Przetargi.pl
Przygotowywanie, dostarczanie i przekazywanie na oddziały szpitalne (do kuchenek oddziałowych) posiłków oraz odbiór odpadów pokonsumpcyjnych bezpośrednio po posiłkach.

Namysłowskie Centrum Zdrowia Spółka Akcyjna ogłasza przetarg

  • Adres: 46-100 Namysłów, ul. Oleśnicka 4
  • Województwo: opolskie
  • Telefon/fax: tel. 77 40 40 248 , fax. 77 40 40 250
  • Data zamieszczenia: 2013-06-03
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Namysłowskie Centrum Zdrowia Spółka Akcyjna
    ul. Oleśnicka 4 4
    46-100 Namysłów, woj. opolskie
    tel. 77 40 40 248, fax. 77 40 40 250
    REGON: 16021646300000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.zoznamyslow.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: Namysłowskie Centrum Zdrowia S.A.

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowywanie, dostarczanie i przekazywanie na oddziały szpitalne (do kuchenek oddziałowych) posiłków oraz odbiór odpadów pokonsumpcyjnych bezpośrednio po posiłkach.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest przygotowywanie, dostarczanie i przekazywanie na oddziały szpitalne (do kuchenek oddziałowych) posiłków oraz odbiór odpadów pokonsumpcyjnych bezpośrednio po posiłkach. Wspólny Słownik Zamówień - CPV: 55.32.10.00-6 (Usługi przygotowywania posiłków) Przedmioty dodatkowe - 55.52.00.00-1 (Usługi dostarczania posiłków). Średnia dzienna ilość pacjentów - 110 osób (+/- 10%) Oddziały szpitalne: wewnętrzny, chirurgiczny, położniczo-ginekologiczny, urologiczny, hospicjum, zakład opiekuńczo-leczniczy, dziecięcy. Jeden osobodzień żywienia składa się ze śniadania, obiadu i kolacji. Posiłki należy dostarczać punktualnie. 1) śniadanie - godz. 08:00 2) obiad - godz. 12:30 3) kolacja - godz. 17:00 (Zamawiający dopuszcza możliwość dostarczania kolacji łącznie z obiadem bez pogorszenia jakości dostarczanych posiłków). Racje pokarmowe, ich wartość kaloryczną i zawartość składników odżywczych określa Zarządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 24 czerwca 1974r. w sprawie ustalania racji pokarmowych w całodziennym wyżywieniu określonych grup ludności (Dz. Urz. MZ i OS nr OS 16 z 1974r. poz. 69) oraz aktualnych wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia. Zbiorcze dzienne zestawienie składników pokarmowych: Norma: - K kalorie - 2300-2600 kcal. - białko ogółem - 75 g. - w tym białko zwierzęce - 25-50g. - tłuszcze - 75-100g. - węglowodany - 410-350g. Realizacja norm według grupy produktów: - produkty zbożowe - 300g. - mleko i produkty mleczne - 500g. - jaja - 1/3 szt. - mięso wędliny i ryby - 140g. - masło i śmietana - 35g. - inne tłuszcze - 35g. - ziemniaki - 250g. - warzywa i owoce z witamina C - 200g. - warzywa i karotenem - 130g. - strączkowe suche - 10g - cukier i słodycze - 55g. W sporządzaniu posiłków należy uwzględnić powszechnie stosowane diety w szpitalach z uwzględnieniem przede wszystkim: a) diety podstawowej( ogólnej) b) diety lekkostrawnej ( również w wersji papkowatej) c) diety cukrzycowej, ( również w wersji papkowatej) d) diety małego dziecka, e) diety płynnej do żywienia pacjenta przez sondę lub PEG - dieta o zmodyfikowanej konsystencji do podawania pacjentowi żywionemu przez sondę. Dieta podstawowa tzw. dieta normalna - obejmuje pokarmy spożywane przez ludzi o zdrowym przewodzie pokarmowym, sposób przyrządzania posiłków uwzględnia wszystkie metody zgodnie z nowoczesną technologią potraw, stosuje się gotowanie, smażenie, duszenie, pieczenie. Dieta lekkostrawna - stosowana jest u ludzi w chorobach przemiany materii, w chorobach serca i układu krążenia. Zasadą diety jest nieobciążanie przewodu pokarmowego, wyklucza ostre potrawy, używki, produkty wzdymające. Jako technologie sporządzania potraw stosuje się gotowanie w wodzie na parze, duszenie bez tłuszczu. Dieta cukrzycowa - stosowana w zależności od wieku wagi, wzrostu, płci, pracy i stanu pacjenta. Przy sporządzaniu posiłków należy unikać stosowania cukru, dżemu, miodu. Stosuje się chude mięso, ryby, jaja, mleko i sery. Normy uwzględniają drugie śniadanie i podwieczorek. Dieta małego dziecka - urozmaicona dieta z uwzględnieniem odpowiedniej ilości składników odżywczych, witamin i płynów dostosowanych do potrzeb małego dziecka. Dieta zawierająca: produkty mleczne np. kaszki gotowane na mleku, budynie z niewielką ilością cukru; mięso chude np. drobiowe gotowane na parze lub duszone; zupki warzywno-mięsne; chude wędliny; warzywa gotowane (bez warzyw wzdymających); wszelkiego rodzaju kasze. Dieta przeznaczona do żywienia pacjenta przez sondę - dieta płynna do żywienia pacjenta przez sondę lub PEG - dieta o zmodyfikowanej konsystencji do podawania pacjentowi żywionemu przez sondę, zawierająca wszystkie niezbędne składniki pokarmowe. Wymagania jakościowe: 1. Przedmiot zamówienia należy wykonywać zgodnie z wymaganiami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171 poz. 1225 z późn. zm.) oraz wymaganiami właściwych przepisów szczególnych. 2. Wykonawca zobowiązuje się dostarczyć termometr zanurzeniowy do pomiaru ciepłoty dostarczanych posiłków na własny koszt uwzględniony w cenie za jeden osobodzień, do dyspozycji osoby nadzorującej realizację przedmiotu umowy ze strony Zamawiającego . Zamawiający będzie dokonywał kontroli dostarczonych posiłków pod względem temperatury gramatury oraz cech organoleptycznych 3. Wykonawca będzie sporządzał cyklicznie dziesięciodniowe jadłospisy i dostarczał je Zamawiającemu do zatwierdzenia faxem lub pocztą internetową, albo listownie z tygodniowym wyprzedzeniem: 1) w ilości jednego zestawu dla diety podstawowej, 2) w ilości sześciu zestawów dla diety lekkostrawnej i cukrzycowej, 3) w ilości jednego zestawu dla diety małego dziecka, 4) w ilości jednego zestawu dla diety płynnej przeznaczonej do żywienia pacjenta przez sondę. W jadłospisie przy diecie płynnej przeznaczonej do żywienia pacjentów przez sondę Wykonawca będzie określał zawartość kaloryczną diety i ilość białka w diecie. Zamawiający wymaga, aby w jadłospisie były określone ilości w gramach i sztukach produktów spożywczych w danej diecie przeznaczonych dla jednego pacjenta. Każdy jadłospis musi być sporządzony i podpisany przez osobę posiadającą odpowiednie kwalifikacje 4. Zestawy określone w pkt. 3 muszą zawierać zróżnicowane menu, 5. Wykonawca przy sporządzaniu jadłospisów uwzględniać będzie sezonowość dostępnych na rynku świeżych produktów tj.: kalafior, brokuły, fasolka szparagowa, itp. 6. Ilość zamawianych posiłków uzależniona będzie od ilości pacjentów. 7. Posiłki zamawiane będą z jednodniowym wyprzedzeniem przez Zamawiającego do godz. 14:00 dnia poprzedniego. 8. Korekty zamówień dotyczące obiadów i kolacji będą zgłaszane przez Zamawiającego do godz. 8:30- obiad, godz.:10:30- kolacja i godz.: 13:30- śniadanie na następny dzień tego samego dnia (godz. do uzgodnienia z Zamawiającym). 9. Wykonawca zobowiązuje się dostarczać naczynia jednorazowe dla pacjentów izolowanych na własny koszt uwzględniony w cenie za jeden osobodzień. Przewidywana ilość pacjentów izolowanych w roku od 5 do 15 osób przebywających w szpitalu przez około 5 dni. 10. Posiłki mają być przygotowane i dostarczone punktualnie przez pracowników Wykonawcy w odpowiednich pojemnikach przeznaczonych wyłącznie do tego celu z zachowaniem wszelkich obowiązujących warunków higieniczno-sanitarnych. Wykonawca jest zobowiązany zapewnić odpowiednie środki transportu zewnętrznego i wewnętrznego( wózki do przewożenia żywności ,termosy do transportu ciepłych posiłków itp.) 11. Dostarczane posiłki obiadowe lub inne gorące dania muszą posiadać temperaturę: 1) gorące zupy - minimum 75oC, 2) gorące drugie dania - minimum 62oC, 3) gorące napoje - minimum 80oC, 4) sałatki i surówki - 4oC- 8 C 12. Wykonawca zobowiązuje się do pobierania i przechowywania dla Zamawiającego próbek żywności zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakład żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz. U. nr 80 poz. 545). 13. Zamawiający wymaga od Wykonawcy by w okresie Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy przygotował posiłki o charakterze świątecznym z uwzględnieniem tradycyjnych potraw. 15 .Zamawiający wymaga, aby : - obiad składał się minimum z dwóch dań - uwzględniał w menu surówki do każdego dania ( dla diety papkowatej surówka musi być dostosowana dla pacjentów mających problem z żuciem pokarmów) - uwzględniał przynajmniej raz w tygodniu potrawy z ryb -- uwzględniał przynajmniej raz w tygodniu potrawy jarskie( pierogi , naleśniki itp.) - w diecie papkowatej ( dla ZOL i hospicjum ) zapewnił zawsze sos do drugiego dania - zupę mleczną do śniadania -cytrynę do herbaty dla pacjentów w ZOL i Hospicjum 14. Wykonawca musi przestrzegać realizacji zaleceń Sanepidu, Państwowej Inspekcji Pracy, służb ppoż, systemu HACPP itp. 15. Pracownicy wykonawcy realizujący zamówienie powinni je wykonywać w odpowiednim ubraniu roboczym zgodnym z przepisami BHP i obowiązującymi normami w tym zakresie. 16. Wykonawca posiada aktualne dokumenty dopuszczające samochód do transportu posiłków i na każde żądanie Zamawiającego zobowiązuje się je dostarczyć. 17. Wykonawca gwarantuje wykonanie przedmiotu zamówienia przez wystarczającą ilość osób posiadających niezbędne kwalifikacje w tym przynajmniej 1 osobę posiadającą kwalifikacje dietetyka 18. Wykonawca bierze odpowiedzialność za czystość i porządek oraz stan sanitarno-techniczny środków transportu do przewożenia posiłków, za sposób przewożenia posiłków za odbiór i utylizację resztek pokarmowych 19. Wykonawca ponosić będzie odpowiedzialność prawną i materialną wobec organów kontrolnych ( Stacja Sanitarno- Epidemiologiczna, PIP, BHP)w zakresie wykonywanej usługi w tym m.in. w zakresie jakości produktów i przygotowywanych posiłków, ich zgodności z wyżej opisanymi normami oraz w zakresie wymagań higieniczno-sanitarnych ,ze szczególnym uwzględnieniem reżimów obowiązujących w szpitalach 20. Zamawiający wymaga by realizacja przedmiotu zamówienia odbywała się w systemie ciągłym obejmującą pracę w soboty, niedziele i dnia świąteczne Nie dopuszcza się składania ofert częściowych. Miejsce realizacji zamówienia: siedziba zamawiającego - kuchenki oddziałowe.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 12 miesięcy

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: 7000,00 PLN

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.zoznamyslow.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach