Przetargi.pl
Dożywianie dzieci w szkołach na terenie Gminy Chełmno

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Chełmnie ogłasza przetarg

  • Adres: 86-200 Chełmno, Dolne Wymiary 26
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Telefon/fax: tel. 56 6865714 , fax. 56 6865714
  • Data zamieszczenia: 2013-12-06
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Chełmnie
    Dolne Wymiary 26 26
    86-200 Chełmno, woj. kujawsko-pomorskie
    tel. 56 6865714, fax. 56 6865714
    REGON: 00053144700038
  • Adres strony internetowej zamawiającego: http://www.bip.chelmno.ug.gov.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Dożywianie dzieci w szkołach na terenie Gminy Chełmno
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest dożywianie dzieci w szkołach na terenie Gminy Chełmno: - Szkoła Podstawowa w Kolnie - Szkoła Podstawowa w Małych Łunawach - Publiczne Gimnazjum w Podwiesku - Zespół Szkół w Starogrodzie (Szkoła Podstawowa i Gimnazjum) polegające na przygotowaniu i dostarczeniu 32 130 ciepłych posiłków. Zamawiającemu przysługuje prawo do ograniczenia zakresu ilościowego przedmiotu umowy - zmniejszenia w zależności od bieżących potrzeb Zamawiającego. Wykonawcy nie przysługuje z tego tytułu żadne roszczenie finansowe wobec Zamawiającego. Listy dzieci dożywianych sporządza ośrodek pomocy społecznej dla każdej ze szkół, na podstawie których odbywa się wydawanie posiłków. Liczba dzieci może być weryfikowana telefonicznie z 1 dniowym wyprzedzeniem. Dożywianie dzieci odbywać się będzie w dni nauki szkolnej w okresie: od 7 stycznia 2014 r. do 31 grudnia 2014 r. z uwzględnieniem przerw w nauce (np. ferii, wakacji, dni świątecznych). Dzienna ilość posiłków - 166: - w Szkole Podstawowej w Małych Łunawach: 54, - w Szkole Podstawowej w Kolnie: 52, - w Publicznym Gimnazjum w Podwiesku: 40, - w Zespole Szkół w Starogrodzie: 20. Ilości wskazane powyżej są wielkościami orientacyjnymi ustalonymi na podstawie realizowanych usług w 2013 r. oraz przewidywanego zapotrzebowania, przyjętymi w celu porównania ofert i wybory najkorzystniejszej z nich. Wykonawcy nie służy roszczenie o realizację dostawy w wielkościach podanych powyżej. Posiłki będą dostarczane w kolejności: I danie: we wtorki i czwartki, II danie: w poniedziałki, środy i piątki. I danie: zupa z wkładką (w postaci mięsa lub wędliny) z pieczywem. Jedna porcja zupy powinna mieć objętość minimum 400 ml plus 3 kromki chleba lub 1 bułka. Preferowane zupy to: pomidorowa, klopsowa, ogórkowa, grochowa, jarzynowa, fasolowa, kapuśniak, krupnik oraz rosół z makaronem. Preferowane wędliny stanowiące wkładkę do zupy - wysokiej jakości parówki i kiełbasy zawierające minimum 70% mięsa. Wkładka do zupy powinna być podawana na przemian: mięso, kiełbasa. Pieczywo do zupy powinno być podawane na przemian: 3 kromki chleba, bułka. Poszczególne składniki pierwszego dania powinny być dostarczane w osobnych pojemnikach (osobno zupa, osobno, mięso/wędliny, osobno pieczywo). II danie: ziemniaki lub zamiennik (makaron, ryż, kasza), mięso, surówka; Jedna porcja drugiego dania powinna ważyć: ziemniaki lub w/w zamiennik minimum 200 g, mięso minimum 100 g, surówka minimum 150 g. Surówki powinny być urozmaicone (minimum 3 rodzaje) i podawane także na przemian. Mieso powinno występować w postaci: kotlet schabowy, kotlet de volaille, zrazy, udka drobiowe, kotlety mielone, gulasz, filet rybny z dorsza lub morszczuka - minimum 100 g. Drugie danie mogą stanowić również: pierogi, naleśniki z serem, kopytka, krokiety - minimum 250 g, w przypadku tych dań Wykonawca nie dołącza ziemniaków lub zamiennika (makaronu, ryżu, kaszy) oraz surówki - zastępuje je jogurtem i owocem. Poszczególne składniki drugiego dania powinny być dostarczane w osobnych pojemnikach (osobno ziemniaki, osobno mięso, osobno sos, osobno surówka, osobno makaron itd. poza potrawami podawanymi w sosie np. gulasz) Podawane mięso w zupie i w drugim daniu nie powinno być tłuste, przerośnięte żyłami. Wykonawca przygotowywać będzie posiłki (I i II danie) o kaloryczności każdego nie mniejszej niż 450 kcal. Oferent może dołączyć swoją propozycję zup i drugich dań, które muszą być zaakceptowane przez dyrektora szkoły. Zamawiający nie dopuszcza, ażeby w ciągu dwóch tygodni (10 dni) wystąpiła powtarzalność tego samego rodzaju posiłku. Posiłki muszą być sporządzane zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Muszą być wykonywane ze świeżych artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy ważności. Posiłki Wykonawca dostarczać będzie własnym transportem, w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. O czystość termosów zadba Wykonawca. Wykonawca będzie przygotowywał i dostarczał posiłki zachowując wymogi sanitarno- epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie. Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za szkody wyrządzone przez Wykonawcę podczas wykonywania przedmiotu zamówienia. Wymagana jest należyta staranność przy realizacji zobowiązań umowy. Wykonawca jest zobowiązany do przechowywania próbek posiłków do celów sanitarno - epidemiologicznych zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania kontroli Wykonawcy przy realizacji zamówienia. W przypadku zgłoszenia zastrzeżeń przez dyrektorów szkół co do jakości posiłków Zamawiający po komisyjnym zbadaniu posiłku może żądać zaświadczenia podmiotu uprawnionego do kontroli jakości potwierdzającego, że dostarczone produkty odpowiadają określonym normom lub specyfikacjom technicznym. Harmonogram dostarczania posiłków Wykonawca ustali z Dyrektorami w/w szkół i dostarczy Zamawiającemu. Wykonawca będzie podawał dwutygodniowy jadłospis do wiadomości Dyrektorów szkół i Zamawiającego. Wykonawca zapewnia wywóz odpadów pozostających po dostarczonych posiłkach. Harmonogram wywozu odpadów Wykonawca ustala z Dyrektorami szkół. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmniejszenia lub zwiększenia ilości dziennej zamawianych posiłków w zależności od bieżących potrzeb. Wykonawca uwzględniać będzie przy przygotowywaniu posiłków zmniejszenie lub zwiększenie ilości zgłoszone przez Zamawiającego lub upoważnionych pracowników w dniu poprzedzającym dostawę do godziny 15:00.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555231003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: 1. Przystępując do niniejszego postępowania każdy Wykonawca zobowiązany jest wnieść wadium w wysokości: 1600 zł (słownie: tysiąc sześćset złotych). 2. Wykonawca może wnieść wadium w jednej z kilku formach przewidzianych w art. 45 ust. 6 ustawy Pzp, tj.: a) pieniądzu, b) poręczeniach bankowych lub poręczeniach spółdzielczej kasy oszczędnościowo- kredytowej, z tym że poręczenie kasy jest zawsze poręczeniem pieniężnym, c) gwarancjach bankowych, d) gwarancjach ubezpieczeniowych, e) poręczeniach udzielanych przez podmioty, o których mowa w art. 6 b ust. 5 pkt. 2 ustawy z dnia 9 listopada 2000 r. o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (Dz. U. z 2007 r. Nr 42, poz. 275 z późn. zm.). 3. Wykonawca zobowiązany jest wnieść wadium przed terminem składania ofert. 4. Wadium w pieniądzu należy wnieść przelewem na konto Zamawiającego: Bank Millennium S.A. Oddział Chełmno Nr 86 1160 2202 0000 0001 5388 0541 z dopiskiem: Dożywianie dzieci w szkołach na terenie Gminy Chełmno. 5. W przypadku wadium wnoszonego w pieniądzu, jako termin wniesienia wadium przyjęty zostaje termin uznania kwoty na rachunku Zamawiającego. 6. W przypadku wniesienia wadium w formie innej niż pieniądz - oryginał dokumentu potwierdzającego wniesienie wadium ze wskazaniem części zamówienia, którego dotyczy należy złożyć przed terminem składania ofert w siedzibie Zamawiającego - Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Chełmnie , siedziba Dolne Wymiary 26, a kserokopię dokumentu poświadczoną za zgodność z oryginałem należy załączyć do oferty. 7. Niewniesienie wadium w terminie lub w sposób określony w SIWZ spowoduje wykluczenie Wykonawcy na podstawie art. 24 ust.2 pkt.2 ustawy Pzp.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://www.bip.chelmno.ug.gov.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach