Przetargi.pl
Dożywianie w 2019 r. dzieci i młodzieży w szkołach oraz przedszkolach z terenu Miasta i Gminy Krotoszyn oraz osób będących podopiecznymi Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Krotoszynie

Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Krotoszynie ogłasza przetarg

  • Adres: 63700 Krotoszyn, ul. Kobylińska
  • Województwo: wielkopolskie
  • Telefon/fax: tel. 627 253 668 , fax. 627 253 668
  • Data zamieszczenia: 2018-12-07
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Krotoszynie
    ul. Kobylińska
    63700 Krotoszyn, woj. wielkopolskie
    tel. 627 253 668, fax. 627 253 668
    REGON: 334092000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: http:/www.bip.mgops-krotoszyn.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Dożywianie w 2019 r. dzieci i młodzieży w szkołach oraz przedszkolach z terenu Miasta i Gminy Krotoszyn oraz osób będących podopiecznymi Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Krotoszynie
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest usługa polegająca na dożywianiu w 2019 r. dzieci i młodzieży w szkołach oraz przedszkolach z terenu Miasta i Gminy Krotoszyn oraz osób będących podopiecznymi Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Krotoszynie. 2. Zamawiający podzielił zamówienie na dwie części wskazane poniżej: Część I: Przygotowanie i dostarczenie własnym transportem posiłków dla uczniów szkół podstawowych oraz przygotowanie i wydawanie posiłków dla uczniów szkół ponadpodstawowych i podopiecznych MGOPS na terenie miasta Krotoszyna w 2019 roku. 1. Przygotowanie i dostarczenie gorących posiłków do Szkoły Podstawowej nr 3 z Oddziałami Integracyjnymi im. Jana Pawła II w Krotoszynie, ul. plac Szkolny 19 dla około 5 uczniów we wszystkie dni nauki szkolnej w 2019 roku wraz z ich wydawaniem. 2. Przygotowanie i wydawanie posiłków: 1) dla około 50 dorosłych osób w 2019 roku w każdym dniu w miesiącach: styczeń, luty, marzec październik, listopad, grudzień; 2) dla około 30 dorosłych osób w 2019 roku w każdym dniu w miesiącach: kwiecień, maj, czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień; 3) dla około 5 uczniów szkół ponadpodstawowych w 2019 roku w każdym dniu nauki szkolnej. 3. Przygotowanie i dowóz gorących posiłków do miejsca zamieszkania lub miejsca wskazanego przez zamawiającego (na terenie Miasta i Gminy Krotoszyn). Część II: Przygotowanie i dostarczenie własnym transportem posiłków dla około 35 uczniów szkół podstawowych i przedszkoli na terenie gminy Krotoszyn w 2019 roku. Poszczególne miejscowości znajdują się w promieniu 50 kilometrów od miasta Krotoszyna. 3. Ze względu na specyfikę usługi, rozmiar przedmiotu zamówienia dotyczącej Części nr I i Części nr II określony jest szacunkowo mimo określenia go przez Zamawiającego z należytą starannością. Rzeczywista ilość obiadów wynikać będzie z faktycznego zapotrzebowania Zamawiającego i może w trakcie realizacji zamówienia ulec zwiększeniu lub zmniejszeniu. Wykonawca nie może zgłaszać roszczeń z tytułu niezrealizowanej usługi, ani nie będzie żądał rekompensaty finansowej, jeżeli ta ilość będzie mniejsza niż szacowana. 4. Posiłki muszą być przygotowywane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia na składniki pokarmowe poprzez odpowiedni dobór produktów spożywczych w dziennych racjach pokarmowych. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowywania posiłków na zasadach dobrej praktyki higienicznej i dobrej praktyki produkcyjnej wynikających z systemu HACCP, GHP, GMP lub ISO 22000. 5. Produkcja i dostarczanie/wydawanie gorących posiłków musi odbywać się w sposób zapewniający wymagany standard sanitarno-epidemiologiczny oraz zgodny z wymogami Rozporządzenia WE nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29.04.2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L z 2004 r., nr 139, poz. 1 ze zm.: Dz. Urz. UE L z 2008 r., Nr 153, poz. 42; Dz. Urz. UE L z 2008 r., Nr 277, poz. 7; Dz. Urz. UE L z 2009 r., Nr 87, poz. 109), ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. (Dz. U. z 2018 r. poz. 1541 ze zm.) oraz przepisami wykonawczymi wydanymi na podstawie wyżej wymienionej ustawy. W przypadku posiłków dla dzieci i młodzieży szkół dodatkowo muszą posiadać wartość odżywczą i energetyczną zgodną z wymogami i normami żywienia, określonymi przez Instytut Żywności i Żywienia Dzieci i Młodzieży, łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy, w szczególności zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 r. poz. 1154). 6. Posiłki muszą bezwzględnie być przygotowywane w dniu ich dostarczenia/wydawania i gotowe do spożycia po ich dostarczeniu/wydaniu. 7. Do przygotowywania posiłków należy używać produktów wysokiej jakości i zawsze świeżych, posiadających aktualne terminy ważności, nabytych w źródłach działających zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi i higienicznymi. 8. Wyklucza się serwowanie posiłków przygotowanych na bazie Fast food. Zamawiający nie zezwala również na stosowanie w procesie żywienia następujących produktów: konserw, produktów z glutaminianem sodu. Zupy muszą być gotowane na wywarze mięsno- warzywnym, Zamawiający nie dopuszcza możliwości serwowania zup przygotowanych na bazie proszku. Owoce i warzywa użyte do przygotowania posiłku muszą być świeże lub mrożone. 9. Potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych, konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych. 10. Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności rodzajowo tych samych posiłków w ciągu 10 dni. 11. Wykonawca powinien zapewnić odpowiednią jakość zdrowotną proponowanych posiłków ich wartość kaloryczną i odżywczą oraz urozmaicony asortyment potraw, stosując następujące zasady: 11.1. Poszczególne składniki jadłospisu dla gorącego posiłku w postaci obiadu dla dzieci i młodzieży (podano uśrednione) powinny zawierać, co najmniej ilości niżej podane, z zastrzeżeniem, że ilość składników musi być dostosowana do wieku korzystających z posiłków (im starsze dzieci i uczniowie tym ilość winna rosnąć): 1) I (pierwsze) danie - zupa w ilości 350 ml gotowana na wywarze mięsnym lub warzywnym z chlebem (bez ograniczeń); 2) II (drugie) danie składające się z: a) porcji mięsa bez kości (np. gulasz, potrawka z kurczaka, klopsy, kotlet schabowy, kotlet z piersi kurczaka, ryba w panierce lub bez itp.) - gramatura wkładu mięsnego lub rybnego 100 g, b) ziemniaków lub zamiennika (kasza, ryż, makaron, kopytka, kluski, pyzy) - gramatura 200 g, c) surówki lub jarzyny (np. marchewka na ciepło lub surowa, marchewka z groszkiem, buraczki zasmażane lub na zimno, kapusta zasmażana, surówka z kapusty czerwonej lub białej, surówka z kapusty kiszonej, zestaw surówek, mizeria itp.) - gramatura 100 g, albo: nie częściej niż raz na tydzień - inna potrwa (tj. np. naleśniki z serem owocami lub z warzywami albo mięsem, potrawy z makaronu, fasolka po bretońsku, inne danie mięsno-warzywne, jarskie, itp.) - gramatura 350 g, d) kompot lub sok lub woda mineralna - gramatura 200 ml. 11.2. Gorący posiłek dla osób dorosłych ma składać się z dwóch dań wraz z kompotem lub innym napojem. Jadłospis przygotowany dla klientów Ośrodka powinien być zgodny z niżej ustalonymi zasadami: 1) I (pierwsze) danie - zupa w ilości 500 ml gotowana na wywarze mięsnym lub warzywnym z chlebem (bez ograniczeń przy konsumpcji w lokalu); 2) II (drugie) danie składające się z: a) porcji mięsa bez kości (np. gulasz, potrawka z kurczaka, klopsy, kotlet schabowy, kotlet z piersi kurczaka, ryba w panierce lub bez itp.) - gramatura wkładu mięsnego lub rybnego 150 g, b) ziemniaków lub zamiennika (kasza, ryż, makaron, kopytka, kluski, pyzy) - gramatura 250 g, c) surówki lub jarzyny (np. marchewka na ciepło lub surowa, marchewka z groszkiem, buraczki zasmażane lub na zimno, kapusta zasmażana, surówka z kapusty czerwonej lub białej, surówka z kapusty kiszonej, zestaw surówek, mizeria itp.) - gramatura 150 g, albo: nie częściej niż raz na tydzień - inna potrwa (tj. np. naleśniki z serem owocami lub z warzywami albo mięsem, potrawy z makaronu, fasolka po bretońsku, inne danie mięsno-warzywne, jarskie, itp.) - gramatura 350 g, d) kompot lub sok (w przypadku niskich temperatur na życzenie klienta - herbata) - gramatura 250 ml. 12. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność za utrzymanie właściwego poziomu sanitarnego żywienia oraz za jakość oferowanych posiłków, tj.: odpowiednia gramatura, wartość energetyczna i odżywcza, właściwe walory smakowe i estetyczne, czystość mikrobiologiczną serwowanych potraw, dobór właściwych surowców, dobór właściwych procesów technologicznych oraz zgodny z ofertą wsad do kotła. 13. Personel Wykonawcy winien posiadać odpowiednie przygotowanie, bieżące przeszkolenie z zakresu BHP, oraz ważne książeczki zdrowia dla celów sanitarno-epidemiologicznych. 14. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających jakość przygotowywanych posiłków, pod względem kaloryczności, gramatury, temperatury, itp. 15. W przypadku dostarczania posiłków - musi odbywać się w naczyniach przystosowanych do przewozu żywności i zapewniających właściwą ochronę, temperaturę oraz środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności, spełniając przy tym wszelkie wymogi sanitarno-higieniczne; sposób transportu musi zapewniać zapobieganie deformowaniu, sklejaniu, odkształcaniu i niszczeniu produktów. 16. Wykonawca ponosi odpowiedzialność za jakość posiłku, temperaturę w chwili podania oraz jego walory smakowe i estetyczne. 17. Wykonawca jest zobowiązany do odbioru pozostałości po wydanych posiłkach (odpadów). 18. Wykonawca zobowiązany jest codziennie przechowywać próbki żywności dla potrzeb badań żywności przez Państwową Inspekcję Sanitarną zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakład żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz. U. nr 80, poz. 545). 19. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia dla Części nr I i Części nr II zawarto w punkcie IV SIWZ.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55300000-3
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Wykonawca musi posiadać uprawnienia do prowadzenia działalności, zgodnie z wymogami, o których mowa w Dziale IV, rozdziale II ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2018 r., poz. 1541 z późn. zm.), w zakresie przygotowywania i dowozu gorących posiłków tj. posiadać zatwierdzenie zakładu i wpis do rejestru zakładów podlegających Urzędowej Kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej i/lub Inspekcji Weterynaryjnej
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: 1. Do oferty należy załączyć: 1) oświadczenia stanowiące Załącznik nr 2 i Załącznik nr 3 do SIWZ oraz wypełniony „Formularz ofertowy”, zgodnie ze wzorem załączonym do SIWZ, z tym, że załącznik nr 1a dotyczy Części I, a załącznik nr 1b - Części II; 2) zaparafowany projekt umowy (każda strona) tj. w przypadku Części I - załącznik nr 5 do SIWZ, a w przypadku Części II - załącznik nr 6; 3) dokument np. rejestrowy określający zasady reprezentacji Wykonawcy, pełnomocnictwa w przypadku podpisywania oferty przez osoby, których uprawnienie do występowania w imieniu Wykonawcy nie wynika z dokumentu, rejestrowego Wykonawcy, który Zamawiający może pobrać za pomocą bezpłatnej, ogólnodostępnej bazy danych wskazanej przez Wykonawcę (obowiązek wskazania adresu bazy nie dotyczy wykonawców z Polski); pełnomocnictwo Wykonawca składa w oryginale, a w przypadku złożenia kopii pełnomocnictwa musi być ono potwierdzone za zgodność z oryginałem przez osoby udzielające pełnomocnictwa lub poświadczone notarialnie; Wykonawcy załączają do oferty pełnomocnictwo również wówczas, gdy ubiegają się o udzielenie zamówienia wspólnie z innymi Wykonawcami; 4) Jeżeli wykonawca, wykazując spełnianie warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, polega na zasobach innych podmiotów na zasadach określonych w art. 22a ust. 2 ustawy PZP - w takiej sytuacji zobowiązany jest udowodnić Zamawiającemu, iż będzie dysponował zasobami niezbędnymi do realizacji zamówienia, w szczególności przedstawiając w tym celu zobowiązanie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby realizacji zamówienia - załączone do oferty w oryginale (zobowiązanie podmiotów do oddania wykonawcy niezbędnych zasobów: załącznik nr 7 do SIWZ). 2. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie Zamawiający wymaga przedstawienia dokumentu ustanowienia pełnomocnika do reprezentowania Wykonawców w postępowaniu albo do reprezentowania ich w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego. Dokument pełnomocnictwa dołączany do oferty powinien zawierać w szczególności wskazanie: 1) postępowania o zamówienie publiczne, którego dotyczy, Wykonawców ubiegających się wspólnie o udzielenie zamówienia, dane ustanowionego pełnomocnika oraz zakres jego umocowania, obejmujący przede wszystkim: reprezentowanie Wykonawców w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego, zaciąganie w imieniu Wykonawców zobowiązań, złożenie oferty wspólnie, prowadzenie korespondencji i podejmowanie zobowiązań związanych z postępowaniem o zamówienie publiczne; 2) być podpisany przez upoważnionych przedstawicieli wszystkich Wykonawców ubiegających się wspólnie o udzielenie zamówienia, w tym Wykonawcę ustanowionego jako pełnomocnika i przez osoby uprawnione do składania oświadczeń woli i zaciągania zobowiązań w imieniu Wykonawców. 3. Jeżeli Wykonawca przedstawi dokumenty, w których wartość podana będzie w innej walucie niż PLN, to dla potwierdzenia spełnienia warunku Zamawiający dokona przeliczenia tej waluty na PLN wg średniego bieżącego kursu wyliczonego i ogłoszonego przez Narodowy Bank Polski z dnia publikacji ogłoszenia o zamówieniu. 4. Jeżeli Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, składa dokumenty równoważne polskim dokumentom wymaganym przez Zamawiającego, określone w § 7 rozporządzenia Ministra Rozwoju z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać Zamawiający od Wykonawcy w postępowaniu o udzielenie zamówienia (Dz. U. z 2016 r., poz. 1126 z późn. zm.). 5. Wykonawca, w terminie 3 dni od zamieszczenia na stronie internetowej Zamawiającego informacji, o której mowa w art. 86 ust. 5 ustawy PZP (Informacja z otwarcia ofert), przekazuje zamawiającemu oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej zgodnie z załącznikiem nr 4 do SIWZ. Uwaga! W przypadku, gdy Wykonawca należy do grupy kapitałowej wraz z oświadczeniem składa listę podmiotów, należących do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt. 23 ustawy PZP. Wraz ze złożeniem oświadczenia, wykonawca może przedstawić dowody, że powiązania z innym wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu o udzielenie zamówienia.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach