Przetargi.pl
przetarg nieograniczony na usługę żywienia pacjentów hospitalizowanych w Zespole Zakładów Opieki Zdrowotnej w Dobrym Mieście

Zespół Zakładów Opieki Zdrowotnej ogłasza przetarg

  • Adres: 11-040 Dobre Miasto, ul. Grunwaldzka 10b
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Telefon/fax: tel. 89 61 68 222 , fax. 89 61 68 267
  • Data zamieszczenia: 2012-11-16
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Zespół Zakładów Opieki Zdrowotnej
    ul. Grunwaldzka 10b 10b
    11-040 Dobre Miasto, woj. warmińsko-mazurskie
    tel. 89 61 68 222, fax. 89 61 68 267
    REGON: 51099386800000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: http:// bip.warmia.mazury.pl/powiat_olsztynski
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    przetarg nieograniczony na usługę żywienia pacjentów hospitalizowanych w Zespole Zakładów Opieki Zdrowotnej w Dobrym Mieście
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest realizacja usługi żywienia pacjentów w szczególności: przygotowywanie z własnych produktów i dostarczanie codziennie przez okres trwania umowy całodziennego wyżywienia dla pacjentów hospitalizowanych w Oddziale Chorób Wewnętrznych, Zakładzie Opiekuńczo - Leczniczym, Zakładzie Opiekuńczo - Leczniczym Psychiatrycznym Zespołu Zakładów Opieki Zdrowotnej w Dobrym Mieście. 2. Wykonawca jest zobowiązany zapewnić ciągłość realizacji usługi przez cały okres trwania umowy. 3. Wykonawca zobowiązuje się do realizacji usługi żywienia pacjentów w stanach gotowości obronnej państwa - w czasie kryzysu i czasie wojny 4. Całodzienne wyżywienie należy przygotować dla około 85 pacjentów dziennie, tj. ok. 31 025 dziennych racji pokarmowych w okresie trwania umowy. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zgłaszania mniejszej, ewentualnie większej niż 85 - liczby dziennych racji pokarmowych, wynikających z liczby aktualnie hospitalizowanych pacjentów. Wykonawca zobowiązuje się do elastycznego reagowania na zapotrzebowanie Zamawiającego bez prawa dochodzenia odszkodowania za niepełną realizację zamówienia. 5. Pod pojęciem posiłku należy rozumieć zestaw potraw wchodzących w skład śniadania, obiadu, kolacji, o określonej wielkości porcji, przygotowywany zgodnie z zasadami wskazanej diety. Ponadto posiłek powinien spełniać określone w zamówieniu szczegółowe wymagania zamawiającego np. posiłek rozdrobniony, zmiksowany. 6. Dzienna racja pokarmowa dla diety podstawowej i diety lekkostrawnej składa się z trzech posiłków: (śniadanie składające się z zupy mlecznej, drugiego dania i ciepłego napoju; obiad składający się z zupy i drugiego dania i napoju oraz kolacja składająca się z dania zimnego lub ciepłego i ciepłego napoju). Dzienna racja pokarmowa dla diety specjalnej (np. cukrzycowa, wrzodowa) składa się z 5 posiłków dziennie, gdzie dodatkowo dochodzi II śniadanie i kolacja nocna. 7. Diety podstawowe stanowią około 60 % ogólnej liczby dziennych racji pokarmowych, dieta lekkostrawna 30% oraz diety specjalne zlecone indywidualnie zgodnie z zleceniem lekarskim około 10%. 8. Wykonawca będzie przygotowywać posiłki tradycyjne w okresie świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy na zlecenie Zamawiającego. 9. Sporządzone posiłki muszą odpowiadać wszelkim rygorom recepturowym, smakowym, estetycznym i odżywczym przy szczególnym zachowaniu norm dziennych racji pokarmowych opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. 10. Procentowe zapotrzebowanie na energię dziennej racji pokarmowej dla diety podstawowej składającej się z 3 posiłków powinno wynosić: - śniadanie 30-35% - obiad 35-40% - kolacja 25-30 % 9. Normy dziennego zapotrzebowania na produkty żywnościowe dla diety podstawowej wynoszą: Nazwa grupy produktów Normy obowiązujące w (g) Produkty zbożowe 240 Mleko i produkty mleczne w tym mleko 1150 600 Jaja 50 Mięso, wędliny, ryby 200 Masło i śmietana 40 Inne tłuszcze 20 Ziemniaki 400 Warzywa i owoce z wit C 150 Warzywa z karotenem 150 Inne warzywa i owoce 300 Strączkowe suche 2 Cukier i słodycze 80 10. Minimalna wymagana gramatura potraw podawanych pacjentom w jednym posiłku nie może być mniejsza niż: Potrawy gotowane: > zupy 350 ml > ryż, kasze, makarony 200g (do II dania) > ziemniaki 300 g > napoje ciepłe (kawa, herbata, kakao)- 300 ml Surowiec: > drób, mięsa bkości minimum 80g -100g, I gatunek > drób z kością minimum po 250g (udka, kurczaki) > ryby 100-120g Inne produkty: > wędliny 40g > pieczywo pszenne i żytnie 200g > masło - 15g > surówki , sałatki do - II dania od 80g do 150g > surowe owoce i warzywa, podawane do śniadania kolacji - od 50 g 11. Zawartość energii i składników odżywczych w dziennej racji pokarmowej pacjentów powinna wynosić: a) energia - 2400 kalorii b) białko ogółem 70-80 g w tym pochodzenia zwierzęcego 25-50g c) tłuszcze 65- 75g w tym NNKT nie mniej niż 4-7g d) węglowodany 300-400g 12. Posiłki do Zespołu do pomieszczenia dystrybucji posiłków winny być dostarczane o ściśle ustalonych porach dnia: - śniadanie - godzina 7.30 (wraz z II śniadaniem w przypadku diety specjalnej) - obiad - godzina 12.45 - kolacja - godzina 17.15 (wraz z kolacją nocną w przypadku diety specjalnej) 13. Temperatura posiłków podawanych na gorąco, w chwili dostarczenia do pomieszczenia dystrybucji u Zamawiającego musi mieć co najmniej: - Zupa - 65 C - II danie (mięso, sos, ziemniaki) - 65 C - Kawa, herbata - 75 C 14. Wykonawca zobowiązany jest zobowiązany zapewnić usługę dietetyczki do właściwej realizacji przedmiotu umowy. 15. Wykonawca będzie przestrzegał obowiązujących przepisów prawnych i wymagań sanitarnych w zakresie przedmiotu umowy. 16. Wykonawca powinien posiadać wymagane zaświadczenia i decyzje w zakresie realizacji przedmiotu zamówienia wydane przez Państwową Inspekcję Sanitarną. 17. Wykonawca będzie zobowiązany do sporządzenia dziennych jadłospisów w formie tzw. Dekadówki (10 -dniowy jadłospis). Jadłospis dekadowy winien być przedstawiony osobie wyznaczonej przez Zamawiającego z co najmniej 3 dniowym wyprzedzeniem. Posiłki nie mogą się powtarzać przez okres 10 dni. Jadłospis musi posiadać wyszczególnioną gramaturę poszczególnych potraw i produktów, informację o kaloryczności i wartości odżywczej, oraz musi być podpisany przez osobę sporządzającą. 18. Zamawianie ilości posiłków oraz rodzajów diet do poszczególnych komórek organizacyjnych Zamawiającego: Oddział Chorób Wewnętrznych (OCHW), Zakład Opiekuńczo-Leczniczy (ZOL), Zakład Opiekuńczo-Leczniczy Psychiatryczny(ZOLP), będzie odbywało się z wyprzedzeniem 1 dniowym do godziny 10:00. Zapotrzebowanie na sobotę, niedzielę i śniadanie w poniedziałek, będzie składane w piątek do godziny 12:00. 19. Zamówienie główne składane będzie faksem na druku zapotrzebowanie na żywienie na dzień (Załącznik Nr 1 do projektu umowy). 20. Możliwa będzie modyfikacja zamawianych posiłków, o których mowa w pkt. 18, przez każdą komórkę organizacyjną o 1-3 posiłki lub dodatkową dietę specjalną i odbywać się będzie drogą telefoniczną, jednak nie później niż 3 godziny przed godziną dostarczania posiłku. 21. Wykonawca zobowiązuje się do dostarczania wraz z posiłkami ilościowego wykazu przekazywanych posiłków, z podziałem na poszczególne komórki organizacyjne i diety, potwierdzone każdorazowo imiennie przez osoby odbierające posiłki, oraz miesięcznego zestawienia ilości wydawanych posiłków z podziałem na komórki organizacyjne, które będzie stanowiło załącznik do faktury. 21. Wykonawca udostępni na czas trwania umowy trzy wózki bemarowe, do poszczególnych komórek organizacyjnych (OCHW, ZOL, ZOLP) zamykane, ze stali nierdzewnej o pojemności wystarczającej do jednoczesnej dystrybucji ok. 30 posiłków z podziałem na diety. Bemary powinny posiadać niezależne zbiorniki z indywidualnym ogrzewaniem, przekazując ciepło w sposób pośredni. Bemary winny być wyposażone w blat ułatwiający wydawanie posiłków oraz służący do umieszczania sztućców i naczyń. 22. Wykonawca wyposaży poszczególne komórki organizacyjne w porcjonerki, które pozwolą dokładnie odmierzyć wielkość porcji. 23. Wykonawca przed wydaniem posiłków do spożycia pobiera próbki żywności zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami prawa w tym zakresie. 24. Za dystrybucję posiłków do poszczególnych komórek organizacyjnych (OCHW, ZOL, ZOLP) odpowiedzialny jest Zamawiający. 25. Pojemniki GN będą wstępnie myte przez Zamawiającego. 26. Wykonawca zapewnia środek transportu i sprzęt do przewozu posiłków. Posiłki muszą być dostarczane do pomieszczenia dystrybucji posiłków w pojemnikach typu termoport. Posiłki winny być rozdzielone w termoportach według komórek organizacyjnych Zamawiającego. Termoporty i naczynia transportowe muszą być szczelnie zamykane, nieuszkodzone zapewniające utrzymanie właściwej jakości i temperatury potraw oraz muszą mieć oznaczenie komórki organizacyjnej Zamawiającego (OCHW, ZOL, ZOLP). Pokrojone pieczywo ma być transportowane w szczelnie zamkniętych pojemnikach. 27. Wykonawca zobowiązany jest poddać się kontroli Zamawiającego w zakresie realizacji przedmiotu umowy, w szczególności: warunków jakościowych, ilościowych oraz transportu dostarczanych posiłków. 28. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zwrotu posiłków w przypadku stwierdzenia nieprawidłowości jakościowych, tj. np.: posiłek niezdatny do spożycia z powodu przeterminowanych produktów (np. pleśń, niewłaściwy kolor), niedogotowanych, zanieczyszczonych, itp., na podstawie PROTOKOŁU REKLAMACJI/ ZWROTU POSIŁKÓW (Załącznik Nr 2 do projektu umowy). W miejsce zakwestionowanych posiłków muszą być dostarczone właściwe w trybie pilnym. 29. W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości ilościowych lub jakościowych Zamawiający sporządzi PROTOKÓŁ REKLAMACJI/ ZWROTU POSIŁKÓW, a Wykonawca zobowiązuje się do niezwłocznego usunięcia stwierdzonych nieprawidłowości. W przypadku powtarzających się nieprawidłowości Zamawiający może zastosować kary umowne opisane w projekcie umowy.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: nie dotyczy

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http:// bip.warmia.mazury.pl/powiat_olsztynski
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach