Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg
- Adres: 87-600 Lipno, ul. Włocławska 16a
- Województwo: kujawsko-pomorskie
- Telefon/fax: tel. 54 287 23 24 , fax. 54 287 20 67
- Data zamieszczenia: 2016-01-07
- Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe
Sekcja I - Zamawiający
- I.1. Nazwa i adres: Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej
ul. Włocławska 16a 16a
87-600 Lipno, woj. kujawsko-pomorskie
tel. 54 287 23 24, fax. 54 287 20 67
REGON: 34025919200000 - Adres strony internetowej zamawiającego: www.mopslipno.pl
- I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa
Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu
- II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
- II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
Usługa dożywiania dzieci w szkołach na terenie gminy miasta Lipna w 2016 roku - II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
- II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia: 1. Zamawiający oczekuje przygotowania i dostarczenia jednodaniowego obiadu dla dzieci uczęszczających do pięciu szkół na terenie Gminy Miasta Lipna, tj: Szkoły Podstawowej nr 2 im. Władysława Broniewskiego w Lipnie, ul. Okrzei 1 Szkoły Podstawowej nr 5 im. Jana Pawła II w Lipnie, Plac 11 Listopada 13 Publicznego Gimnazjum Nr 1 im. Noblistów Polskich w Lipnie, ul. Szkolna 2 Zespołu Szkół Specjalnych w Lipnie, ul. Okrzei 4 Zespołu Szkół Technicznych im. Ziemi Dobrzyńskiej w Lipnie, ul. Okrzei 3 Dzienna ilość posiłków (wg stanu na listopad 2015 r.) wynosiła łącznie - 250 posiłków, tj: Szkoła Podstawowa nr 2 w Lipnie - 130 posiłków Szkoła Podstawowa nr 5 w Lipnie - 50 posiłków Publiczne Gimnazjum Nr 1 w Lipnie - 35 posiłków Zespół Szkół Specjalnych w Lipnie - 30 posiłków Zespół Szkół Technicznych w Lipnie - 5 posiłków Posiłki wydawane są w szkołach w godzinach od 10:25 do 14:30 ; 2. Dostarczane posiłki muszą być urozmaicone, nie mogą się powtarzać w ciągu dwóch kolejnych tygodni. 3. Dostarczane posiłki muszą posiadać wymaganą przepisami kaloryczność i muszą być przygotowywane z pełnowartościowych, posiadających aktualne terminy ważności artykułów spożywczych, zgodnie z zasadami sztuki kulinarnej i wymogami sanitarnymi dla żywienia zbiorowego. Produkcja, przechowywanie i dostarczanie powinno odbywać się w odpowiednich warunkach higieniczno- sanitarnych. Wykonawca zobowiązuje się przygotowywać posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914 z późn. zm.) wraz z przepisami wykonawczymi do tej ustawy. Posiłki muszą być wykonane ze świeżych artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy przydatności do spożycia. 4. Posiłki muszą być gorące o odpowiedniej temperaturze, gotowe do spożycia po ich dostarczeniu. 5. Posiłki muszą być dostarczone do każdej z placówek tak aby możliwe ich wydanie w godzinach wskazanych powyżej. 6. Wykonawca będzie dostarczać posiłki własnym środkiem transportu przystosowanym do przewozu żywności, na własny koszt w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. 7. Wykonawca poniesie koszty załadunku i rozładunku dostarczanych posiłków. 8. Wykonawca zapewnia czystość termosów, w których odbywać się będzie transport posiłków. 9. Brudne naczynia i sztućce będą myte, wyparzane i odpowiednio przechowywane w stołówce szkolnej/kuchence szkolnej/przedszkolnej. Obowiązki w tym zakresie realizowane nie należą do Wykonawcy. 10. Każdy posiłek będzie składał się z jednego dania tj. jeden a maxymalnie dwa dni w tygodniu z zupy z wkładką (mięso) i kromką chleba oraz surowy owoc podawany w całości (np. banan, jabłko, gruszka, brzoskwinia, pomarańcza) i minimalnie trzy dni w tygodniu z drugiego dania z kompotem owocowym. Jedna porcja zupy z wkładką musi posiadać pojemność nie mniejszą niż 450 ml. Jedna porcja drugiego dania mięsnego lub bezmięsnego musi posiadać gramaturę nie mniejszą niż 400 gramów, w tym: mięso - 100g, porcja warzyw (surowych lub przetworzonych) - 150 g oraz ziemniaki lub ryż, kasza, makaron - 150 g z dodatkami. Jeden raz w tygodniu drugie danie bezmięsne musi stanowić ryba pod różną postacią. Ponadto drugie danie bezmięsne mogą stanowić pierogi, kopytka, naleśniki. Jeden raz w tygodniu drugie danie mogą stanowić pierogi, kopytka, naleśniki z serem lub krokiety - w ilości 400 gramów i porcja warzyw (surowych lub przetworzonych) - 150 g. Dodatkowo do drugiego dania 200 ml kompotu owocowego. 11. Jadłospisy układane będą przez Wykonawcę na okres 10 dni żywieniowych i dostarczany do dyrektorów placówek i do Zamawiającego z 5 dniowym wyprzedzeniem. Zamawiający nie dopuszcza, aby w ciągu dwóch tygodni (10 dni) wystąpiła powtarzalność tego samego dania, zupy lub owocu. 12. Wykonawca jest zobowiązany do przygotowania i wydawania posiłków zgodnie z normami żywieniowymi stosowanymi w zbiorowym żywieniu dzieci i młodzieży określone w szczególności w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2015 r., poz. 1256) z uwzględnieniem zmian ww. przepisów w trakcie realizacji przedmiotu zamówienia. 13. Sprawy organizacyjne związane z bezpośrednim wydawaniem posiłków są po stronie dyrektorów placówek i z nimi należy uzgadniać wszystkie szczegóły z tym związane. 14. Informacje o dodatkowych dniach wolnych od nauki szkolnej lub o zmianach w liczbie dostarczanych posiłków dyrektorzy poszczególnych placówek lub osoby przez nich upoważnione, przekażą Wykonawcy co najmniej z 3 dniowym wyprzedzeniem. 15. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających posiłki zarówno pod względem higienicznym jak i kalorycznym. W przypadku stwierdzenia, że posiłek nie spełnia parametrów określonych w obowiązujących przepisach oraz w specyfikacji istotnych warunków zamówienia kosztami badania Zamawiający obciąży Wykonawcę. 16. Dla potrzeb badań żywności przez Stację Sanitarno - Epidemiologiczną (SANEPID) Wykonawca zobowiązany jest do przechowywania przez 48 godzin po 150 gramów każdej części składowej potraw; po upływie tego czasu próbki posiłków mogą być zniszczone. 17. Posiłki dowożone będą : a) do szkół : Szkoła Podstawowa Nr 2 w Lipnie, Szkoła Podstawowa Nr 5 w Lipnie i Publiczne Gimnazjum Nr 1 w Lipnie - w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. Wykonawcę zobowiązuje się dbać o czystość termosów, w których odbywać się będzie transport posiłków. b) do szkół: Zespół Szkół Specjalnych w Lipnie, Zespół Szkół Technicznych w Lipnie - w naczyniach jednorazowych + sztućce dostarczanych przez Wykonawcę na jego koszt. Wykonawcę zobowiązuje się do odbioru na bieżąco zużytych naczyń i sztućców jednorazowych. c) transport posiłków musi spełniać wymagania konieczne do zapewnienia właściwych warunków higienicznych i zdrowotnych, na koszt Wykonawcy. Wykonawca zobowiązuje się do załadunku i rozładunku wszystkich dostaw posiłków. 18. Szacunkowa liczba osób objętych dożywianiem to ok. 250 (liczba ta w trakcie roku 2016 może ulec zmianie - zmniejszeniu lub zwiększeniu do +/ - 30%.) W przypadku zmiany liczby posiłków, Wykonawca będzie obowiązany do uwzględnienia w tym zakresie zgłaszanych na bieżąco potrzeb zarówno mających wpływ na zwiększenie lub zmniejszenie liczby posiłków. Określona liczba osób objętych posiłkiem jest wartością prognozowaną i jako taka nie może stanowić podstawy do wnoszenia przez Wykonawcę jakichkolwiek roszczeń, co do wysokości faktycznej należności z tytułu wykonania zamówienia. 19. Zamawiający zastrzega sobie prawo ograniczenia przedmiotu zamówienia w zakresie ilościowym, w przypadku gdy z powodów ekonomicznych, bieżących potrzeb lub innych, będzie leżało to w interesie Zamawiającego. W związku z tym Wykonawcy nie będą przysługiwały żadne roszczenia w stosunku do Zamawiającego. 20. Wykonawca w ramach świadczonych usług zobowiązany jest do współpracy z dyrektorami szkół lub wskazanymi pracownikami oraz Dyrektorem Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Lipnie lub inną osobą upoważnioną w zakresie realizacji dożywiania (przyjmowanie zgłoszeń, rezygnacja z posiłków itp.). - II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555231003
- II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
- II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
- II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym
- III.1. Warunki dotyczące zamówienia
- Informacja na temat wadium: Nie wymaga się wadium
Sekcja IV - Procedura przetargowa
- IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
- IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
- IV.2. Kryteria oceny ofert
- IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Doświadczenie Wykonawcy
- IV.3. Informacje administracyjne
- IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip.mopslipno.pl
- IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)
Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną
Podobne ogłoszenia o przetargach
- Przygotowanie i dostarczanie ciepłych jednodaniowych posiłków dla dzieci i młodzieży szkolnej w ramach prowadzonego dożywiania uczniów szkół Gminy Grudziądz w roku szkolnym 2016/2017.
Dodano: 2016-07-22 - Przygotowanie, dostawa i wydawanie gorących posiłków dla uczniów Szkoły Podstawowej w Cekcynie i Gimnazjum w Cekcynie
Dodano: 2016-03-17 - Usługa dożywiania dzieci w szkołach na terenie gminy miasta Lipna w 2016 roku
Dodano: 2015-12-09 - DOŻYWIANIE DZIECI I MŁODZIEŻY SZKOLNEJ W GMINIE SZUBIN W 2016 ROKU
Dodano: 2015-12-01 - Przygotowanie i dostarczenie (dowóz) gorących posiłków jednodaniowych dla uczniów
Dodano: 2015-11-26 - Przygotowywanie, dostarczanie oraz wydanie gorących posiłków dla uczniów w szkołach z terenu gminy Kowalewo Pomorskie oraz dla podopiecznych Miejsko Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Kowalewie Pomorskim w 2016 roku
Dodano: 2015-11-24 - Zorganizowanie dożywiania w Gminie Bartniczka w 2016 roku
Dodano: 2015-11-20 - Przygotowanie pełnego obiadu (składającego się z 2 dań) oraz jego dostarczanie do wymienionych 7 obiektów szkolnych na każdy dzień trwania nauki w szkole na terenie gminy Zławieś Wielka
Dodano: 2015-11-04 - DOŻYWIANIE DZIECI I MŁODZIEŻY SZKOLNEJ W GMINIE SZUBIN W ROKU 2015
Dodano: 2015-09-01 - Zakup wraz z dostawą gorących posiłków dla około 220 uczniów z 4 szkół podstawowych i gimnazjum znajdujących się na terenie Gminy Zbójno
Dodano: 2015-08-07