Przetargi.pl
Przygotowanie, dostarczanie i wydawanie gorących jednodaniowych posiłków dla dzieci i młodzieży szkolnej w ramach prowadzonego dożywiania uczniów szkół Gminy Dębowa Łąka

Gmina Dębowa Łąka ogłasza przetarg

  • Adres: 87-207 Dębowa Łąka, Dębowa Łąka 38
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Telefon/fax: tel. 056 6884918 , fax. 056 6889258
  • Data zamieszczenia: 2013-06-21
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gmina Dębowa Łąka
    Dębowa Łąka 38 38
    87-207 Dębowa Łąka, woj. kujawsko-pomorskie
    tel. 056 6884918, fax. 056 6889258
    REGON: 87111879600000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.debowalaka.bip.net.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie, dostarczanie i wydawanie gorących jednodaniowych posiłków dla dzieci i młodzieży szkolnej w ramach prowadzonego dożywiania uczniów szkół Gminy Dębowa Łąka
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie, dostarczanie i wydanie gorących jednodaniowych posiłków dla dzieci i młodzieży szkolnej w ramach prowadzonego dożywiania uczniów w ilości ok. 180 posiłków dla następujących szkół prowadzonych przez Gminę Dębowa Łąka: Szkoły Podstawowej w Łobdowie, Szkoły Podstawowej w Wielkich Radowiskach, Zespołu Szkół w Dębowej Łące. 1.1 Oferent przygotowywać będzie ciepłe jednodaniowe posiłki w postaci zup lub innych dań o kaloryczności każdego z nich nie mniejszej niż 550 kcal i gramaturze: a/ zupy ( 2 razy w tygodniu) - nie mniej niż 450ml b/ drugie danie ( 3 razy w tygodniu) - nie mniej niż 350 gramów (w tym: ziemniaki 150 gram, mięso lub ryba 100 gram; surówka, buraczki, groszek z marchewką, ogórek konserwowy lub kiszony po 100 gram; drugie danie bezmięsne - pierogi, naleśniki po 350 gram; sok w kartoniku (200 ml). Do zup dodatkowo dostarczane będzie pieczywo, wkładka w postaci wędliny lub mięsa. Zestawienie posiłków winno być wywieszone w każdej ze szkół. Nie dopuszcza się wprowadzania zmian w załączonym zestawieniu posiłków do realizacji przez wykonawcę usługi: TYDZIEŃ I Poniedziałek kotlet mielony wieprzowy z sosem, ziemniaki, buraczki, sok w kartoniku Wtorek zupa pomidorowa z wkładką + bułka Środa pierś z kurczaka panierowana, ziemniaki, surówka z marchewki i jabłka, sok w kartoniku Czwartek zupa grochowa z wkładką- kiełbasa i bułka Piątek ryba smażona, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, sok w kartoniku TYDZIEŃ II Poniedziałek udko z kurczaka z sosem, ziemniaki, surówka z białej kapusty, sok w kartoniku Wtorek zupa - kapuśniak z wkładką + bułka Środa kotlet schabowy, ziemniaki, groszek z marchewką, sok w kartoniku Czwartek zupa - żurek z wkładką - kiełbasa i bułka Piątek naleśniki z dżemem i twarogiem, sok w kartoniku TYDZIEŃ III Poniedziałek pulpet wieprzowy w sosie koperkowym, ziemniaki, surówka z marchewki i selera, sok w kartoniku Wtorek zupa jarzynowa z wkładką + bułka Środa ryba smażona, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, sok w kartoniku Czwartek zupa ogórkowa z wkładką + bułka Piątek pierogi z twarogiem i/lub truskawką, sok w kartoniku TYDZIEŃ IV Poniedziałek pierś z kurczaka panierowana, ziemniaki, surówka z białej kapusty, sok w kartoniku Wtorek zupa fasolowa z wkładką + bułka Środa kotlet schabowy, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty, sok w kartoniku Czwartek zupa - barszcz biały, z wkładką - kiełbasa i bułka Piątek ryba smażona, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, sok w kartoniku 1.2.Oferent zobowiązuje się przygotowywać posiłki zgodnie z obowiązującymi normami żywieniowymi. Posiłki muszą posiadać wymaganą przepisami kaloryczność i muszą być sporządzone zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Produkcja, przechowywanie i dostarczanie powinno odbywać się w odpowiednich warunkach higieniczno-sanitarnych. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2006 roku Nr 171, poz.1225 z późn. zm.) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy. 1.3. Posiłki dostarczane będą w pojemnikach utrzymujących ich wysoką temperaturę i gotowych do spożycia po ich dostarczeniu. Temperatura zupy oraz drugiego dania winna wynosić 60° C (+/- 3 °C). 1.4. Posiłki będą wydawane w naczyniach jednorazowych w tym sztućce jednorazowe niezbędne do spożycia posiłku. 1.5. Posiłki dostarczane będę do stołówek szkolnych w następujących ilościach: a/ Szkoła Podstawowa w Łobdowie - w ilości około 50 posiłków, b/ Szkoła Podstawowa w Wielkich Radowiskach - w ilości około 50 posiłków, c/ Zespół Szkół w Dębowej Łące - w ilości około 80 posiłków. 1.6. Posiłki dostarczane będą codziennie we wszystkie dni nauki szkolnej począwszy od dnia 02 września 2013 r. do 26 czerwca 2014 r. w godzinach od 10.00 do12.00. 1.7. Przygotowane i dostarczane posiłki muszą być wykonywane ze świeżych surowców, artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy ważności. Wyklucza się mięso i przetwory z puszek konserwowych oraz produkty pochodzące z Banku Żywności, zbiórek i darowizn. 1.8. Oferent ponosi koszty załadunku, transportu oraz rozładunku wszystkich dostaw posiłków oraz wydanie posiłków w każdej ze szkół. 1.9. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmniejszenia lub zwiększenia wielkości zamówienia posiłków, o których mowa w 1.5 w zależności od bieżących potrzeb zamawiającego. 1.10. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających posiłki zarówno pod względem higienicznym jak i kalorycznym. W przypadku stwierdzenia, że posiłek nie spełnia parametrów określonych w obowiązujących przepisach oraz SIWZ kosztami badania Zamawiający obciąży Wykonawcę. 2. Wymagania dodatkowe dotyczące przedmiotu zamówienia: 2.1. Materiały i sprzęt potrzebne do wykonania przedmiotu zamówienia zabezpiecza wykonawca. 2.2. Wykonawca zobowiązany jest do odbioru zużytych naczyń w odpowiednich do tego pojemnikach, opakowaniach tego samego dnia do godz. 15 - tej. 2.3 Wykonawca zapewnia odbiór resztek nie zjedzonych posiłków w odpowiednich do tego pojemnikach, opakowaniach tego samego dnia do godz. 15 - tej. 2.4. Wykonawca uzgodni z Dyrektorami szkół kolejność i godzinę dostawy do każdej szkoły. 2.5. Wykonawca uwzględniać będzie przy przygotowywaniu posiłków zmniejszenia lub zwiększenie ilości dziennie zamawianych posiłków w zależności od bieżących potrzeb zgłaszanych przez Dyrektorów szkół. Wykonawca uwzględniać będzie przy przygotowywaniu posiłków zmniejszone lub zwiększone ilości, które zgłoszone zostaną przez Dyrektorów lub upoważnionych pracowników w dniu poprzedzającym dostawę do godziny 15.00. 2.6. Zamawiający zastrzega sobie u Wykonawcy możliwość wykupienia posiłków przez uczniów nie objętych dożywianiem, w cenie podanej przez Wykonawcę w złożonej ofercie. Wykonawcy zaleca się dokonać wizji lokalnej na terenie gminy Dębowa Łąka oraz zdobyć wszelkie informacje, które mogą być przydatne do przygotowania oferty i podpisania umowy (zał. nr 5 do SIWZ). Jeżeli wykonawca uważa, że zdobył na podstawie dokumentacji przetargowej wszelkie informacje, które mogą być potrzebne do przygotowania oferty oraz podpisania umowy i nie będzie zgłaszał żadnych roszczeń związanych z błędnym skalkulowaniem ceny lub pominięciem elementów niezbędnych do prawidłowego wykonania przedmiotu umowy, to może na własną odpowiedzialność zrezygnować z dokonania wizji lokalnej.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555231003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: 1. Oferta musi być zabezpieczona wadium w wysokości: 2000,00 zł (słownie: dwa tysiące złotych, 00/100) 2. Wykonawca zobowiązany jest wnieść wadium przed terminem składania ofert. Przy czym wniesienie wadium w pieniądzu za pomocą przelewu bankowego Zamawiający potwierdzi, że otrzymał taki przelew przed upływem składania ofert. W wymienionym przypadku dołączenie do oferty kopii polecenia przelewu wystawionego przez Wykonawcę nie jest warunkiem wystarczającym do stwierdzenia przez Zamawiającego terminowego wniesienia wadium przez Wykonawcę. 3. Wadium może być wnoszone w jednej lub w kilku formach: a) W pieniądzu - przelewem na rachunek Zamawiającego - Bank Spółdzielczy w Golubiu Dobrzyniu, nr rachunku 56 9489 0002 2003 0007 0221 0004 z dopiskiem: Przetarg - Przygotowanie, dostarczanie i wydawanie gorących jednodaniowych posiłków dla dzieci i młodzieży szkolnej w ramach prowadzonego dożywiania uczniów szkół Gminy Dębowa Łąka - znak sprawy GOPS.271.10.2013. b) Poręczeniach bankowych lub w poręczeniach spółdzielczej kasy oszczędnościowo-kredytowej, w tym, że poręczenie kasy jest zawsze poręczeniem pieniężnym c) Gwarancjach ubezpieczeniowych d) Gwarancjach bankowych e) W poręczeniach udzielanych przez podmioty, o których mowa w art. 6b ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 9 listopada 2000 r. o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (Dz. U. z 2007 r. Nr 42 poz. 275); 4. Zamawiający zwraca wadium wszystkim wykonawcom niezwłocznie po wyborze oferty najkorzystniejszej lub unieważnieniu postępowania, z wyjątkiem wykonawcy, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza, z zastrzeżeniem ust. 4a. 1a. Wykonawcy, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza, zamawiający zwraca wadium niezwłocznie po zawarciu umowy w sprawie zamówienia publicznego oraz wniesieniu zabezpieczenia należytego wykonania umowy, jeżeli jego wniesienia żądano. 2. Zamawiający zwraca niezwłocznie wadium na wniosek wykonawcy, który wycofał ofertę przed upływem terminu składania ofert. 3. Zamawiający żąda ponownego wniesienia wadium przez wykonawcę, któremu zwrócono wadium na podstawie ust. 1, jeżeli w wyniku rozstrzygnięcia odwołania jego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza. Wykonawca wnosi wadium w terminie określonym przez zamawiającego. 4. Jeżeli wadium wniesiono w pieniądzu, zamawiający zwraca je wraz z odsetkami wynikającymi z umowy rachunku bankowego, na którym było ono przechowywane, pomniejszone o koszty prowadzenia rachunku bankowego oraz prowizji bankowej za przelew pieniędzy na rachunek bankowy wskazany przez wykonawcę. 4a. Zamawiający zatrzymuje wadium wraz z odsetkami, jeżeli wykonawca w odpowiedzi na wezwanie, o którym mowa w art. 26 ust. 3, nie złożył dokumentów lub oświadczeń, o których mowa w art. 25 ust. 1, lub pełnomocnictw, chyba że udowodni, że wynika to z przyczyn nieleżących po jego stronie. 5. Zamawiający zatrzymuje wadium wraz z odsetkami, jeżeli wykonawca, którego oferta została wybrana: a) odmówił podpisania umowy w sprawie zamówienia publicznego na warunkach określonych w ofercie; b) zawarcie umowy w sprawie zamówienia publicznego stało się niemożliwe z przyczyn leżących po stronie wykonawcy.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.debowalaka.bip.net.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach