Przetargi.pl
Przygotowywanie, dostarczanie i przekazywanie na oddziały szpitalne (do kuchenek oddziałowych) posiłków oraz odbiór odpadów pokonsumpcyjnych bezpośrednio po posiłkach.

Namysłowskie Centrum Zdrowia Spółka Akcyjna ogłasza przetarg

  • Adres: 46-100 Namysłów, ul. Oleśnicka 4
  • Województwo: opolskie
  • Telefon/fax: tel. 77 40 40 248 , fax. 77 40 40 250
  • Data zamieszczenia: 2012-05-29
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Namysłowskie Centrum Zdrowia Spółka Akcyjna
    ul. Oleśnicka 4 4
    46-100 Namysłów, woj. opolskie
    tel. 77 40 40 248, fax. 77 40 40 250
    REGON: 16021646300000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.zoznamyslow.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: Namysłowskie Centrum Zdrowia SA.

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowywanie, dostarczanie i przekazywanie na oddziały szpitalne (do kuchenek oddziałowych) posiłków oraz odbiór odpadów pokonsumpcyjnych bezpośrednio po posiłkach.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest przygotowywanie, dostarczanie i przekazywanie na oddziały szpitalne (do kuchenek oddziałowych) posiłków oraz odbiór odpadów pokonsumpcyjnych bezpośrednio po posiłkach. Wspólny Słownik Zamówień - CPV: 55.32.10.00 - 6 (Usługi przygotowywania posiłków) Przedmioty dodatkowe: 55.52.00.00 - 1 (Usługi dostarczania posiłków). Średnia dzienna ilość pacjentów - 110 osób (+,- 10 proc). Oddziały szpitalne: wewnętrzny, chirurgiczny, położniczo-ginekologiczny, urologiczny, hospicjum, zakład opiekuńczo-leczniczy, dziecięcy. Jeden osobodzień żywienia składa się ze śniadania, obiadu i kolacji. Posiłki należy dostarczać punktualnie. 1. kolacja - godz. 17.00 (Zamawiający dopuszcza możliwość dostarczania kolacji łącznie z obiadem bez po. śniadanie - godz. 08.00 2. obiad - godz. 12.30 3. gorszenia jakości dostarczanych posiłków). Racje pokarmowe, ich wartość kaloryczną i zawartość składników odżywczych określa Zarządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 24 czerwca 1974r. w sprawie ustalania racji pokarmowych w całodziennym wyżywieniu określonych grup ludności (Dz. Urz. MZ i OS nr OS 16 z 1974r. poz. 69) oraz aktualnych wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia. Zbiorcze dzienne zestawienie składników pokarmowych: Norma: - K kalorie - 2600 kcal. - białko ogółem - 75 g. - w tym białko zwierzęce - 25 - 50g. - tłuszcze - 75 - 100g. - węglowodany - 410 - 350g. Realizacja norm według grupy produktów: - produkty zbożowe - 410g. - mleko i produkty mleczne - 500g. - jaja - 1/3 szt. - mięso wędliny i ryby - 140g. - masło i śmietana - 35g. - inne tłuszcze - 35g. - ziemniaki - 400g. - warzywa i owoce z witamina C - 200g. - warzywa i karotenem - 130g. - strączkowe suche - 10g - cukier i słodycze - 55g. W sporządzaniu posiłków należy uwzględnić powszechnie stosowane diety w szpitalach z uwzględnieniem przede wszystkim: 1. diety podstawowej, 2. diety lekkostrawnej, 3. diety cukrzycowej, 4. dieta małego dziecka, 5. dieta płynna do żywienia pacjenta przez sondę lub PEG - dieta o zmodyfikowanej konsystencji do podawania pacjentowi żywionemu przez sondę. Dieta podstawowa tzw. dieta normalna - obejmuje pokarmy spożywane przez ludzi o zdrowym przewodzie pokarmowym, sposób przyrządzania posiłków uwzględnia wszystkie metody zgodnie z nowoczesną technologią potraw, stosuje się gotowanie, smażenie, duszenie, pieczenie. Dieta lekkostrawna - stosowana jest u ludzi w chorobach przemiany materii, w chorobach serca i układu krążenia. Zasadą diety jest nieobciążanie przewodu pokarmowego, wyklucza ostre potrawy, używki, produkty wzdymające. Jako technologie sporządzania potraw stosuje się gotowanie w wodzie na parze, duszenie bez tłuszczu. Dieta cukrzycowa - stosowana w zależności od wieku wagi, wzrostu, płci, pracy i stanu pacjenta. Przy sporządzaniu posiłków należy unikać stosowania cukru, dżemu, miodu. Stosuje się chude mięso, ryby, jaja, mleko i sery. Normy uwzględniają drugie śniadanie i podwieczorek. Dieta małego dziecka - urozmaicona dieta z uwzględnieniem odpowiedniej ilości składników odżywczych, witamin i płynów dostosowanych do potrzeb małego dziecka. Dieta zawierająca - produkty mleczne np. kaszki gotowane na mleku, budynie z niewielką ilością cukru, mięso chude np. drobiowe gotowane na parze lub duszone, zupki warzywno - mięsne, chude wędliny, warzywa gotowane (bez warzyw wzdymających), wszelkiego rodzaju kasze. Dieta przeznaczona do żywienia pacjenta przez sondę - dieta płynna do żywienia pacjenta przez sondę lub PEG - dieta o zmodyfikowanej konsystencji do podawania pacjentowi żywionemu przez sondę, zawierająca wszystkie niezbędne składniki pokarmowe. Wymagania jakościowe: 1. Przedmiot zamówienia należy wykonywać zgodnie z wymaganiami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171 poz. 1225) oraz wymaganiami właściwych przepisów szczególnych. 2. Wykonawca zobowiązuje się dostarczyć termometr zanurzeniowy do pomiaru ciepłoty dostarczanych posiłków na własny koszt uwzględniony w cenie za jeden osobodzień, do dyspozycji osoby nadzorującej realizację przedmiotu umowy ze strony Zamawiającego. 3. Wykonawca będzie sporządzał cyklicznie dziesięciodniowe jadłospisy i dostarczał je Zamawiającemu do zatwierdzenia faxem, pocztą internetową, listownie z tygodniowym wyprzedzeniem: a. w ilości jednego zestawu dla diety podstawowej, b. w ilości sześciu zestawów dla diety lekkostrawnej i cukrzycowej, c. w ilości jednego zestawu dla diety małego dziecka, d. w ilości jednego zestawu dla diety płynnej przeznaczonej do żywienia pacjenta przez sondę. Jadłospis na dany dzień będzie zawierał siedem różnorodnych zestawów na każdy planowany posiłek. W jadłospisie przy diecie płynnej przeznaczonej do żywienia pacjentów przez sondę Wykonawca będzie określał zawartość kaloryczną diety i ilość białka w diecie. 4. Zestawy określone w pkt 3 muszą zawierać zróżnicowane menu, 5. W sporządzaniu posiłków należy uwzględnić powszechnie stosowane diety w szpitalach. 6. Wykonawca przy sporządzaniu jadłospisów uwzględniać będzie sezonowość dostępnych na rynku świeżych produktów tj.kalafior, brokuły, fasolka szparagowa, itp. 7. Zamawiający wymaga od Wykonawcy by uwzględniał w menu surówki do drugiego dania. 8. Ilość zamawianych posiłków uzależniona będzie od ilości pacjentów. 9. Posiłki zamawiane będą z jednodniowym wyprzedzeniem przez Zamawiającego do godz. 14.00 dnia poprzedniego. 10. Korekty zamówień dotyczące obiadów i kolacji będą zgłaszane przez Zamawiającego do godz. .tego samego dnia (godz. do uzgodnienia z Zamawiającym). 11. Wykonawca zobowiązuje się dostarczać naczynia jednorazowe dla pacjentów izolowanych na własny koszt uwzględniony w cenie za jeden osobodzień. Przewidywana ilość pacjentów izolowanych w roku od 5 do 15 osób przebywających w szpitalu przez około 5 dni. 12. Posiłki mają być przygotowane i dostarczone punktualnie przez pracowników Wykonawcy w odpowiednich pojemnikach przeznaczonych wyłącznie do tego celu z zachowaniem wszelkich obowiązujących warunków higieniczno-sanitarnych. 13. Dostarczane posiłki obiadowe lub inne gorące dania muszą posiadać temperaturę: - gorące zupy - minimum 75 st.C, - gorące drugie dania - minimum 62 st.C, - gorące napoje - minimum 80 st.C, - sałatki i surówki - 4 st. C, 14. Wykonawca zobowiązuje się do pobierania i przechowywania próbek żywności zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakład żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz. U. nr 80 poz. 545). 15. Zamawiający wymaga od Wykonawcy by w okresie Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy przygotował posiłki o charakterze świątecznym z uwzględnieniem tradycyjnych potraw. 16. Zamawiający wymaga by realizacja przedmiotu zamówienia odbywała się w systemie ciągłym obejmującą pracę w soboty, niedziele i dnia świąteczne. 17. Wykonawca musi przestrzegać realizacji zaleceń Sanepidu, Państwowej Inspekcji Pracy, służb ppoż, systemu HACPP itp. 18. Pracownicy wykonawcy realizujący zamówienie powinni je wykonywać w odpowiednim ubraniu roboczym zgodnym z przepisami BHP i obowiązującymi normami w tym zakresie. 19. Wykonawca posiada aktualne dokumenty dopuszczające samochód do transportu posiłków i na każde żądanie Zamawiającego zobowiązuje się je dostarczyć. Nie dopuszcza się składania ofert częściowych. Miejsce realizacji zamówienia: siedziba zamawiającego - kuchenki oddziałowe. Namysłowskie Centrum Zdrowia S.A., ul. Oleśnicka 4, 46-100 Namysłów.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 12 miesięcy

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: 7 000,00 PLN

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.zoznamyslow.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach