Przetargi.pl
Przygotowywanie i dowożenie we wskazane miejsce gorących zestawów obiadowych klientom Ośrodka Pomocy Społecznej Dzielnicy Bemowo m.st. Warszawy i działającego w jego strukturze OWiRON.

OŚRODEK POMOCY SPOŁECZNEJ DZIELNICY BEMOWO M. ST. WARSZAWY ogłasza przetarg

  • Adres: 01-310 Warszawa, ul. Rozłogi 10
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. 224871301
  • Data zamieszczenia: 2022-12-28
  • Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: OŚRODEK POMOCY SPOŁECZNEJ DZIELNICY BEMOWO M. ST. WARSZAWY
    ul. Rozłogi 10
    01-310 Warszawa, woj. mazowieckie
    tel. 224871301
    REGON: 010773800
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka budżetowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowywanie i dowożenie we wskazane miejsce gorących zestawów obiadowych klientom Ośrodka Pomocy Społecznej Dzielnicy Bemowo m.st. Warszawy i działającego w jego strukturze OWiRON.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1) Przygotowanie i dowożenie we wskazane miejsce w granicach administracyjnych Dzielnicy Bemowo m. st. Warszawy (tj. miejsce zamieszkania osób korzystających z posiłków) gorących zestawów obiadowych dla uprawnionych klientów Ośrodka Pomocy Społecznej Dzielnicy Bemowo m.st. Warszawy przez 7 dni w tygodniu, w tym soboty, niedziele i święta.2) Przewidywana, szacunkowa liczba wydawanych zestawów obiadowych:• w skali miesiąca wynosić będzie 1217 sztuk,• w skali realizacji całej umowy wyniesie 14 600 sztuk.3) Przewidywana liczba osób zgłoszonych do korzystania z pomocy w formie gorącego posiłku – obiadu wynosić będzie dziennie ok. 40 osób.4) Liczba osób, a tym samym liczba zamawianych zestawów obiadowych, może być zmienna i różnić się w poszczególnych miesiącach.5) Gorące zestawy obiadowe dla osób uprawnionych będą dowożone do ich miejsca zamieszkania na terenie Dzielnicy Bemowo przez Wykonawcę w szczelnie zamkniętych, termicznych i jednorazowych biodegradowalnych pojemnikach.6) Zestawy obiadowe będą dowożone przez Wykonawcę do miejsca zamieszkania osób na terenie Dzielnicy Bemowo od poniedziałku do niedzieli w godzinach 13:00 – 15:00.7) Wszelkie koszty związane z dowozem zestawów obiadowych ponosi Wykonawca.8) Istnieje możliwość dowożenia w uzasadnionych przypadkach, suchego prowiantu jako zamiennika za gorący posiłek, po uprzednim pisemnym uzgodnieniu Wykonawcy z Zamawiającym.9) Sposób zgłaszania osób uprawnionych do otrzymania zestawów obiadowych:a) Upoważniony pracownik OPS będzie przekazywał Wykonawcy listy imienne klientów z adresami zamieszkania i numerami telefonów wraz z liczbą zamówionych zestawów obiadowych dla każdej osoby uprawnionej nie później niż 2 dni robocze przed końcem danego miesiąca, na każdy następny miesiąc;b) W przypadku zmian w danym miesiącu dotyczących liczby osób lub liczby zestawów obiadowych, informacja o tych zmianach będzie przekazana do godz. 9.00 dnia poprzedzającego dowiezienie obiadów.10) Wykonawca jest zobowiązany do przygotowania i wydawania obiadów z zachowaniem poniżej określonych warunków.11) Zestawy obiady powinny być urozmaicone, składać się z tradycyjnych potraw złożonych z co najmniej z dwóch dań:a) I danie : zupa z pieczywem;b) II danie wieloskładnikowe, surówka/warzywa oraz kompot lub napój.12) W ciągu siedmiodniowego żywienia klienci powinni otrzymać cztery razy w tygodniu obiad z porcją mięsa (np. sztuka mięsa, kotlet schabowy, udziec z kurczaka, kotlet mielony) lub sosu mięsnego, raz w tygodniu obiad z rybą, w pozostałe dni dowolność ustalenia menu.13) Poszczególne osoby mogą, w konkretnych miesiącach otrzymywać obiady w dniach dostosowanych do indywidualnych potrzeb, tj. w mniejszej liczbie niż 7 dni w tygodniu.14) Wymagana wartość energetyczna jednego zestawu obiadowego - co najmniej 1200 kcal;15) W miarę potrzeb przygotowanie ciepłego posiłku dietetycznego nastąpi wg wskazań lekarza dla osób będących na diecie.16) Minimalna wymagana waga/objętość gotowych potraw:• zupa – 500 ml + pieczywo (100g),• sztuka mięsa lub inne mięso bez panierki – 100 g bez kości,• kotlet schabowy – 150 g,• kotlet mielony – 120 g,• gulasz/potrawka – 150 g,• udko z kurczaka – 150 g,• ryba bez panierki – 100 g,• ryba z panierką – 150 g,• bigos – 250 g,• ziemniaki, kasza, makaron, ryż, kopytka – 250 g,• ryż z jabłkami – 300 g,• surówka – 150 g,• warzywa gotowane – 150 g,• kompot/napój – 250 ml,• pierogi, naleśniki, knedle – 400 g.17) Posiłki będą przygotowane z pełnowartościowych produktów, z uwzględnieniem świeżych warzyw i owoców sezonowych.18) Wartość odżywcza i energetyczna posiłków musi być zgodna z normami i wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia w zakresie żywienia osób dorosłych.19) Co tydzień - najpóźniej do piątku do godz. 16.00 Wykonawca przekaże Zamawiającemu (pocztą elektroniczną) jadłospis na tydzień następny. Jadłospis będzie obejmował gramaturę poszczególnych dań.20) Wykonawca realizując przedmiot zamówienia zobowiązany jest do przestrzegania przepisów prawnych w tym również przepisów w zakresie przechowywania i przygotowywania artykułów spożywczych.21) Posiłki oraz miejsce ich przygotowania i wydawania muszą spełniać wszystkie wymogi ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia z 28.08.2006r. (Dz. U z 2022r. poz. 2132).22) Samochód/samochody, którym dowożone będą posiłki będzie dostosowany do przewozu żywności, spełniający wszystkie wymagania określone stosownymi przepisami. Wykonawca musi dysponować zaświadczeniem/decyzją/opinią stwierdzającym zatwierdzenie środków transportu przez Państwowa Inspekcję Sanitarną.23) W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany zapewnić posiłki o nie gorszej jakości na swój koszt z innych źródeł.24) Rozliczenie między Zamawiającym i Wykonawcą odbywać się będzie raz w miesiącu do 10 dnia następnego miesiąca, na podstawie prawidłowo wystawionej przez Wykonawcę faktury z podaną liczbą wydanych obiadów, co Wykonawca udokumentuje przedstawiając wygenerowany raport z liczby wydanych obiadów w miesiącu poprzednim.25) Złożona faktura wraz z listą osób i liczbą obiadów podlega sprawdzeniu pod względem zgodności dostarczenia do klientów z liczbą wydanych obiadów przez Wykonawcę w miesięcznym okresie rozliczeniowym.26) Za prowadzenie dokumentacji stanowiącej podstawę rozliczenia liczby obiadów Zamawiający nie przewiduje dodatkowej opłaty, stanowi to koszt Wykonawcy.27) Zamawiający zastrzega sobie prawo weryfikacji jadłospisu oraz przeprowadzenia kontroli jakości, wartości odżywczych oraz gramatury potraw przez wytypowanych pracowników Zamawiającego. W szczególności poprzez:a) porównanie zgodności z jadłospisem,b) ocenę organoleptyczną (ocena wyglądu potraw, zapachu, oraz smaku poprzez degustację),c) ważenie potraw,d) porównanie z tabelami wartości odżywczych Instytutu Żywności i Żywienia.1) Przygotowanie i dowożenie do siedziby Ośrodka Wsparcia i Rehabilitacji dla Osób Niepełnosprawnych (OWiRON) przy ul. Rozłogi 10 w Warszawie gorących zestawów obiadowych dla uprawnionych klientów OWiRON przez 5 dni w tygodniu, od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych i świąt2) Przewidywana, szacunkowa liczba wydawanych zestawów obiadowych:• w skali miesiąca wynosić będzie 435 sztuk,• w skali realizacji całej umowy wyniesie 5 224 sztuk.3) Przewidywana liczba osób zgłoszonych do korzystania z pomocy w formie gorącego posiłku – obiadu wynosić będzie dziennie ok. 20 osób.4) Liczba osób, a tym samym liczba zamawianych zestawów obiadowych, może być zmienna i różnić się w poszczególnych miesiącach.5) Gorące zestawy obiadowe dla osób uprawnionych będą dowożone przez Wykonawcę w szczelnie zamkniętych, termicznych i jednorazowych biodegradowalnych pojemnikach;6) Zestawy obiadowe będą dowożone przez Wykonawcę uprawnionym klientom do OWiRON od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych i świąt, w godzinach 12:30 – 14:00;7) Wszelkie koszty związane z dowozem zestawów obiadowych ponosi Wykonawca;8) Istnieje możliwość dowożenia do Ośrodka Wsparcia i Rehabilitacji dla Osób Niepełnosprawnych, w uzasadnionych przypadkach, suchego prowiantu jako zamiennika za gorący posiłek, po uprzednim pisemnym uzgodnieniu Wykonawcy z Zamawiającym.9) Sposób zgłaszania osób uprawnionych do otrzymania zestawów obiadowych:a) Upoważniony pracownik OPS będzie przekazywał Wykonawcy liczbę zamówionych zestawów obiadowych na poszczególne dni nie później niż 2 dni robocze przed końcem danego miesiąca, na każdy następny miesiąc;b) W przypadku zmian w danym miesiącu dotyczących liczby zestawów obiadowych, informacja o tych zmianach będzie przekazana do godz. 9.00 dnia poprzedzającego dowiezienie obiadów.10) Wykonawca jest zobowiązany do przygotowania i wydawania obiadów z zachowaniem poniżej określonych warunków.11) Zestawy obiady powinny być urozmaicone, składać się z tradycyjnych potraw złożonych z co najmniej z dwóch dań:a) I danie : zupa z pieczywem;b) II danie wieloskładnikowe, surówka/warzywa oraz kompot lub napój.12) W ciągu pięciodniowego żywienia klienci powinni otrzymać trzy razy w tygodniu obiad z porcją mięsa (np. sztuka mięsa, kotlet schabowy, udziec z kurczaka, kotlet mielony) lub sosu mięsnego, raz w tygodniu obiad z rybą, w pozostałe dni dowolność ustalenia menu .13) Wymagana wartość energetyczna jednego zestawu obiadowego - co najmniej 1200 kcal;14) W miarę potrzeb przygotowanie ciepłego posiłku dietetycznego nastąpi wg wskazań lekarza dla osób będących na diecie.15) Minimalna wymagana waga/objętość gotowych potraw:• zupa – 500 ml + pieczywo (100g),• sztuka mięsa lub inne mięso bez panierki – 100 g bez kości,• kotlet schabowy – 150 g,• kotlet mielony – 120 g,• gulasz/potrawka – 150 g,• udko z kurczaka – 150 g,• ryba bez panierki – 100 g,• ryba z panierką – 150 g,• bigos – 250 g,• ziemniaki, kasza, makaron, ryż, kopytka – 250 g,• ryż z jabłkami – 300 g,• surówka – 150 g,• warzywa gotowane – 150 g,• kompot/napój – 250 ml,• pierogi, naleśniki, knedle – 400 g.16) Posiłki będą przygotowane z pełnowartościowych produktów, z uwzględnieniem świeżych warzyw i owoców sezonowych.17) Wartość odżywcza i energetyczna posiłków musi być zgodna z normami i wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia w zakresie żywienia osób dorosłych.18) Co tydzień - najpóźniej do piątku do godz. 16.00 Wykonawca przekaże Zamawiającemu (pocztą elektroniczną) jadłospis na tydzień następny. Jadłospis będzie obejmował gramaturę poszczególnych dań.19) Wykonawca realizując przedmiot zamówienia zobowiązany jest do przestrzegania przepisów prawnych w tym również przepisów w zakresie przechowywania i przygotowywania artykułów spożywczych.20) Posiłki oraz miejsce ich przygotowania i wydawania muszą spełniać wszystkie wymogi ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia z 28.08.2006r. (Dz. U z 2022r. poz. 2132).21) Samochód/samochody, którym dowożone będą posiłki będzie dostosowany do przewozu żywności, spełniający wszystkie wymagania określone stosownymi przepisami. Wykonawca musi dysponować zaświadczeniem/decyzją/opinią stwierdzającym zatwierdzenie środków transportu przez Państwowa Inspekcję Sanitarną.22) W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany zapewnić posiłki o nie gorszej jakości na swój koszt z innych źródeł.23) Rozliczenie między Zamawiającym i Wykonawcą odbywać się będzie raz w miesiącu do 10 dnia następnego miesiąca, na podstawie prawidłowo wystawionej przez Wykonawcę faktury z podaną liczbą wydanych obiadów, co Wykonawca udokumentuje przedstawiając wygenerowany raport z liczby wydanych obiadów w miesiącu poprzednim.24) Złożona faktura wraz z listą osób i liczbą obiadów podlega sprawdzeniu pod względem zgodności dostarczenia do klientów z liczbą wydanych obiadów przez Wykonawcę w miesięcznym okresie rozliczeniowym.25) Za prowadzenie dokumentacji stanowiącej podstawę rozliczenia liczby obiadów Zamawiający nie przewiduje dodatkowej opłaty, stanowi to koszt Wykonawcy.26) Zamawiający zastrzega sobie prawo weryfikacji jadłospisu oraz przeprowadzenia kontroli jakości, wartości odżywczych oraz gramatury potraw przez wytypowanych pracowników Zamawiającego. W szczególności poprzez:a) porównanie zgodności z jadłospisem,b) ocenę organoleptyczną (ocena wyglądu potraw, zapachu, oraz smaku poprzez degustację),c) ważenie potraw,d) porównanie z tabelami wartości odżywczych Instytutu Żywności i Żywienia.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55321000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach