Przetargi.pl
Przygotowywanie i dostarczanie posiłków, przystosowanych do klientów Całodziennego Klubu Seniora „Pod Żurawiem” w Kępnie

Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Kępnie ogłasza przetarg

  • Adres: 63-600 Kępno, Ks. P. Wawrzyniaka 10
  • Województwo: wielkopolskie
  • Telefon/fax: tel. (62) 78 247 67 , fax. (62) 78 247 67
  • Data zamieszczenia: 2022-12-12
  • Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Kępnie
    Ks. P. Wawrzyniaka 10
    63-600 Kępno, woj. wielkopolskie
    tel. (62) 78 247 67, fax. (62) 78 247 67
    REGON: 003340825
  • Adres strony internetowej zamawiającego: mgops.kepno.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowywanie i dostarczanie posiłków, przystosowanych do klientów Całodziennego Klubu Seniora „Pod Żurawiem” w Kępnie
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: dostawy
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest:1) Usługa obejmująca przygotowywanie posiłków, przystosowanych do klientów Całodziennego Klubu Seniora „Pod Żurawiem” w Kępnie, mieszkańców Miasta i Gminy Kępno oraz ich dostarczanie do siedziby klubu.2) Przez posiłki, o których mowa w ust. 1, należy rozumieć posiłki typu obiadowego zawierające co najmniej następujący litraż oraz gramaturę:a) Pierwsze danie:- 350 mililitrów pożywnej zupy gotowanej na wywarze mięsnym lub warzywnym,b) Drugie danie:- 120 gramów mięsa, ryby (waga po przetworzeniu),- 120 gramów jaja,- 200 gramów ziemniaków, gotowanej kaszy, ryżu lub makaronu,- 150 gramów surówki, jarzyn lub warzyw gotowanych,- 270 gramów naleśników lub placków ziemniaczanych,c) Deser, naprzemiennie: - 150 gramów owoców,- 150 gramów jogurtu owocowego, - 100 gramów bułki słodkiej,- 100 gramów ciasta,- inne według uznania Wykonawcy 3) Posiłki przygotowywane będą przez pięć dni w tygodniu, od poniedziałku do piątku z wyłączeniem dni świątecznych. 4) Zamawiający zastrzega, aby trzy razy w tygodniu drugie dania były z mięsem, jeden raz w tygodniu z rybą oraz raz w tygodniu inne niż wyżej wymienione, np. naleśniki, placki ziemniaczane, jaja itp. Dany rodzaj posiłku nie może się powtarzać w ciągu 10 dni. 5) Posiłki powinny zawierać prawidłowy smak, zapach, barwę, konsystencję oraz skład pod względem wartości odżywczej (właściwą zawartość składników odżywczych, mineralnych, witamin i kaloryczność). 6) Posiłki przygotowywane będą od obróbki wstępnej do dań gotowych w dniu ich wydania, według zasad racjonalnego żywienia, sporządzone z pełnowartościowych produktów. Kaloryczność posiłków będzie zgodna z normami ustalonymi przez Instytut Żywienia i Żywności dla osób dorosłych. 7) W ramach wykonywanego zamówienia, Wykonawca zapewnia również dystrybucję przygotowanych posiłków w stanie gotowym do spożycia w termosach i pojemnikach termoizolacyjnych z wkładami w środku (pojemniki GN) do transportu żywności, gwarantujących zachowanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przywożonych posiłków, własnym środkiem transportu spełniającym warunki sanitarne oraz. 8) Transport posiłków odbywać się będzie do siedziby Całodziennego Klubu Seniora „Pod Żurawiem” w Kępnie znajdującej się przy ul. Sikorskiego 3, przez 5 dni w tygodniu od poniedziałku do piątku, oprócz dni świątecznych od godz. 12:00 do godz. 12:15.9) Temperatura posiłków w momencie wydawania powinna wynosić dla dań serwowanych na gorąco – zupa, drugie danie, napoje gorące 60oC (+/- 2 oC), dla dań serwowanych na zimno – potraw wymagających warunków chłodniczych 8 oC (+/- 2 oC). Wykonawca przedstawi na każde żądanie Zamawiającego udokumentowany pisemnie monitoring temperatur posiłków.10) Przygotowywanie oraz transport posiłków odbywać się będzie zgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa, w szczególności ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2022 r. poz. 2132) i aktami wykonawczymi wydanymi na jej podstawie oraz w oparciu o obligatoryjny system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, na który składa się: a) GMP – Dobra Praktyka Produkcyjna,b) GHP – Dobra Praktyka Higieniczna, c) HACCP – Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontrolny. 11) Całkowita szacunkowa wielkość zamówienia wynosi 22.999 posiłków w okresie obowiązywania umowy dla przewidywanej liczby 100 klientów Całodziennego Klubu Seniora „Pod Żurawiem” w Kępnie. 12) Zamawiający zastrzega możliwość ograniczenia zakresu zamówienia poprzez zmniejszenie szacunkowej wielkości posiłków do 20.699 posiłków rocznie, w przypadku spadku zapotrzebowania na posiłki w wymiarze, o którym mowa w pkt 11. W sytuacji zaistnienia okoliczności, o których mowa w zdaniu pierwszym, Wykonawcy nie przysługuje roszczenie zlecenia pełnej liczby posiłków.13) Zamawiający zastrzega sobie prawo do zlecania liczby posiłków w wymiarze odpowiadającym rzeczywistym dziennym potrzebom klientów klubu seniora, tj. w zależności od frekwencji w różnej ilości miesięcznie. 14) Zamawiający zobowiązuje się do informowania przedstawiciela Wykonawcy przy każdorazowym odbiorze posiłków, o ilości obiadów zamawianych na kolejny dzień.15) Rozliczenie za przygotowane i dostarczone posiłki będzie dokonywane na podstawie liczby rzeczywiście zrealizowanych zamówień. 16) W okresie obowiązywania szczególnych rozwiązań związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych, Wykonawca zobowiązany jest do przestrzegania przepisów prawa (ustaw, rozporządzeń, a także poleceń wojewody) wydanych w związku z zaistniałą sytuacją, w szczególności określających sposób zabezpieczenia osób przygotowujących i dostarczających posiłki oraz osób mogących mieć wpływ na realizację umowy w sprawie zamówienia publicznego.17) Szczegółowy zakres przedmiotu zamówienia oraz pozostałe warunki dotyczące realizacji zamówienia zostały określone we wzorze umowy, na załączniku nr 6 do SWZ.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55321000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy nie podlegają wykluczeniu na zasadach określonych w rozdziale VI SWZ oraz spełniają określone przez Zamawiającego warunki udziału w postępowaniu.2. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy spełniają warunki dotyczące:1) zdolności do występowania w obrocie gospodarczym:Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie.2) uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów.Wykonawca spełni warunek, jeżeli wykaże, że posiada wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli żywności Państwowej Inspekcji Sanitarnej.3) sytuacji ekonomicznej lub finansowej:Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie.4) zdolności technicznej lub zawodowej:Wykonawca spełni warunek, jeżeli wykaże, że w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy w tym okresie wykonał i/lub wykonuje należycie co najmniej dwie usługi, z których każda odpowiada swoim rodzajem przedmiotowi zamówienia, tj. polega na przygotowywaniu i dostarczaniu posiłków. Przez usługę należy rozumieć jedno zamówienie realizowane na podstawie odrębnej umowy zawartej na okres co najmniej 12 miesięcy. W przypadku, gdy Wykonawca na spełnienie niniejszego warunku, wykaże usługę nadal wykonywaną, okres części zrealizowanej umowy winien wynosi co najmniej 12 miesięcy.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Tak

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą: 2022-12-20

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach