Przetargi.pl
Kucharz małej gastronomii

Powiatowy Urząd Pracy w Policach ogłasza przetarg

  • Adres: 72-010 Police, ul. Tadeusza Kościuszki 5
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Telefon/fax: tel. 091 4240860 , fax. 091 3176681
  • Data zamieszczenia: 2013-08-21
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Powiatowy Urząd Pracy w Policach
    ul. Tadeusza Kościuszki 5 5
    72-010 Police, woj. zachodniopomorskie
    tel. 091 4240860, fax. 091 3176681
    REGON: 81193628300000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.pup.policki.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Kucharz małej gastronomii
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest organizacja i przeprowadzenie szkolenia w zakresie Kucharz małej gastronomii dla osób bezrobotnych zarejestrowanych w Powiatowym Urzędzie Pracy w Policach. Szkolenie ma na celu uzyskanie kwalifikacji zawodowych przez osoby bezrobotne do pracy w zawodzie kucharza oraz przystąpienia do egzaminu czeladniczego. Liczba uczestników: od 4 do 6 osób bezrobotnych. Wymaga się, aby szkolenie składało się z części teoretycznej i praktycznej. Zakres tematyczny szkolenia ma zawierać 258 godzin zegarowych przypadających na uczestnika wraz z egzaminem wewnętrznym oraz czeladniczym. Zajęcia teoretyczne muszą obejmować 100 godzin zegarowych przypadających na uczestnika, w tym 50 godzin zegarowych podstaw języka niemieckiego. Zajęcia praktyczne muszą obejmować 150 godzin zegarowych przypadających na uczestnika. Na egzamin czeladniczy należy przeznaczyć 8 godzin. Godzina zegarowa kursu liczy 60 minut i obejmuje zajęcia edukacyjne liczące 45 minut oraz przerwę, liczącą średnio 15 minut. Długość przerw jest ustalana w sposób elastyczny przez wykonawcę. Szkolenie należy zrealizować według planu nauczania obejmującego przeciętnie nie mniej niż 30 i nie więcej niż 40 godzin zegarowych w tygodniu. Zajęcia muszą odbywać się codziennie od poniedziałku do piątku w godzinach pomiędzy 08.00-16.00. Baza lokalowa, w której odbywać będą się zajęcia teoretyczne musi zawierać stanowisko do nauki dla każdego uczestnika (stanowisko musi być wyposażone w stół szkolny lub ławkę szkolną, krzesło). Zajęcia praktyczne muszą odbywać się w obiekcie gastronomicznym wyposażonym w niezbędny sprzęt, narzędzia umożliwiające prawidłową realizację zajęć. Podczas zajęć praktycznych wykonawca umożliwi wykorzystanie wiedzy zdobytej podczas zajęć teoretycznych. Zajęcia praktyczne powinny być oparte na ćwiczeniach i pokazach uzupełnianych wskazówkami teoretycznymi. Lokal, w którym realizowane będzie szkolenie: musi posiadać zaplecze sanitarne, musi spełniać wymagania określone w przepisach przeciw pożarowych oraz bezpieczeństwa i higieny pracy. Program szkolenia obejmować musi następujące moduły: zajęcia teoretyczne: rachunkowość zawodowa, dokumentacja działalności gospodarczej, rysunek zawodowy, zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony przeciwpożarowej, podstawowe przepisy prawa pracy, podstawowa problematyka prawa gospodarczego i zarządzania przedsiębiorstwem, technologia, maszynoznawstwo, materiałoznawstwo, podstawy języka niemieckiego (liczby i liczebniki, odmiana czasowników regularnych i posiłkowych, zaimek osobowy, nazewnictwo produktów spożywczych, potraw, narzędzi), przechowywanie i magazynowanie żywności,przygotowanie stanowiska pracy w kuchni, zapoznanie się z narzędziami niezbędnymi przy pracy w kuchni, czynności porządkowe w kuchni, dobre praktyki GMP i GHP/HACCP. Zajęcia praktyczne: obsługa komputera ze znajomością zasad fakturowania, sporządzanie podstawowego asortymentu potraw i napojów w małej gastronomii, dobieranie, obsługiwanie maszyn, urządzeń i sprzętu w małej gastronomii, porcjowanie, dekorowanie i ekspedycja potraw w małej gastronomii, ocenianie jakościowe i ilościowe wyrobów gotowych małej gastronomii, sporządzanie różnymi technikami i metodami podstawowego asortymentu potraw i napojów w małej gastronomii, przygotowywanie półproduktów do dalszej obróbki w małej gastronomii, dokonywanie obróbki termicznej surowców i półproduktów w małej gastronomii. Wykonawca nie może wprowadzić do programu szkolenia innych modułów niż wskazane w SIWZ. Oferty zawierające zmodyfikowany program szkolenia zostaną odrzucone jako nie odpowiadające treści SIWZ. Wykonawca musi zapewnić kadrę dydaktyczną o odpowiednich kwalifikacjach i doświadczeniu niezbędnym do prawidłowej realizacji zamówienia. Wymagane jest, aby zajęcia prowadziły osoby mające doświadczenie w prowadzeniu szkoleń związanych z modułami programu szkolenia. Nie dopuszcza się prowadzenia zajęć metodą kształcenia na odległość. Każdy z uczestników ma otrzymać w dniu rozpoczęcia szkolenia na własność materiały dydaktyczne takie jak: notatnik, długopis, opracowania zawierające opis zagadnień ujętych w programie szkolenia. Wykonawca zapewni odpowiedni sprzęt oraz artykuły higieniczne w ilości wystarczającej do prawidłowego przeprowadzenia zajęć praktycznych szkolenia. Wykonawca dokona wizualizacji lokalu, dokumentacji związanej z realizacją szkolenia, materiałów dydaktycznych oraz certyfikatów i dyplomów potwierdzających zakończenie szkolenia zgodnie z aktualnymi Wytycznymi dotyczącymi oznaczania projektów w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, opublikowanymi przez Departament Zarządzania Europejskim Funduszem Społecznym, Ministerstwo Rozwoju Regionalnego, Instytucja Zarządzająca Programem Operacyjnym Kapitał Ludzki. Wykonawca zapewni na czas trwania szkolenia dla uczestników: swobodny dostęp do poczęstunku w postaci napojów gorących (kawa, herbata), zimnych oraz pieczywa cukierniczego, raz dziennie ciepły posiłek w formie dwudaniowego obiadu dla każdego uczestnika, pokrycie kosztów dojazdu osób skierowanych na szkolenie na czas jego trwania (bilety komunikacji miejskiej jednorazowe) z miejsca zamieszkania (powiat policki) do miejsca odbywania szkolenia (przejazd w obie strony), odzież ochronną (fartuch) na czas trwania zajęć praktycznych. Wykonawca zapewni warunki zgodnie z przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy w trakcie trwania szkolenia. Dla uczestników szkolenia wykonawca musi przewidzieć ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków powstałych w związku z udziałem w szkoleniu oraz w drodze do miejsca szkolenia i z powrotem za cały okres szkolenia. Kwota ta musi zostać ujęta w koszcie szkolenia. Zamawiający poinformuje wykonawcę o konieczności zgłoszenia osób do ubezpieczenia. Wykonawca ubezpieczy wyłącznie osoby wskazane przez Zamawiającego odrębnym pismem ze wskazaniem okresu ubezpieczenia. Na zakończenie szkolenia wykonawca przeprowadzi ankietę mającą na celu sprawdzenie poziomu zadowolenia z odbytego szkolenia. Osoba po ukończonym szkoleniu otrzyma zaświadczenie o jego ukończeniu na podstawie Rozporządzenia MEN z dnia 11 stycznia 2012 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formie pozaszkolnych (Dz. U. z 2012 r., poz. 186). Po pozytywnym ukończeniu szkolenia, wykonawca zorganizuje dla Uczestników egzamin czeladniczy zgodnie z rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej z dnia 14 września 2012 r. w sprawie egzaminu czeladniczego, egzaminu mistrzowskiego oraz egzaminu sprawdzającego, przeprowadzanych przez komisje egzaminacyjne izb rzemieślniczych (Dz. U. z 2012 r., poz. 1117). Po zdanym pozytywnie egzaminie, uczestnicy otrzymają świadectwo czeladnicze. Termin realizacji: od 09.09.2013 r. do 23.10.2013 r.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 805300008
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: doświadczenie wykonawcy
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip.pup.policki.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach