Przetargi.pl
Przygotowanie i dystrybucja całodziennego wyżywienia dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej im. Jana Pawła II w Szczutowie

Dom Pomocy Społecznej im. Jana Pawła II w Szczutowie ogłasza przetarg

  • Adres: 09-227 Szczutowo, ul. 3 Maja 116
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. 24 276 74 74
  • Data zamieszczenia: 2022-12-20
  • Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Dom Pomocy Społecznej im. Jana Pawła II w Szczutowie
    ul. 3 Maja 116
    09-227 Szczutowo, woj. mazowieckie
    tel. 24 276 74 74
    REGON: 611333935
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.dpsszczutowo.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie i dystrybucja całodziennego wyżywienia dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej im. Jana Pawła II w Szczutowie
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest usługa polegająca na przygotowaniu i dystrybucji przez Wykonawcę całodziennego wyżywienia dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej im. Jana Pawła II wSzczutowie (zwanego dalej DPS lub Domem) na bazie wynajmowanych pomieszczeń kuchennych wraz z wyposażeniem. Usługa obejmuje cały kompleks spraw związanych z prowadzeniem kuchni w tym przejęcie pełnejodpowiedzialności za zatrudnionych pracowników, produkcję, jej jakość, stan higieniczno – sanitarnypomieszczeń i urządzeń, prowadzenie dokumentacji HACCP, kontakty z Sanepidem, mycie i wyparzanie naczyń ze stołówki, przygotowywanie i dystrybucję posiłków, itp.Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawiera załącznik nr 1 Opis przedmiotu zamówienia. Szacunkowa ilość osobodni wynosi 25 550 (70 osób x 365 dni), a rzeczywista ilość wynikać będzie z bieżących potrzeb Zamawiającego. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywnościi Żywienia określonymi odpowiednio w przepisach ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r.o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2022 r. poz. 2132) oraz zaleceniami lekarza.Zamawiający wymaga, aby potrawy przygotowywane były na bieżąco, tj. bez wykorzystywanianadwyżek produkcyjnych z dnia poprzedniego. Zamawiający zabrania przechowywania nadwyżekprodukcyjnych w dzierżawionych przez Wykonawcę pomieszczeniach DPS.Posiłki mają być urozmaicone (różnorodne) poprzez przestrzeganie piramidy żywienioweji muszą odpowiadać wszelkim rygorom recepturowym, smakowym, estetycznym (kolorystyka,konsystencja) i odżywczym (w posiłkach mają być warzywa, owoce, słodycze, itp.). Posiłki należy układać na talerzu estetycznie, z przystrojeniem ich zieleniną (zielonym koperkiem, pietruszką,szczypiorkiem, liściem sałaty, itp.)Wykonawca realizuje przedmiot zamówienia w oparciu o surowce i materiały zakupione wewłasnym zakresie i na własny koszt.Wykonawca zapewni posiłki wysokiej jakości (jakość rozumiana jako zbiór nieodłącznychwłaściwości spełniających wymagania mieszkańców), przygotowane z produktów świeżych,posiadających aktualne terminy ważności, wysokiej jakości handlowej i zdrowotnej, nabytew źródłach działających zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi i higienicznymi.Posiłki muszą być urozmaicone, bez stosowania dodatkowych preparatów zastępczych orazśrodków konserwujących. W szczególności zabrania się używania produktów typu instant orazgotowych produktów np. pierogów mrożonych, pyz, klopsów, gołąbków itp.Przygotowywanie posiłków odbywać się będzie z uwzględnieniem dziennych racji pokarmowych, wartości kalorycznej, zawartości składników odżywczych określonych przez InstytutŻywności i Żywienia oraz zgodnie z ustalonymi przez Zamawiającego dietami:1) dieta podstawowa (średnio 46 osób),2) dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu i jej modyfikacje (średnio 20 osób), w tym dietałatwostrawna o zmienionej konsystencji ( średnio 2-3 osoby) np.: miksy – tj. na obiad miksy„dwudaniowe”; powinny zawierać mięso, w sytuacji gdy drugie danie jest potrawą mączną,3) dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (średnio 4 osoby) – cukrzycowa (3podstawowe posiłki dziennie plus 2 dodatkowe posiłki w tym jeden zawierający 50 g wędliny),5) kleik i „marchwianka” na żądanie Zamawiającego (zapotrzebowanie incydentalne),6) inne w zależności od zaleceń lekarzaDobór składników pokarmowych dla poszczególnych diet będzie dokonywany przez zatrudnionego u Wykonawcy dietetyka o potwierdzonych kwalifikacjach.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55321000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający wymaga wniesienia wadium w wysokości 5 000,00 PLN (słownie: pięć tysięcy złotych 00/100) przed upływem terminu składania ofert określonym w niniejszej SWZ. Wadium musi obejmować pełen okres związania ofertą.
  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: 1. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy nie podlegają wykluczeniuna zasadach określonych w Rozdziale IX SWZ, oraz spełniają określone przez Zamawiającegowarunki udziału w postępowaniu.2. Na podstawie art. 112 ustawy Pzp, Zamawiający określa warunki udziału w postępowaniudotyczące:1) zdolności do występowania w obrocie gospodarczym:Zamawiający wymaga, aby Wykonawcy prowadzący działalność gospodarczą lub zawodowąbyli wpisani do jednego z rejestrów zawodowych lub handlowych prowadzonych w państwieczłonkowskim Unii Europejskiej, w którym posiadają siedzibę lub miejsce zamieszkania;2) uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ilewynika to z odrębnych przepisów:Zamawiający wymaga, aby Wykonawca posiadał decyzję właściwego dla siedziby WykonawcyPaństwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego, potwierdzającą spełnienie wymagańkoniecznych do prowadzenia działalności w zakresie żywienia zbiorowego zgodnych zprzepisami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności iżywienia (Dz. U. z 2022 r. poz. 2132);3) sytuacji ekonomicznej lub finansowej:Zamawiający wymaga, aby Wykonawca posiadał polisę lub inny dokument potwierdzający, żejest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalnościzwiązanej z przedmiotem zamówienia przez cały okres realizacji niniejszej umowy na sumęgwarancyjną na wszystkie i jedno zdarzenie wynoszącą co najmniej 200 000,00 złotych;4) zdolności technicznej lub zawodowej:Zamawiający wymaga, aby Wykonawca:a) skierował do realizacji zamówienia – przygotowywania posiłków – co najmniej 4 (cztery)osoby,b) dysponował co najmniej jedną osobą, z wykształceniem minimum średnim w zakresietechnologii żywności lub dietetyki i co najmniej 3-letnim doświadczeniem w żywieniu osób wplacówkach zbiorowego żywienia, która będzie odpowiedzialna za sporządzanie jadłospisówdla mieszkańców DPS (dietetyk);c) w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzeniajest krótszy – w tym okresie, wykonał należycie lub wykonuje przez okres co najmniej 12miesięcy co najmniej 2 usługi polegające na świadczeniu usług przygotowywania posiłkówcałodziennych lub całodziennego zbiorowego żywienia w domach pomocy społecznej, domachopieki, podmiotach wykonujących działalność leczniczą, szpitalach, zakładach opiekuńczo –leczniczych o wartości co najmniej 200 000,00 złotych brutto każda oraz trwających minimum12 miesięcy (dla każdej usługi termin liczony oddzielnie).3. Zamawiający, w stosunku do Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzieleniezamówienia, w odniesieniu do warunku dotyczącego zdolności technicznej lub zawodowej –dopuszcza łączne spełnianie warunku przez Wykonawców.4. Zamawiający może na każdym etapie postępowania, uznać, że Wykonawca nie posiadawymaganych zdolności, jeżeli posiadanie przez Wykonawcę sprzecznych interesów, wszczególności zaangażowanie zasobów technicznych lub zawodowych Wykonawcy w inneprzedsięwzięcia gospodarcze Wykonawcy może mieć negatywny wpływ na realizacjęzamówienia.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Tak

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą: 2023-01-03

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach