: 22 dni x 15 dzieci, ZADANIE II: 1) Zespół Szkolno-Przedszkolny w Bogumiłowicach: obiad jednodniowy (II danie) dla klas I-III (mała porcja): 181 dni x 22 dzieci, obiad jednodniowy (II danie) dla klas IV i wyżej (duża porcja): 181 dni x 35 dzieci, 2) Przedszkole w Bogumiłowicach: śniadanie i obiad dwudaniowy dla dzieci w wieku 3-6 lat: 181 dni x 47 dzieci, podwieczorek dla dzieci w wieku 3-6 lat: 181 dni x 20 dzieci, ZADANIE III 1) Szkoła Podstawowa w Dworszowicach Pakoszowych: obiad jednodniowy (II danie) dla klas I-III (mała porcja): 181 dni x 16 dzieci, obiad jednodniowy (II danie) dla klas IV i wyżej (duża porcja): 181 dni x 32 dzieci, 2) Przedszkole: śniadanie i obiad dwudaniowy dla dzieci w wieku 3-6 lat: 181 dni x 8 dzieci Dostawa posiłków będzie następować w ilościach wynikających z codziennych zamówień składanych przez Dyrektora danej placówki oświatowej. Uwaga: Ilości przewidywane w ramach każdej pozycji są ilościami orientacyjnymi podanymi przez Zamawiającego w celu obliczenia ceny przez wykonawcę i dokonania oceny ofert przez Zamawiającego. Usługi objęte umową realizowane będą w zależności od rzeczywistych potrzeb Zamawiającego, przy czym łączna wartość zamówienia nie może przekroczyć maksymalnej wartości nominalnej zobowiązania wynikającego z umowy. Zamawiający zastrzega sobie prawo do ograniczenia ilościowego przedmiotu zamówienia. Wykonawca ponosi odpowiedzialność za jakość posiłku, temperaturę w chwili podania oraz jego walory smakowe i estetyczne. Wykonawcy nie przysługują żadne roszczenia z tytułu zamówienia przez Zamawiającego mniejszej ilości usług niż te, które zostały określone w opisie przedmiotu zamówienia. Część 1 zamówienia - Zadanie I obejmuje: a) Zespół Szkolno-Gimnazjalny w Sulmierzycach, w którym: • odbiór posiłków odbywać się będzie w godzinach umówionych z Dyrektorem Szkoły. Planowane godziny posiłków: 11:30 oraz 12:30. Codzienne do godziny 8:30 rano, Wykonawca powiadamiany będzie przez upoważnionego pracownika szkoły o ilości dzieci, dla których należy dostarczyć w tym dniu posiłek. Osoba z personelu szkoły, wyznaczona przez Dyrektora Szkoły, będzie nadzorować wydawanie uczniom przywiezionych przez Wykonawcę posiłków. • jadłospis: jedno ciepłe danie (II danie) w postaci: ziemniaki lub zamiennik (ryż, kasza, makaron) - 200 gram, mięso - 100 gram, surówka - 150 gram. Dania mięsne powinny zawierać co najmniej sztukę mięsa na osobę. Podawane mięso nie może być tłuste i przerośnięte (preferowane: stek z kurczaka, udziec z kurczaka, kotlet schabowy, bitki wołowe, gulasz). Drugie danie raz w tygodniu mogą stanowić: pierogi, naleśniki, placki ziemniaczane, kopytka, krokiety, gołąbki o wadze 400g. Drugim daniem nie może być kiełbasa. W dni postne danie: ziemniaki -200 gram, ryba-100 gram, surówka-150 gram, lub pierogi bezmięsne, naleśniki bezmięsne - 400 g. Każda porcja posiłku wydawana uczniowi musi mieć tą samą gramaturę. Posiłki muszą być dostarczane zgodnie z przedstawionym jadłospisem na dany dzień. • posiłki muszą posiadać wymagalną przepisami kaloryczność i muszą być sporządzone zgodnie z przepisami i wymogami sztuki kulinarnej dla żywienia zbiorowego oraz zgodnie z normami żywieniowymi dla dzieci w wieku 7-16 lat zalecanymi przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. b) Publiczne Przedszkole w Sulmierzycach, w którym: • odbiór posiłków odbywać się będzie w godzinach umówionych z Dyrektorem Szkoły. Planowane godziny dostarczenia posiłków to: śniadanie od 08:15 do 08.45, obiad od 11.30 do 12.00, podwieczorek od 14.00 do 14.15. Codzienne do godziny 8:00 rano, Wykonawca powiadamiany będzie przez upoważnionego pracownika przedszkola o ilości dzieci, dla których należy dostarczyć w tym dniu posiłek. • jadłospis: - śniadanie: różnorodne zupy mleczne (np. płatki kukurydziane, ryżowe, jęczmienne suchary, biszkopty, płatki owsiane, kasza manna, kasza kukurydziana, kasza jaglana, zacierki) kanapki (z pieczywa mieszanego lub razowego) w zależności od rodzaju obiadu, z jajkiem, dżemem, serem białym, żółtym, topionym, wędliną (wysokiej jakości) oraz warzywami (np. pomidorem, ogórkiem kiszonym lub świeżym, sałatą, szczypiorkiem lub rzodkiewką), chude kiełbaski na gorąco, napoje (np. herbata ziołowa, herbata owocowa, herbata z cytryną, kakao) - obiad zupa i II danie: ziemniaki(lub zamiennie ryż, kasza, kopytka, makaron,itp), – 3 posiłki mięsne z mięsa chudego (np. udko z kurczaka, kotlet schabowy/schab, filet z indyka/kurczaka/, kotlet mielony /z karczku, szynki b/k), lub gulasz/ z szynki b/k, łopatki b/k), posiłki bezmięsne-mączne (pierogi, naleśniki, knedle, itp.), ryba (np. filet z soli, mintaja), surówka (warzywa w formie gotowanej lub surowej), kompot lub napój, - podwieczorek: bułka słodka (np. jagodnik, bułeczki maślane z budyniem, erem, makiem, jabłkiem, marmoladą), kanapki z wędliną (wysokiej jakości), chałka np. z miodem, dżemem lub kremem orzechowo-czekoladowym, koktajle owocowe z owoców mrożonych lub świeżych (maliny, truskawki, jagody), jogurty owocowe, serek wiejski • posiłki muszą posiadać wymagalną przepisami kaloryczność (1400-1700 kcal) i muszą być sporządzone zgodnie z przepisami i wymogami sztuki kulinarnej dla żywienia zbiorowego oraz zgodnie z normami żywieniowymi dla dzieci w wieku 3-7 lat zalecanymi przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Część 2 zamówienia - Zadanie II obejmuje: a) Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Bogumiłowicach, w której:  odbiór posiłków odbywać się będzie w godzinach umówionych z Dyrektorem Szkoły. Planowana godzina dostarczenia posiłków od 12.00 do 12.30. Codzienne do godziny 8:10 rano. Wykonawca powiadamiany będzie przez upoważnionego pracownika szkoły o ilości dzieci, dla których należy dostarczyć w tym dniu posiłek. Osoba z personelu szkoły, wyznaczona przez Dyrektora Szkoły, będzie nadzorować wydawanie uczniom przywiezionych przez Wykonawcę posiłków.  jadłospis: jedno ciepłe danie (II danie) w postaci: ziemniaki lub zamiennik (ryż, kasza, makaron) - 200 gram, mięso - 100 gram, surówka - 150 gram. Dania mięsne powinny zawierać co najmniej sztukę mięsa na osobę. Podawane mięso nie może być tłuste i przerośnięte (preferowane: stek z kurczaka, udziec z kurczaka, kotlet schabowy, bitki wołowe, gulasz). Drugie danie raz w tygodniu mogą stanowić: pierogi, naleśniki, placki ziemniaczane, kopytka, krokiety, gołąbki o wadze 400g. Drugim daniem nie może być kiełbasa. W dni postne danie: ziemniaki -200 gram, ryba-100 gram, surówka-150 gram, lub pierogi bezmięsne, naleśniki bezmięsne - 400 g. Każda porcja posiłku wydawana uczniowi musi mieć tą samą gramaturę. Posiłki muszą być dostarczane zgodnie z przedstawionym jadłospisem na dany dzień.  posiłki muszą posiadać wymagalną przepisami kaloryczność i muszą być sporządzone zgodnie z przepisami i wymogami sztuki kulinarnej dla żywienia zbiorowego oraz zgodnie z normami żywieniowymi dla dzieci w wieku 7-13 lat zalecanymi przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. b) Przedszkole w Bogumiłowicach  odbiór posiłków odbywać się będzie w godzinach umówionych z Dyrektorem Szkoły Planowane godziny dostarczenia posiłków to:śniadanie od 08:50 do 09.10, obiad od 11.50 do 12.10. Codzienne do godziny 8:10 rano, Wykonawca powiadamiany będzie przez upoważnionego pracownika przedszkola o ilości dzieci, dla których należy dostarczyć w tym dniu posiłek.  jadłospis: - śniadanie: różnorodne zupy mleczne (np. płatki kukurydziane, ryżowe, jęczmienne, suchary, biszkopty, płatki owsiane, kasza manna, kasza kukurydziana, kasza jaglana, zacierki) kanapki (z pieczywa mieszanego lub razowego) w zależności od rodzaju obiadu, z jajkiem, dżemem, serem białym, żółtym, topionym, wędliną (wysokiej jakości) oraz warzywami (np. pomidorem, ogórkiem kiszonym lub świeżym, sałatą, szczypiorkiem lub rzodkiewką), chude kiełbaski na gorąco, napoje (np. herbata ziołowa, herbata owocowa, herbata z cytryną, kakao) - obiad zupa i II danie: ziemniaki(lub zamiennie ryż, kasza, kopytka, makaron,itp), – 3 posiłki mięsne z mięsa chudego (np. udko z kurczaka, kotlet schabowy/schab, filet z indyka/kurczaka/, kotlet mielony /z karczku, szynki b/k), lub gulasz/ z szynki b/k, łopatki b/k), posiłki bezmięsne-mączne (pierogi, naleśniki, knedle, itp.), ryba (np. filet z soli, mintaja), surówka (warzywa w formie gotowanej lub surowej), kompot lub napój, - podwieczorek: bułka słodka (np.:jagodnik, bułeczki maślane z budyniem, erem, makiem, jabłkiem, marmoladą), kanapki z wędliną (wysokiej jakości), chałka np. z miodem, dżemem lub kremem orzechowo-czekoladowym, koktajle owocowe z owoców mrożonych lub świeżych (maliny, truskawki, jagody), jogurty owocowe, serek wiejski • posiłki muszą posiadać wymagalną przepisami kaloryczność (1400-1700 kcal) i muszą być sporządzone zgodnie z przepisami i wymogami sztuki kulinarnej dla żywienia zbiorowego oraz zgodnie z normami żywieniowymi dla dzieci w wieku 3-7 lat zalecanymi przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Część 3 zamówienia - Zadanie III obejmuje: a) Szkoła Podstawowa w Dworszowicach Pakoszowych, w której:  odbiór posiłków odbywać się będzie w godzinach umówionych z Dyrektorem Szkoły. Planowana godzina dostarczenia posiłków to 8.30, w dniu którego dotyczy zapotrzebowanie. Codzienne do godziny 8:00 rano, Wykonawca powiadamiany będzie przez upoważnionego pracownika szkoły o ilości dzieci, dla których należy dostarczyć w tym dniu posiłek. Osoba z personelu szkoły, wyznaczona przez Dyrektora Szkoły, będzie nadzorować wydawanie uczniom przywiezionych przez Wykonawcę posiłków.  jadłospis: jedno ciepłe danie (II danie) w postaci: ziemniaki lub zamiennik (ryż, kasza, makaron) - 200 gram, mięso - 100 gram, surówka - 150 gram. Dania mięsne powinny zawierać co najmniej sztukę mięsa na osobę. Podawane mięso nie może być tłuste i przerośnięte (preferowane: stek z kurczaka, udziec z kurczaka, kotlet schabowy, bitki wołowe, gulasz). Drugie danie raz w tygodniu mogą stanowić: pierogi, naleśniki, placki ziemniaczane, kopytka, krokiety, gołąbki o wadze 400g. Drugim daniem nie może być kiełbasa. W dni postne danie: ziemniaki -200 gram, ryba-100 gram, surówka-150 gram, lub pierogi bezmięsne, naleśniki bezmięsne - 400 g. Każda porcja posiłku wydawana uczniowi musi mieć tą samą gramaturę. Posiłki muszą być dostarczane zgodnie z przedstawionym jadłospisem na dany dzień.  posiłki muszą posiadać wymagalną przepisami kaloryczność i muszą być sporządzone zgodnie z przepisami i wymogami sztuki kulinarnej dla żywienia zbiorowego oraz zgodnie z normami żywieniowymi dla dzieci w wieku 7-13 lat zalecanymi przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. b) Oddział Przedszkolny w Szkole Podstawowej w Dworszowicach Pakoszowych  odbiór posiłków odbywać się będzie w godzinach umówionych z Dyrektorem Szkoły. Planowane godziny dostarczenia posiłków to:śniadanie od 08:50 do 09.10, obiad od 11.50 do 12.10. Codzienne do godziny 8:30 rano, Wykonawca powiadamiany będzie przez upoważnionego pracownika przedszkola o ilości dzieci, dla których należy dostarczyćw tym dniu posiłek.  jadłospis: - śniadanie: różnorodne zupy mleczne (np. płatki kukurydziane, ryżowe, jęczmienne, suchary, biszkopty, płatki owsiane, kasza manna, kasza kukurydziana, kasza jaglana, zacierki) kanapki (z pieczywa mieszanego lub razowego) w zależności od rodzaju obiadu, z jajkiem, dżemem, serem białym, żółtym, topionym, wędliną (wysokiej jakości) oraz warzywami (np. pomidorem, ogórkiem kiszonym lub świeżym, sałatą, szczypiorkiem lub rzodkiewką), chude kiełbaski na gorąco, napoje (np. herbata ziołowa, herbata owocowa herbata z cytryną, kakao) - obiad zupa i II danie: ziemniaki(lub zamiennie ryż, kasza, kopytka, makaron,itp), – 3 posiłki mięsne z mięsa chudego (np. udko z kurczaka, kotlet schabowy/schab, filet z indyka/kurczaka/, kotlet mielony /z karczku, szynki b/k), lub gulasz/ z szynki b/k, łopatki b/k), posiłki bezmięsne-mączne (pierogi, naleśniki, knedle, itp.), ryba (np. filet z soli, mintaja), surówka (warzywa w formie gotowanej lub surowej), kompot lub napój, • posiłki muszą posiadać wymagalną przepisami kaloryczność (1400-1700 kcal) i muszą być sporządzone zgodnie z przepisami i wymogami sztuki kulinarnej dla żywienia zbiorowego oraz zgodnie z normami żywieniowymi dla dzieci w wieku 3-7 lat zalecanymi przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. 3.2) Wykonawca będzie dostarczał posiłki do szkoły własnym transportem w pojemnikach jednorazowych gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. Do pojemników dołączane będą jednorazowe sztućce (nóż i widelec). Wykonawca zobowiązany jest do posiadania środków transportu dopuszczonych do przewozu posiłków przez Inspekcję Sanitarną. Każdorazowo na prośbę Zamawiającego, wykonawca jest zobowiązany do przedłożenia Książki kontroli sanitarnej samochodu. Wykonawca zobowiązany będzie do odbioru z terenu szkoły zużytych jednorazowych pojemników po posiłkach oraz sztućców, najpóźniej do następnego dnia po spożyciu posiłków pochodzących z tych pojemników przez uczniów. Wykonawca będzie ponosił pełną odpowiedzialność za przestrzeganie zasad wynikających z systemu HACCP oraz zapewnienie właściwej jakości zdrowotnej żywności, a także za przestrzeganie zasad dotyczących przygotowania i dostarczania posiłków zgodnie z wymogami i przepisami sanitarno – epidemiologicznymi. Naczynia transportowe, w których przewożona jest żywność muszą być czyste, bez uszkodzeń, bez znaczących zmian fizycznych mogących przyczynić się do zagrożenia epidemiologicznego, a pojemniki (termosy, opakowania jednorazowe) zamykane szczelnie tak, by podczas transportu posiłki w formie płynnej nie uległy rozlaniu. Wykonawca biorący udział w niniejszym przetargu powinien zaoferować taką cenę, która będzie zawierała w sobie wszystkie nośniki kosztów, w tym również koszty transportu oraz odbiór z terenu szkoły zużytych jednorazowych pojemników po posiłkach oraz sztućców. Zamawiający wymaga, aby surowcowy uśredniony tzw. wsad do kotła umożliwiający wyprodukowanie jednej porcji gorącego posiłku o charakterze obiadu jednodaniowego był należycie oszacowany i aby uwzględniał wszystkie poniesione przy realizacji zamówienia koszty. Zamawiający zastrzega sobie aby mięso nie podawane było w dni postne. Zamawiający nie dopuszcza, ażeby w ciągu tygodnia (5 dni) wystąpiła powtarzalność tego samego rodzaju posiłku. Jadłospis będzie układany przez wykonawcę na okres jednego tygodnia do przodu i dostarczany do placówek. Wszelkie zmiany w jadłospisie sugerowane przez Dyrektorów Szkół i Przedszkoli będą brane pod uwagę przez Wykonawcę. Wykonawca w ramach świadczonych usług zobowiązany jest do współpracy z Dyrektorami Szkół i Przedszkoli lub osobą przez niego do tego upoważnioną odpowiedzialną za realizację dożywiania. Wykonawca musi posiadać zezwolenie na prowadzenie działalności cateringowej oraz na transport posiłków. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCP. Posiłki nie mogą być przygotowywane z półproduktów. Wykonawca odpowiedzialny będzie za właściwe przechowywanie środków spożywczych, utrzymanie temperatury i innych warunków przechowywania, stan opakowań itd., higienę produkcji, sposób transportu posiłków, termin przydatności artykułów spożywczych do spożycia. Posiłki oraz miejsce ich przygotowania muszą spełniać wymogi zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2017 r. poz. 149 z późn. zm.). wraz z aktami wykonawczymi. Koszty leczenia ucznia, jakie powstaną na skutek zatrucia pokarmowego z winy Wykonawcy, a także związane z zatruciem roszczenia odszkodowawcze opiekunów prawnych ucznia, będą obciążały całkowicie Wykonawcę. Zamawiający będzie miał prawo do przeprowadzenia kontroli żywienia uczniów pod względem gramatury, jakości, sposobu i warunków przyrządzania posiłków itp. Reklamacja, co do jakości posiłków będzie składana pisemnie. Wykonawca będzie zobowiązany do przedstawienia podczas kontroli dokumentów potwierdzających dopuszczenie przez Inspektora Weterynarii wyrobów i artykułów mięsnych. Wykonawca musi posiadać odpowiednio wykwalifikowany personel oraz doświadczenie w żywieniu zbiorowym. Wszelkie reklamacje, co do wadliwego wykonywania usługi, nieterminowej realizacji zamówienia oraz innych zawinień leżących po stronie Wykonawcy wskazujących na nienależyte wykonanie umowy składane będą pisemnie lub faksem. Wykonawca jest zobowiązany do pobierania i przechowywania próbek potraw w zakładzie, w którym potrawy te zostały wyprodukowane, z każdego dnia przez okres 72 godzin z oznaczeniem daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek. Pobierane próbki są udostępniane organom Państwowej Inspekcji Sanitarnej na żądanie tych organów. 3.3) Zamawiający informuje, iż zgodnie z art. 29 ust. 3a ustawy Pzp wymaga, aby wszystkie czynności składające się na wykonanie przedmiotu zamówienia i związane z wykonaniem przedmiotu zamówienia były wykonywane w oparciu o osoby zatrudnione na umowę o pracę w rozumieniu art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (Dz. U. z 2016 r. poz. 1666 ze zm.). Szczegółowe wymagania dot. zatrudnienia na podstawie umowy o pracę zawarte zostały w Rozdziale IV SIWZ – Projekt umowy.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55321000-6

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: 9.1. Oferta składana na wykonanie Części 1 zamówienia musi być zabezpieczona wadium w wysokości: 8.000,00 zł (słownie: osiem tysięcy złotych). Oferta składana na wykonanie Części 2 zamówienia musi być zabezpieczona wadium w wysokości: 2.500,00 zł (słownie: dwa tysiące pięćset złotych). Oferta składana na wykonanie Części 3 zamówienia musi być zabezpieczona wadium w wysokości: 1.000,00 zł (słownie: jeden tysiąc złotych). 9.2. Wadium może być wniesione w: 1) pieniądzu; 2) poręczeniach bankowych lub poręczeniach spółdzielczej kasy oszczędnościowo-kredytowej; z tym że poręczenie kasy jest zawsze poręczeniem pieniężnym; 3) gwarancjach bankowych; 4) gwarancjach ubezpieczeniowych; 5) poręczeniach udzielanych przez podmioty, o których mowa w art. 6b ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 9 listopada 2000 r. o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju (Dz. U. z 2014r. poz. 1804 oraz z 2015r. poz. 978 i 1240). 9.3. Termin wnoszenia wadium upływa wraz z terminem składania ofert. 9.4. Wadium wnoszone w pieniądzu należy wpłacać przelewem na rachunek bankowy Zamawiającego w Banku Spółdzielczym Kleszczów Oddział w Sulmierzycach. Nr rachunku: 27 8978 0008 0030 1846 2000 0140 z dopiskiem: Wadium – Sukcesywna dostawa posiłków dla dzieci uczęszczających do placówek oświatowych zlokalizowanych na terenie Gminy Sulmierzyce Część ….. zamówienia. 9.5. Wadium wniesione w pieniądzu uważa się za wniesione w sposób prawidłowy, gdy środki pieniężne wpłyną na konto zamawiającego przed upływem terminu składnia ofert. 9.6. Wadium wnoszone w postaci niepieniężnej należy złożyć w oryginalnym egzemplarzu bezpośrednio do oferty. Zaleca się zamieścić dokument wadialny w taki sposób, aby jego zwrot przez zamawiającego nie naruszył integralności oferty i dołączonych oświadczeń wraz z dokumentami (np. umieszczony w koszulce, co pozwoli na swobodne oddzielenie wadium od reszty dokumentów). 9.7. Z treści gwarancji/poręczenia winno wynikać bezwarunkowe, na każde pisemne żądanie zgłoszone przez zamawiającego w terminie związania ofertą, zobowiązanie gwaranta do wypłaty zamawiającemu pełnej kwoty wadium w okolicznościach określonych w art. 46 ust. 4a i 5 Pzp. 9.8. Zamawiający zwróci wniesione wadium wszystkim wykonawcom niezwłocznie po wyborze oferty najkorzystniejszej lub unieważnieniu postępowania, z wyjątkiem wykonawcy, którego oferta zostanie wybrana jako najkorzystniejsza. 9.9. Wykonawcy, którego oferta zostanie wybrana jako najkorzystniejsza, zamawiający zwróci wadium niezwłocznie po zawarciu umowy w sprawie zamówienia publicznego oraz wniesieniu zabezpieczenia należytego wykonania umowy. 9.10. Zamawiający zwróci niezwłocznie wadium, na wniosek wykonawcy, który wycofał ofertę przed upływem terminu składania ofert. 9.11. Zamawiający zażąda ponownego wniesienia wadium przez wykonawcę, któremu zwrócono wadium zgodnie z pkt. 9.8, jeżeli w wyniku rozstrzygnięcia odwołania, jego oferta zostanie wybrana jako najkorzystniejsza. Wykonawca ten wnosi wadium w terminie określonym przez zamawiającego. 9.12. Wykonawca, którego oferta została wybrana, a który wniósł wadium w pieniądzu, może wyrazić zgodę na zaliczenie kwoty wadium na poczet zabezpieczenia należytego wykonania umowy. 9.13. Zamawiający zatrzymuje wadium wraz z odsetkami, jeżeli wykonawca w odpowiedzi na wezwanie, o którym mowa w art. 26 ust. 3 i 3a Pzp, z przyczyn leżących po jego stronie, nie złożył oświadczeń lub dokumentów potwierdzających okoliczności, o których mowa w art. 25 ust. 1 Pzp, oświadczenia, o którym mowa w art. 25a ust. 1 Pzp, pełnomocnictw lub nie wyraził zgody na poprawienie omyłki, o której mowa w art. 87 ust. 2 pkt 3 Pzp, co spowodowało brak możliwości wybrania oferty złożonej przez wykonawcę jako najkorzystniejszej 9.14. Zamawiający zatrzymuje wadium wraz z odsetkami, jeżeli wykonawca, którego oferta została wybrana: • odmówił podpisania umowy w sprawie zamówienia publicznego na warunkach określonych w ofercie; • nie wniósł wymaganego zabezpieczenia należytego wykonania umowy; • zawarcie umowy w sprawie zamówienia publicznego stało się niemożliwe z przyczyn leżących po stronie wykonawcy. 9.15. Oferta wykonawcy, który nie wniesie wadium lub wniesie w sposób nieprawidłowy zostanie odrzucona w oparciu o art. 89 ust. 1 pkt 7b Pzp. 9.16. Okoliczności i zasady zwrotu wadium, jego przepadku oraz zasady jego zaliczenia na poczet zabezpieczenia należytego wykonania umowy określa ustawa Pzp.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach