Przetargi.pl
Dożywianie uczniów w szkołach na terenie Gminy Stara Kamienica

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 58-512 Stara Kamienica, Stara Kamienica 41
  • Województwo: dolnośląskie
  • Telefon/fax: tel. 75 7514652 , fax. 75 7514225
  • Data zamieszczenia: 2013-12-11
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej
    Stara Kamienica 41 41
    58-512 Stara Kamienica, woj. dolnośląskie
    tel. 75 7514652, fax. 75 7514225
    REGON: 00327508000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.gopsstarakamienica.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Dożywianie uczniów w szkołach na terenie Gminy Stara Kamienica
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Zamówienie obejmuje dożywianie łącznie ok.100 uczniów rocznie w szkołach w miejscowości Stara Kamienica ( gimnazjum), Barcinek (szkoła podstawowa), Kopaniec(szkoła podstawowa) i Wojcieszyce ( szkoła podstawowa + oddział przedszkolny) zlokalizowanych na terenie Gminy Stara Kamienica. Obejmuje ono przygotowanie ciepłych jednodaniowych posiłków - dania drugiego, dostarczanie do wskazanych placówek oświatowych dla dzieci szkół wiejskich, wydawanie 5 x w tygodniu od poniedziałku do piątku (z wyłączeniem przerw w nauce szkolnej) oraz posprzątanie po wydaniu posiłków. Listy dożywianych dzieci sporządza Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Starej Kamienicy dla każdej ze szkół. Na ich podstawie odbywa się wydawanie posiłków. Liczba dzieci w ciągu roku może ulec zmianie i będzie ona zależna od spełnionych przepisami prawa uprawnień do korzystania z pomocy w formie dożywiania. Podana powyżej ilość uczniów jest szacunkowa i w czasie obowiązywania umowy może ulec zmianie. Nie stanowi to zatem ostatecznego wymiaru zamówienia, w wyniku czego nie może być podstawą do zgłoszeń z tytułu zrealizowanych usług lub być podstawą odmowy zrealizowania zamówienia. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmniejszenia lub zwiększenia liczby uczniów objętych dożywianiem, wykonawcy będzie przysługiwało prawo do wynagrodzenia wyłącznie za faktycznie wydane posiłki. Zamawiający zastrzega sobie również prawo odstąpienia od umowy w przypadku wyczerpania środków na realizację zadania lub w przypadku nieotrzymania środków finansowych z budżetu państwa. 2. Istnieje możliwość sprzedaży posiłków dla dzieci z ww. szkół nie objętych pomocą Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Starej Kamienicy pod warunkiem zachowania tej samej ceny posiłku i tego samego jadłospisu. Sprawy związane ze sprzedażą posiłków nie objętych niniejszym zamówieniem należy uzgadniać bezpośrednio z dyrektorami szkół. Wymagania przedmiotowe w stosunku do posiłków: a) muszą być ze świeżych artykułów spożywczych, posiadających aktualne terminy ważności. Nie dopuszcza się mięsa i przetworów z puszek konserwowych. b) przy sporządzaniu posiłków muszą być przestrzegane i stosowane wymagania zdrowotne żywności oraz wymagania dotyczące przestrzegania zasad higieny, zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914 z późn. zm.) jak również zalecenia Głównego Inspektora Sanitarnego i Instytutu Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności, ze szczególnym uwzględnieniem zaleceń dotyczących: 1) wyposażenia (stanu technicznego i sanitarnego pomieszczeń i urządzeń), 2) personelu (kwalifikacje i niezbędne badania lekarskie), 3) cyklu produkcyjnego i jego poszczególnych etapów (przestrzegania zasad sanitarno-higienicznych na każdym etapie: produkcji posiłków, wydawania posiłków, składowania i magazynowania produktów, przewozu posiłków), 4) w zakresie jakości usług (w sposób gwarantujący jakość posiłków zgodną z zalecanymi normami dotyczącymi zawartości składników pokarmowych, zapewniając różnorodność diety, właściwy stan dostarczania posiłków ( posiłki gorące, świeże, smaczne i estetycznie przygotowane i podane). c) posiłki powinny być sporządzane i wydawane zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego; d) posiłki powinny być przygotowane z uwzględnieniem norm żywieniowych o wysokiej wartości odżywczej, przy zachowaniu wartości odżywczej minimum 1000 kcal. e) przy układaniu jadłospisu należy unikać częstego powtarzania tych samych potraw, przy czym niedopuszczalne jest powtórzenia tego samego dania w ciągu jednego tygodnia. f) posiłki powinny być przewożone w termosach gastronomicznych, zapewniających utrzymanie temperatury spożywania potraw oraz posiadających odpowiednie atesty Państwowego Zakładu Higieny. W uzasadnionych przypadkach dopuszcza się przewożenie w innych pojemnikach i/lub naczyniach gwarantujących utrzymanie właściwej temperatury. g) posiłki powinny być przewożone samochodem dostawczym dopuszczonym przez Państwową Inspekcję Sanitarną do przewozu posiłków. 4. Ustala się gramaturę posiłków dla dzieci: a) ziemniaki lub zamiennik (ryż, kasza, makaron) - 200 gram, b) mięso - 80 gram, c) surówka - 150 gram, d) kompot - 200 ml Wykonawca ma obowiązek dostarczania jadłospisu na następny tydzień, najdalej w piątek, a jeżeli jest on dniem ustawowo wolnym od pracy, w dniu poprzedzającym wolny dzień, Kierownikowi Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej (GOPS) w Starej Kamienicy oraz odpowiedniemu Dyrektorowi Szkoły. W jadłospisie bezwzględnie musi być podana wartości odżywczej w kcal poszczególnych posiłków. Zmiana jadłospisu może być dokonana wyłącznie w uzasadnionych przypadkach, za zgodą Kierownika GOPS. Jadłospis musi być podpisany przez osobę mającą do tego przygotowanie zawodowe. 5. W ramach wykonywanej usługi Wykonawca zobowiązany jest zapewnić naczynia do wydawania posiłków, sztućce, sprzęt do mycia brudnych naczyń oraz sprzęt do ewentualnego podgrzania posiłków. Dopuszcza się naczynia jednorazowe - wówczas Wykonawca zobowiązany jest do posiadania pojemników na czyste i zużyte naczynia oraz naczynia wielokrotnego użycia. Istnieje możliwość skorzystania z naczyń, sztućców, urządzeń i sprzętów AGD znajdujących się w szkołach. Zasady korzystania z wyposażenia placówki należy bezpośrednio uzgadniać z odpowiednimi dyrektorami szkół. Zasady te dotyczą odpłatności: za korzystanie z naczyń, sztućców, urządzeń i sprzętu AGD, za zużycie energii elektrycznej, wody, odprowadzenia ścieków, etc.. Wykonawca zobowiązany jest : - do zbiórki i zagospodarowania powstałych odpadów (zlewek), Niedopuszczalne jest pozostawianie odpadów (zlewek) w miejscu żywienia do dnia następnego. - zorganizowania stanowiska przechowywania próbek, zgodnie z obowiązującymi przepisami. 6. Sprawy organizacyjne związane z bezpośrednim wydawaniem posiłków i wszystkie związane z tym szczegóły, należy uzgodnić bezpośrednio z dyrektorami szkół. 7. Wykonawca jest odpowiedzialny wobec Zamawiającego za przestrzeganie przez osoby wykonujące w jego imieniu zamówienie w pełnym zakresie obowiązujących przepisów BHP, p.poż. i higieniczno - sanitarnych. Odpowiada on za ich działania oraz za działania własne oraz ponosi odpowiedzialność prawną i materialną wobec osób trzecich za naruszenie ww. przepisów oraz w zakresie wykonywanej usługi tj. jakości produktów i przygotowania posiłków, ich zgodności z obowiązującymi normami oraz wymaganiami higieniczno - sanitarnymi i porządkowymi.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555231003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie przewiduje wniesienia wadium.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://stara-kamienica.bipgmina.pl/
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach