Przetargi.pl
Przygotowywanie i dostarczanie posiłków w formie cateringu dla dzieci uczęszczających do Przedszkola Samorządowego Gminy Inowrocław od 1 stycznia 2016 r. do 31 lipca 2016 r.

Przedszkole Samorządowe Gminy Inowrocław ogłasza przetarg

  • Adres: 88-181 Jaksice, ul. Szkolna 2
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Telefon/fax: tel. 52 519 02 19
  • Data zamieszczenia: 2015-12-08
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Przedszkole Samorządowe Gminy Inowrocław
    ul. Szkolna 2 2
    88-181 Jaksice, woj. kujawsko-pomorskie
    tel. 52 519 02 19
    REGON: 34159290100000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: Przedszkole publiczne

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowywanie i dostarczanie posiłków w formie cateringu dla dzieci uczęszczających do Przedszkola Samorządowego Gminy Inowrocław od 1 stycznia 2016 r. do 31 lipca 2016 r.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostawa gotowych trzech posiłków: śniadanie, obiad i podwieczorek dla dzieci przedszkolnych w wieku 3-6 lat, uczęszczających do oddziałów Przedszkola Samorządowego Gminy Inowrocław w okresie od 1 stycznia 2016 r. do 31 lipca 2016 r. z wyjątkiem miesiąca sierpnia co stanowi 7 miesięcy (146 dni robocze) do miejscowości: 1. Jaksice, ul. Szkolna 2, 2. Góra 4, 3. Orłowo 40, 4. Tupadły 95, 5. Turzany 6. Śniadanie, obiad oraz podwieczorek muszą spełniać następujące warunki ilościowe i jakościowe : Kanapki z pieczywa razowego lub pełnoziarnistego : żytniego, pszennego, mieszanego (czyli z mąki pełnoziarnistej) lub bezglutenowego. Kanapki powinny być urozmaicone i mogą znaleźć się na nich przetwory mięsne zawierające nie więcej niż 10 % tłuszczu i 70 % mięsa (chude wędliny, np. z indyka, kurczaka, szynka gotowana), przetwory z ryb, jaja, sery (z wyjątkiem topionego). Produkty z nasion strączkowych, orzechy, nasiona, olej, masło, margaryna miękka niearomatyzowana (np. niedopuszczalna jest margaryna o smaku pieczywa, masła itp.), zioła lub przyprawy ( świeże lub suszone) bez soli i sodu. Obowiązkowo na kanapce powinny znaleźć się warzywa lub owoce .Ze względu na zawartość tłuszczu na kanapki nie można kłaść m.in. baleronu, parówek, pasztetu czy salami. Kanapki nie mogą być solone i polane sosami, w tym majonezem. Mogą być ozdobione ketchupem, w którym do wyprodukowania 100 g zużyto 120 g pomidorów. Produkty zbożowe -śniadaniowe i inne , bez dodatku cukru i słodzików, o niskiej lub obniżonej zawartości soli lub sodu, np. płatki, musli, otręby. Nie mogą zawierać więcej niż cukru niż 15 g na 100 g produktu i 10 % tłuszczu. Mleko i produkty zastępcze -mleko krowie lub owcze, kozie, napój sojowy, ryżowy, owsiany, kukurydziany, gryczany, orzechowy lub migdałowy o niskiej lub o obniżonej zawartości sodu. Mleko i napoje nie mogą zawierać cukru i substancji słodzących. Produkty mleczne-jogurt, kefir, maślanka, mleko zsiadłe i acidofilne, serwatka, ser twarogowy, serek homogenizowany, produkty zastępujące produkty mleczne na bazie soi, ryżu, owsa, orzechów i migdałów. Wyroby z tej grupy nie mogą być do nich dodane substancje słodzące. Napoje przygotowywane bez dodatku cukru i słodzików -herbata ( w tym z : owocami, mlekiem lub napojami zastępującymi mleko, z miodem) , napary owocowe- niearomatyzowane, w tym z owocami( np. cytryną, malinami) i miodem, kawa zbożowa ( w tym z mlekiem lub napojami zastępującymi mleko, z miodem), kakao ( tylko naturalne z mlekiem lub napojami zastępczymi). Przeciery, musy owocowe, warzywne i owocowo -warzywne bez dodatku cukru i słodzików, o niskiej lub obniżonej zawartości soli lub sodu. Koktajle owocowo-warzywne, owocowe, warzywne- na bazie mleka lub napojów zastępujących mleko (napój sojowy, owsiany, ryżowy, kukurydziany, gryczany, orzechowy lub migdałowy ) produktów mlecznych lub zastępujących produkty mleczne na bazie soi , ryżu, owsa, orzechów i migdałów. Obiad ma składać się z zupy oraz dania mięsnego lub jarskiego lub ryby, surówki oraz kompotu z owoców. Do mięsa, ryb zamiennie mogą być podawane kasze, ryż, makaron lub ziemniaki. Dania mięsne to np. sztuka mięsa, kotlet mielony, pulpety, udziec kurczaka, kotlet schabowy, filet drobiowy, bitki wołowe, gulasz itp. Dania jarskie to ryba, naleśniki, knedle, pierogi itp. Obiad musi dostarczać 30 % całodziennego zapotrzebowania energetycznego. Produkty zbożowe (np. kasze, ryże, makarony) i ziemniaki na obiad powinny być serwowane co najmniej trzy razy w tygodniu, a nie częściej niż raz na tydzień smażone na rafinowanym oleju roślinnym o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50 % i wielonienasyconych poniżej 40 %. Przynajmniej do czterech obiadów powinny być dodawane produkty zbożowe i ziemniaki w wodzie, na parze lub pieczone. Warzywa powinny być podawane do każdego obiadu, nie rzadziej niż trzy razy w tygodniu, na surowo. Muszą także być zróżnicowane- co najmniej trzy lub więcej rodzajów warzyw tygodniowo. Każdemu obiadowi powinien towarzyszyć owoc-surowy, przetworzony lub suszony-zawsze niedosładzany ( co najmniej trzy różne owoce tygodniowo).Warzywa lub owoce muszą towarzyszyć także wszystkim pozostałym posiłkom przedszkolaków, w żywieniu całodziennym -pięć razy. Jedna porcja może zostać zastąpiona 200 ml soku. Warzywa i owoce -surowe lub przetworzone poddane naturalnej fermentacji (kiszone ogórki i kapusta), przygotowane do bezpośredniego spożycia ( umyte i obrane, bez szypułek),podawane w całości lub podzielone na porcje (wówczas należy je podać w opakowaniach jednostkowych).Nie mogą być słodzone ani solone. Suszone warzywa i owoce, orzechy oraz nasiona- w opakowaniach jednostkowych, które nie przekraczają 50 g, bez dodatku cukru i słodzików, tłuszczu i soli. Ryba powinna być serwowana nie rzadziej niż raz w tygodniu, przy czym maksymalnie raz na tydzień może być smażona na oleju. Mięso, jaja, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona należy podawać co najmniej raz dziennie. Mleko lub produkty mleczne dzieci powinny dostawać dwa razy, a w żywieniu całodziennym trzy razy dziennie. Porcja soku dla przedszkolaka nie powinna przekraczać 200 ml .Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać łącznie 5 g. Do gotowania należy stosować sól o obniżonej zawartości sodu (sodowo-potasowa). Zupy, sosy i inne dania powinny być komponowane z naturalnych składników. Zawartość cukru i tłuszczu w składnikach nie powinna przekraczać 10%. Przykłady śniadań i gramatura: zupa mleczna: płatki kukurydziane (25 g), mleko 2% (200 ml) lub chleb mieszany sitkowy z ziarnami (35 g) , masło (5g) z pastą: jajko kurze 1/4 sztuki ( 12,5 g) , chuda szynka wołowa ( 20 g), ogórek kiszony ( 30 g), szczypiorek ( 3 g), olej rzepakowy ( 5 g), napój :herbatka owocowa z miodem i cytryną: herbata (150 g) , miód ( 3 g), cytryna (3 g). Minimalna wartość kaloryczna to 450 kcal. Przykładowy obiad : I danie - zupa: Barszcz ukraiński gotowany z listkiem laurowym i zielem angielskim, posypany natką pietruszki.: buraki ( 70 g), włoszczyzna (30 g), kapusta ( 10 g), ziemniaki (50 g) , olej rzepakowy ( 10 g), natka pietruszki (3 g). Gramatura zupy - nie mniej niż 250 ml. II danie: Pierś z kurczaka, natarta oregano duszona na oleju rzepakowym z kasza perłową i brokułami z wody: pierś z kurczaka bez skóry (45g), kasza jęczmienna perłowa (40g), brokuły (75g), olej rzepakowy (5 g), suszone oregano. napój: sok jabłkowy (100 ml) Minimalna wartość kaloryczna to 450 kcal. Przykładowy podwieczorek : podwieczorek- słodka bułka lub ciastko (preferowany wypiek własny np. na maślance) , desery mleczne (w tym jogurt, kaszka manna na słodko, budyń itp.), kisiel z soku owocowego, galaretka, owoce (min. waga owocu nie mniej niż 70 g/osobę), sałatki owocowe lub warzywne, warzywa do chrupania (typu jabłko, marchew) soki lub herbata. Minimalna wartość kaloryczna 200 kcal Przykładowy podwieczorek: mandarynka, jogurt naturalny 2 % (150 g) racuszki: mąka pszenna ( 15 g) ,jajo kurze 1/4 sztuki (12,5g), maślanka 0,5 % (30 g) cukier waniliowy (1g) , cukier (5 g) olej rzepakowy do smażenia (5g). 2. Określenie wielkości i zakresu zamówienia: - Posiłki wykonawca dostarczać będzie własnym transportem, w specjalistycznych pojemnikach (termosach), gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw: zupa + 75 0 C gorące drugie danie + 630 C potrawy podawane na zimno +40 0 C - Wykonawca zapewni naczynia wielokrotnego użytku (plastikowe, kolorowe z atestem do żywności oraz zgodnie z obowiązującym jadłospisem tj. miseczki do zup, talerzyki, kubeczki i sztućce wraz z przyborami niezbędnymi do nałożenia posiłków tj. chochla do zupy oraz odpowiednie łyżki do nakładania drugich dań. Naczynia wielokrotnego użytku muszą być dostarczone w pojemnikach szczelnie zamkniętych, czyste i wyparzone; - Po stronie wykonawcy należy odbieranie brudnych naczyń; - Wykonawca codziennie rano zobowiązany jest dostarczyć odpowiedni pojemnik do przechowywania resztek jedzenia, który odbierany jest tego samego dnia przed zamknięciem przedszkola; - Wykonawca będzie dostarczał produkty dwa razy dziennie: rano śniadanie a podwieczorek wraz z obiadem; - Wykonawca zobowiązany jest przechowywać próbki żywności zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 1 kwietnia 2007 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakład żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz. U. z 2007 r. Nr 80 poz. 545 ); - Wykonawca przedstawia jadłospisy dekadowe (10 dni roboczych) przygotowywane i podpisane przez dietetyka zgodnie z obowiązującymi normami, zawierający kaloryczność oraz gramaturę posiłku, najpóźniej 2 dni przed końcem poprzedniego jadłospisu, zamawiający ma prawo dokonywania zmian w jadłospisie przedstawionym przez wykonawcę; - Jadłospis powinien być urozmaicony; rodzaj potrawy nie może powtarzać się w tym samym tygodniu - dekadówka (5 dań - mięsnych, jarskich i zupy), w tygodniu powinien być dostarczany co najmniej 2 razy obiad z drugim daniem mięsnym (z przewagą drobiowego) lub rybnym wraz z surówką, potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowywane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych; - W jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, raz w tygodniu smażone; - Do przygotowania posiłku zalecane jest: stosowanie dużej ilości warzyw i owoców, w tym także nasion roślin strączkowych, różnego rodzaju kasz, bez soli, zupy powinny być sporządzone na wywarze warzywno-mięsnym; - Wykonawca zobowiązany jest do przygotowywania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i normami bezpieczeństwa zgodnymi ze standardami HACCP, posiłki muszą być urozmaicone, smaczne i estetyczne, uwzględniające zapotrzebowanie na posiłki dietetyczne dla poszczególnych dzieci (np. bezglutenowe, bezmleczne, bez cukru, bez wołowiny, bez ryb, bez owoców itp.); - Posiłki nie mogą być przygotowywane z półproduktów, posiłki muszą posiadać wymaganą kaloryczność, a także być przygotowane zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej, sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Muszą być wykonane ze świeżych artykułów spożywczych, posiadających aktualne daty ważności. Nie dopuszcza się stosowania produktów masłopodobnych, mięsa tzw. MOM (mięso oddzielone mechanicznie), produktów typu instant, gotowych produktów typu gołąbki, pulpety, pierogi; - Zakazane są syntetyczne produkty zawierające substancje słodzące (np. acesulfam K, aspartam, cyklamat, sacharyna, sukraloza, maltitol, syrop glukozowo-fruktozowy, fruktozowy syrop kukurydziany), tłuszcze trans, produktów zawierających ponad 1,25 g soli lub 0,5 g sodu na 100 g oraz żywności z zawartością wzmacniaczy smaku , produktów zawierających cukry w ilości większej niż 10 g cukrów prostych na 100 g produktu oraz żywności i napojów zawierających więcej niż 1 g kwasów tłuszczowych trans na 100 g produktu; - Wykonawca będzie dostarczał posiłki w godzinach ustalonych pomiędzy Zamawiającym, a Wykonawcą do poszczególnych oddziałów zlokalizowanych w różnych miejscowościach; - Wykonawca zobowiązuje się do przygotowywania i dostarczania posiłków w dni, w które odbywają się zajęcia w przedszkolach tj. od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni, w których nie odbywają się zajęcia dla dzieci w przedszkolach. Wykonawca zostanie o konkretnych datach poinformowany telefonicznie. Miesiącem, w którym przedszkole jest nieczynne jest miesiąc sierpień. Forma wyżywienia: Dostawa całodziennego wyżywienia dla max. 220 dzieci w godzinach: Śniadanie: 8.30 - 9.00 Obiad: 11.30 -12.00 Podwieczorek: 13.30 -14.00 Wykaz przedszkoli i maksymalna ilość zamawianych posiłków: 1) Jaksice, ul. Szkolna 2 (max. 60 posiłków); 2) Góra 4 (max. 40 posiłków); 3) Orłowo 40 (max. 40 posiłków); 4) Tupadły 95 (max. 40 posiłków); 5) Turzany 6 (max. 40 posiłków). -------------------------------------------------------------------------------------------------- RAZEM maksymalnie 220 porcji dziennie Liczba posiłków uzależniona będzie od frekwencji dzieci w przedszkolu. Ilość posiłków określona została szacunkowo na podstawie danych z II połowy roku 2015 i może ulec zwiększeniu lub zmniejszeniu, o którym Zamawiający powiadomi Wykonawcę, a Wykonawcy z tego tytułu nie przysługuje żadne roszczenie. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany liczby dzieci i liczby dostarczonych posiłków zgodnie z rzeczywistą potrzebą. Szacunkowa ilość posiłków od 1 stycznia 2016 r. do 31 lipca 2016 r. - ok. 25 696 (Liczba dzieci w przedszkolu 176 x 146 dni robocze tj.: 25 696 ) Jest to ilość szacunkowa i może ulegać zmianom w zależności od występujących w tym zakresie potrzeb. Maksymalna liczba dzieci jakie przedszkole jest w stanie przyjąć to 220. Obecnie do przedszkola uczęszcza 176 dzieci żywieniowych, szacunkowa ilość posiłków oparta jest na tej liczbie. Rozliczenia finansowe Wykonawcy z Zamawiającym odbywać się będą na podstawie liczby faktycznie dostarczonych posiłków i ceny brutto jednodniowego posiłku dla jednego dziecka. W przypadku wzmożonej zachorowalności lub nieobecności dzieci z innych powodów, Zamawiającemu przysługuje prawo do ograniczenia liczby posiłków z zastrzeżeniem, że Wykonawca zostanie uprzedzony o tym fakcie. O liczbie posiłków w danym dniu wykonawca informowany będzie na bieżąco: w przypadku śniadania do godziny 15.00 dnia poprzedzającego, w przypadku obiadu do godziny 8.30 danego dnia. W oparciu o uzyskane informacje Wykonawca dostarczać będzie określoną liczbę posiłków. Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez Wykonawcę podczas wykonywania przedmiotu zamówienia. W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń wykonawca jest zobowiązany zapewnić posiłki o tej samej jakości na swój koszt z innych źródeł. Zamawiający nie dopuszcza składania ofert częściowych. Zamawiający nie dopuszcza składania ofert wariantowych.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210000
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Termin zapłaty faktury
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://www.bip.inowroclaw.ug.gov.pl/
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach