Przetargi.pl
Dożywianie podopiecznych Ośrodka Pomocy Społecznej w Namysłowie w postaci gorącego posiłku

Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 46-100 Namysłów, ul. Harcerska
  • Województwo: opolskie
  • Telefon/fax: tel. 77 410 75 04 , fax. 77 410 75 09
  • Data zamieszczenia: 2019-12-05
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Ośrodek Pomocy Społecznej
    ul. Harcerska 1
    46-100 Namysłów, woj. opolskie
    tel. 77 410 75 04, fax. 77 410 75 09
    REGON: 45018390000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.bip.namyslow.eu

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Dożywianie podopiecznych Ośrodka Pomocy Społecznej w Namysłowie w postaci gorącego posiłku
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    3.1 Nazwa i kod wg Wspólnego Słownika Zamówień: Usługi przygotowywania posiłków – 55321000-6. Zakres zamówienia obejmuje dożywianie podopiecznych Ośrodka Pomocy Społecznej w Namysłowie zamieszkujących na terenie Gminy Namysłów, w tym dzieci i młodzież oraz osoby znajdujące się w trudnej sytuacji wymienionej w art. 7 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2019 r. poz. 1507) w szczególności osoby starsze, schorowane i niepełnosprawne. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i wydawanie gorących posiłków (pełnego obiadu), na podstawie decyzji administracyjnej, wydanej przez Dyrektora Ośrodka Pomocy Społecznej w Namysłowie lub zastępcę Dyrektora Ośrodka Pomocy Społecznej w Namysłowie, w terminie określonym w decyzji. Pomoc przyznawana jest w trybie ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2019 r. poz. 1507) i uchwały Nr 140 Rady Ministrów z dnia 15 października 2018 r. w sprawie ustanowienia wieloletniego programu „Posiłek w szkole i w domu” na lata 2019-2023 (M.P. z dnia 19 października 2018 r. poz.1007). Termin realizacji zamówienia: od 02 stycznia 2020 r. do dnia 31 grudnia 2020 r. z wyłączeniem dni wolnych od pracy (soboty, niedziele i dni świąteczne). Przewiduje się w 2020 r. dożywianie około 51 osób miesięcznie. Średnia liczba posiłków dla jednej osoby w skali miesiąca wynosi 21 posiłków. Średnia ilość posiłków w skali miesiąca wynosi 1.071 posiłków, rocznie 12.852 posiłków. Zamawiający zastrzega sobie, że liczba osób korzystających z dożywiania może ulec zmianie w trakcie wykonywania przedmiotu zamówienia. Ilość posiłków w poszczególne dni miesiąca również może być różna. Część osób nie spożywa posiłków na miejscu – zabiera je do domu we własnych naczyniach lub do ich domu dostarcza opiekunka świadcząca usługi opiekuńcze. Zamawiający wymaga, aby posiłki (obiady) były wydawane przez 5 dni w tygodniu, bez sobót i niedziel oraz bez dni świątecznych. Czas wydawania posiłków powinien być nie krótszy niż 3 godziny dziennie w przedziale czasowym od 11:00 do 16:00. Wykonawca zobowiązany będzie świadczyć usługę zgodnie z przepisami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2019 r. poz. 1252 z późn. zm.) i rozporządzeń wykonawczych wydanych na podstawie tej ustawy. Lokal gastronomiczny, w którym będą przygotowywane i wydawane posiłki musi posiadać decyzję powiatowego inspektora sanitarnego zatwierdzającą zakład do prowadzenia działalności gastronomicznej objętej przedmiotem zamówienia. Wykonawca zobowiązuje się do przygotowania i podawania posiłków dla podopiecznych Ośrodka Pomocy Społecznej, a także zapewnienia pomieszczenia do ich spożywania. Lokal, w którym podopieczni będą spożywać posiłki, musi odpowiadać niżej opisanym wymaganiom: 1) znajdować się na terenie Namysłowa – w centrum lub w jego pobliżu, aby osoby korzystające z posiłków mogły swobodnie dojść pieszo, 2) być wyposażony we wszystkie niezbędne do wykonania zamówienia urządzenia i sprzęt, a w szczególności niezbędną zastawę stołową, stoły, krzesła, miejsca do powieszenia odzieży, 3) posiadać zaplecze techniczne, zapewniające utrzymanie posiłków w odpowiednio wysokiej temperaturze przez cały czas ich wydawania, 4) przebiegać w cyklu produkcyjnym i jego poszczególnych etapach (przestrzeganie zasad sanitarno-higienicznych na każdym etapie: produkcji posiłków, wydawania posiłków, składania i magazynowania produktów), 5) w zakresie jakości usług (w sposób gwarantujący jakość posiłków zgodną z zalecanymi normami dotyczącymi zawartości składników pokarmowych zapewniających różnorodność diety), 6) powierzchnia lokalu musi być takiej wielkości, aby zapewniała ustawienie takiej ilości stołów i krzeseł, która umożliwi konsumpcję obiadów równocześnie co najmniej 20 osobom. Przygotowanie i wydawanie posiłków należy wykonywać z należną starannością – przy zachowaniu odpowiednich warunków higieny, przestrzeganiu norm ilościowych, dla poszczególnych posiłków o wartości kalorycznej min. 1.000 kcal, zgodnie z normami sanitarnymi dla żywienia zbiorowego. Waga przygotowywanych posiłków nie może być mniejsza niż: zupa 250 ml + ziemniaki lub zamiennik (kasza, ryż, makaron) 150g, dania mięsne, ryba, itp. – min. 150 g, surówka 100 g, warzywa gotowane – min. 100 g, jarskie (np. naleśniki, pierogi, itp.) nie częściej niż dwa razy w tygodniu – innych potrawach o gramaturze min. 250 g na porcję, albo – nie częściej niż jeden raz w tygodniu – dania półmięsne (tj. bigos, fasolka po bretońsku, łazanki z mięsem i kapustą itp.) min. 250 g na porcję, napój 200 ml. Podstawę wydania posiłku stanowić będzie decyzja administracyjna wydana przez Zamawiającego określająca okres objęcia pomocą, ważna z dowodem osobistym. W przypadku odbierania posiłków przez opiekunkę świadczącą u podopiecznego usługi opiekuńcze, podstawą wydania obiadu będzie decyzja z adnotacją, że posiłki odbiera i dostarcza do domu opiekunka środowiskowa. Na początku każdego miesiąca Zamawiający sporządzi i doręczy Wykonawcy listę osób, którym została przyznana pomoc w postaci posiłków. Wykonawca zobowiązany będzie prowadzić na tej podstawie rejestr osób faktycznie korzystających (spożywających posiłki) w celu rozliczenia wydanych posiłków (obiadów). Rozliczenie za posiłki następować będzie w okresach miesięcznych. Podstawą zapłaty za wydane posiłki będzie faktura wystawiona przez Wykonawcę, określająca ilość rzeczywiście wydanych posiłków (pełen obiad) wraz z załączonym do niej wykazem osób i podaną ilością spożytych przez nie posiłków (pełen obiad). Osoby zatrudnione do wykonywania zadania muszą posiadać odpowiednie kwalifikacje i niezbędne badania lekarskie. Wymagania w zakresie dystrybucji, jakości i gramatury oraz dostarczania posiłków: 1) posiłki muszą być przygotowane w higienicznych warunkach, wydawane w odpowiednich naczyniach, aby nie wylewały się z nich dania płynne i utrzymywały odpowiednią temperaturę, 2) gramatura poszczególnych porcji żywnościowych musi być zgodna z normami ilościowymi, dla poszczególnych posiłków, 3) wydawane posiłki muszą być gorące, poza posiłkami, które co do zasady są spożywane na zimno. Wykonawca jest odpowiedzialny za przestrzeganie przez osoby wykonujące zamówienie, obowiązujących przepisów BHP, przeciwpożarowych i higieniczno-sanitarnych oraz ponosić będzie odpowiedzialność prawną i materialną wobec organów kontroli w zakresie przestrzegania przepisów BHP, przeciwpożarowych i higieniczno-sanitarnych, oraz w zakresie wykonywanej usługi (tj. jakości produktów i przygotowania posiłków, ich zgodności z odpowiednimi normami oraz wymagań higieniczno-sanitarnych i porządkowych). 3.2 Zamawiający wymaga zatrudnienia przez Wykonawcę lub podwykonawcę na podstawie umowy o pracę (art. 29 ust. 3a ustawy Pzp), osób realizujących czynności w ramach przedmiotu umowy, tj.: przygotowywanie i gotowanie posiłków, jeżeli wykonanie tych czynności polega na wykonywaniu pracy w sposób określony w art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy (Dz. U. z 2019 r. poz. 1040, z późn. zm.). Wymagania określające w szczególności sposób dokumentowania zatrudnienia osób, o których mowa w art. 29 ust. 3a ustawy Pzp, uprawnienia Zamawiającego w zakresie kontroli spełniania przez Wykonawcę wymagań, o których mowa w art. 29 ust. 3a ustawy Pzp, oraz sankcje z tytułu niespełnienia tych wymagań określa wzór umowy stanowiący załącznik nr 2 do siwz. 3.3 Zamawiający wymaga przeniesienia praw własności intelektualnej lub udzielenia licencji. 3.4 Wykonawca zobowiązany jest zrealizować zamówienie na zasadach i warunkach opisanych w siwz i ofercie.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55321000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach