Przetargi.pl
Przygotowanie i dostawa gotowych posiłków dla dzieci w wieku od 3 do 5 lat do przedszkoli w ramach realizacji projektu Od super przedszkolaka do wzorowego uczniaka

Gmina Somianka ogłasza przetarg

  • Adres: 07-203 Somianka, Somianka - Parcele 16 B
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. 029 7418790 , fax. 029 7418714
  • Data zamieszczenia: 2010-10-07
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gmina Somianka
    Somianka - Parcele 16 B 16 B
    07-203 Somianka, woj. mazowieckie
    tel. 029 7418790, fax. 029 7418714
    REGON: 55066809000000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie i dostawa gotowych posiłków dla dzieci w wieku od 3 do 5 lat do przedszkoli w ramach realizacji projektu Od super przedszkolaka do wzorowego uczniaka
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostawa posiłków do przeszkoli zlokalizowanych w następujących miejscowościach: 1. Przedszkole Biały Miś w Nowych Wypychach 2. Przedszkole Słoneczko w Somiance Wykonawca zobowiązany będzie dostarczyć posiłki dla następującej grupy wiekowej: - w wieku 3 lat - 16 dzieci - w wieku 4 lat - 29 dzieci - w wieku 5 lat - 15 dzieci Ilość posiłków uzależniona będzie od frekwencji dzieci - zapotrzebowanie na każdy dzień składane będzie przez upoważnionego przedstawiciela Zamawiającego do godz. 8.15 każdego dnia z możliwością korekty ilości dostarczanych posiłków do godz. 9.00. lub w dniu poprzedzającym dostawę do godziny 15.00. Wykonawca zobowiązuje się dostarczyć do wymienionych wyżej placówek trzy posiłki dziennie wraz z napojami. Posiłki będą wydawane w naczyniach jednorazowych zakupionych przez Wykonawcę. Posiłki będą dostarczane z zachowaniem cyklu: 1. godzina 8.15 śniadanie - dostawa śniadania do przedszkola lub wykonanie śniadania z półproduktów dostarczonych w termosach 2. godzina 11.30 obiad - dostawa obiadu dwudaniowego i odbiór termosów po śniadaniu 3. godzina 14.30 podwieczorek - dostawa podwieczorku do przedszkola 4. godzina 16.00 - odbiór termosów i resztek obiadowych Dzienny jadłospis obejmuje: - Śniadanie: zupa mleczna lub potrawy mleczne i mleko pochodne, kanapka, herbata, - Obiad: zupa, drugie danie i surówka, kompot lub napój - Podwieczorek: kanapka lub słodka bułka (ciastko) lub desery mleczne, owoce (w tym sezonowe), herbata lub napój mleczny Wykonawca zobowiązany będzie do przygotowania posiłków w piątki bez wykorzystania artykułów mięsnych (z wyjątkiem ryb). Kalkulacja obejmuje swoim zakresem dania mięsne, dania półmięsne i dania jarskie. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania i dostarczenia posiłków o najwyższym standardzie na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwa zgodnie z normami HACCP. Posiłki muszą spełniać wymogi żywienia zalecane przez Instytut Matki i Dziecka dla dzieci przedszkolnych w wieku 3-6 lat. Posiłki muszą być wykonane z naturalnych produktów metodą tradycyjną, nie można używać produktów typu instant oraz gotowych produktów, np. mrożone pierogi, klopsy, gołąbki itp., masło musi być extra świeże, nie można używać produktów masłopodobnych, wędliny mają być wysokiej jakości, mają nie zawierać dodatków skrobi, soi, mięso nie może być MMO - mięso mechanicznie odkostnione. Co najmniej raz w tygodniu należy dostarczyć wykaz poszczególnych produktów z których został sporządzony posiłek wraz wykazem gramatury. Wykonawca będzie zobowiązany do zachowania diet pokarmowych w zależności od indywidualnych potrzeb dzieci. Wykonawca będzie zobowiązany do przygotowania posiłków o kaloryczności każdego nie mniejszej niż 550 kcal i gramaturze: - Zupy - nie mniej niż 450 ml, - II danie - mięso 100 g, ziemniaki, ryż, kasza - 200g, surówki 100g - Dania mięsne powinny zawierać (sztukę mięsa na osobę) (z wyłączeniem skrzydełek), a podawane mięso nie powinno być tłuste i przerośnięte. Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności rodzajowo tych samych posiłków w okresach 2 tygodniowych (10 dni). Wykonawca zobowiązany będzie do ułożenia jadłospisu uwzględniającego 10 - dniowe menu które dostarczy Zamawiającemu do wcześniejszego zaakceptowania. Wszelkie zmiany w jadłospisie sugerowane przez Zamawiającego będą wiążące dla Wykonawcy. Posiłki należy dostarczyć na własny koszt w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. Dowóz posiłków musi się odbywać dwa razy dziennie tak aby dostarczone posiłki były świeże oraz gorące w przypadku dań obiadowych. Pomiar temperatury odbywać się będzie w momencie przekazywania posiłków na talerze, dla dań gorących temperatura powinna wynosić co najmniej 63 oC. Dostarczane posiłki powinny być zapakowane w pojemniki utrzymujące ich właściwą temperaturę i gotowych do spożycia po ich dostarczeniu wraz z zastosowaną zastawą stołową jednorazowego użytku. Do obowiązków wykonawcy realizowanych za pomocą personelu własnego należy: dostarczenie poporcjowanych posiłków na określone miejsce, dostarczenie czystych naczyń przystosowanych do wydawania posiłków oraz odebranie używanych naczyń i resztek jedzenia, dokonywanie comiesięcznych rozliczeń z Zamawiającym za dostarczone posiłki. Sprawy organizacyjne związane z bezpośrednim wydawaniem posiłków dzieciom korzystającym z usług przedszkola obciążają Zamawiającego. Szacunkowa ilość posiłków wyszczególniona jest w SIWZ Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmniejszenia ilości dziennej zamawianych posiłków w zależności od bieżących potrzeb zgłaszanych przez Zamawiającego. Wykonawca uwzględniać będzie przy przygotowaniu posiłków zmniejszane ilości, które zgłoszone zostaną przez Zamawiającego lub upoważnionych pracowników w dniu dostawy posiłków do godz. 8.15 lub w dniu poprzedzającym dostawę do godziny 15.00. Wykonawca zobowiązany jest do wykonania wszystkich prac związanych z realizacją przedmiotu zamówienia zgodnie z obowiązującymi normami, oraz z zachowaniem należytej staranności.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555200001
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: 1. Oferta powinna być zabezpieczona wadium w wysokości 5 000,00 PLN (słownie złotych: pięć tysięcy). 2. Wadium może być wniesione (w zależności od wyboru Wykonawcy) w następujących formach: a) pieniądzu, wpłaconym na konto Urzędu Gminy Somianka: 28 8923 1076 0600 0824 2006 0006 Bank Spółdzielczy w Ostrowi Mazowieckiej oddział w Somiance, b) gwarancjach bankowych- oryginał, c) gwarancjach ubezpieczeniowych- oryginał, d) poręczeniach udzielanych przez podmioty, o których mowa w art. 6 b ust. 5 pkt. 2 ustawy z dnia 9 listopada 2000 r. o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości ( Dz. U. Nr 109, poz. 1158 z późn. zm)- oryginał. e) poręczeniach bankowych lub poręczeniach spółdzielczej kasy oszczędnościowo - kredytowej, z tym, że poręczenie kasy jest zawsze poręczeniem pieniężnym - oryginał, 3. Wadium wnoszone w innej formie niż pieniądz, należy wnieść do Urzędu Gminy Somianka, pok. nr 6, a jego kopię potwierdzoną za zgodność z oryginałem przez Wykonawcę załączyć do oferty. 4. Wykonawca, którego oferta nie będzie zabezpieczona wskazaną formą i wysokością wadium, w tym również na przedłużony okres związania ofertą lub Wykonawca nie zgodzi się na przedłużenie okresu związania ofertą zostanie przez Zamawiającego wykluczony z postępowania. 5. Za datę i godzinę wniesienia wadium w formie pieniądza przyjmuje się datę i godzinę uznania rachunku zamawiającego. Do oferty należy dołączyć kopię przelewu, potwierdzoną za zgodność z oryginałem przez wykonawcę. 6. Zamawiający zatrzymuje wadium wraz z odsetkami, jeżeli wykonawca w odpowiedzi na wezwanie, o którym mowa w art. 26 ust. 3 nie złoży dokumentów lub oświadczeń, o których mowa w art. 25 ust. 1 lub pełnomocnictw, chyba że udowodni, że wynika to z przyczyn nieleżących po jego stronie: 7. Zamawiający zatrzymuje wadium wraz z odsetkami, jeżeli wykonawca, którego oferta została wybrana: a) odmówił podpisania umowy w sprawie zamówienia publicznego na warunkach określonych w ofercie; b) nie wniósł wymaganego zabezpieczenia należytego wykonania umowy, c) zawarcie umowy w sprawie Zamówienia publicznego stało się niemożliwe z przyczyn leżących po stronie wykonawcy. 8. Zamawiający dokona niezwłocznie zwrotu wadium, jeżeli: a) nie zwłocznie po wyborze oferty najkorzystniejszej, z wyjątkiem wykonawcy, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza, z zastrzeżeniem ust. 4a ustawy Pzp.; b) zostanie zawarta umowa w sprawie zamówienia publicznego oraz zostanie wniesione przez Wykonawcę zabezpieczenie należytego wykonania umowy; c) Zamawiający unieważni postępowanie, 9. Zamawiający dokona zwrotu wadium niezwłocznie na pisemny wniosek wykonawcy który wycofał ofertę przed upływem terminu do składania ofert, 10. Jeżeli wadium wniesiono w pieniądzu Zamawiający zwróci je wraz z odsetkami wynikającymi z umowy rachunku bankowego, na którym było ono przechowywane, pomniejszone o koszty prowadzenia rachunku oraz prowizję bankową za przelew pieniędzy na rachunek bankowy wskazany przez Wykonawcę.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http;//ugsomianka.bip.org.pl,
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach