Przetargi.pl
PRZYGOTOWYWANIE ZESTAWÓW OBIADOWYCH ORAZ ICH DOSTARCZANIE DO WSKAZANYCH PLACÓWEK W BEŁCHATOWIE

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 97-400 Bełchatów, Dąbrowskiego
  • Województwo: łódzkie
  • Telefon/fax: tel. 44 635 28 97, , fax. 44 635 28 84
  • Data zamieszczenia: 2019-11-28
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej
    Dąbrowskiego 2
    97-400 Bełchatów, woj. łódzkie
    tel. 44 635 28 97, , fax. 44 635 28 84
    REGON: 00470071100000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: http://mops-belchatow.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    PRZYGOTOWYWANIE ZESTAWÓW OBIADOWYCH ORAZ ICH DOSTARCZANIE DO WSKAZANYCH PLACÓWEK W BEŁCHATOWIE
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem postępowania jest usługa przygotowywania i dostarczania zestawów obiadowych dla klientów MOPS w zakresie określonym w części 2 SIWZ. Posiłki dostarczane będą samochodem przystosowanym do przewozu żywności. Zestawy dostarczane będą w termosach oraz około 4 zestawy obiadowe w opakowaniach jednorazowych. W ramach usługi Wykonawca zobowiązany będzie do dostarczenia termosów z posiłkami do pomieszczeń wskazanych przez Zamawiającego w poszczególnych Placówkach (do pomieszczeń magazynowych lub punktów wydawania posiłków). Zestawy obiadowe będą dostarczane do Placówek od poniedziałku do piątku w godzinach od 11:30 do 12:00, a w soboty na godzinę 11:30 . Wykonawca zobowiązany będzie do odbioru i zagospodarowania odpadów pokonsumpcyjnych. Zamówienie wykonane zostanie w sposób następujący: 1. ŚDS – w okresie od 2 stycznia 2020 r. do 31 grudnia 2020 r. od poniedziałku do piątku, w dniach pracy placówki (z wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy oraz okresów od 2 do 3 stycznia 2020 r., 12 czerwca 2020 r., od 3 do 14 sierpnia 2020 r. oraz od 12 do 13 listopada 2020 r.) 52 zestawy obiadowe dziennie. 2.Jadłodajnia: w okresie od 2 stycznia 2020 r. do 31 marca 2020 r. od poniedziałku do soboty 49 zestawów obiadowych dziennie (z wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy), w okresie od 1 kwietnia 2020 r. do 30 kwietnia 2020 r. od poniedziałku do piątku 49 zestawów obiadowych dziennie (z wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy), w dniach: 4, 11, 18 oraz 25 kwietnia 2020 r. Wykonawca zobowiązany będzie zapewnić 49 porcji suchego prowiantu (z możliwością zamiany, na życzenie Zamawiającego, suchego prowiantu na zestawy obiadowe). Suchy prowiant dostarczany będzie zawsze w dniu roboczym poprzedzającym wskazane wyżej daty, natomiast zestawy obiadowe w dniach wymienionych wyżej. 3.Świetlica „STER”: w dniu 8 kwietnia 2020 r. 65 zestawów obiadowych określonych w poz. 11 tabeli z SIWZ, tj. żurek (450 ml), kiełbasa podwawelska (100 g), chleb (100 g), jajko (1 szt.). Łączna przewidywana ilość zestawów obiadowych: 17.494. Zamawiający zastrzega sobie prawo dokonania w poszczególnych dniach zmiany ilości zamawianych zestawów obiadowych oraz prawo do niewykorzystania pełnego limitu ilościowego przedmiotu zamówienia, jednakże nie więcej niż 20 % wskazanej wyżej ilości, bez prawa roszczeń z tego tytułu przez Wykonawcę. Wykonawca w okresie wykonywania umowy będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zamieszczoną poniżej tabelą. Kolejność realizacji jest dowolna, jednakże każdy z niżej wymienionych zestawów obiadowych winien być zaproponowany przynajmniej jeden raz w ciągu czterdziestu pięciu dni. Wkładka mięsna powinna być jednakowa dla wszystkich porcji do zestawów obiadowych dostarczanych w danym dniu. Wykonawca zobowiązany będzie do sporządzania jadłospisu (spośród wymienionych wyżej zestawów) obejmującego okres min. jednego miesiąca. Wykonawca dostarczy jadłospis Zamawiającemu do zatwierdzenia najpóźniej na siedem dni roboczych przed rozpoczęciem jego realizacji, przy czym pierwszy jadłospis należy dostarczyć najpóźniej w dniu podpisania umowy. Zamawiający zatwierdza jadłospis poprzez adnotację na Jego kopii. W przypadku dostarczenia jadłospisu w innej formie (e-mail, fax) Zamawiający zatwierdzi jadłospis w takiej formie, w jakiej Wykonawca go doręczy. Zmiany w dostarczonym i zatwierdzonym jadłospisie są dopuszczalne jedynie za pisemną zgodą Zamawiającego. Przy sporządzaniu posiłków dla placówki „STER” Wykonawca uwzględni wymagania wynikające z rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 r. poz. 1154). W przypadku, gdy Wykonawca nie dostarczy do poszczególnych Placówek w godzinach wskazanych w SIWZ posiłków w zamówionej ilości, gdy ich gramatura nie będzie zgodna z umową, lub gdy z powodu złej jakości nie będą nadawały się do spożycia - Wykonawca zobowiązany jest do uzupełnienia brakujących porcji lub dostarczenia posiłków odpowiedniej jakości w czasie nie dłuższym niż 15 minut od telefonicznego wezwania przez Zamawiającego do usunięcia ww. nieprawidłowości. Wezwanie do usunięcia nieprawidłowości Zamawiający przekaże osobie, którą Wykonawca wskaże w umowie jako osobę upoważnioną do kontaktu z Zamawiającym, a w przypadku braku możliwości skontaktowania się z tą osobą - bezpośrednio osobie, która dostarcza posiłki do Placówek. Odstępstwo od reguł wymienionych w części 2 pkt 5 – 14 SIWZ Zamawiający będzie traktował jako naruszenie istotnych postanowień umowy. W wyjątkowych przypadkach, gdy wydanie gorącego posiłku nie będzie możliwe oraz w terminach wskazanych w SIWZ, Wykonawca będzie zobowiązany zapewnić w zamian suchy prowiant. Zgodnie z art. 29 ust. 3a Ustawy Zamawiający wymaga zatrudnienia przez Wykonawcę lub podwykonawcę na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane przez Zamawiającego czynności w zakresie realizacji zamówienia, jeżeli wykonanie tych czynności polega na wykonywaniu pracy w sposób określony w art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy. Obowiązek zatrudnienia na podstawie umowy o pracę, w pełnym wymiarze czasu pracy dotyczy osób wykonujących następujących czynności: 1) przyrządzanie potraw, dań, przekąsek, zapewnienie sprawnej organizacji funkcjonowania kuchni oraz odpowiedniej jakości podawanych potraw. Osoba wykonująca te czynności (kucharz) powinna mieć wykształcenie gastronomiczne (technik, zawodowe, policealne) -1 osoba; 2) pomoc kuchenna (pomocnik kucharza) – wykonywanie funkcji pomocniczych (pomoc w przygotowywaniu posiłków oraz zmywanie naczyń, sprzątanie i inne czynności pomocnicze) - 1 osoba. Osoby, o których mowa wyżej winny być zatrudnione co najmniej na okres realizacji zamówienia. W przypadku rozwiązania stosunku pracy przed zakończeniem tego okresu Wykonawca lub podwykonawca jest zobowiązany do niezwłocznego zatrudnienia w to miejsce innej osoby. W trakcie realizacji zamówienia Zamawiający uprawniony jest do wykonywania czynności kontrolnych wobec Wykonawcy odnośnie spełnienia przez Wykonawcę lub podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane w części 2 pkt 17 SIWZ czynności. Zamawiający jest uprawniony w szczególności: do żądania złożenia oświadczeń i dokumentów w zakresie potwierdzenia spełnienia wymogów, żądania wyjaśnień w przypadku wątpliwości w zakresie potwierdzenia spełniania ww. wymogów oraz do przeprowadzania kontroli na miejscu wykonywania świadczenia. W celu potwierdzenia zatrudnienia osób, o których mowa wyżej, Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia Zamawiającemu w terminie 3 dni od daty zawarcia umowy, oświadczenia, że przy realizacji zamówienia ww. osoby są zatrudnione przez Wykonawcę lub podwykonawcę na podstawie umowy o pracę na okres realizacji umowy ze wskazaniem wymiaru czasu pracy i czynności, jakie będą wykonywać. W przypadku konieczności wprowadzenia zmian zatrudnionych osób Wykonawca powiadomi Zamawiającego o zmianie i dostarczy odpowiednie oświadczenie najpóźniej w dniu rozpoczęcia pracy przez nowego pracownika. Minimalna ilość osób i forma ich zatrudnienia nie może ulec zmianie. W przypadku niespełnienia wymagań, o których mowa w części 2 pkt 17-20 SIWZ Wykonawca zapłaci Zamawiającemu karę umowną w wysokości 50 % kwoty minimalnego wynagrodzenia za pracę ustalonego na podstawie przepisów o minimalnym wynagrodzeniu za pracę (obowiązujących w chwili stwierdzenia przez Zamawiającego niedopełnienia przez Wykonawcę wymogu zatrudnienia pracowników na umowę o pracę w rozumieniu Kodeksu pracy) oraz liczby miesięcy w okresie realizacji umowy, w których nie dopełniono przedmiotowego wymogu – za każdą osobę poniżej liczby pracowników wykonujących czynności, o których mowa w pkt 17. W przypadku uzasadnionych wątpliwości co do przestrzegania prawa pracy przez Wykonawcę lub podwykonawcę, Zamawiający może zwrócić się o przeprowadzenie kontroli przez Państwową Inspekcję Pracy. Zamawiający dopuszcza możliwość zmiany czasookresu przygotowywania i dostarczania posiłków do Jadłodajni. Realizacja zamówienia może być powierzona podwykonawcom. Wykonawca zobowiązany jest wskazać w ofercie, które części zamówienia powierzy podwykonawcom oraz podać nazwy (firmy) podwykonawców
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55321000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Warunkiem udziału w postępowaniu jest wniesienie wadium. Zamawiający określa wadium na kwotę 2000,00 PLN (słownie: dwa tysiące złotych zł 00/100). Wadium musi być wniesione przed upływem terminu składania ofert. Wadium może być wnoszone w jednej lub kilku następujących formach: w pieniądzu - przelewem na rachunek bankowy Zamawiającego wskazany w części 1 SIWZ, poręczeniach bankowych lub poręczeniach spółdzielczej kasy oszczędnościowo - kredytowej, z tym że poręczenie kasy jest zawsze poręczeniem pieniężnym, gwarancjach bankowych, gwarancjach ubezpieczeniowych, poręczeniach udzielanych przez podmioty, o których mowa w art. 6b ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 9 listopada 2000 r. o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości. Dowód wniesienia wadium Wykonawca dołącza do oferty. Ww. dokumenty muszą zachowywać ważność przez cały okres, w którym Wykonawca jest związany ofertą. Na poleceniu przelewu należy wpisać: „Wadium – przetarg nieograniczony nr sprawy DO.3700.30.2019”.Wniesienie wadium w pieniądzu przelewem na rachunek bankowy wskazany przez Zamawiającego będzie skuteczne z chwilą uznania tego rachunku bankowego kwotą wadium (jeżeli wpływ środków pieniężnych na rachunek bankowy wskazany przez Zamawiającego w części 1 SIWZ nastąpi przed upływem terminu składania ofert). Okoliczności i zasady zwrotu wadium, jego zatrzymania oraz zasady jego zaliczenia na poczet zabezpieczenia należytego wykonania umowy określa ustawa pzp.
  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Wykonawca musi wykazać, że posiada uprawnienia do prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie produkcji żywności (posiłków) oraz świadczenia usług cateringowych.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: W przypadku oferty złożonej przez wykonawców, którzy wspólnie ubiegają się o udzielenie zamówienia (konsorcjum) - wykonawcy są zobowiązani dostarczyć pisemne pełnomocnictwo do reprezentowania wykonawcy w trakcie postępowania. Pełnomocnictwo może także obejmować umocowanie do zawarcia umowy. 2.Formularz ofertowy 3.Dokument potwierdzający wniesienie wadium.4. Oświadczenie w zakresie wypełnienia przez Wykonawcę obowiązków informacyjnych, o których mowa w art. 13, art. 14 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych).

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach