Przetargi.pl
Organizacja i przeprowadzenie szkoleń - kursów z zakresu przygotowania zawodowego dla Beneficjentów Ostatecznych biorących udział w realizowanych przez Miejsko - Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Bieczu projekcie systemowym PO KL pt: Czas na aktywność w gminie Biecz, na podstawie umowy zawartej z Wojewódzkim Urzędem Pracy w Krakowie o dofinansowanie wyżej wskazanego projektu w ramach Poddziałania 7.1.1, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego

Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 38-340 Biecz, ul. Tysiąclecia 5
  • Województwo: małopolskie
  • Telefon/fax: tel. 13 447 00 41 , fax. 13 447 00 41
  • Data zamieszczenia: 2013-07-15
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej
    ul. Tysiąclecia 5 5
    38-340 Biecz, woj. małopolskie
    tel. 13 447 00 41, fax. 13 447 00 41
    REGON: 00401105800000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Organizacja i przeprowadzenie szkoleń - kursów z zakresu przygotowania zawodowego dla Beneficjentów Ostatecznych biorących udział w realizowanych przez Miejsko - Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Bieczu projekcie systemowym PO KL pt: Czas na aktywność w gminie Biecz, na podstawie umowy zawartej z Wojewódzkim Urzędem Pracy w Krakowie o dofinansowanie wyżej wskazanego projektu w ramach Poddziałania 7.1.1, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest usługa polegająca na organizacji, przygotowaniu i przeprowadzeniu szkoleń - kursów tj: Podstawy księgowości dla 3 osób, Obsługa komputera - podstawy dla 7 osób, Sprzedawca z obsługą kasy fiskalnej oraz programami magazynowo - fakturującymi dla 4 osób, Przedstawiciel handlowy z prawem jazdy kat. B dla 8 osób, Florystyka z ozdobnym pakowaniem dla 7 osób, Fryzjer dla 2 osób oraz Kucharz dla 8 osób z terenu Gminy Biecz w ramach projektu systemowego Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki pt: Czas na aktywność w gminie Biecz, zadanie 1 Aktywna integracja. Projekt realizowany jest przez Miejsko - Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Bieczu w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Działanie 7. 1 Rozwój i upowszechnianie aktywnej integracji, Poddziałanie 7.1.1 Rozwój i upowszechnianie aktywnej integracji przez ośrodki pomocy społecznej. 2. Program szkolenia winien być przeprowadzony zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 14 września 2010 r. w sprawie standardów i warunków prowadzenia usług na rynku pracy (Dz. U. Nr 177, poz. 1193 ze zm.). 3. Przedmiot zamówienia został opisany poniżej i obejmuje opracowanie zakresu tematycznego szkoleń - kursów w następujący sposób: a) Kurs Podstawy księgowości: Zakres tematyczny obejmuje aspekty teoretyczne jak i praktyczne: a) Małe i średnie przedsiębiorstwa; - podstawy prawne i zasady prowadzenia rachunkowości w małych i średnich przedsiębiorstwach, - dokumentacja przyjętych zasad prowadzenia rachunkowości w małych i średnich przedsiębiorstwach, - podstawowe zasady otwierania, prowadzenia i zamykania ksiąg rachunkowych w małych i średnich przedsiębiorstwach, - dokumentacja zasad prowadzenia rachunkowości przy użyciu komputera, - zasady sporządzania, obiegu, kontroli i przechowywania dowodów księgowych w małych i średnich przedsiębiorstwach, - charakterystyka i ewidencja księgowa aktywów trwałych, - charakterystyka i ewidencja księgowa aktywów obrotowych, - charakterystyka i ewidencja księgowa kosztów i przychodów, - podatkowa księga przychodów i rozchodów w przedsiębiorstwie, - kapitały w przedsiębiorstwie, - zamknięcie ksiąg rachunkowych w przedsiębiorstwie, -wybrane zagadnienia Kodeksu Cywilnego, - umowy cywilno prawne, - warunki zatrudnienia, b) Prawo pracy, kadry: - organizacja i funkcjonowanie komórki spraw osobowych firmy, - akta osobowe, ewidencje, rodzaje i sposoby prowadzenia, - prawo pracy, - stosunek pracy - rodzaje umów, - obowiązki pracowników i pracodawcy, - czas pracy, - urlopy wypoczynkowe i bezpłatne, c) Płace i ZUS: - prawne i ekonomiczne aspekty wynagradzania, - systemy wynagrodzeń - czasowy, prowizyjny, akordowy, - zasady naliczania niektórych składników, - płatnik składek i zasady podlegania w systemie ubezpieczeń społecznych, - składki na Fundusz Pracy i Fundusz gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych, - ustalanie stopy procentowej na ubezpieczenie wypadkowe, - podatki, d) obsługa programów: Płatnik oraz wybranego programu księgowego: - wprowadzanie danych, - zakładanie nowej firmy w programie, - tworzenie, ewidencjonowanie czasu pracy: pracowników, zleceniobiorców, - tworzenie umów gwarancyjnych, zlecenia, o dzieło, list płac, wydruków dokumentów, - transmisja danych, - wprowadzanie danych, - tworzenie rejestru firmy, - tworzenie wydruków, - tworzenie dokumentów zgłoszeniowo - rozliczeniowych, Liczba godzin szkoleniowych grupowych (dla grupy 3 osób - minimum 30 godzin w ciągu 5 dni po 6 godzin dziennie). Za godzinę zegarową kursu Podstawy księgowości przyjmuje się 45 minut zajęć edukacyjnych oraz 15 minut przerwy. b) Obsługa komputera - podstawy: Zakres tematyczny obejmuje aspekty teoretyczne jak i praktyczne: a) Podstawy obsługi komputera - system operacyjny Windows XP: - elementy budowy komputera, - zasady pracy w systemie Windows, - skróty i ich zastosowanie, - programy, których używamy na co dzień: Notatnik, Power Point, Kalkulator, - panel sterowania i jego zastosowanie, b) Organizacja i zarządzanie danymi w komputerze: - pliki i foldery, - tworzenie, kopiowanie i kasowanie plików, folderów i skrótów, c) Obsługa edytora tekstów Word - podstawy - redagowanie dokumentu, - formatowanie tekstu, - praca z tabelami i na tabelach, - grafika w edytorze tekstu Word, - ustawianie dokumentu do wydruku, drukowanie dokumentu, d) Obsługa arkusza kalkulacyjnego Excel - podstawy: - arkusz kalkulacyjny i jego zastosowanie, - praca na arkuszu: omówienie budowy arkusza, wprowadzanie danych, kasowanie, - formuły i funkcje - podstawy, - sortowanie danych, - tworzenie wykresów, - ustawianie arkusza do wydruku, drukowanie arkusza, e) Tworzenie prezentacji w Power Point, f) Podstawy Internetu: - zasady obsługi przeglądarki internetowej, - wyszukiwanie danych w Internecie, - co to jest wirus? Jak się chronić przed nim, g) poczta elektroniczna: - zakładanie skrzynki pocztowej, - tworzenie, wysyłanie, odbieranie e-mail, - tworzenie folderów, przenoszenie, sortowanie meili, Liczba godzin szkoleniowych grupowych (dla grupy 7 osób - minimum 30 godzin w ciągu 5 dni po 6 godzin dziennie). Za godzinę zegarową kursu Obsługa komputera - podstawy przyjmuje się 45 minut zajęć edukacyjnych oraz 15 minut przerwy. c) Kurs Sprzedawca z obsługą kasy fiskalnej oraz programami magazynowo - fakturującymi: Obsługa kasy fiskalnej w połączeniu z komputerem - cześć teoretyczna i praktyczna: a) Obsługa kas fiskalnych: - podstawowe akty prawne związane z zastosowaniem kas fiskalnych, - budowa, zasady działania oraz podział urządzeń fiskalnych, - przygotowanie kasy do pracy, - sprzedaż, wykonywanie raportów, współpraca kas z urządzeniami dodatkowymi - czytnikiem kodów, komputerem, - praca kasjera (odpowiedzialność, raport kasowy, ochrona wartości pieniężnych, niedobory i nadwyżki w kasie itp.), - kontakt z klientem. b) Obsługa komputera: - podstawowe procedury Windows, praca z komputerem (uruchomienie, używanie myszki, terminologia, okna programowe, używanie okien dialogowych i pasków narzędzi itp.), - główne metody pracy z pakietem Offis (wprowadzanie tekstu, zaznaczanie i zastępowanie tekstu, zaznaczanie i formatowanie obiektów, ustawianie marginesów na stronie, wybór drukarki i drukowanie, zapamiętywanie pliku i ponowne otwieranie itp.), - komunikowanie się droga elektroniczną, podstawowe umiejętności w obsłudze Internetu. Obsługa programów magazynowo - fakturujących - cześć teoretyczna i praktyczna: a) Obsługa Programu Subiekt: - tabela, lista kontrahentów, towarów i usług, wyszukiwarka Instynkt, typowe elementy okien, funkcje i skróty klawiszowe. Główne moduły: kartoteka kontrahentów, towarów i usług, dokumenty handlowe, sprzedaż - faktury i rachunki, zakupy - faktury i rachunki, magazyn, finanse, zestawienia, administracja. Podstawowe pojęcia: podmiot, magazyn, kontrahenci, personel, Urząd Skarbowy, rachunki bankowe, towary i usługi, dokumenty, kasy, stawki VAT, rabaty, formy płatności, należności i zobowiązania, odsetki, kategorie, grupy, wydruki, urządzenia fiskalne. b) fakturowanie komputerowe: - faktury - zakres i zastosowanie: faktury VAT i faktura korygująca, faktury wewnętrzne, faktury: VAT RR, VAT UE, VAT MP, VAT marża, handlowe, - elementy obowiązkowe faktury, - zasady wystawiania faktur, - nierzetelność faktury, - faktura korygująca a nota korygująca - różnice i zastosowanie, - faktury przy zaliczce, - faktury wystawiane elektronicznie, - faktury wystawiane przez przedstawiciela podatkowego, - dowody mające wpływ na stawkę opodatkowania podatkiemVAT, - klasyfikacja statystyczna ważnym elementem faktury, - czy warto podpisywać faktury? - praktyczne obowiązki wystawiających i osób księgujących faktury, c) zasady gospodarki magazynowej: - organizacja prac magazynowych w przedsiębiorstwie (przyjecie, składowanie, kompletowanie, wydawanie). - manipulacje materiałami i pakowanie: manipulacje materiałami, podział sprzętu do manipulacji materiałami ze względu na jego konstrukcję i kryteria jego wyboru, opakowanie i jego wymogi projektowe, kody kreskowe, konteneryzacja, koncepcja systemu informacji logistycznej, d) technologie prac magazynowych: charakterystyka technologicznego procesu magazynowania, proces magazynowy (czynności przyjęcia towarów do magazynu), zasady i kryteria ustalenia miejsc składowania, procedury i dokumenty dostawy, proces magazynowy (czynności kompletacji i wydania z magazynu a w nim: określenie ścieżki kompletacyjnej jedno i dwustopniowej, określenie zasad i miejsc grupowania asortymentów wg zleceń wydania, przepakowania i zabezpieczania asortymentów do wysyłki, załadunku i wysyłki do odbiorców), e) BHP na stanowisku pracy osoby fakturującej i magazyniera oraz podstawowe zasady higieny. f) gospodarka zapasami: znaczenie zapasów, przyczyny utrzymywania zapasów, koszty i klasyfikacja zapasów, podstawowe decyzje w zarządzaniu zapasami, metoda stałej wielkości zamówienia przy znanym i pewnym popycie. oraz przy niepewnym (nieokreślonym) popycie, metoda stałego okresu zamówienia, tradycyjne metody zarządzania zapasami. g) inwentaryzacja stanów magazynowych: pobranie aktualnych stanów magazynowych, wydruk spisu z natury dla komisji inwentaryzacyjnej, wprowadzenie ilości spisanych przez komisję do programu, aktualizacja stanów magazynowych, wydruk remanentu, rodzaje inwentaryzacji, inwentaryzacja ręczna, inwentaryzacja elektroniczna prowadzona przy pomocy inwentaryzatora, h) cele, zadania i wyposażenie magazynu: wymagania dotyczące obiektu magazynowego wynikające z warunków przechowywania, urządzenia do składowania, środki transportu, pomocnicze urządzenia magazynowe, funkcje i rodzaje magazynów. Liczba godzin szkoleniowych grupowych (dla grupy 4 osób - minimum 60 godzin w ciągu 10 dni po 6 godzin dziennie). Za godzinę zegarową kursu Sprzedawcy z obsługą kasy fiskalnej i programami magazynowo - fakturującymi przyjmuje się 45 minut zajęć edukacyjnych oraz 15 minut przerwy. d) Kurs: Przedstawiciel handlowy z prawem jazdy kat. B: Zakres tematyczny: Moduł teoretyczny dla przedstawiciela handlowego: - rola i zadania przedstawiciela handlowego, zakres obowiązków - reklama i promocja, pozyskanie klientów, utrzymanie kontaktów handlowych - techniki i etapy sprzedaży, sprzedaż w terenie - organizowanie dostaw towarów do klientów, negocjacje, techniki negocjacji - zagadnienia finansowo-prawne dotyczące sprzedaży i zawodu handlowca, zażalenia, reklamacje - reklama i promocje - marketing wystawienniczy - komunikacja międzyludzka Moduł teoretyczny dla kursu prawa jazdy kat. B: - przepisy ruchu drogowego, - technika jazdy, Moduł praktyczny dla prawa jazdy kat. B: Zakres z nauki jazdy odbywać się będą na podstawie indywidualnego planu kursanta Wykonawca we własnym zakresie zapewni: a) warunki lokalowe, plac manewrowy (120 m2 wyposażony w pachołki i tyczki ) i wyposażenie dydaktyczne zgodne z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 27 października 2005 r. w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami, instruktorów i egzaminatorów (Dz. U. z 2005 r. Nr 217 poz. 1834 ze zm.), b) sprzęt komputerowy wraz z odpowiednim oprogramowaniem i dodatkowym wyposażeniem umożliwiającym sprawdzenie nabytej przez uczestników wiedzy teoretycznej. Ponadto, Wykonawca zapewni każdemu uczestnikowi kursu bezzwrotny egzemplarz podręcznika dla kandydatów na kurs prawo jazdy kat. B wraz z płytą DVD/CD zawierającą aktualnie obowiązujące zestawy pytań testowych wykorzystywane podczas egzaminu państwowego, c) realizując praktyczną naukę jazdy, marki samochodów należy dostosować do wymagań Małopolskiego Ośrodka Ruchu Drogowego w Nowym Sączu lub Wojewódzkiego Ośrodka Ruchu Drogowego w Krośnie. d) zajęcia będące przedmiotem zamówienia muszą być przeprowadzone przez doświadczoną i wykwalifikowaną kadrę spełniającą wymogi nałożone przepisami Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 27 października 2005 r. w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami, instruktorów i egzaminatorów (Dz. U. z 2005 r. Nr 217 poz. 1834 ze zm.), e) kurs prawa jazdy winien zakończyć się przeprowadzeniem egzaminu państwowego zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami. W koszt kursu wchodzi opłata za pierwszy egzamin (kolejne pokrywa uczestnik we własnym zakresie). Liczba godzin szkoleniowych grupowych (dla grupy 8 osób - minimum 90 godzin, w tym minimum 30 godzin zajęć teoretycznych dla przedstawiciela handlowego, minimum 30 godzin zajęć teoretycznych dla kursu prawa jazdy kt. B i 30 godzin zajęć praktycznych dla kursu prawa jazdy kat. B). Za godzinę zegarową na zajęciach teoretycznych przedstawiciela handlowego oraz prawa jazdy kat. przyjmuje się 45 minut zajęć edukacyjnych oraz 15 minut przerwy, natomiast na zajęciach praktycznych prawa jazdy kat. B przyjmuje się pełną godzinę zegarową. e) Kurs: Fryzjer: Zakres tematyczny obejmuje aspekty teoretyczne jak i praktyczne: a) Informacje podstawowe: - specyfika zawodu fryzjera, - higiena w miejscu pracy, dezynfekcja, sterylizacja, - choroby zawodowe, - zasady BHP, - historia sztuki fryzjerskiej, - organizacja pracy w salonie fryzjerskim, - standardowe wyposażenie salonu fryzjerskiego, profesjonalne stanowiska pracy, b) Kosmetyka, struktura i właściwości włosów: - powierzchnia włosa, wewnętrzna budowa włosa, jego choroby, rodzaje włosów - właściwości, - budowa i funkcje skóry głowy, - określenie jakości i stanu włosów, - rodzaje uszkodzeń, zmiany, - diagnoza stanu włosów i skóry głowy i włosów, - nieprawidłowości i uszkodzenia skóry głowy i włosów, - mycie włosów i masaż skóry głowy, - nakładanie odżywki i preparatów pielęgnacyjnych, c) Profesjonalna obsługa klienta: - kontakt z klientem - wywiad, diagnoza, porada, - analiza kształtów twarzy i głowy, - dobór fryzur do kształtu twarzy, d) Strzyżenie: - rodzaje narzędzi fryzjerskich, - typy i style fryzur, - formy i linie fryzury, - geometryczne elementy stylizacji, - linie profilu, kontury, - symetria i asymetria, - podział głowy na sekcje, - podstawowe linie fryzury: profile, symetrie i asymetrie, - strzyżenie włosów długich, średnich i krótkich, - podstawowe techniki strzyżeń tj: na tępo, punktowanie, strzyżenie niestopniowane, cieniowane, zdejmowanie objętości z końcówek, pikowanie, separowanie, stopniowanie, strzyżenie nożem chińskim, strzyżenie męskie, strzyżenie maszynką elektryczną, strzyżenie męskie, strzyżenie maszynką elektryczną , e) Ondulacja: - trwała zmiana kształtu włosa, - rodzaje preparatów do trwałej ondulacji, - techniki nawijania włosów, - przeprowadzenie zabiegu trwałej ondulacji, - ondulacja częściowa, - ondulacja końcówek i odrostów, f) Koloryzacja: - naturalne kolory włosów, - analiza kolorystyczna, - omówienie preparatów do koloryzacji, - utlenianie, tonowanie, farbowanie, - odbarwianie włosa, - rozjaśnianie, przyciemnianie, naturalizacja włosów, - koloryzacja powierzchniowa, - technika nakładania farby, - technika nakładania baleyage, metoda światłocienia, makijaż włosów, refleksy, koloryzacja zmywalna, - farbowanie odrostów, g) Stylizacja: - rodzaje preparatów do stylizacji, - modelowanie, suszenie bez użycia szczotki, - modelowanie tradycyjne i modelowanie na prosto, - nawijanie włosów na wałki: metoda klasyczna, metoda dostosowana do kształtu fryzury, nawijanie częściowe, końcówek, spiralne, - upinanie, modelowanie, tapir, koki, fryzura ślubna, układanie fal, koki fantazyjne, upiecia z włosów długich i krótkich, Liczba godzin szkoleniowych grupowych (dla grupy 2 osób - minimum 90 godzin w ciągu 15 dni po 6 godzin dziennie). Za godzinę zegarową kursu Fryzjer przyjmuje się 45 minut zajęć edukacyjnych oraz 15 minut przerwy. Zamawiający zastrzega aby kurs Fryzjera odbywał się w profesjonalnym nieczynnym zakładzie fryzjerskim. f) Kurs: Kucharz: Zakres tematyczny obejmuje równocześnie elementy teoretyczne jak i praktyczne: - elementy etyki zawodowej, - podstawowe zasady BHP, - podstawy żywienia człowieka, - obsługa maszyn i urządzeń (np.: krajalnicy, płuczko - obieraczki, maszynki do mielenia, zmywarki do naczyń, pieca itp.) używanych do obróbki i przygotowywania potraw. - sporządzanie potraw z warzyw: zastosowanie warzyw i owoców w gastronomii, technika sporządzania surówek sezonowych, technika sporządzania sałatek jarzynowych, sporządzanie bukietu z warzyw, technika dekorowania i serwowania potraw z warzyw. - sporządzanie potraw z jaj i przetworów mleczarskich: sporządzanie koreczków serowych, sporządzanie chłodników, desery i napoje z przetworów mleczarskich, przygotowanie potraw z jaj gotowanych, technika sporządzania jaj faszerowanych, sporządzanie potraw z jaj smażonych, technika formowania omletów, technika sporządzania jaj nadziewanych, technika sporządzania kotlecików z jaj, technika sporządzania zakąsek z jaj, - sporządzanie zup: technika wykonania zup kremowych, sposoby zagęszczania zup kremowych, etapy sporządzania zup zagęszczanych, sporządzanie zup zagęszczanych składnikiem skrobiowym, sporządzanie zup zagęszczanych zawiesiną, sporządzanie zup zagęszczanych zasmażką, dodatki stosowane do zup czystych i zagęszczanych, porcjowanie i podawanie zup czystych i kremowych, porcjowanie i podawanie zup zagęszczanych, technika sporządzania sosów na gorąco, - sporządzanie potraw mącznych: obróbka wstępna składników ciasta, rodzaje ciast wyrabianych w naczyniu, sporządzanie ciast zarabianych w naczyniu, zastosowanie ciast gotowanych i smażonych, ciasta wyrabiane na stolnicy, rodzaje dodatków i sposoby formowania wyrobów, przygotowanie pierogów i ich gotowanie, technika sporządzania kołdunów i uszek, techniki sporządzania ciast drożdżowych, techniki sporządzania ciast kruchych i półkruchych, - ciasta ziemniaczane: normatywy surowcowe na poszczególne rodzaje ciast ziemniaczanych, sporządzanie klusek śląskich i kopytek, sporządzanie knedli z owocami i mięsem, sporządzanie kotletów ziemniaczanych, sporządzanie potraw z ziemniaków surowych tartych, - zastosowanie potraw jarskich i półmięsnych w gastronomii: sposoby podawania potraw jarskich i półmięsnych, zastosowanie potraw jarskich i półmięsnych w gastronomii, potrawy półmięsne gotowane, potrawy półmięsne smażone i duszone, potrawy półmięsne zapiekane, - potrawy z drobiu: przygotowanie drobiu do obróbki wstępnej i cieplnej, podstawowe i dodatkowe składniki drobiowej masy mielonej, asortyment potraw smażonych z drobiu i stosowanych dodatków, asortyment potraw pieczonych z drobiu i stosowanych dodatków, asortyment potraw grillowanych z drobiu i stosowanych dodatków, - potrawy z ryb, asortyment potraw z ryb: normatyw surowców na potrawy z ryb, obróbka wstępna, sporządzanie drobiowej masy mielonej i formowanie półproduktów, techniki obróbki cieplnej półproduktów z drobiowej masy mielonej zgodnie z GHP/GMP. - sporządzanie przekąsek zimnych i gorących: techniki sporządzania sosów zimnych, sporządzanie różnych typów kanapek, sporządzanie przekąsek gorących, sporządzanie przekąsek zimnych ze szczególnym uwzględnieniem sposobu podawania i dekoracji, przygotowanie zimnego bufetu; sposoby ustawiania napoi, przekąsek i dodatków. Liczba godzin szkoleniowych grupowych (dla grupy 8 osób - minimum 90 godzin w ciągu 15 dni po 6 godzin dziennie). Za godzinę zegarową kursu Kucharza przyjmuje się 45 minut zajęć edukacyjnych oraz 15 minut przerwy. Zamawiający zastrzega aby kurs Kucharza odbywał się w profesjonalnym nieczynnym zakładzie gastronomicznym. g) Kurs: Florystyka z ozdobnym pakowaniem Zakres tematyczny obejmuje równocześnie elementy teoretyczne jak i praktyczne: a) anatomia i fizjologia roślin: - budowa anatomiczna roślin, - budowa morfologiczna roślin, - procesy fizjologiczne roślin, - sposoby rozmnażania roślin, b) zabiegi pielęgnacyjne roślin oraz szkodniki i choroby, c) główne aspekty uprawy roślin ozdobnych: - uprawy gruntowe, - uprawy pod osłonami, - produkcja roślin na termin, d) asortyment roślin ozdobnych: - rośliny cebulowe, - rośliny bulwiaste, - byliny, - zioła, - krzewy kwitnące, - rośliny na żywopłoty, - rośliny do zasuszania, - rośliny kwietnikowe, - rośliny doniczkowe, - rośliny na kwiat cięty, - zieleń cięta, e) metody utrwalania materiału roślinnego: - metoda zielarska, - metoda zielnikowa, - metoda piaskowo - boraksowa, - metoda glicerynowa, - metody chemiczne, f) główne czynniki zachowania kwiatów ciętych oraz pielęgnacja po ścięciu, g) narzędzia środki techniczne do wykonania kompozycji ozdobnych tj: narzędzia, naczynia, środki pomocnicze itp. h) artykuły dekoracyjne: trwałe i nietrwałe, i) podstawowe zasady wykonywania kompozycji roślinnych: - podział i właściwości barw, - punkt i linie, - płaszczyzna, - struktura i faktura, j) wymagania estetyczne tworzenia kompozycji roślinnych, k) style kompozycyjne: - styl wegetatywny, - styl dekoracyjny, - styl formalno - linearny, - styl formalny, l) charakterystyka roślinnych układów kompozycyjnych, ł) wykonywanie bukietów w ręce metodą paralelną i spiralną: - bukiet okrągły mieszany, - bukiet strukturalny, - bukiet formalno - linearny, - bukiet ażurowy, m) florystyka żałobna: - wiązanka pogrzebowa, - wieniec rzymski, n) florystyka ślubna i komunijna: - wiązanka biedermaier, - wiązanka angielska (spływająca), o) dekoracje z roślin suchych i sztucznych - podstawowe zasady, p) wykonanie kompozycji na stół i dekoracji w rożku z roślin suchych i sztucznych, r) ozdobne pakowanie kwiatów i floralne pakowanie prezentów, s) aranżacje kwiaciarni i wystawy okiennej - podstawowe zasady, t) kompozycje roślinne na różne okazje np.: imieniny, święta itp. u) rodzaje ozdobnego pakowania, w) decoupage, Liczba godzin szkoleniowych grupowych (dla grupy 7 osób - minimum 60 godzin w ciągu 10 dni po 6 godzin dziennie). Za godzinę zegarową kursu Florystyka z ozdobnym pakowaniem przyjmuje się 45 minut zajęć edukacyjnych oraz 15 minut przerwy. 4. Informacje dodatkowe, które należy uwzględnić w cenie oferty: Zajęcia odbywać się będą od poniedziałku do piątku w dniach pracy Zamawiającego, pomiędzy godziną 700 a 1500. Wykonawca zobowiązany jest zapewnić na czas trwania zajęć w ramach szkoleń - kursów w szczególności: - Pomieszczenia przystosowane do wykonania zlecenia, które winny być klimatyzowane z miejscem siedzącym dla każdego Uczestnika Projektu. - Wyposażenie każdego Uczestnika w bezzwrotne materiały piśmiennicze tj: notes, długopis, teczka tekturowa na gumkę, dziennik zajęć oraz materiały dydaktyczne, które należy oznaczyć logo Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, emblematem Unii Europejskiej z podpisem Europejski Fundusz Społeczny. - Otrzymanie przez każdego Uczestnika w przypadku trwania zajęć powyżej 4 godzin w każdym dniu szkoleń - kursów - gorącego posiłku (obiad dwudaniowy, kompot). Produkty używane do przygotowania gorącego posiłku winny spełniać normy żywieniowe oraz sanitarno - epidemiologiczne. - Otrzymanie przez każdego Uczestnika w trakcie zajęć w każdym dniu szkoleń - kursów serwisu kawowego tj: kawa, herbata, zimne napoje, suche ciastka, cukier, śmietanka do kawy, świeże owoce. Produkty podawane podczas serwisu kawowego winny spełniać normy żywieniowe oraz sanitarno - epidemiologiczne. - Wykonawca zobowiązany jest prowadzić nadzór wewnętrzny nad prowadzonymi zajęciami tj: prowadzić imienne listy obecności, imienne potwierdzenia odbioru materiałów piśmienniczych i dydaktycznych, imienne potwierdzenia odbioru serwisu kawowego oraz gorącego posiłku, dzienniki zajęć, rejestry wydanych zaświadczeń i certyfikatów, potwierdzenia odbioru wydanych zaświadczeń i certyfikatów, ankiety na rozpoczęcie i zakończenie, kserokopie zaświadczeń i książeczek zdrowia z przeprowadzonych badań lekarskich, testy wiedzy na rozpoczęcie i zakończenie, protokoły z egzaminów oraz dostarczyć ich Zamawiającemu. Powyższy nadzór wewnętrzny winien być prowadzony osobno dla wszystkich ww szkoleń - kursów. - Każda osoba winna mieć własne stanowisko wyposażone w sprzęt tj: osobny komputer, osobna kasa fiskalna, osobny samochód dla każdego Uczestnika Projektu oraz osobne materiały dydaktyczne w zależności od rodzaju kursu i tematyki. - Po zakończeniu ww szkoleń - kursów Wykonawca wyda każdemu Uczestnikowi osobne dla każdego rodzaju wsparcia zaświadczenia i certyfikaty, a kopie potwierdzone za zgodność z oryginałem przekaże Zamawiającemu. - Każde szkolenie winno zakończyć się egzaminem. - Wykonawca zapewni wszystkim Uczestnikom szkolenie BHP oraz odzież ochronną. - Wykonawca zapewni wszystkim Uczestnikom niezbędne badania lekarskie przeprowadzone przez lekarza medycyny pracy uprawnionego do wykonywania takich badań w zależności od rodzaju kursu, w jakim będą brali udział. Kserokopie zaświadczeń i książeczek zdrowia poświadczone za zgodność winien Wykonawca dostarczyć zamawiającemu. Zamawiający zastrzega aby badania te zostały przeprowadzone przed rozpoczęciem szkoleń - kursów. - Wszyscy Uczestnicy mają mieć zapewnione Ubezpieczenie od Następstw Nieszczęśliwych Wypadków. - Zaleca się aby całość zamówienia realizowana była na terenie Gminy Biecz. Zamawiający dopuszcza jednak możliwość organizacji i przeprowadzenia szkoleń poza obszarem gminy Biecz, w takim przypadku Wykonawca zapewni uczestnikom szkoleń transport tj. dojazd do miejsca szkolenia z Biecza oraz powrót do Biecza.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 805000009
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: nie dotyczy

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.wrotamalopolski.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach