Przetargi.pl
Przygotowywanie i dostarczanie ciepłych posiłków dla uczestników Klubu Seniora w ramach projektu "CUŚ dla powiatu bełchatowskiego" współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014-2020

Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Zelowie ogłasza przetarg

  • Adres: 97-425 Zelów, ul. Piotrkowska
  • Województwo: łódzkie
  • Telefon/fax: tel. 446 341 028 , fax. 446 341 028
  • Data zamieszczenia:
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Zelowie
    ul. Piotrkowska 12
    97-425 Zelów, woj. łódzkie
    tel. 446 341 028, fax. 446 341 028
    REGON: 47100000000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: mgops.zelow.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowywanie i dostarczanie ciepłych posiłków dla uczestników Klubu Seniora w ramach projektu "CUŚ dla powiatu bełchatowskiego" współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014-2020
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1) Przedmiotem zamówienia jest dostawa przygotowanych przez Wykonawcę ciepłych posiłków jednodaniowych (drugie danie) i dostarczenie dla 20 uczestników Klubu Seniora w Zalesiu, Zalesie 27, 97-425 Zelów w ramach projektu „CUŚ dla powiatu bełchatowskiego” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014-2020.Oś Priorytetowa IX Włączenie społeczne. Działanie IX.2 Usługi na rzecz zagrożonych ubóstwem lub wykluczeniem społecznym. Poddziałanie IX.2.1 Usługi społeczne i zdrowotne w okresie od 01.09.2020r. do 31.12.2021r., jednak nie wcześniej niż od dnia zawarcia umowy. 2) Szacowana ilość posiłków w czasie trwania umowy : 6700 sztuk. 3) Posiłki Wykonawca dostarczać będzie własnym transportem, na własny koszt i ryzyko pojazdem przystosowanym do przewozu żywności, w hermetycznych termosach , pojemnikach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. 4) Wykonawca ponosi koszty załadunku i rozładunku wszystkich dostaw posiłków. 5) Minimalna wartość kaloryczna posiłku ( drugiego dania) - 600 kcal. 6) Posiłki muszą być skomponowane w następujących proporcjach: co najmniej 2x w tygodniu posiłki mięsne, 2 x w tygodniu tłusta ryba ( makrela, śledź, łosoś ) i inne ryby morskie w postaci jak najmniej przetworzonej, 1x w tygodniu posiłek bezmięsny. Podstawą posiłku (drugiego dania) powinny być potrawy z produktów białkowych np. mięsa ,ryb, podrobów, jaj ,sera lub. tzw. potrawa półmięsna złożona z mięsa i warzyw lub produktów mącznych albo bezmięsna uzupełniona produktami białkowymi (serem , jajami). Ziemniaki powinny stanowić oddzielna potrawę i nie mogą zastępować potraw z warzyw. Oprócz ziemniaków należałoby serwować kaszę, która jest ważnym źródłem błonnika, węglowodanów, witaminy z grupy B oraz składników mineralnych. Posiłek obiadowy musi zawierać dodatek owocowo-warzywny, np. surówka, kisiel, jogurt, kompot jak również owoce w całości. 7) Wykonawca zobowiązany będzie do sporządzenia jadłospisu obejmującego okres 1 m-ca oraz dostarczenia go Zamawiającemu do zatwierdzenia najpóźniej na siedem dni roboczych przed rozpoczęciem jego realizacji, przy czym pierwszy jadłospis należy dostarczyć najpóźniej w dniu podpisania umowy. Zamawiający potwierdzi jadłospis w takiej formie w jakiej Wykonawca go doręczy (osobiście , e-mail, fax). Zmiany w dostarczonym i zatwierdzonym jadłospisie będą dopuszczalne jedynie za zgodą Zamawiającego. 8) W wykonaniu realizacji przedmiotu zamówienia Wykonawca zobowiązany jest do: a) przygotowywania w ramach prowadzonej działalności ciepłych ( temp. 60-75 stopni Celsjusza) posiłków zgodnie z obowiązującymi normami żywieniowymi dla osób starszych. b) przygotowywania posiłków w piątki bez wykorzystania artykułów mięsnych, możliwość przygotowania fileta z ryby, bądź dań jarskich (np. pierogi, naleśniki, kopytka, makaron z serem, krokiety, pyzy lub inne), c) przygotowywania posiłków z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych , mało przetworzonych , z ograniczoną ilością substancji dodatkowych- konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzujących, d) przygotowywania posiłków w dniu ich dostawy, e) przyrządzania posiłków ze świeżych artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy przydatności do spożycia sporządzonych zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej oraz z przestrzeganiem wszelkich wymogów sanitarnych dla żywienia zbiorowego. 9) Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności rodzajowo tych samych posiłków w okresach 2 tygodniowych ( 10 dni) . 10)) Posiłki dostarczane będą przez Wykonawcę w dni powszednie od poniedziałku do piątku w godz. od 14:00 do 14:30. 11) Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmniejszenia zakresu ilościowego przedmiotu zamówienia z powodu czasowego zawieszenia jego wykonania lub rezygnacji z dalszej jego realizacji w związku z panującą pandemią koronawirusa , która wyklucza możliwość udziału uczestników w spotkaniach Klubu Seniora oraz w trosce o ich zdrowie. 12) Wykonawca zobowiązany będzie do zagospodarowania odpadów pokonsumpcyjnych , tj. ich odbioru , transportu i unieszkodliwienia na własny koszt , zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami 13) Na podstawie art. 72 ust. 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia Wykonawca zobowiązany będzie do pobierania i przechowywania w swojej siedzibie (lub w miejscu przygotowywania posiłków) próbek wszystkich przygotowywanych posiłków dostarczanych do Zamawiającego. 14) W przypadku , gdy Wykonawca nie dostarczy w godzinie wskazanej w pkt. 9 posiłków w zamówionej ilości, lub gdy z powodu złej jakości nie będą nadawały się do spożycia Wykonawca zobowiązany jest do uzupełnienia brakujących porcji lub dostarczenia posiłków odpowiedniej jakości w czasie nie dłuższym niż 30 minut od telefonicznego wezwania przez Zamawiającego do usunięcia ww nieprawidłowości . Wezwanie do usunięcia nieprawidłowości Zamawiający przekaże osobie, którą Wykonawca wskaże w umowie jako osobę do kontaktu z Zamawiającym, a w przypadku braku możliwości skontaktowania się z tą osobą bezpośrednio osobie , która dostarcza posiłki do Klubu Seniora. 15) Zamawiający stosownie do art. 29 ust. 3a Ustawy Pzp wymaga zatrudnienia przez Wykonawcę na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane przez Zamawiającego czynności w zakresie realizacji zamówienia , których wykonanie polega na wykonaniu pracy w sposób określony w art. 22 §1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974r. Kodeks Pracy (tj. Dz. U z 2019r. poz. 1040 z późn. zm.) a) Zgodnie z art. 29 ust. 3a ustawy Pzp, Zamawiający wymaga zatrudnienia przez Wykonawcę na podstawie umowy o pracę osób przygotowujących posiłki przez cały okres trwania zamówienia, b) Jeżeli oferta zostanie złożona przez osobę fizyczną prowadzącą działalność gospodarczą (samozatrudnienie), która czynności wskazane przez Zamawiającego, a wymagające zatrudnienia na podstawie umowy o pracę wykonuje samodzielnie to wymóg Zamawiającego nie będzie miał zastosowania; c) Jeżeli oferta zostanie złożona przez spółkę osobową, w której wspólnicy będą samodzielnie świadczyć pracę w zakresie czynności określonych przez Zamawiającego, to wymóg Zamawiającego nie będzie miał zastosowania; d) Sposób dokumentowania zatrudnienia osób oraz uprawnienia zamawiającego w zakresie kontroli spełniania przez Wykonawcę wymagań, o których mowa w art. 29 ust. 3a: w terminie 7 dni od zawarcia umowy oraz na każde wezwanie Zamawiającego, Wykonawca przekaże Zamawiającemu oświadczenie, z którego wynikało będzie, iż przy realizacji zamówienia zatrudnione są osoby na podstawie umowy o pracę zgodnie z art. 22 § 1ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy e) Sankcje z tytułu niespełnienia wymagań, o których mowa w art. 29 ust. 3a: - Zamawiającemu będzie przysługiwać prawo naliczenia Wykonawcy kar umownych, a w przypadku nie wywiązania się ze wskazanych obowiązków, niezależnie od prawa naliczenia kary umownej, również prawo od odstąpienia od umowy. 16) W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany zapewnić posiłki o nie gorszej jakości na swój koszt z innych źródeł. 17) Wykonawca zamówienia musi realizować je zgodnie z przepisami prawa, a w szczególności z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2019r., poz. 1252 z późn. zm.) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy oraz zaleceniami Głównego Inspektora Instytutu Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności, z uwzględnieniem zaleceń dotyczących: a) wyposażenia (stanu technicznego i sanitarnego pomieszczeń i urządzeń), b )personelu (kwalifikacje i niezbędne badania lekarskie), c) cyklu produkcyjnego u jego poszczególnych etapów( przestrzegania zasad sanitarno-higienicznych na każdym etapie: produkcji posiłków, składowania i magazynowania produktów, przewozu posiłków) 18) Wymaga się, aby Wykonawca zapoznał się z SIWZ i złożył ofertę zgodnie z jej wymogami.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55321000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Warunek będzie potwierdzony jeżeli Wykonawca wykaże, że posiada kompetencje i uprawnienia do prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie produkcji żywności (posiłków). Ocena spełnienia warunku odbędzie się wg formuły: spełnia/ nie spełnia, na podstawie złożonego oświadczenia.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: a) Formularz ofertowy – załącznik nr 1 do SIWZ wraz z dokumentami potwierdzającymi uprawnienia osób podpisujących ofertę, o ile nie wynikają z przepisów prawa lub innych dokumentów rejestracyjnych , przedłożone w oryginale lub kopii potwierdzonej notarialnie. b) Oświadczenie o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu zgodnie z art. 22 ust.1b pkt 1-3 ustawy Pzp - załącznik nr 2 do SIWZ. W przypadku wspólnego ubiegania się o udzielenie niniejszego zamówienia przez dwóch lub więcej Wykonawców może być złożone przez każdego z Wykonawców składających wspólną ofertę jedynie w sytuacji, jeśli każdy z nich spełnia wszystkie warunki samodzielnie, albo może być złożone wspólnie, lecz w takim przypadku oświadczenie musi być złożone i podpisane przez pełnomocnika lub przez osoby reprezentujące wszystkich Wykonawców; c) Oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia z postępowania na podstawie art. 24 ust 1 pkt.12-23 i art. 24 ust. 5 pkt 1 ustawy Pzp - załącznik nr 2a do SIWZ. W przypadku składania oferty przez Wykonawców występujących wspólnie oświadczenie musi być złożone przez każdego Wykonawcę; d) Pełnomocnictwo do podpisania oferty i występowania w imieniu Wykonawcy i zaciągania w jego imieniu zobowiązań (jeśli dotyczy). e) Wykonawca w terminie 3 dni od dnia zamieszczenia na stronie internetowej informacji, o której mowa w art. 86 ust. 5 ustawy pzp, przekazuje zamawiającemu oświadczenie o przynależności do grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 w ust. 1 pkt. 23 ustawy pzp. Wraz ze złożeniem oświadczenia, wykonawca może przedstawić dowody, że powiązania z innym wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego. Wykonawca składa oświadczenie o braku przynależności do grupy kapitałowej lub oświadczenie o przynależności do grupy kapitałowej z załączeniem listy podmiotów należących do tej grupy – zał. nr 3 do SIWZ. f) Pisemne zobowiązania innych podmiotów do oddania Wykonawcy do dyspozycji niezbędnych zasobów na okres korzystania z nich przy realizacji zamówienia (jeśli dotyczy).

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach