Przetargi.pl
KOMPLEKSOWA OBSŁUGA OŚRODKA SZKOLENIOWO WYPOCZYNKOWEGO LASÓW PAŃSTWOWYCH BAŻYNA W POGORZELICY

Państwowe Gospodarstwo Leśne Lasy Państwowe Nadleśnictwo Gryfice ogłasza przetarg

  • Adres: 72-300 Gryfice, Osada Zdrój 1
  • Województwo:
  • Telefon/fax: tel. 091 3843321; 3842516
  • Data zamieszczenia: 2014-02-07
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Państwowe Gospodarstwo Leśne Lasy Państwowe Nadleśnictwo Gryfice
    Osada Zdrój 1 1
    72-300 Gryfice
    tel. 091 3843321; 3842516
    REGON: 81053912000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.szczecin.lasy.gov.pl/gryfice
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: Skarb Państwa Państwowe Gospodarstwo Leśne Lasy Państwowe Nadleśnictwo Gryfice

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    KOMPLEKSOWA OBSŁUGA OŚRODKA SZKOLENIOWO WYPOCZYNKOWEGO LASÓW PAŃSTWOWYCH BAŻYNA W POGORZELICY
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest kompleksowa obsługa Ośrodka Szkoleniowo - Wypoczynkowego Lasów Państwowych Bażyna w Pogorzelicy, Nadleśnictwo Gryfice w terminie od 1.03.2014r do 28.02.2015r. Jednakże w przypadku, gdy umowa zostanie podpisana po 1.03.2014r, zamówienie będzie realizowane od dnia podpisania umowy do 28.02.2015r. Szczegółowy zakres usługi przedmiotu zamówienia określa załącznik nr 1 do Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia. 1. USŁUGA KUCHENNA A. Usługa kuchenna w zakresie kucharza. Zakres obowiązków w ramach usługi kuchennej - w zakresie kucharz. 1. Przedmiot zamówienia będzie realizowany w zależności od potrzeb Ośrodka i prowadzonej w danej chwili działalności. Odbywać się będzie w dni robocze oraz dni ustawowo wolne od pracy w godzinach od godz. 6.00 do godz. 5.00. 2. Pomaga w sporządzeniu jadłospisów. Sporządza różnorodne potrawy, wypieki, desery. Pomaga w planowaniu zakupów artykułów żywnościowych na bieżące potrzeby uwzględniając jadłospisy. 3. Dokonuje odbioru ilościowego i jakościowego surowca z magazynu do sporządzenia posiłków. Dba o zabezpieczenie surowców i wyrobów przed zepsuciem, zapobiega przed ich stratami oraz prawidłowo przechowuje surowce, półprodukty i produkty kulinarne. 4. Porcjuje zgodnie z przyjętą gramaturą, dekoruje, wydaje wyroby kulinarne. Potrawy muszą być tak przygotowane by miały oprócz dobrego smaku, estetyczny i apetyczny wygląd. Dba o to aby posiłki wydawane były o określonym czasie wcześniej uzgodnionym z zamawiającym. 5. Dokonuje niezbędnych wpisów dotyczących GHP, GMP 6. Do przygotowania posiłków wykorzystuje różne narzędzia, maszyny i urządzenia do obróbki wstępnej surowców, aparaturę grzejną, aparaturę chłodniczą, maszyny do mycia naczyń. Utrzymuje je w czystości i dopilnowuje prawidłowej ich konserwacji. Odpowiada za prawidłową (zgodnie z instrukcjami) obsługę urządzeń kuchennych, chłodniczych i gastronomicznych. 7. Rozlicza się z pobranych surowców i wydawanych posiłków. 8. Dba o higienę osobistą w szczególności zwraca uwagę na ubiór i czystość. 9. Przestrzega przepisów w zakresie bhp i p.poż. i higieniczno - sanitarnych oraz instrukcji w zakresie obsługi urządzeń kuchennych. 10. Kucharz winien być zaopatrzy się w odpowiedni ubiór zgodny z wymaganiami stawianymi dla pracowników zatrudnionych na stanowisku pracy. 11. Wszystkie czynności zawarte w opisie przedmiotu zamówienia wykonywane będą przy użyciu środków, urządzeń i narzędzi Zamawiającego. 12. Przy mniejszej ilości osób żywionych wykonuje także obowiązki z zakresu pomocy kuchennej. 13. Wykonuje inne prace zlecone przez Zamawiającego. B. Usługa kuchenna w zakresie pomocy kuchennej. Zakres obowiązków w ramach usługi kuchennych - w zakresie pomocy kuchennej. 1. Przedmiot zamówienia będzie realizowany w zależności od potrzeb Ośrodka i prowadzonej w danej chwili działalności. Odbywać się będzie w dni robocze oraz dni ustawowo wolne od pracy w godzinach od godz. 6.00 do godz. 5.00. W razie nieobecności kucharza, zastępuje jego, przejmując obowiązki. 2. Pomaga w sporządzeniu posiłków, porcjuje zgodnie z przyjętą gramaturą, dekoruje, wydaje wyroby kulinarne. 3. Pomaga w wydawania posiłków kulinarnych. 4. Przeprowadza obróbkę wstępną: warzyw, owoców, ryb. 5. Zmywa zastawę kuchenną oraz naczynia i urządzenia kuchenne. 6. Czuwa nad prawidłowym przechowywaniem artykułów żywnościowych zgodnie z zachowaniem przepisów sanitarno - higienicznym. 7. Utrzymuje czystość w pomieszczeniach kuchennych, magazynowych i pomieszczeniach socjalnych (tj.: urządzenia kuchenne, meble, ściany, podłogi, korytarze itp.) zgodnie z instrukcjami HACCP. 8. Racjonalnie i efektywnie korzysta z przydzielonego sprzętu, środków dezynfekujących, myjących i piorących. 9. Dba o higienę osobistą w szczególności zwraca uwagę na ubiór i czystość. 10. Przestrzega przepisów z zakresu bhp i p.poż i higieniczno - sanitarnych. 11. Wykonawca zaopatrzy pracownika w odpowiedni ubiór zgodny z wymaganiami stawianymi od pracowników zatrudnionych na stanowisku pracy. 12. Wszystkie czynności zawarte w opisie przedmiotu zamówienia wykonywane będą przy użyciu środków, urządzeń i narzędzi Zamawiającego. 13. Wykonuje inne prace zlecone przez Zamawiającego. 2. USŁUGA W ZAKRESIE OBSŁUGI KELNERSKIEJ. Zakres obowiązków w ramach usługi kelnerskiej - w zakresie starszy kelner, kelner. 1. Przedmiot zamówienia będzie realizowany w zależności od potrzeb Ośrodka i prowadzonej w danej chwili działalności. Odbywać się będzie w dni robocze oraz dni ustawowo wolne od pracy w godzinach od godz. 6.00 do godz. 5.00. 2. Przygotowanie sal konsumpcyjnej do obsługi kelnerskiej: Ustawienie stołów i krzeseł, Nakrycie stołów obrusami, Przygotowanie świeczników, serwetek, bukietów i przypraw, Nakrycie stołów, przygotowanie sztućców, szkła i naczyń, Przygotowanie sal wykładowych poprzez ustawienie napoi, wody, ciastek. 3. Obsługa konsumentów: Udzielanie informacji odnośnie wolnych miejsc, Udzielanie informacji na temat składu potraw i sposobów ich przyrządzenia, Serwowanie potraw gościom, Utrzymanie czystości na stołach i Sali w trakcie posiłków Sprzątanie ze stołów przy zachowaniu odpowiedniej kolejności i warunków higienicznych, Rozliczanie się z pobranych potraw i napojów, Obsługa gości w salach konsumpcyjnych, przy ognisku, na imprezach plenerowych, 4. Sprzątanie sal konsumpcyjnych. Sprzątanie ze stołów po posiłkach, Zmywanie parapetów, zmywanie podłogi, Mycie okien Składanie brudnych obrusów oraz ich przygotowanie do pralni, 5. Utrzymanie w czystości pomieszczenia z którego wydawane są posiłki (mycie witryny, szafek i podłogi) 6. Racjonalne i efektywne korzystanie z przydzielonego sprzętu, środków dezynfekujących, myjących i piorących. 7. Wykonawca sam zaopatrzy się w odpowiedni ubiór zgodny z wymaganiami stawianymi dla pracowników zatrudnionych na stanowisku pracy. 8. Przestrzega przepisów z zakresu bhp i p.poż i higieniczno - sanitarnych. 9. Wszystkie czynności zawarte w opisie przedmiotu zamówienia wykonywane będą przy użyciu środków, urządzeń i narzędzi Zamawiającego. 10. Wykonuje inne prace zlecone przez Zamawiającego. 3. USŁUGA SPRZĄTANIA Zakres obowiązków w ramach usługi sprzątania - w zakresie pokojowej 1. Przedmiot zamówienia będzie realizowany w zależności od potrzeb Ośrodka i prowadzonej w danej chwili działalności. Odbywać się będzie w dni robocze oraz dni ustawowo wolne od pracy w godzinach od godz. 6.00 do godz. 23.00. 2. Sprzątanie pomieszczeń obejmuje następujące czynności: Sprzątanie wszystkich przydzielonych pokoi i pomieszczeń, Odkurzanie podłóg, odkurzanie wykładzin podłogowych, odkurzanie dywanów, Zmywanie posadzek, Zdejmowanie i zakładanie bielizny pościelowej, Sprzątanie pomieszczeń sanitarnych tj. mycie umywalek, dezynfekcja muszli klozetowej, czyszczenie armatury sanitarnej, W miarę potrzeb uzupełnienie papieru toaletowego, ręczników papierowych, ręczników frotte, mydła, środków zapachowych, Opróżnianie pojemników na śmieci i wymiana worków oraz wyniesienie worków ze śmieciami do kontenera, Mycie: luster, ścian glazurowych, parapetów, Odkurzanie mebli, Czyszczenie szyb w drzwiach wejściowych i innych powierzchni szklanych wewnątrz budynku, Czyszczenie stołów i biurek, Podlewanie kwiatów i dbanie o nie, Przygotowanie bielizny do odbioru przez pralnię, Układanie czystej bielizny w magazynku, Czyszczenie szaf i szafek z zewnątrz, Mycie kontaktów, klamek, drzwi, framug, Wytarcie z kurzu obrazów, lamp i kaloryferów, Sprzątanie pomieszczeń biurowych, Trzepanie kocy, kołder, dywanów, chodników, Mycie okien wraz z ramami, Zdejmowanie i zawieszanie firanek i zasłon, Pranie wykładzin i usuwanie plam, Sprzątanie pomieszczeń magazynowych, Porządkowanie terenu Ośrodka 3. Wykonywanie innych czynności związanych z utrzymaniem czystości pomieszczeń i otoczenia Ośrodka. 4. Poszanowanie i strzeżenie mienia Ośrodka. 5. Czynności zawarte w opisie przedmiotu zamówienia wykonywane będą przy użyciu środków, urządzeń i narzędzi Zamawiającego. Wykonawca zobowiązany jest dysponować do realizacji przedmiotu zamówienia w zakresie tego stanowiska m.in.: trzema odkurzaczami profesjonalnymi urządzeniem piorącym do dywanów i tapicerek urządzeniem do czyszczenia i polerowania posadzek marmurowych, granitowych i parkietów myjką i ściągaczką do szyb o ramieniu długości 5m Zamawiający nie dopuszcza przerw w działaniu wymaganych narzędzi dłuższych niż 24 godziny. W razie dłuższego przestoju Wykonawca zobowiązany jest dostarczyć na miejsce wykonywania zamówienia innego narzędzia/urządzenia spełniającego postawione warunki. Wszystkie koszty związane z eksploatacją narzędzi w tym naprawy i paliwo leżą po stronie Wykonawcy. 6. Racjonalne i efektywne korzystanie z przydzielonego sprzętu, środków dezynfekujących, myjących i piorących. 7. Wykonawca sam zaopatrzy się w odpowiedni ubiór zgodny z wymaganiami stawianymi dla pracowników zatrudnionych na stanowisku pracy. 8. Przestrzega przepisów z zakresu bhp i p.poż i higieniczno - sanitarnych. 9. Wykonuje inne prace zlecone przez Zamawiającego. 4. USŁUGA W ZAKRESIE PRACOWNIKA GOSPODARCZEGO/PLACOWEGO Zakres obowiązków w ramach usługi konserwacyjnej. 1. Przedmiot zamówienia będzie realizowany w zależności od potrzeb Ośrodka i prowadzonej w danej chwili działalności. Odbywać się będzie w dni robocze oraz dni ustawowo wolne od pracy w godzinach od godz. 7.00 do godz. 23.00. 2. Usługa pracownika gospodarczego obejmuje następujące czynności: Codzienną kontrolę zabezpieczenia ośrodka przed pożarem, kradzieżą, Dbanie o czystość i porządek na terenie Ośrodka, Utrzymanie w czystości ciągów komunikacyjnych oraz terenów zielonych Drobne naprawy urządzeń, mebli, stołów, krzeseł, Naprawianie i malowanie elementów małej architektury na terenie ośrodka (plac zabaw, ławki, altany, płoty itp.) Koszenie trawników i żywopłotów na terenie Ośrodka, grabienie liści Kontrolę wywozu śmieci. Dbanie o porządek w miejscach składowania śmieci i w ich otoczeniu. Zamiatanie, podlewanie, odśnieżanie, posypywanie piaskiem (w zależności od potrzeb) całego terenu ośrodka. Przygotowanie ognisk oraz grilla. Znajomość instrukcji obsługi maszyn na stanowisku pracy 3. Poszanowanie i strzeżenie mienia Ośrodka. 4. Czynności zawarte w opisie przedmiotu zamówienia wykonywane będą przy użyciu środków, urządzeń i narzędzi Wykonawcy. 5. Przestrzega przepisów z zakresu bhp i p.poż. 6. Zgłasza wszystkie nieprawidłowości kierownikowi ośrodka. 7. Wykonywanie innych czynności zlecone przez Zamawiającego. 8. Wykonawca sam zaopatrzy się w odpowiednie narzędzia i urządzenia potrzebne do realizacji zakresu obowiązków. W szczególności w: Kosiarkę (traktor) samojezdną z napędem spalinowym z koszem na trawę, przystawką rozdrabiającą wraz z dodatkowym tylnym deflektorem, z przyczepką Wykaszarkę spalinową Zamiatarkę spalinową Spalinową dmuchawę do liści Spalinową kosiarkę do trawy z koszem Grabie do liści Grabie zwykłe Miotłę uliczną Nożyce spalinowe do żywopłotu Myjkę ciśnieniową wraz z wężem ogrodowym min. 50mb Taczkę głęboką do wywożenia liści i gałęzi, Sekator, motyka, Szpadel, łopatę, łom Piła ręczna Siekiera uniwersalna, siekiera rozłupująca Pędzle Łopata do śniegu Wszystkie koszty związane z eksploatacją narzędzi w tym naprawy i paliwo leżą po stronie Wykonawcy. Koszt zakupu piachu/ soli do odśnieżania obciążają Wykonawcę. Zamawiający nie dopuszcza przerw w działaniu wymaganych narzędzi dłuższych niż 24 godziny. W razie dłuższego przestoju Wykonawca zobowiązany jest dostarczyć na miejsce wykonywania zamówienia innego narzędzia urządzenia spełniającego postawione warunki. Zamawiający dopuszcza spełnienie warunku dysponowania poszczególnymi urządzeniami także poprzez posiadanie rozszerzeń/przystawek do wielofunkcyjnych urządzeń, np. traktor, quad. 9. Wykonawca sam zaopatrzy się w odpowiedni ubiór zgodny z wymaganiami stawianymi od pracowników zatrudnionych na stanowisku pracy.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 550000000
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający wymaga wniesienia wadium w kwocie 5.000,00 zł Wadium może być wnoszone wedle wyboru Wykonawcy w jednej lub kilku następujących formach: 1) pieniądzu 2) poręczeniach bankowych lub poręczeniach spółdzielczej kasy oszczędnościowo - kredytowej, z tym że poręczenie kasy jest zawsze poręczeniem pieniężnym, 3) gwarancjach bankowych 4) gwarancjach ubezpieczeniowych; 5) poręczeniach udzielanych przez podmioty, o których mowa w art. 6b ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 9 listopada 2000 r. o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (tekst jedn. Dz. U. z 2007 r. Nr 42, poz. 275, z późn. zm.). Wadium wnoszone w pieniądzu należy wpłacić przelewem na rachunek bankowy Zamawiającego nr.: 80 2030 0045 1110 0000 0054 4290 z dopiskiem przetarg na: Kompleksowa obsługa Ośrodka Szkoleniowo Wypoczynkowego Lasów Państwowych Bażyna w Pogorzelicy Wadium w formie gotówki nie będzie przyjmowane w kasie nadleśnictwa. Wadia wnoszone w innych formach niż pieniądz należy deponować w kasie w siedzibie zamawiającego (I piętro) Wadium należy wnieść w terminie do dnia 17.02.2013r. do godziny 0930. W przypadku wniesienia wadium w pieniądzu, za moment wniesienia wadium uznaje się moment uznania na rachunku Zamawiającego. W przypadku wniesienia wadium w innej formie niż pieniądz, termin ważności wystawionego dokumentu powinien być zgodny z terminem związania ofertą. W przypadku wniesienia wadium w formie gwarancji poręczenia, gwarancja poręczenie powinna być sporządzona zgodnie z obowiązującym prawem i winna zawierać następujące elementy: 1) nazwę dającego zlecenie (Wykonawcy), beneficjenta gwarancji poręczenia (Zamawiającego), gwaranta (banku lub instytucji ubezpieczeniowej udzielających gwarancji poręczenia) oraz wskazanie ich siedzib, 2) określenie wierzytelności, która ma być zabezpieczona gwarancją poręczeniem, 3) kwotę gwarancji poręczenia, 4) zobowiązanie gwaranta/poręczyciela do zapłacenia kwoty gwarancji poręczenia na pierwsze pisemne żądanie Zamawiającego w okolicznościach określonych w art. 46 ust. 4a PZP oraz art. 46 ust. 5 PZP. Zamawiający zwróci wadium wszystkim Wykonawcom niezwłocznie po wyborze oferty najkorzystniejszej lub unieważnieniu postępowania, z wyjątkiem Wykonawcy, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza, z zastrzeżeniem art. 46 ust.4a PZP Wykonawcy, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza, Zamawiający zwraca wadium niezwłocznie po zawarciu umowy w sprawie zamówienia publicznego oraz wniesieniu zabezpieczenia należytego wykonania umowy, jeżeli jego wniesienia żądano. Zamawiający zwraca niezwłocznie wadium, na wniosek Wykonawcy, który wycofał ofertę przed upływem terminu składania ofert. Zamawiający żąda ponownego wniesienia wadium przez Wykonawcę, któremu zwrócono wadium na podstawie art.46 ust.1 PZP, jeżeli w wyniku rozstrzygnięcia odwołania jego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza. Wykonawca wnosi wadium w terminie określonym przez Zamawiającego. Jeżeli wadium wniesiono w pieniądzu, Zamawiający zwraca je wraz z odsetkami wynikającymi z umowy rachunku bankowego, na którym było ono przechowywane, pomniejszone o koszty prowadzenia rachunku bankowego oraz prowizji bankowej za przelew pieniędzy na rachunek bankowy wskazany przez wykonawcę. Zamawiający zatrzyma wadium wraz z odsetkami, jeżeli wykonawca, którego oferta została wybrana: 1) odmówi podpisania umowy w sprawie zamówienia publicznego na warunkach określonych w ofercie; 2) nie wniesie wymaganego zabezpieczenia należytego wykonania umowy; 3) zawarcie umowy w sprawie zamówienia publicznego stało się niemożliwe z przyczyn leżących po stronie wykonawcy. Zamawiający zatrzymuje wadium wraz z odsetkami, jeżeli w odpowiedzi na wezwanie, o którym mowa w art. 26 ust. 3 PZP, wykonawca nie złożył dokumentów lub oświadczeń, o których mowa w art. 25 ust. 1 PZP lub pełnomocnictw, chyba że udowodni, że wynika to z przyczyn nie leżących po jego stronie.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.szczecin.lasy.gov.pl/gryfice
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach