Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Grybowie ogłasza przetarg
- Adres: 33-330 Grybów, ul. Jakubowskiego 33
- Województwo: małopolskie
- Telefon/fax: tel. 18 448 42 46 , fax. 18 448 42 46
- Data zamieszczenia: 2013-07-04
- Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe
Sekcja I - Zamawiający
- I.1. Nazwa i adres: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Grybowie
ul. Jakubowskiego 33 33
33-330 Grybów, woj. małopolskie
tel. 18 448 42 46, fax. 18 448 42 46
REGON: 49202383000000 - I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa
Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu
- II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
- II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
Organizacja i przeprowadzenie szkoleń - kursów: Kucharz i Sprzedawca z obsługą kasy fiskalnej oraz programami magazynowo - fakturującymi dla Beneficjentów Ostatecznych biorących udział w realizowanych przez Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Grybowie projekcie systemowym PO KL pt: Nowe perspektywy - nowe szanse!, na podstawie umowy zawartej z Wojewódzkim Urzędem Pracy w Krakowie o dofinansowanie wyżej wskazanego projektu w ramach Poddziałania 7.1.1, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego - II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
- II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
1. Przedmiotem zamówienia jest usługa polegająca na organizacji, przygotowaniu i przeprowadzeniu szkoleń - kursów tj: Kucharz dla 8 osób oraz Sprzedawca z obsługą kasy fiskalnej oraz programami magazynowo - fakturującymi dla 13 osób z terenu Gminy Grybów w ramach projektu systemowego Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki pt: Nowe perspektywy - nowe szanse!, zadanie 1 Aktywna integracja. Projekt realizowany jest przez Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Grybowie w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Działanie 7. 1 Rozwój i upowszechnianie aktywnej integracji, Poddziałanie 7.1.1 Rozwój i upowszechnianie aktywnej integracji przez ośrodki pomocy społecznej. 2. Program szkolenia winien być przeprowadzony zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 14 września 2010 r. w sprawie standardów i warunków prowadzenia usług na rynku pracy (Dz. U. Nr 177, poz. 1193 ze zm.). 3. Przedmiot zamówienia został opisany poniżej i obejmuje opracowanie zakresu tematycznego szkoleń - kursów w następujący sposób: a) Kurs: Kucharz: Zakres tematyczny obejmuje równocześnie elementy teoretyczne jak i praktyczne: - elementy etyki zawodowej, - podstawowe zasady Bezpieczeństwa Higieny Pracy, - podstawy żywienia człowiek, - obsługa maszyn i urządzeń (np.: krajalnicy, płuczko - obieraczki, maszynki do mielenia, zmywarki do naczyń, pieca itp.) używanych do obróbki i przygotowywania potraw. - sporządzanie potraw z warzyw: zastosowanie warzyw i owoców w gastronomii technika sporządzania surówek sezonowych, technika sporządzania sałatek jarzynowych, sporządzanie bukietu z warzyw, technika dekorowania i serwowania potraw z warzyw. - sporządzanie potraw z jaj i przetworów mleczarskich: sporządzanie koreczków serowych, sporządzanie chłodników, desery i napoje z przetworów mleczarskich, przygotowanie potraw z jaj gotowanych, technika sporządzania jaj faszerowanych, sporządzanie potraw z jaj smażonych, technika formowania omletów, technika sporządzania jaj nadziewanych, technika sporządzania kotlecików z jaj, technika sporządzania zakąsek z jaj, - sporządzanie zup: technika wykonania zup kremowych, sposoby zagęszczania zup kremowych, etapy sporządzania zup zagęszczanych, sporządzanie zup zagęszczanych składnikiem skrobiowym, sporządzanie zup zagęszczanych zawiesiną, sporządzanie zup zagęszczanych zasmażką, dodatki stosowane do zup czystych i zagęszczanych, porcjowanie i podawanie zup czystych i kremowych, porcjowanie i podawanie zup zagęszczanych, technika sporządzania sosów na gorąco, - sporządzanie potraw mącznych: obróbka wstępna składników ciasta, rodzaje ciast wyrabianych w naczyniu, sporządzanie ciast zarabianych w naczyniu, zastosowanie ciast gotowanych i smażonych, ciasta wyrabiane na stolnicy, rodzaje dodatków i sposoby formowania wyrobów, przygotowanie pierogów i ich gotowanie, technika sporządzania kołdunów i uszek, techniki sporządzania ciast drożdżowych, techniki sporządzania ciast kruchych i półkruchych, - ciasta ziemniaczane: normatywy surowcowe na poszczególne rodzaje ciast ziemniaczanych, sporządzanie klusek śląskich i kopytek, sporządzanie knedli z owocami i mięsem, sporządzanie kotletów ziemniaczanych, sporządzanie potraw z ziemniaków surowych tartych, - zastosowanie potraw jarskich i półmięsnych w gastronomii: sposoby podawania potraw jarskich i półmięsnych, zastosowanie potraw jarskich i półmięsnych w gastronomii, potrawy półmięsne gotowane, potrawy półmięsne smażone i duszone, potrawy półmięsne zapiekane, - potrawy z drobiu: przygotowanie drobiu do obróbki wstępnej i cieplnej, podstawowe i dodatkowe składniki drobiowej masy mielonej, asortyment potraw smażonych z drobiu i stosowanych dodatków, asortyment potraw pieczonych z drobiu i stosowanych dodatków, asortyment potraw grillowanych z drobiu i stosowanych dodatków, - potrawy z ryb, asortyment potraw z ryb: normatyw surowców na potrawy z ryb, obróbka wstępna, sporządzanie drobiowej masy mielonej i formowanie półproduktów, techniki obróbki cieplnej półproduktów z drobiowej masy mielonej zgodnie z GHPMP. - sporządzanie przekąsek zimnych i gorących: techniki sporządzania sosów zimnych, sporządzanie różnych typów kanapek, sporządzanie przekąsek gorących, sporządzanie przekąsek zimnych ze szczególnym uwzględnieniem sposobu podawania i dekoracji, przygotowanie zimnego bufetu; sposoby ustawiania napoi, przekąsek i dodatków. Liczba godzin szkoleniowych grupowych (dla grupy 8 osób - minimum 90 godzin w ciągu 15 dni po 6 godzin dziennie). Za godzinę zegarową kursu Kucharza przyjmuje się 45 minut zajęć edukacyjnych oraz 15 minut przerwy. Zamawiający zastrzega aby kurs Kucharz odbywał się w nieczynnym zakładzie gastronomicznym. b) Kurs Sprzedawca z obsługą kasy fiskalnej oraz programami magazynowo - fakturującymi: Obsługa kasy fiskalnej w połączeniu z komputerem - cześć teoretyczna i praktyczna: a) Obsługa kas fiskalnych: - podstawowe akty prawne związane z zastosowaniem kas fiskalnych, - budowa, zasady działania oraz podział urządzeń fiskalnych, - przygotowanie kasy do pracy, - sprzedaż, wykonywanie raportów, współpraca kas z urządzeniami dodatkowymi - czytnikiem kodów, komputerem, - praca kasjera (odpowiedzialność, raport kasowy, ochrona wartości pieniężnych, niedobory i nadwyżki w kasie itp.), - kontakt z klientem. b) Obsługa komputera: - podstawowe procedury Windows, praca z komputerem (uruchomienie, używanie myszki, terminologia, okna programowe, używanie okien dialogowych i pasków narzędzi itp.), - główne metody pracy z pakietem Office (wprowadzanie tekstu, zaznaczanie i zastępowanie tekstu, zaznaczanie i formatowanie obiektów, ustawianie marginesów na stronie, wybór drukarki i drukowanie, zapamiętywanie pliku i ponowne otwieranie itp.), - komunikowanie się droga elektroniczną, podstawowe umiejętności w obsłudze Internetu. Obsługa programów magazynowo - fakturujących - cześć teoretyczna i praktyczna: a) Obsługa Programu Subiekt: - tabela, lista kontrahentów, towarów i usług, wyszukiwarka Instynkt, typowe elementy okien, funkcje i skróty klawiszowe. Główne moduły: kartoteka kontrahentów, towarów i usług, dokumenty handlowe, sprzedaż - faktury i rachunki, zakupy - faktury i rachunki, magazyn, finanse, zestawienia, administracja. Podstawowe pojęcia: podmiot, magazyn, kontrahenci, personel, Urząd Skarbowy, rachunki bankowe, towary i usługi, dokumenty, kasy, stawki VAT, rabaty, formy płatności, należności i zobowiązania, odsetki, kategorie, grupy, wydruki, urządzenia fiskalne. b) fakturowanie komputerowe: - faktury - zakres i zastosowanie: faktury VAT i faktura korygująca, faktury wewnętrzne, faktury: VAT RR, VAT UE, VAT MP, VAT marża, handlowe, - elementy obowiązkowe faktury, - zasady wystawiania faktur, - nierzetelność faktury, - faktura korygująca a nota korygująca - różnice i zastosowanie, - faktury przy zaliczce, - faktury wystawiane elektronicznie, - faktury wystawiane przez przedstawiciela podatkowego, - dowody mające wpływ na stawkę opodatkowania podatkiem VAT, - klasyfikacja statystyczna ważnym elementem faktury, - czy warto podpisywać faktury? - praktyczne obowiązki wystawiających i osób księgujących faktury, c) zasady gospodarki magazynowej: - organizacja prac magazynowych w przedsiębiorstwie (przyjęcie, składowanie, kompletowanie, wydawanie). - manipulacje materiałami i pakowani: manipulacje materiałami, podział sprzętu do manipulacji materiałami ze względu na jego konstrukcję i kryteria jego wyboru, opakowanie i jego wymogi projektowe, kody kreskowe, konteneryzacja, koncepcja systemu informacji logistycznej, d) technologie prac magazynowych: charakterystyka technologicznego procesu magazynowania, proces magazynowy (czynności przyjęcia towarów do magazynu), zasady i kryteria ustalenia miejsc składowania, procedury i dokumenty dostawy, proces magazynowy (czynności kompletacji i wydania z magazynu a w nim: określenie ścieżki kompletacyjnej jedno i dwustopniowej, określenie zasad i miejsc grupowania asortymentów wg zleceń wydania, przepakowania i zabezpieczania asortymentów do wysyłki, załadunku i wysyłki do odbiorców), e) BHP na stanowisku pracy osoby fakturującej i magazyniera oraz podstawowe zasady higieny. f) gospodarka zapasami: znaczenie zapasów, przyczyny utrzymywania zapasów, koszty i klasyfikacja zapasów, podstawowe decyzje w zarządzaniu zapasami, metoda stałej wielkości zamówienia przy znanym i pewnym popycie. oraz przy niepewnym (nieokreślonym) popycie, metoda stałego okresu zamówienia, tradycyjne metody zarządzania zapasami. g) inwentaryzacja stanów magazynowych: pobranie aktualnych stanów magazynowych, wydruk spisu z natury dla komisji inwentaryzacyjnej, wprowadzenie ilości spisanych przez komisję do programu, aktualizacja stanów magazynowych, wydruk remanentu, rodzaje inwentaryzacji, inwentaryzacja ręczna, inwentaryzacja elektroniczna prowadzona przy pomocy inwentaryzatora, h) cele, zadania i wyposażenie magazynu: wymagania dotyczące obiektu magazynowego wynikające z warunków przechowywania, urządzenia do składowania, środki transportu, pomocnicze urządzenia magazynowe, funkcje i rodzaje magazynów. Liczba godzin szkoleniowych grupowych (dla grupy 13 osób - minimum 50 godzin w ciągu 9 dni po 6 godzin dziennie). Za godzinę zegarową kursu Sprzedawcy z obsługą kasy fiskalnej i programami magazynowo - fakturującymi przyjmuje się 45 minut zajęć edukacyjnych oraz 15 minut przerwy. 4. Informacje dodatkowe, które należy uwzględnić w cenie oferty: Zajęcia odbywać się będą od poniedziałku do piątku w dniach pracy Zamawiającego. Wykonawca zobowiązany jest zapewnić na czas trwania zajęć w ramach szkoleń - kursów w szczególności: - Pomieszczenia przystosowane do wykonania zlecenia, które winny być klimatyzowane z miejscem siedzącym dla każdego Uczestnika Projektu. - Wyposażenie każdego Uczestnika w bezzwrotne materiały piśmiennicze tj: notes, długopis, teczka tekturowa na gumkę, dziennik zajęć oraz materiały dydaktyczne, które należy oznaczyć logo Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, emblematem Unii Europejskiej z podpisem Europejski Fundusz Społeczny. - Otrzymanie przez każdego Uczestnika w przypadku trwania zajęć powyżej 4 godzin w każdym dniu szkoleń - kursów - gorącego posiłku (obiad dwudaniowy, kompot). Produkty używane do przygotowania gorącego posiłku winny spełniać normy żywieniowe oraz sanitarno - epidemiologiczne. - Otrzymanie przez każdego Uczestnika w trakcie zajęć w każdym dniu szkoleń - kursów serwisu kawowego tj: kawa, herbata, zimne napoje, suche ciastka, cukier, śmietanka do kawy, świeże owoce. Produkty podawane podczas serwisu kawowego winny spełniać normy żywieniowe oraz sanitarno - epidemiologiczne. - Wykonawca zobowiązany jest prowadzić nadzór wewnętrzny nad prowadzonymi zajęciami tj: prowadzić imienne listy obecności, imienne potwierdzenia odbioru materiałów piśmienniczych i dydaktycznych, imienne potwierdzenia odbioru serwisu kawowego oraz gorącego posiłku, dzienniki zajęć, rejestry wydanych zaświadczeń i certyfikatów, potwierdzenia odbioru wydanych zaświadczeń i certyfikatów, ankiety na rozpoczęcie i zakończenie, kserokopie zaświadczeń i książeczek zdrowia z przeprowadzonych badań lekarskich, testy wiedzy na rozpoczęcie i zakończenie, protokoły z egzaminów oraz dostarczyć ich Zamawiającemu. Powyższy nadzór wewnętrzny winien być prowadzony osobno dla wszystkich ww szkoleń - kursów. - Każda osoba winna mieć własne stanowisko wyposażone w osobny komputer i osobną kasę fiskalną w zależności od tematyki kursu. - Po zakończeniu ww szkoleń - kursów Wykonawca wyda każdemu Uczestnikowi osobne dla każdego rodzaju wsparcia zaświadczenia i certyfikaty, a kopie potwierdzone za zgodność z oryginałem przekaże Zamawiającemu. - Każde szkolenie winno zakończyć się egzaminem. - Wykonawca zapewni wszystkim Uczestnikom szkolenie BHP oraz odzież ochronną. - Wykonawca zapewni wszystkim Uczestnikom niezbędne badania lekarskie przeprowadzone przez lekarza medycyny pracy uprawnionego do wykonywania takich badań w zależności od rodzaju kursu, w jakim będą brali udział. Kserokopie zaświadczeń i książeczek zdrowia poświadczone za zgodność winien Wykonawca dostarczyć zamawiającemu. Zamawiający zastrzega aby badania te zostały przeprowadzone przed rozpoczęciem szkoleń - kursów. - Wszyscy Uczestnicy mają mieć zapewnione Ubezpieczenie od Następstw Nieszczęśliwych Wypadków. - Zaleca się aby całość zamówienia realizowana była na terenie Gminy Grybów. Zamawiający dopuszcza jednak możliwość organizacji i przeprowadzenia szkoleń poza obszarem Gminy Grybów, w takim przypadku Wykonawca zapewni uczestnikom szkoleń transport tj. dojazd do miejsca szkolenia z Grybowa oraz powrót do Grybowa. - II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 805000009
- II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
- II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
- II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym
- III.1. Warunki dotyczące zamówienia
- Informacja na temat wadium: nie dotyczy
Sekcja IV - Procedura przetargowa
- IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
- IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
- IV.3. Informacje administracyjne
- IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.wrotamalopolski.pl
- IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)
Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną
Podobne ogłoszenia o przetargach
- Przeprowadzenie i organizacja szkoleń i doradztwa w projekcie: Wykorzystaj swoją szansę - część 2
Dodano: 2016-07-27 - Przedmiotem zamówienia jest przeprowadzenie Treningu umiejętności społecznych, Treningu kompetencji rodzicielskich, Indywidualnego wsparcia psychologicznego, Treningu motywacji do działania, Kursu prawo jazdy kategorii B, Kursu prawo jazdy kategorii C dla 16 osób z terenu Gminy Sękowa w ramach projektu Bliżej samodzielności - aktywizacja osób zagrożonych wykluczeniem społecznym w gminie Sękowa.
Dodano: 2016-07-25 - Przeprowadzenie usług aktywnej integracji dla uczestników projektu Krok w przyszłość - aktywizacja osób zagrożonych wykluczeniem społecznym w gminie Biecz, na podstawie umowy zawartej z Małopolskim Centrum Przedsiębiorczości w Krakowie o dofinansowanie wyżej wskazanego projektu w ramach Poddziałania 9.1.1 Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego
Dodano: 2016-07-25 - Przeprowadzenie i organizacja szkolenia w projekcie: Wykorzystaj swoją szansę
Dodano: 2016-07-21 - Organizacja, przygotowanie i przeprowadzenie w roku 2016 szkoleń / kursów w ramach doskonalenia zawodowego dla nauczycieli, w tym pełniących funkcje kierownicze zatrudnionych w szkołach i placówkach prowadzonych przez Gminę Miejską Kraków
Dodano: 2016-07-18 - Usługi w zakresie realizacji form doskonalenia nauczycieli w ramach zadań edukacyjnych - doskonalenie nauczycieli w województwie
Dodano: 2016-06-01 - postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego na usługę szkoleniową pn. Doradca zawodowy znak sprawy: ZP.2711.12.2016
Dodano: 2016-04-29 - postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego na usługę szkoleniową pn. Młody przedsiębiorca znak sprawy: ZP.2711.11.2016
Dodano: 2016-04-14 - postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego na usługę szkoleniową pn. Dojrzały przedsiębiorca znak sprawy: ZP.2711.10.2016
Dodano: 2016-04-14 - postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego na usługę szkoleniową pn. Vademecum przedsiębiorczości, znak sprawy: ZP.2711.9.2016
Dodano: 2016-04-14