Przetargi.pl
Przygotowanie i dowóz posiłków dla dzieci z przedszkola oraz uczniów szkó z terenu Gminy Stare Kurowo w roku szkolnym 2019/2020

Gmina Stare Kurowo ogłasza przetarg

  • Adres: 66-540 Stare Kurowo, ul. Daszyńskiego
  • Województwo: lubuskie
  • Telefon/fax: tel. 0-95 76-15-052 , fax. 0-95 76-15-102
  • Data zamieszczenia: 2019-07-15
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gmina Stare Kurowo
    ul. Daszyńskiego 1
    66-540 Stare Kurowo, woj. lubuskie
    tel. 0-95 76-15-052, fax. 0-95 76-15-102
    REGON: 21096678600000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.starekurowo.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie i dowóz posiłków dla dzieci z przedszkola oraz uczniów szkó z terenu Gminy Stare Kurowo w roku szkolnym 2019/2020
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem niniejszego zamówienia jest catering – przygotowanie i dowóz posiłków do przedszkola oraz szkół prowadzonych przez Gminę Stare Kurowo, tj. Przedszkole Komunalne w Starym Kurowie ul. Leśna 2; 66-540 Stare Kurowo; Szkoła Podstawowa w Starym Kurowie, ul. Kościuszki 95, 66-540 Stare Kurowo, Szkoła Podstawowa w Nowym Kurowie, Nowe Kurowo 36, 66-540 Stare Kurowo - w roku szkolnym 2019/2020. Szacunkowa ilość posiłków: 139 posiłków dziennie. 2019 r. 12.227 posiłki, 2020 r. 20.988 posiłków. Przedszkole Komunalne w Starym Kurowie – 100 posiłków dziennie/ śniadanie + obiad (zupa+ drugie danie) + dodatek - 16 posiłków dziennie/śniadanie + drugie danie+ dodatek - 5 posiłków dziennie /drugie danie + dodatek Szkoła Podstawowa w Starym Kurowie – 13 posiłków dziennie /jedno danie gorące: zupa/drugie danie przemiennie+ dodatek Szkoła Podstawowa w Nowym Kurowie – 15 posiłków dziennie / jedno danie gorące: zupa/drugie danie przemiennie+ dodatek Ilość posiłków została określona szacunkowo na podstawie danych z roku szkolnego 2018/2019. Ilość posiłków będzie uzależniona od frekwencji dzieci. Zapotrzebowanie na dany dzień składane będzie przez upoważnionego przedstawiciela Zamawiającego do godz. 09.00 każdego dnia, z możliwością korekty do godz. 09.30. Informację odnośnie ilości żywionych w danym dniu Zamawiający zobowiązuje się przekazać drogą telefoniczną lub faksem. Faktyczna i ostateczna wielkość zamówienia uzależniona będzie od rzeczywistej liczby zamówionych oraz dostarczonych posiłków. Z uwagi na powyższe, Zamawiający zastrzega sobie możliwość niewykorzystania w pełni ilości posiłków będących przedmiotem zamówienia. Okres i sposób świadczenia usługi: rok szkolny 2019/2020 tj. Przedszkole od 02.09.2019r. do 31.07.2020r., Szkoły od 03.09.2019 r. do 25.06.2020 r. od poniedziałku do piątku z wyjątkiem dni wolnych od zajęć, w których przedszkole lub szkoły są zamknięte. Posiłki dostarczane w godzinach: Przedszkole: śniadanie 8:30, zupa/drugie danie 11:30, szkoły w godzinach 10.30-12.00 (przerwy między lekcjami) – indywidualnie ustalane z Dyrektorami Szkół i Przedszkola. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany godzin dowiezienia posiłków. Schematyczny, sugerowany przez Zamawiającego schemat posiłków Rodzaj posiłków: a) śniadania rodzaj dania - bułka, masło, wędlina, ser żółty, sałata pomidor lub ogórek, herbata - zupa mleczna, bułka, masło, dżem, herbata - płatki na mleku, pieczywo, masło, dżem, herbata - bułka, masło, twarożek na słodko, wędlina, pomidor lub ogórek, herbata - chleb-2 kromki, masło, jajo gotowane, wędlina, pomidor lub ogórek, herbata - bułka, masło, twarożek z warzywami, wędlina, herbata - bułka, masło, ser żółty, dżem, kakao, - jajecznica, pieczywo, herbata, - parówka, pieczywo, herbata Należy przywozić gotowe kanapki b) dwa razy w tygodniu – obiad drugodaniowy mięsny +dodatek rodzaj dania - udko kurczaka + ziemniaki + surówka + kompot +jabłko - kotlet mielony + ziemniaki + surówka + kompot + gruszka - gulasz wieprzowy + kasza + surówka + kompot + banan - kotlet schabowy + ziemniaki + surówka + kompot + śliwki - pieczeń wieprzowa + ziemniaki + surówka + kompot + brzoskwinia - filet drobiowy + ziemniaki + surówka + kompot + nektarynki c) raz w tygodniu – obiad jednodaniowy +dodatek rodzaj dania - naleśniki z dżemem lub serem + kompot + jogurt - racuchy z jabłkami z cukrem pudrem + kompot + kisiel - pierogi ruskie lub z owocami + kompot + serek - makaron z sosem warzywno-mięsnym lub owocowym + kompot + budyń - filet rybny + ziemniaki + surówka + kompot+ jogurt d) dwa razy w tygodniu obiad jednodaniowy – zupa + pieczywo + dodatek rodzaj dania - pomidorowa z ryżem lub makaronem + pieczywo + jogurt - jarzynowa zabielana + pieczywo + banan - fasolowa + pieczywo + serek - żurek z ziemniakami, jajkiem i kiełbasą + pieczywo + gruszka - rosół z makaronem + mięso drobiowe gotowane + pieczywo + budyń - pieczarkowa + pieczywo + jabłko - barszcz ukraiński + pieczywo + kisiel - ogórkowa zabielana + pieczywo + mandarynki Gramatura posiłku - ziemniaki, kasza, makaron, ryż - 200g. - mięso, ryba - 100 g. - surówka -150 g. - naleśniki, pierogi, racuchy, 450g. - zupa 450 g. - kisiel, budyń – 200g - kompot lub sok z wodą – 200 g. Zamawiający nie dopuszcza, ażeby w ciągu 2 tygodni wystąpiła powtarzalność tego samego posiłku. Jadłospis podpisany przez dietetyka dostarczany jest do przedszkola, szkół i do Ośrodka Pomocy Społecznej w Starym Kurowie najpóźniej do ostatniego dnia poprzedniego miesiąca na następny miesiąc. Każda zmiana w jadłospisie wymaga akceptacji Zamawiającego. Posiłki muszą posiadać wymaganą przepisami kaloryczność i muszą być sporządzone zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Posiłki dla dzieci przedszkolnych powinny być dostosowane pod względem zastosowanych produktów oraz formy w jakiej są podawane do wieku dzieci. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany zakresu usługi, tj. zmiany zarówno składu, jak i rodzaju posiłków przygotowywanych / dostarczanych w dany dzień o czym poinformuje Wykonawcę z wyprzedzeniem 2 dni roboczych. Dowożone posiłki winny być dostarczane własnym transportem Wykonawcy przystosowanym do przewozu żywności, na własny koszt w specjalistycznych termosach, gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw do punktów wydawania posiłków w przedszkolu i poszczególnych szkołach. Posiłki będą wydawane w naczyniach dostarczanych przez Wykonawcę. Wykonawca zobowiązany jest do odbioru codziennie termosów po posiłku, brudnych naczyń oraz odpadów/nieczystości. Odbiór ustalany indywidualnie z Dyrektorami poszczególnych szkół i przedszkola. Wykonawca jest wytwórcą odpadów powstałych przy realizacji przedmiotowego zamówienia publicznego i ponosi tym samym pełną odpowiedzialność za gospodarowanie tymi odpadami oraz koszty z tym związane zgodnie z ustawą o odpadach (t. j. Dz. U. z 2007r., Nr 39, poz. 251 z późn. zm.). Wykonawca będzie zobowiązany do pobierania i przechowywania próbek wszystkich potraw wchodzących w skład każdego posiłku zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17.04.2007r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz. U. z 2007, Nr 80, poz. 545 Wykonawca dostarczy dokumentację potwierdzającą ilość dostarczonych posiłków. Zamawiający zastrzega prawo dokonywania kontroli w trakcie przygotowania posiłków w miejscu ich produkcji wskazanym przez Wykonawcę. Za uchybienia ujawnione w trakcie kontroli np. Sanepidu wynikające ze świadczonej przez Wykonawcę usługi, której następstwem będą m. in. mandaty, kary odpowiada Wykonawca. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2015r. poz. 594 ze zm.) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy, w szczególności Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie musza spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach ( Dz.U. z 2016r., poz. 1154) oraz obowiązującymi normami żywieniowymi wg Instytutu Żywienia i Żywności, jak również przepisami prawa w zakresie higieny żywienia norm HCCAP.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55321000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: A. oferta na wykonanie zamówienia – załącznik nr 1 do SIWZ, B. aktualne na dzień składania ofert oświadczenie w zakresie wskazanym przez zamawiającego w ogłoszeniu o zamówieniu lub w specyfikacji istotnych warunków zamówienia – załączniki nr 2 do SIWZ, C. pełnomocnictwo/pełnomocnictwa dla osoby/osób podpisujących ofertę, jeżeli upoważnienie takie nie wynika wprost z dokumentów rejestracyjnych firmy, jeżeli upoważnienie takie wynika z dokumentów rejestracyjnych firmy nie wymaga się składania tego formularza, D. w przypadku wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie pełnomocnictwo/pełnomocnictwa dla osoby/osób podpisujących ofertę, Pełnomocnictwa należy składać w formie pisemnej (oryginał) lub w formie kopi poświadczonej notarialnie.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach