Przetargi.pl
Dożywianie dzieci i osób dorosłych na terenie gminy Zbuczyn w 2024 r.

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Zbuczynie ogłasza przetarg

  • Adres: 08-106 Zbuczyn, Jana Pawła II 1
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel.
  • Data zamieszczenia: 2024-01-31
  • Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Zbuczynie
    Jana Pawła II 1
    08-106 Zbuczyn, woj. mazowieckie
    REGON: 005183577
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - inny zamawiającyjednostka organizacyjna gminy

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Dożywianie dzieci i osób dorosłych na terenie gminy Zbuczyn w 2024 r.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Część 1. Dożywianie dzieci i dorosłych w ramach Programu „Posiłek w szkole i w domu” Szkoła Podstawowa w Krzesku - Królowa Niwa - dożywianie dla 40 uczniów – 6 500 posiłków. Niepubliczna Szkoła Podstawowa w Borkach Wyrkach, Niepubliczne Przedszkole w Borkach Wyrkach - dożywianie dla 10 uczniów – 1 600 posiłków. Niepubliczna Szkoła Podstawowa w Ługach Wielkich, Niepubliczne Przedszkole w Ługach Wielkich - dożywianie dla 12 uczniów – 2 000 posiłków. Szkoła Podstawowa w Czuryłach, Niepubliczne Przedszkole w Cielemęcu 10 uczniów – 1 600 posiłków. Niepubliczna Szkoła Podstawowa, Niepubliczne Przedszkole w Izdebkach – Kosnach - dożywianie dla 25 uczniów – 4 000 posiłków. Szkoła Podstawowa w Dziewulach, Niepubliczne Przedszkole w Dziewulach - dożywianie dla 15 uczniów – 2 500 posiłków. Szkoła Podstawowa w Borkach Kosach, Niepubliczne Przedszkole w Borkach Kosach - dożywianie dla 8 uczniów – 1 200 posiłków, osób dorosłych – dożywiania 5 osób – 600 posiłkówLiczba osób – 125Liczba posiłków – 20 0002. Pozostałe dane dotyczące przedmiotu zamówienia:1) Zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany w trakcie realizacji zamówienia liczby osób dożywianych tj. zmniejszenie jak i zwiększenie ilości osób, pod warunkiem że ogólna wartość umowy nie ulegnie zwiększeniu. Wykonawca otrzymuje od Zamawiającego listę osób objętych dożywianiem, która zawiera następujące dane: imię i nazwisko osoby, adres zamieszkania, a w przypadków uczniów również klasa.2) Zamawiający w trakcie trwania zamówienia będzie na bieżąco przekazywał Wykonawcy w formie pisemnej/telefonicznej lub e-mail zmiany dotyczące osób korzystających z dożywiania tj. zgłoszenie nowej osoby do dożywiania lub rezygnacja osoby z dożywiania.3) Dożywienie osób, o których mowa w części I zamówienia, odbywać się będzie od poniedziałku do piątku w dni nauki szkolnej z uwzględnieniem przerw w nauce (ferie, wakacje, przerwy świąteczne itp.).4) Zamawiający zastrzega sobie prawo, iż ponosi opłatę za faktycznie wydane posiłki dla poszczególnych osób wg przekazanych przez Zamawiającego list osób objętych dożywianiem. Wykonawca powinien ująć w cenie, ryzyko związane z nieobecnością uczniów w szkole.5) Wykonawca zobowiązany jest do przedłożenia Zamawiającemu faktury wraz z listą osób korzystających z dożywiania, która zawiera następujące dane: imię i nazwisko, adres zamieszkania a w przypadku uczniów imię rodzica, klasa oraz liczba wydanych posiłków. Lista powinna być potwierdzona przez Dyrektora danej szkoły.3. Obowiązki Wykonawcy:1. Zakres przedmiotu zamówienia obejmuje:1) sporządzanie posiłku "od surowca do gotowego wyrobu",2) dostarczanie do miejsca docelowego posiłków pojazdem posiadającym odpowiednie zezwolenia właściwego inspektora sanitarnego do przewozu żywności w hermetycznie zamykanych termosach izotermicznych,3) wydawanie posiłków:- w przypadku osób, o których mowa części I zamówienia należy rozumieć jako rozdysponowanie ich na poszczególne osoby na zestawach obiadowych znajdujących się w każdej ze szkół, zmycie naczyń, wyparzenie ich i przygotowanie ich do użytku na następny dzień,4. Szczegółowe wymagania dotyczące posiłków:1) Każdy posiłek będzie się składał z dwóch ciepłych dań tj. pierwsze i drugie danie oraz deseru.Pierwsze danie – zupy np. kalafiorowa; ogórkowa; jarzynowa; koperkowa; pomidorowa z ryżem i makaronem; pieczarkowa; krupnik; barszcz ukraiński; rosół z makaronem; fasolowa; kapuśniak; warzywna.Drugie danie - ziemniaki, mięso (za danie mięsne uznaje się porcję mięsa wieprzowego, wołowego, drobiowego smażonego, pieczonego, gotowanego lub w sosie, gulasz z mięsem), ryba, pierogi, pyzy. Zamawiający dopuszcza możliwość stosowania zamienników dla ziemniaków tj. makaron, ryż lub kasza (nie częściej niż 2 razy w tygodniu).Surówki – np. buraczki; surówka warzywna, marchewka z chrzanem, surówka z białej kapusty, pora, czerwonej kapusty, selera; ogórek kwaszony; marchewka z groszkiem; surówka z kiszonej kapusty,Deser - kompot z owoców; owoce.2) Posiłki muszą spełniać normy żywieniowe obowiązujące dla określonej grupy wiekowej - dzieci w wieku przedszkolnym, szkoły podstawowej i osoby dorosłe. Należy mieć na uwadze odpowiedni dobór wartości odżywczych i zapotrzebowanie energetyczne dla tej grupy wiekowej.3) Gramatura obiadów powinna odpowiadać normom żywieniowym oraz powinna być opasowana do wieku uczniów.4) Posiłki mają być sporządzone zgodnie z przepisami i wymaganiami sztuki kulinarnej oraz sanitarnej dla żywienia zbiorowego a także zgodnie z zalecanym modułem żywieniao charakterze prozdrowotnym, w tym m.in. poprzez duży udział warzyw w każdym posiłku.5) Posiłki powinny posiadać odpowiednie walory smakowe i zapachowe oraz estetycznywygląd, powinny być przyrządzone z uwzględnieniem norm żywieniowych o wysokiej wartości odżywczej.6) Posiłki muszą być sporządzone w dniu dostawy i dostarczone własnym transportem w specjalistycznych pojemnikach w godzinach uzgodnionych z Dyrektoremszkoły. W przypadku dostarczania gorących posiłków muszą one mieć odpowiednią temperaturę, wymaganą dla posiłków obiadowych.7) Posiłki muszą być przygotowane zgodnie z wymogami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywości i żywienia (Dz. U. z 2023 r. poz. 1448 z późn. zm.) oraz Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 r. poz. 1154).8) Posiłki muszą być wykonane ze świeżych artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy ważności. Produkcja, przechowywanie, dostarczanie i wydawanie powinno odbywać się z zachowaniem odpowiednich warunków higieniczno - sanitarnych.9) Zamawiający zastrzega aby wyroby mięsne nie były podawane w dni postne.10) Zamawiający nie dopuszcza aby w ciągu jednego tygodnia (5 dni) wystąpiła powtarzalność tego samego rodzaju posiłku. Przez posiłek rozumie się pierwsze i drugie danie.11) Posiłki powinny być dostarczane do każdej z placówek w godz. 10.00-13.00 własnym transportem w hermetycznie zamykanych termosach izotermicznych. Wykonawca w ww. godzinach zapewnia możliwość pobrania posiłku w każdej z placówek.12) Dostawca każdorazowo, z tygodniowym wyprzedzeniem, przedłoży dyrektorom poszczególnych szkół, jadłospis na kolejne 2 tygodnie, celem akceptacji. Wykonawca zobowiązany jest do wprowadzania zmian w jadłospisie wprowadzanych przez dyrektorów szkół.13) Dodatkowo zamawiający zastrzega w związku z faktem występowania pandemii COVID – 19, że w przypadku zawieszenia nauki w szkołach będzie na bieżąco informowałWykonawcę o realizacji (wstrzymaniu, uruchomieniu oraz innych ewentualnościach) zamówienia.14) Zamawiający zastrzega sobie prawo do okresowego przeprowadzania kontroli należytego wykonania przedmiotu umowy przez Wykonawcę oraz przestrzeganiaobowiązujących przepisów higieniczno - sanitarnych, jak też innych wymogów, w szczególności w zakresie świeżości potraw i terminu przydatności do spożycia oraz estetyki podawania posiłków. Zgłoszone przez Zamawiającego zastrzeżenia winny byćuwzględnione niezwłocznie przez Wykonawcę. Jeżeli Wykonawca wykonuje przedmiot umowy w sposób wadliwy albo sprzeczny z umową, Zamawiający może wezwać go dousunięcia nieprawidłowości i wyznaczyć mu w tym celu odpowiedni termin. Po bezskutecznym upływie wyznaczonego terminu, Zamawiający może wypowiedzieć umowęz winy Wykonawcy.Część 2. Dożywianie uczestników Dziennego Domu Senior+ w ZbuczynieLiczba osób - 16Liczba posiłków - 4 0002. Pozostałe dane dotyczące przedmiotu zamówienia:1) Zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany w trakcie realizacji zamówienia liczby osób dożywianych tj. zmniejszenie jak i zwiększenie ilości osób, pod warunkiem że ogólna wartość umowy nie ulegnie zwiększeniu. Wykonawca otrzymuje od Zamawiającego listę osób objętych dożywianiem, która zawiera następujące dane: imię i nazwisko osoby, adres zamieszkania.2) Zamawiający w trakcie trwania zamówienia będzie na bieżąco przekazywał Wykonawcy w formie pisemnej/telefonicznej lub e-mail zmiany dotyczące osób korzystających z dożywiania tj. zgłoszenie nowej osoby do dożywiania lub rezygnacja osoby z dożywiania.Dożywienie osób, o których mowa w części II zamówienia odbywać się będzie od poniedziałku do piątku w dni robocze w wyłączeniem dni ustawowo wolnych od pracy.4) Zamawiający zastrzega sobie prawo, iż ponosi opłatę za faktycznie wydane posiłki dla poszczególnych osób wg przekazanych przez Zamawiającego list osób objętych dożywianiem. Wykonawca powinien ująć w cenie, ryzyko związane z nieobecnością osób w Dziennym Domu Senior+.5) Wykonawca zobowiązany jest do przedłożenia Zamawiającemu faktury wraz z listą osób korzystających z dożywiania, która zawiera następujące dane: imię i nazwisko, adres zamieszkania oraz liczba wydanych posiłków. Lista powinna być potwierdzona przez Kierownika Dziennego Domu Senior+.3. Obowiązki Wykonawcy:1. Zakres przedmiotu zamówienia obejmuje:1) sporządzanie posiłku "od surowca do gotowego wyrobu",2) dostarczanie do miejsca docelowego posiłków pojazdem posiadającym odpowiednie zezwolenia właściwego inspektora sanitarnego do przewozu żywności w hermetycznie zamykanych termosach izotermicznych,3) wydawanie posiłków:- w przypadku osób, o których mowa w części II zamówienia należy rozumieć jako dostarczenie ich w jednorazowych pojemnikach do siedziby Dziennego Domu Senior+.4. Szczegółowe wymagania dotyczące posiłków:1) Każdy posiłek będzie się składał z dwóch ciepłych dań tj. pierwsze i drugie danie oraz deseru.Pierwsze danie – zupy np. kalafiorowa; ogórkowa; jarzynowa; koperkowa; pomidorowa z ryżem i makaronem; pieczarkowa; krupnik; barszcz ukraiński; rosół z makaronem; fasolowa; kapuśniak; warzywna.Drugie danie - ziemniaki, mięso (za danie mięsne uznaje się porcję mięsa wieprzowego, wołowego, drobiowego smażonego, pieczonego, gotowanego lub w sosie, gulasz z mięsem), ryba, pierogi, pyzy. Zamawiający dopuszcza możliwość stosowania zamienników dla ziemniaków tj. makaron, ryż lub kasza (nie częściej niż 2 razy w tygodniu).Surówki – np. buraczki; surówka warzywna, marchewka z chrzanem, surówka z białej kapusty, pora, czerwonej kapusty, selera; ogórek kwaszony; marchewka z groszkiem; surówka z kiszonej kapusty,Deser - kompot z owoców; owoce.2) Posiłki muszą spełniać normy żywieniowe obowiązujące dla określonej grupy wiekowej - dzieci w wieku przedszkolnym, szkoły podstawowej i osoby dorosłe. Należy mieć na uwadze odpowiedni dobór wartości odżywczych i zapotrzebowanie energetyczne dla tej grupy wiekowej.3) Gramatura obiadów powinna odpowiadać normom żywieniowym oraz powinna być dopasowana do wieku.4) Posiłki mają być sporządzone zgodnie z przepisami i wymaganiami sztuki kulinarnej oraz sanitarnej dla żywienia zbiorowego a także zgodnie z zalecanym modułem żywieniao charakterze prozdrowotnym, w tym m.in. poprzez duży udział warzyw w każdym posiłku.5) Posiłki powinny posiadać odpowiednie walory smakowe i zapachowe oraz estetyczny wygląd, powinny być przyrządzone z uwzględnieniem norm żywieniowych o wysokiej wartości odżywczej.6) Posiłki muszą być sporządzone w dniu dostawy i dostarczone własnym transportem w specjalistycznych pojemnikach w godzinach uzgodnionych z Kierownikiem. W przypadku dostarczania gorących posiłków muszą one mieć odpowiedniątemperaturę, wymaganą dla posiłków obiadowych.7) Posiłki muszą być przygotowane zgodnie z wymogami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywości i żywienia (Dz. U. z 2023 r. poz. 1448 z późn. zm.) oraz Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 r. poz. 1154).8) Posiłki muszą być wykonane ze świeżych artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy ważności. Produkcja, przechowywanie, dostarczanie i wydawanie powinno odbywać się z zachowaniem odpowiednich warunków higieniczno - sanitarnych.9) Zamawiający zastrzega aby wyroby mięsne nie były podawane w dni postne.10) Zamawiający nie dopuszcza aby w ciągu jednego tygodnia (5 dni) wystąpiła powtarzalność tego samego rodzaju posiłku. Przez posiłek rozumie się pierwsze i drugie danie.11) Posiłki powinny być dostarczane do każdej z placówek w godz. 10.00-13.00 własnym transportem w hermetycznie zamykanych termosach izotermicznych. Wykonawca w ww. godzinach zapewnia możliwość pobrania posiłku w każdej z placówek.12) Dostawca każdorazowo, z tygodniowym wyprzedzeniem, przedłoży kierownikowi Dziennego Domu Senior+ jadłospis na kolejne 2 tygodnie, celem akceptacji. Wykonawca zobowiązany jest do wprowadzania zmian w jadłospisie wprowadzanych przez kierownika Dziennego Domu Senior+.13) Dodatkowo zamawiający zastrzega w związku z faktem występowania pandemiiCOVID – 19, że w przypadku zawieszenia nauki w szkołach będzie na bieżąco informowałWykonawcę o realizacji (wstrzymaniu, uruchomieniu oraz innych ewentualnościach) zamówienia.14) Zamawiający zastrzega sobie prawo do okresowego przeprowadzania kontrolinależytego wykonania przedmiotu umowy przez Wykonawcę oraz przestrzegania obowiązujących przepisów higieniczno - sanitarnych, jak też innych wymogów, w szczególności w zakresie świeżości potraw i terminu przydatności do spożycia orazestetyki podawania posiłków. Zgłoszone przez Zamawiającego zastrzeżenia winny byćuwzględnione niezwłocznie przez Wykonawcę. Jeżeli Wykonawca wykonuje przedmiotumowy w sposób wadliwy albo sprzeczny z umową, Zamawiający może wezwać go do usunięcia nieprawidłowości i wyznaczyć mu w tym celu odpowiedni termin. Po bezskutecznym upływie wyznaczonego terminu, Zamawiający może wypowiedzieć umowęz winy Wykonawcy.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55321000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach