Przetargi.pl
PRZYGOTOWYWANIE DOSTARCZANIE I WYDAWANIE GORĄCYCH POSIŁKÓW JEDNODANIOWYCH KLIENTOM MIEJSKIEGO OŚRODKA POMOCY SPOŁECZNEJ W GŁOWNIE W ROKU 2023

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Głownie ogłasza przetarg

  • Adres: 95-015 Głowno, Ludwika Norblina 1
  • Województwo: łódzkie
  • Telefon/fax: tel.
  • Data zamieszczenia: 2022-11-18
  • Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Głownie
    Ludwika Norblina 1
    95-015 Głowno, woj. łódzkie
    REGON: 004281987
  • Adres strony internetowej zamawiającego: https://mops.glowno.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    PRZYGOTOWYWANIE DOSTARCZANIE I WYDAWANIE GORĄCYCH POSIŁKÓW JEDNODANIOWYCH KLIENTOM MIEJSKIEGO OŚRODKA POMOCY SPOŁECZNEJ W GŁOWNIE W ROKU 2023
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia publicznego jest przygotowywanie, dostarczanie i wydawanie gorących posiłków jednodaniowych klientom MOPS w Głownie w 2023 roku, zgodnie z obowiązującymi przepisami, w szczególności ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U. z 2022r., poz. 2132) oraz przepisami wykonawczymi wydanymi na podstawie wyżej wymienionej ustawy. Przedmiot zamówienia realizowany będzie m.in. w ramach wieloletniego rządowego programu „Posiłek w szkole i w domu“ na lata 2019-2023 dla klientów MOPS w Głownie.CPV 55.32.00.00-9, 55.32.10.00-6, 55.32.20.00-3. 2. Termin wykonania zamówienia: od 02.01.2023 r. do 29.12.2023r.3. Przewidywana przez Zamawiającego liczba posiłków dla osób objętych pomocą i uprawnionych do otrzymywania jednego gorącego posiłku w terminie od 2.01.2023r. do 29.12.2023r. będzie wynosiła od 10.000 do 17.500 posiłków. Zakres usług, będących przedmiotem zamówienia będzie obejmował odpowiednio: w skali dnia - przygotowywanie, dostarczenie i wydawanie od 40 do 70 posiłków dziennie. Faktyczna liczba posiłków będzie uzależniona od bieżącego zapotrzebowania i wydanych decyzji.4. Wykonawca zapewni posiłki przez 5 dni w tygodniu tj. od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni świątecznych, przy czym w ciągu 5 dni serwuje po jednym daniu z każdej grupy od 1-5 wymienionej w załączniku nr 2 do umowy. Gorący posiłek jednodaniowy oznacza zupę z wkładką mięsną podawaną 2 razy w tygodniu o pojemności nie mniejszej niż 550 ml z porcją pieczywa - 2 duże kromki chleba lub 1 duża bułka (co najmniej 100 gram pieczywa) oraz drugiego dania podawanego 3 razy w tygodniu o gramaturze nie mniejszej niż 550g. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowywania posiłków na bazie świeżych produktów. Wykonawca nie może wykorzystywać do przygotowywania posiłków produktów wysoko przetworzonych (np. zupy w proszku). Wydawane przez Wykonawcę posiłki nie mogą być przygotowywane wcześniej niż w dniu ich wydania. Posiłki powinny być dobrej jakości, posiadać odpowiednie walory smakowe i estetyczne. Zamawiający wymaga, aby posiłki były urozmaicone, co oznacza, że posiłki będą przygotowywane wg zróżnicowanych jadłospisów przez kolejne tygodnie zgodnie z załącznikiem nr 2 do umowy. Każdy tygodniowy jadłospis musi się różnić od poprzedniego przynajmniej dwoma daniami. Wykonawca jest zobowiązany do przygotowywania dwutygodniowego jadłospisu ( z załącznika nr 2 do umowy) i przedstawienia go Zamawiającemu nie później niż w ostatnim dniu roboczym tygodnia poprzedzającego jego wprowadzenie. Jadłospis może być przekazany Zamawiającemu osobiście, faxem lub pocztą elektroniczną.5. Posiłki będą wydawane klientom codziennie tj. od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni świątecznych, w godzinach 12:00-15:00. Wykonawca zobowiązany będzie do wydawania posiłków każdej osobie uprawnionej, posiadającej decyzję administracyjną o przyznanej pomocy w zakresie dożywiania dla siebie i członków rodziny, na podstawie imiennego talonu, ważnego na dany miesiąc ( wzór talonu stanowi załącznik nr 1 do umowy). Talon zawierać będzie: pieczęć Zamawiającego, numer, imię i nazwisko osoby uprawnionej, liczbę przyznanych posiłków dla osoby uprawnionej i członków jej rodziny na każdy dzień danego miesiąca ze wskazaniem okresu przyznania posiłku. Zamawiający co miesiąc będzie dostarczał talony uprawniające do wydania gorącego posiłku z wyłączeniem miesiąca stycznia, w którym to miesiącu osoby będą zgłaszane sukcesywnie. W przypadku każdorazowej zmiany Zamawiający przekaże Wykonawcy informację dotyczącą zmiany liczby posiłków do przygotowania i wydania. Informacja zostanie przekazana telefonicznie najpóźniej do godziny 15:00 w dniu poprzedzającym dzień przygotowania i wydawania posiłków. Informacje dotyczące liczby posiłków do przygotowania i wydania w dniu następującym po dniu wolnym od pracy (dotyczy także sobót) Zamawiający zobowiązany będzie przekazać w dniu poprzedzającym dzień (dni) wolny(e) od pracy. Nie dopuszcza się wydawania zamiast gorącego jednodaniowego posiłku, innych zamiennych produktów żywnościowych lub gotówki. Wykonawca zobowiązany będzie do dostarczenia Zamawiającemu uzupełnionych i podpisanych przez klientów talonów za dany miesiąc nie później niż drugiego dnia miesiąca następnego po miesiącu wykonania usługi. Wykonawca zobowiązany jest do każdorazowego powiadomienia uprawnionego pracownika Zamawiającego o nieobecności klienta przez okres co najmniej jednego dnia. W przypadku nieobecności klienta w wyznaczonych godzinach w danym dniu, klient nie otrzymuje zaległego posiłku w dniu następnym.Wykonawca zobowiązany jest do rozliczania się z MOPS w Głownie na podstawie faktur za faktycznie wydane posiłki.6. Zamawiający wymaga, aby Wykonawca świadczył usługę wydawania posiłków w lokalu zlokalizowanym w centrum Miasta Głowna, w którym będą wydawane posiłki. Przez centrum Miasta Głowna rozumie się teren w odległości nie większej niż 1000 metrów w linii prostej licząc od siedziby Urzędu Miejskiego w Głownie przy ul. Młynarskiej 15. Lokal w którym będą wydawane posiłki musi spełniać wymogi w zakresie świadczenia usług zbiorowego żywienia, zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami i wymogami sanitarnymi, w szczególności przepisami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U. z 2022r., poz. 2132 ). Lokal ma być ogrzewany. Zamawiający wymaga, aby Wykonawca zapewnił możliwość spożywania posiłku w miejscu jego wydawania dla min. 25 osób - miejsca siedzące przy stołach. W przypadku konsumpcji posiłku na miejscu, Wykonawca musi zapewnić klientom własne, czyste naczynia i sztućce. Zamawiający nie dopuszcza stosowania sztućców jednorazowych. Pozostałe osoby uprawnione do otrzymania posiłku będą otrzymywały posiłki na wynos, w naczyniach jednorazowych; Wykonawca zapewni naczynia jednorazowe, odpowiednie do rodzaju posiłku, tj, naczynie głębokie na zupę i naczynie na drugie danie oraz oddzielne naczynie na surówkę; posiadających atesty higieniczne PZH, dopuszczające naczynia do kontaktu z żywnością. W lokalu, w którym będą przygotowywane i wydawane posiłki zabrania się sprzedaży i spożywania alkoholu w godzinach 12:00-15:00, tj. w czasie wydawania posiłków.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55320000-9
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: 3.1. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy nie podlegają wykluczeniu na zasadach określonych w Rozdziale III pkt 4 SWZ, oraz spełniają określone przez Zamawiającego warunki udziału w postępowaniu.3.2 O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy spełniają warunki dotyczące:1) zdolności do występowania w obrocie gospodarczym:Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie.2) uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów:Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie.3) sytuacji ekonomicznej lub finansowej:Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie.4) zdolności technicznej lub zawodowej:1. Doświadczenie. Zamawiający uzna warunek za spełniony jeśli Wykonawca wykaże że w okresie ostatnich 3 lat przed terminem składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, wykonał lub wykonuje, przez okres następujących po sobie sześciu miesięcy, usługę polegającą na przygotowaniu i wydaniu (sprzedaży), łącznie co najmniej 5 tysięcy posiłków. Za posiłek zamawiający uzna gorące danie obiadowe, adekwatne do przedmiotu zamówienia tj. zupa lub drugie danie.2. Wyposażenie. Wykonawca wykaże spełnienie warunku, jeśli wykaże się dysponowaniem ogrzewanym lokalem w którym będą wydawane posiłki, spełniającym wymogi w zakresie świadczenia usług zbiorowego żywienia, zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami i wymogami sanitarnymi, w szczególności przepisami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U. z 2022r., poz. 2132) zlokalizowanym w linii prostej w odległości nie większej niż 1000 metrów od siedziby Urzędu Miejskiego w Głownie przy ul. Młynarskiej 15 wyposażonym w stoły i 25 miejsc siedzących przy stołach.3.3 Poleganie na zasobach innych podmiotów1. Wykonawca może w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału polegać na zdolnościach technicznych lub zawodowych podmiotów udostępniających zasoby, niezależnie od charakteru prawnego łączących go z nimi stosunków prawnych.2. W odniesieniu do warunków dotyczących doświadczenia, wykonawcy mogą polegać na zdolnościach podmiotów udostępniających zasoby, jeśli podmioty te wykonają świadczenie do realizacji którego te zdolności są wymagane.3. Wykonawca, który polega na zdolnościach lub sytuacji podmiotów udostępniających zasoby, składa, wraz z ofertą, zobowiązanie podmiotu (załącznik nr 7 do swz) udostępniającego zasoby do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby realizacji danego zamówienia lub inny podmiotowy środek dowodowy potwierdzający, że wykonawca realizując zamówienie, będzie dysponował niezbędnymi zasobami tych podmiotów.4. Zobowiązanie podmiotu udostępniającego zasoby, o którym mowa w ww. pkt. 3, winno potwierdzać, że stosunek łączący wykonawcę z podmiotami udostępniającymi zasoby gwarantuje rzeczywisty dostęp do tych zasobów oraz winien określać w szczególności:1) zakres dostępnych wykonawcy zasobów podmiotu udostępniającego zasoby;2) sposób i okres udostępnienia wykonawcy i wykorzystania przez niego zasobów podmiotu udostępniającego te zasoby przy wykonywaniu zamówienia;3) czy i w jakim zakresie podmiot udostępniający zasoby, na zdolnościach którego wykonawca polega w odniesieniu do warunków udziału w postępowaniu dotyczących wykształcenia, kwalifikacji zawodowych lub doświadczenia, zrealizuje roboty budowlane lub usługi, których wskazane zdolności dotyczą. Zamawiający ocenia, czy udostępniane wykonawcy przez podmioty udostępniające zasoby zdolności techniczne lub zawodowe, pozwalają na wykazanie przez wykonawcę spełniania warunków udziału w postępowaniu, a także bada, czy nie zachodzą wobec tego podmiotu podstawy wykluczenia, które zostały przewidziane względem wykonawcy.5. Jeżeli zdolności techniczne lub zawodowe podmiotu udostępniającego zasoby nie potwierdzają spełniania przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu lub zachodzą wobec tego podmiotu podstawy wykluczenia, zamawiający żąda, aby wykonawca w terminie określonym przez zamawiającego zastąpił ten podmiot innym podmiotem lub podmiotami albo wykazał, że samodzielnie spełnia warunki udziału w postępowaniu.UWAGA: Wykonawca nie może, po upływie terminu składania ofert, powoływać się na zdolności lub sytuację podmiotów udostępniających zasoby, jeżeli na etapie składania ofert nie polegał on w danym zakresie na zdolnościach lub sytuacji podmiotów udostępniających zasoby.Wykonawca, w przypadku polegania na zdolnościach lub sytuacji podmiotów udostępniających zasoby, przedstawia, wraz z oświadczeniem, o którym mowa w art. 125 ust. 1, także oświadczenie podmiotu udostępniającego zasoby, potwierdzające brak podstaw wykluczenia tego podmiotu oraz odpowiednio spełnianie warunków udziału w postępowaniu, w zakresie, w jakim wykonawca powołuje się na jego zasoby, zgodnie z katalogiem dokumentów określonych w Rozdziale III pkt 2 i 3 SWZ.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Tak

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą: 2022-12-08

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach