Przetargi.pl
Przygotowanie, wydawanie i dowóz posiłków dla podopiecznych Ośrodka Pomocy Społecznej w Nysie

Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 48-303 Nysa, ul. Komisji Edukacji Narodowej
  • Województwo: opolskie
  • Telefon/fax: tel. 77 433 67 46 , fax. 77 433 67 46
  • Data zamieszczenia: 2018-11-20
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Ośrodek Pomocy Społecznej
    ul. Komisji Edukacji Narodowej 1 A
    48-303 Nysa, woj. opolskie
    tel. 77 433 67 46, fax. 77 433 67 46
    REGON: 450196300000

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie, wydawanie i dowóz posiłków dla podopiecznych Ośrodka Pomocy Społecznej w Nysie
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przygotowanie, wydawanie i dowóz posiłków dla podopiecznych Ośrodka Pomocy Społecznej w Nysie OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA 1. Przedmiotem zamówienia jest zapewnienie dwudaniowych posiłków 7 dni w tygodniu, w tym : 1.1. przygotowywanie i wydawanie gorących posiłków podopiecznym OPS Nysa, przez co najmniej 5 dni w tygodniu, oraz wydawanie posiłków w formie suchego prowiantu na 6 i 7 dzień tygodnia i na dni świąteczne, 1.2. przygotowywanie, dowóz i wydawanie gorących posiłków oraz suchego prowiantu na 6 i 7 dzień tygodnia i na dni świąteczne do Noclegowni CARITAS w Nysie, ul. Głuchołaska 8, 48-303 Nysa oraz do Środowiskowego Domu Samopomocy w Nysie, ul. Grodkowska 26, 48-300 Nysa. 1.3. przygotowywanie i dostarczanie gorących posiłków, oraz posiłków w formie suchego prowiantu na 6 i 7 dzień tygodnia oraz na dni świąteczne – do miejsc wskazanych przez Zamawiającego tj. miejsc zamieszkania podopiecznych OPS Nysa, (ok. 50 osób na terenie miasta i gminy Nysa miesięcznie). Wydawanie 2. Gorące dwudaniowe posiłki mają być wydawane lub dowożone przez pięć dni w tygodniu, natomiast na 6 i 7 dzień tygodnia oraz dni świąteczne ma być wydawany lub dowożony suchy prowiant. 3. Posiłki wydawane będą na podstawie list podopiecznych OPS Nysa, które wraz z drukiem abonamentu obiadowego - Wykonawca odbierze najpóźniej na jeden dzień przed rozpoczęciem nowego miesiąca. 4. W trakcie miesiąca nowe osoby zgłaszane będą dodatkowo (telefonicznie lub na email) na stołówkę w każdy piątek do godziny 14:00. 5. Posiłek zostanie wydany po uprzednim przedstawieniu przez podopiecznego dokumentu potwierdzającego tożsamość. 6. Wykonawca ma obowiązek dopilnować aby podopieczny OPS Nysa odbierając posiłek potwierdził ten fakt złożeniem podpisu na druku abonamentu obiadowego. 7. Wykaz ilości zjedzonych posiłków będzie, co miesiąc stanowił załącznik do faktury wystawianej przez Wykonawcę. 8. Szacunkowa średnia ilość posiłków w miesiącu wynosi 5859 sztuk, średnia liczba świadczeniobiorców w miesiącu wynosi 189 osób 9. Ogólna ilość posiłków oraz osób może ulec zmianie. Wymienione w SIWZ ilości posiłków oraz osób należy traktować jako ilości szacunkowe, które mogą ulegać weryfikacji. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zwiększenia lub zmniejszenia ilości posiłków i osób. Zamówienie przez Zamawiającego mniejszej ilości posiłków niż wymieniona w SIWZ nie może być podstawą żadnych roszczeń ze strony Wykonawcy wobec Zamawiającego. 10. Posiłki będą wydawane co najmniej w godzinach: od 12:00 do minimum 15:00. oraz dowożone w godzinach: od 11.00 do minimum 15.00 11. Posiłki w formie suchego prowiantu na 6 i 7 dzień tygodnia i dni świąteczne będą wydawane w dniu poprzedzającym dzień wolny i dzień świąteczny. 12. Posiłki do Noclegowni Caritas w Nysie oraz Środowiskowego Domu Samopomocy w Nysie oraz do miejsc zamieszkania podopiecznych dostarczane będą w zbiorczych opakowaniach termoizolacyjnych np. termosach i szczelnych pojemnikach, własnym transportem Wykonawcy, spełniającym wymagania sanitarne. 13. Obowiązkiem Wykonawcy jest wyłożenie przywiezionego posiłku do naczyń przygotowanych przez podopiecznych. Dopuszcza się dostarczanie posiłków dla podopiecznych w naczyniach jednorazowych. 14. W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany zapewnić posiłki , o nie gorszej jakości na swój koszt, z innych źródeł. 15. Wykonawca będzie zobowiązany do wywieszania w jadłodajni tygodniowego jadłospisu , a po zakończonym miesiącu dostarczanie tygodniowych zrealizowanych jadłospisów do Zamawiającego. 16. Wykonawca musi umożliwić Zamawiającemu przeprowadzenie kontroli w zakresie wydawania posiłków. 17. Alfabetyczne ułożenie i zdanie druków abonamentu obiadowego w OPS. Posiłki 18. Gorący posiłek ma być dwudaniowy. 19. Posiłki powinny być przygotowywane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, muszą być zróżnicowane, zawierające białko zwierzęce, sporządzane z pełnowartościowych produktów z uwzględnieniem sezonowości ich występowania. 20. Posiłki powinny być sporządzane z zachowaniem obowiązujących norm żywieniowych i sanitarnych zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r. poz.594 ze zm.) oraz przepisami wykonawczymi wydanymi na podstawie wyżej wymienionej ustawy. 21. Posiłki powinny być zróżnicowane w cyklu dziesięciodniowym (każdy dzień cyklu powinien zawierać inny posiłek). 22. Gorący posiłek winien składać się : zupy i drugiego dania. Waga gotowych do konsumpcji potraw nie może być mniejsza niż: - zupa – min. 450 ml. zupy gotowanej na wywarze mięsnym lub warzywnym, - drugie danie – ziemniaki, kasza, makaron, ryż – minimum 250 gram, mięso, ryby –minimum 120 gram, surówka lub warzywa gotowane –min. 100 gram, dania mączne (pierogi, naleśniki, knedle itp.) –minimum 400 gram. Drugie danie przynajmniej 3 x w tygodniu powinno być mięsne (np. sztuka mięsa, udziec kurczaka, kotlet schabowy, bitki wołowe, gulasz itp.). Dwa razy w tygodniu zamiast mięsa zamawiający dopuszcza inny produkt np.: ryba, pierogi, naleśniki, knedle). Suchy prowiant winien składać się z: chleba min. 300 gram), kiełbasy, szynki, konserwy mięsnej lub rybnej, pasztetów itp. Cena suchego prowiantu na 1 dzień nie może być mniejsza niż 60 % ceny jednostkowej gorącego dwudaniowego posiłku. Wykonawca nie może zaniżać ustalonej wagi posiłków. Stwierdzone uchybienia w tym zakresie skutkować będą zastosowaniem kar umownych, łącznie z odstąpieniem od umowy. 23. Wykonawca zobowiązany jest do podawania do publicznej wiadomości bieżącego jadłospisu standardowego, poprzez jego wywieszanie w miejscu wydawania posiłków. 24. Posiłki mają być przygotowane z zachowaniem wszelkich norm sanitarno-epidemiologicznych Pomieszczenie kuchni musi spełniać wymogi Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. 25. Posiłek powinien być przygotowany wg zasad racjonalnego żywienia i obowiązujących przepisów kulinarnych. Klienci powinni otrzymać zawsze gorący posiłek, który zjedzą na miejscu, ewentualnie pobiorą we własne naczynia do domu. 26. Posiłki powinny być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, sporządzane z pełnowartościowych produktów posiadających aktualne terminy ważności. Lokal 26. Zamawiający wymaga, aby Wykonawca dysponował minimum dwoma placówkami umożliwiającymi spożycie posiłku jednorazowo 30 osobom w każdej placówce (miejsca siedzące przy stoliku bez wyodrębniania miejsc wskazujących na szczególny sposób traktowania). Placówki mają być położone na terenie miasta Nysa i muszą odpowiadać wymogom stawianym przez Państwową Inspekcję Sanitarną. 27. Wykonawca zobowiązany jest do umożliwienia pobieranie posiłków na wynos w pojemnikach własnych podopiecznych. 28. Obowiązkiem wykonawcy jest zapewnienie odpowiednich naczyń i sztućców, zamawiający dopuszcza podawanie posiłków w naczyniach jednorazowych. 29. Jadłodajnia, bar musi być ogrzewany i położony na terenie miasta Nysa. 30. Wykonawca zapewni, co najmniej dwuosobową obsługę przy wydawaniu posiłków. 31. Personel Wykonawcy powinien być przyjaźnie nastawiony do klientów korzystających z posiłków. Ponadto musi posiadać odpowiednie zaświadczenia dokumentujące dopuszczenie tych osób do pracy przy żywieniu zbiorowym. 32. Wykonawca odpowiada za idealną czystość urządzeń gastronomicznych, w których przygotowywane będą posiłki, estetyczny wygląd i czystość zatrudnionego personelu, idealną czystość technologii przygotowywania i wydawania posiłków. 33. Zamawiający będzie sprawdzać jakość obiadów. W przypadku naruszenia postanowień umowy oraz warunków określonych w niniejszym Opisie przedmiotu zamówienia Zamawiający odstąpi od umowy w trybie natychmiastowym. Rozliczenie 34. Zamawiający będzie obciążony tylko za faktycznie wydane klientom posiłki. 35. Rozliczenia finansowe usługi Wykonawcy z Zamawiającym odbywać się będą na podstawie ilości faktycznie wydanych posiłków przemnożonej przez ich ceny jednostkowe. Osoby zdolne do wykonywania zamówienia 36. Stosownie do treści art. 29 ust. 3a ustawy Pzp Zamawiający wymaga zatrudnienia przez Wykonawcę na podstawie umowy o pracę, co najmniej 4 osób wykonujących czynności w zakresie realizacji zamówienia – przygotowywanie posiłków . Wykonawca zobowiązuje się, że pracownicy wykonujący czynności w zakresie jak wyżej, będą zatrudnieni na umowę o pracę w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 26 czerwca 1974r. – Kodeks pracy (Dz.U. z 2014 r., poz. 1502 z późn. zm.). Każdorazowo na żądanie Zamawiającego, w terminie wskazanym przez Zamawiającego, nie krótszym niż 10 dni roboczych, Wykonawca zobowiązuje się przedłożyć do wglądu kopie umów o pracę zawartych przez Wykonawcę z pracownikami wykonującymi czynności, o których mowa powyżej. W tym celu Wykonawca zobowiązany jest do uzyskania od pracowników zgody na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z przepisami o ochronie danych osobowych. Nieprzedłożenie przez Wykonawcę kopii umów zawartych przez Wykonawcę z pracownikami wykonującymi czynności, o których mowa powyżej w terminie wskazanym przez Zamawiającego będzie skutkowało zawiadomieniem Państwowej Inspekcji Pracy o podejrzeniu zastąpienia umowy o pracę z osobami wykonującymi pracę na warunkach określonych w art. 22 § 1 ustawy Kodeks Pracy, umową cywilnoprawną. Zamawiający zastrzega sobie możliwość kontroli zatrudnienia w/w osoby przez cały okres realizacji wykonywanych przez niego czynności, w szczególności poprzez wezwanie do okazania dokumentów potwierdzających bieżące opłacanie składek i należnych podatków z tytułu zatrudnienia w/w osoby. Kontrola może być przeprowadzona bez wcześniejszego uprzedzenia Wykonawcy. Powyższy wymóg dotyczy również podwykonawców wykonujących wskazane wyżej prace (art. 29 ust. 3a ustawy Pzp).
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55321000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Zamawiający nie precyzuje w tym zakresie żadnych wymagań, których spełnianie Wykonawca zobowiązany jest wykazać w sposób szczególny. Weryfikacja spełnienia tego warunku dokonywana będzie w oparciu o załączone oświadczenie,
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Oferta, pełnomocnictwo jeżeli jest wymagane

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach