Przetargi.pl
Dożywanie uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych oraz innych osób na terenie Miasta i Gminy Krotoszyn w 2017 roku.

Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Krotoszynie ogłasza przetarg

  • Adres: 63700 Krotoszyn, ul. Kobylińska
  • Województwo: wielkopolskie
  • Telefon/fax: tel. 627 253 668 , fax. 627 253 668
  • Data zamieszczenia: 2016-12-09
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Krotoszynie
    ul. Kobylińska
    63700 Krotoszyn, woj. wielkopolskie
    tel. 627 253 668, fax. 627 253 668
    REGON: 334092000000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Dożywanie uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych oraz innych osób na terenie Miasta i Gminy Krotoszyn w 2017 roku.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest dożywianie uczniów szkół podstawowych gimnazjalnych oraz innych osób na terenie miasta i gminy Krotoszyn w roku 2017. Zamawiający podzielił zamówienie na dwie części. Część I. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostarczenie własnym transportem posiłków dla uczniów szkól podstawowych i gimnazjalnych, przygotowanie i wydawanie posiłków dla osób dorosłych i uczniów szkół ponadgimnazjalnych na terenie Miasta Krotoszyna w 2017 roku. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia do Części I: Część I zamówienia podzielona jest na dwa zadania: 1.Przygotowanie i dostarczenie posiłków do Zespołu Szkół Nr 2 w Krotoszynie, przy Placu Szkolnym 19 dla około 10 - 15 uczniów we wszystkie dni nauki szkolnej w 2017 roku wraz z ich wydawaniem; 2.Przygotowanie i wydawanie posiłków:1)dla około 70 dorosłych osób w 2017 roku, w każdym dniu, w miesiącach: styczeń, luty, marzec, październik, listopad, grudzień;2)dla około 30-40 dorosłych osób w 2017 roku, w każdym dniu, w miesiącach: kwiecień, maj, czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień; 3)oraz przygotowanie i dowóz do miejsca zamieszkania posiłków dla około 10 osób w pojemnikach jednorazowych dostosowanych do kontaktu z żywnością. ZADANIE NR 1 DO CZĘŚCI I: Przygotowanie i dostarczenie posiłków do Zespołu Szkół Nr 2 w Krotoszynie, przy Placu Szkolnym 19 dla około 10- 15 uczniów we wszystkie dni nauki szkolnej w 2017 roku wraz z ich wydawaniem.1.Miejsce świadczenia usług zlokalizowane jest w Zespole Szkół Nr 2 w Krotoszynie, przy Placu Szkolnym 19.2.Wykaz uczniów zakwalifikowanych do spożywania posiłków w szkole,przekazany będzie Wykonawcy przez Zamawiającego. 3.Wykonawca zobowiązany jest przygotować posiłki poza obszarem szkoły, w lokalu gastronomicznym będącym w jego dyspozycji.4.Posiłki będą dostarczane i wydawane przez pięć dni w tygodniu od poniedziałku do piątku, w dni nauki szkolnej, z wyłączeniem okresów ustawowo wolnych od nauki tj. ferii zimowych, wakacji letnich, przerw świątecznych oraz dodatkowych dni wolnych od zajęć szkolnych. 5.Szacowana ilość zestawów obiadowych - około 2.000 porcji.6.Ze względu na specyfikę usługi, rozmiar przedmiotu zamówienia określony jest szacunkowo mimo określenia go przez Zamawiającego z należytą starannością. Rzeczywista ilość posiłków wynikać będzie z faktycznego zapotrzebowania Zamawiającego i może ulec zmianie w czasie obowiązywania umowy, co oznacza, że nie stanowi ostatecznego wymiaru zamówienia w wyniku, czego Wykonawca nie może zgłaszać roszczeń z tytułu niezrealizowanej usługi, ani nie będzie żądał rekompensaty finansowej, jeżeli ta ilość będzie mniejsza niż szacowana.7.W przypadkach szczególnych (np. zorganizowanie wyjazdów uczniów w takcie nauki szkolnej), Zamawiający ma prawo zgłosić Wykonawcy inny sposób przygotowania posiłków tzw. suchy prowiant, a Wykonawca jest zobowiązany do ich realizacji, po uprzednim uzgodnieniu terminu i sposobu wykonania wymaganych posiłków z dyrektorem szkoły lub z osobą wskazaną przez dyrektora szkoły.8.Informacje o zmianach w liczbie dostarczanych posiłków lub dodatkowych dniach wolnych od nauki szkolnej dyrektor szkoły lub inna osoba przez niego wskazana przekaże Wykonawcy, co najmniej z 2 dniowym wyprzedzeniem np. telefonicznie.9.Wszystkie posiłki muszą posiadać wartość odżywczą i energetyczną zgodną z wymogami i normami żywienia dzieci i młodzieży, określone przez Instytut Żywności i Żywienia Dzieci i Młodzieży, być sporządzane zgodnie z zasadami sztuki kulinarnej oraz przepisami dotyczącymi żywienia zbiorowego, z zachowaniem odpowiednich warunków higieniczno-sanitarnych, m.in. zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r., poz. 594 ze zm.) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy, w szczególności zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 r. poz. 1154).10.Wykonawca bezwzględnie zobowiązany jest przygotować posiłki zgodnie z zasadami określonymi w niniejszym zamówieniu; posiłki te muszą być zróżnicowane, sporządzone z pełnowartościowych, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwa, posiadających aktualne terminy ważności oraz właściwie dobrane do wieku uczniów.11.Personel Wykonawcy winien posiadać odpowiednie przygotowanie, bieżące przeszkolenie z zakresu BHP, oraz ważne książeczki zdrowia dla celów sanitarno-epidemiologicznych.12.Wykonawca zobowiązany jest dobierać środki spożywcze przeznaczone do zbiorowego żywienia dzieci i młodzieży według następujących reguł:1)środki spożywcze muszą spełniać odpowiednie wymagania dla danej grupy wiekowej, wynikające z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej;2) posiłki mają zawierać produkty z następujących grup środków spożywczych: produkty zbożowe lub ziemniaki, warzywa lub owoce, mleko lub produkty mleczne, mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona oraz tłuszcze;3)zupy, sosy oraz potrawy mają być sporządzane z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników;4)tygodniowo należy podawać nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej, przy czym do smażenia należy używać olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%;5)każdego dnia należy podawać:• co najmniej jedną porcję z grupy mięso, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych,• warzywa lub owoce do posiłku,• co najmniej jedną porcję produktów zbożowych;6)co najmniej raz w tygodniu należy podawać porcję ryby.13.Waga gotowych do konsumpcji potraw musi być odpowiedniej kaloryczności i nie może być mniejsza niż:1dla uczniów w wieku szkoły podstawowej:• zupa z wkładką: min. 350 ml, w tym wkłada do zupy min. 80 gram plus pieczywo min. 100 gram,•danie mięsne (np. sztuka mięsa, udko kurczaka, stek z piersi kurczaka, kotlet schabowy), ryby: min. 100 gram, •ziemniaki lub zamiennie np. kasza, ryż, makaron, kopytka, kluski parowane: min. 150 gram, •surówka lub warzywa gotowane: min. 150 gram, •danie mięsno-warzywne, jarskie np. naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi, racuchy: min. 400 gram,•kompot lub napój: min. 150 ml. 2) dla uczniów w wieku gimnazjalnym:•zupa z wkładką: min. 400 ml, w tym wkłada do zupy min. 80 gram plus pieczywo min. 100 gram,•danie mięsne (np. sztuka mięsa, udko kurczaka, stek z piersi kurczaka, kotlet schabowy), ryby: min. 150 gram,•ziemniaki lub zamiennie np. kasza, ryż, makaron, kopytka, kluski parowane: min. 200 gram,•surówka lub warzywa gotowane: min. 200 gram, •danie mięsno-warzywne, jarskie np. naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi, racuchy: min. 450 gram,• kompot lub napój: min. 150 ml.14.Posiłki muszą bezwzględnie być przygotowywane w dniu ich dostarczenia i gotowe do spożycia po ich dostarczeniu, i nie mogą się powtarzać w ciągu dwóch kolejnych tygodni.15.Posiłki Wykonawca zobowiązany jest dostarczać własnym transportem dopuszczonym do przewozu żywności, w specjalistycznych termosach, pojemnikach termoizolacyjnych lub pojemnikach gastronomicznych (w zależności od potrawy), gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. Wykonawca ponosi także koszt załadunku i rozładunku wszystkich dostaw posiłku oraz usunięcia z terenu szkoły wszelkich odpadów na własny koszt.16. Wykonawca zobowiązany jest do wydawania posiłków na terenie szkoły, w miejscu wskazanym przez dyrektora szkoły.17.Posiłki będą przygotowywane na bazie sporządzonych przez Wykonawcę jadłospisów miesięcznych.18.Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia Zamawiającemu miesięcznego jadłospisu do dnia 27-go każdego miesiąca. Każdy jadłospis musi zawierać dokładnie określone daty, gramatury posiłków oraz podpis Wykonawcy.19.Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia ww. miesięcznego jadłospisu dyrektorowi szkoły lub innemu pracownikowi szkoły (wskazanego przez dyrektora szkoły) - najpóźniej w pierwszy dzień miesiąca, w którym obowiązuje. 20. Wykonawca zapewnia dostawę i wydanie posiłków, utrzymanie czystości i porządku w miejscu wydawania i spożywania posiłków w szkole własnym personelem, a także zapewnia niezbędne naczynia i sztućce, przeznaczone do kontaktu z żywnością.21.Wykonawca zobowiązany jest do odbioru zużytych naczyń, sztućców i wszelkich innych odpadów konsumpcyjnych po zakończonym posiłku i zagospodarowanie ich we własnym zakresie poza obiektem szkoły - na własny koszt.22.Posiłki muszą być dostarczone do szkoły w godzinach uzgodnionych z dyrektorem szkoły lub z inną osobą wskazaną przez dyrektora szkoły.23.Pomieszczenie do wydawania posiłków zapewnia szkoła.24.Informacje o zmianach w liczbie dostarczanych posiłków lub dodatkowych dniach wolnych od nauki szkolnej dyrektor szkoły lub osoby przez niego upoważnione przekażą wykonawcy, co najmniej z 2 dniowym wyprzedzeniem. 25.W przypadku podejrzenia, że dostarczone posiłki są nie świeże, w nieodpowiedniej temperaturze, bądź swym wyglądem budzą wątpliwości, co do ich jakości, dyrektor szkoły może takich posiłków nie przyjąć. W takim przypadku Wykonawcy nie przysługuje wynagrodzenie za te posiłki.ZADANIE NR 2 DO CZĘŚCI I: 1.Przedmiotem zamówienia jest:1)przygotowanie i wydawanie posiłków dla około 70 dorosłych osób w 2017 roku, w każdym dniu, w miesiącach: styczeń, luty, marzec, październik, listopad, grudzień;2)przygotowanie i wydawanie posiłków dla około 30-40 dorosłych osób w 2017 roku, w każdym dniu w miesiącach: kwiecień, maj, czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień; 3)przygotowanie i dowóz do miejsca zamieszkania posiłków dla około 10 osób w pojemnikach jednorazowych dostosowanych do kontaktu z żywnością. 2.Przygotowanie i wydawanie posiłków dla około 10 uczniów szkół ponadgimnazjalnych we wszystkie dni nauki szkolnej w 2017 roku. Szczegółowy opis zamówienia określonego w ust. 1 Zadania nr 2 - posiłki dla osób dorosłych (CZĘŚĆ I): 1.Maksymalna szacunkowa liczba obiadów w trakcie realizacji umowy w zakresie zadania określonego w ust. 1 pkt. 1 i pkt. 2 będzie wynosić maksymalnie 16.000 obiadów.2.Maksymalna szacowana ilość obiadów w trakcie realizacji umowy w zakresie zadania określonego w ust. 1 pkt. 3 będzie wynosić maksymalnie 3.650 obiadów.3.Ze względu na specyfikę usługi, rozmiar przedmiotu zamówienia określony jest szacunkowo mimo określenia go przez Zamawiającego z należytą starannością. Rzeczywista ilość obiadów wynikać będzie z faktycznego zapotrzebowania Zamawiającego i może ulec zmniejszeniu - maksymalnie do 25% szacowanej ilości obiadów, określonych w ust. 2 i ust. 3 w wyniku, czego Wykonawca nie może zgłaszać roszczeń z tytułu niezrealizowanej usługi, ani nie będzie żądał rekompensaty finansowej, jeżeli ta ilość będzie mniejsza niż szacowana.4.Wykonawca zobowiązany jest wykonać usługę zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz zaleceniami Głównego Inspektora Instytutu Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności, z uwzględnieniem następujących zaleceń dotyczących: wyposażenia (stanu technicznego i sanitarnego pomieszczeń i urządzeń), personelu (kwalifikacje i niezbędne badania lekarskie), cyklu produkcyjnego i jego poszczególnych etapów (przestrzegania zasad sanitarno-higienicznych na każdym etapie: produkcji posiłków, wydawania posiłków), składowania i magazynowania produktów, jakości usług (w sposób gwarantujący jakość posiłków zgodną z zalecanymi normami dotyczącymi zawartości składników pokarmowych zapewniających różnorodność diety).5.Wykonawca musi dysponować lokalem gastronomicznym, znajdującym się w granicach Miasta Krotoszyna, przystosowanym do przygotowania i wydawania posiłków, wyposażonym w odpowiednie zaplecze kuchenne, salę konsumpcyjną. Osoby korzystające z posiłków powinny mieć zapewniony dostęp do toalety oraz umywalki z dostępem do ciepłej wody i środków myjących.6.Wykonawca zobowiązany jest zapewnić salę konsumpcyjną wyposażoną w stoły/ławy/krzesła z miejscami siedzącymi i zapewnić spożycie wydanego posiłku na sali konsumpcyjnej jednorazowo przez min. 30 osób - podopiecznych Zamawiającego w zakresie realizacji usługi określonej w ust. 1 pkt. 1 pkt. 2.7.Personel Wykonawcy powinien być przyjaźnie nastawiony do klientów korzystających z posiłków. 8.Personel musi posiadać odpowiednie kwalifikacje, aktualne książeczki zdrowia do celów sanitarno-epidemiologicznych wydane przez właściwy organ. 9.Gorące posiłki, wchodzące w skład obiadu muszą być przygotowywane z surowców pełnowartościowych, świeżych, dobrej jakości, dopuszczonych do obrotu zgodnie z obowiązującymi wymogami, normami i atestami. Nie dopuszcza się serwowania zup/posiłków typu instant. 10.Kaloryczność posiłków musi być zgodna z normami ustalonymi przez instytut Żywienia i Żywności.11.Wydawane posiłki muszą być sycące, smaczne, zdrowe, urozmaicone, estetycznie podane i gorące (za wyjątkiem surówek, kompotu, napoju).12.Waga gotowych do konsumpcji potraw nie może być mniejsza niż:1)zupa z wkładką: min. 450 ml, w tym wkłada do zupy min. 80 gram plus pieczywo min. 150 gram,2)danie mięsne (np. sztuka mięsa, udko kurczaka, stek z piersi kurczaka, kotlet schabowy), ryby - bez kości, sosu i panierki: min. 100 gram,3)ziemniaki lub zamiennie np. kasza, ryż, makaron, kopytka, kluski parowane: min. 250 gram,4)surówka: min. 100 gram, 5)warzywa gotowane: min. 150 gram,6)danie mięsno-warzywne, jarskie np. naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi, racuchy: min. 350 gram, 7) kompot lub napój: min. 200 ml.12.Posiłki wchodzące w skład obiadu muszą bezwzględnie być przygotowywane w dniu ich wydania do spożycia. 13.Obiady będą przygotowywane na bazie sporządzonych przez Wykonawcę jadłospisów miesięcznych, w których uwzględni różnorodność posiłków i zapewni, co najmniej dwa rodzaje gorącego posiłku każdego dnia do wyboru. Proponowane rodzaje potraw w jadłospisie mogą powtarzać się cyklicznie, jednak nie częściej niż raz na 10 dni.14.Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia Zamawiającemu miesięcznego jadłospisu do dnia 27-go każdego miesiąca. Każdy jadłospis musi zawierać dokładnie określone daty, gramatury obiadu oraz podpis Wykonawcy.15.Wykonawca zobowiązany jest wydawać obiady nieprzerwanie i na zasadach określonych w niniejszym postępowaniu przez cały okres realizacji zamówienia, tj. bez przerw np. urlopowych, remontowych. W przypadku braku możliwości wywiązania się przez Wykonawcę z tego obowiązku zobowiązany jest w okresie przerwy do zapewnienia na swój koszt i ryzyko wymaganego posiłku u innego Wykonawcy na warunkach określonych w niniejszym postępowaniu bez ponoszenia dodatkowych kosztów przez Zamawiającego.16.Wydanie obiadów będzie następować po okazaniu przez osobę dorosłą decyzji administracyjnej wydanej przez Zamawiającego, uprawniającą do korzystania z tej usługi. Decyzja administracyjna wydana przez Zamawiającego będzie uprawniała ich posiadacza do otrzymania jednego obiadu w ciągu dnia przez okres określony w tejże decyzji, tj. codziennie przez 7 dni w tygodniu od poniedziałku do niedzieli. 17.Wydawanie gorących posiłków musi odbywać się w godzinach otwarcia lokalu gastronomicznego Wykonawcy (tj. w dniach od poniedziałku do niedzieli co najmniej od godz. 13:00 do godz.16:00) usytuowanego w obrębie granic Miasta Krotoszyn, z zastrzeżeniem usługi określonej w ust. 1 pkt. 3.18.W zakresie obiadów, określonych w ust. 1 pkt. 3 Wykonawca zobowiązany jest obiady dostarczać własnym transportem w pojemnikach jednorazowych dostosowanych do kontaktu z żywnością (w zależności od potrawy), gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. Wykonawca ponosi także koszt załadunku i rozładunku wszystkich dostaw obiadu.Szczegółowy opis zamówienia określonego w ust. 2 Zadania nr 2 - posiłki dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych (CZĘŚĆ I):1.Szacunkowa liczba posiłków w trakcie realizacji umowy w zakresie zadania określonego w ust. 2 będzie wynosić około 1.200 obiadów.2.Ze względu na specyfikę usługi, rozmiar przedmiotu zamówienia określony jest szacunkowo mimo określenia go przez Zamawiającego z należytą starannością. Rzeczywista ilość obiadów wynikać będzie z faktycznego zapotrzebowania Zamawiającego i może ulec zmniejszeniu do 30% w stosunku do szacowanej ilości obiadów, określonych w ust. 1 w wyniku, czego Wykonawca nie może zgłaszać roszczeń z tytułu niezrealizowanej usługi, ani nie będzie żądał rekompensaty finansowej, jeżeli ta ilość będzie mniejsza niż szacowana. 3.Wykonawca musi dysponować lokalem gastronomicznym, znajdującym się w granicach Miasta Krotoszyna, przystosowanym do przygotowania i wydawania posiłków, wyposażonym w odpowiednie zaplecze kuchenne, salę konsumpcyjną. Uczniowie korzystający z posiłków powinni mieć zapewniony dostęp do toalety oraz umywalki z dostępem do ciepłej wody i środków myjących. 4.Wykonawca zobowiązany jest zapewnić salę konsumpcyjną wyposażoną w stoły/ławy/krzesła z miejscami siedzącymi i zapewnić spożycie wydanego posiłku na sali konsumpcyjnej (wskazana inna sala konsumpcyjna niż wskazana w szczegółowym opisie zamówienia określonego dla ust. 1 – posiłki dla dorosłych).5.Informacje o zmianach w liczbie posiłków lub dodatkowych dniach wolnych od nauki Zamawiający przekaże Wykonawcy, co najmniej z 2 dniowym wyprzedzeniem np. telefonicznie.6.Wszystkie posiłki muszą posiadać wartość odżywczą i energetyczną zgodną z wymogami i normami żywienia dzieci i młodzieży, określone przez Instytut Żywności i Żywienia Dzieci i Młodzieży, być sporządzane zgodnie z zasadami sztuki kulinarnej oraz przepisami dotyczącymi żywienia zbiorowego, z zachowaniem odpowiednich warunków higieniczno-sanitarnych, m.in. zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r., poz. 594 ze zm.) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy, w szczególności zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 r. poz. 1154).7.Wykonawca bezwzględnie zobowiązany jest przygotować posiłki zgodnie z zasadami określonymi w niniejszym zamówieniu; posiłki te muszą być zróżnicowane, sporządzone z pełnowartościowych, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwa, posiadających aktualne terminy ważności oraz właściwie dobrane do wieku uczniów.8.Personel Wykonawcy winien posiadać odpowiednie przygotowanie, bieżące przeszkolenie z zakresu BHP, oraz ważne książeczki zdrowia dla celów sanitarno-epidemiologicznych.9.Wykonawca zobowiązany jest dobierać środki spożywcze przeznaczone do zbiorowego żywienia młodzieży według następujących reguł:1) środki spożywcze muszą spełniać odpowiednie wymagania dla danej grupy wiekowej, wynikające z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej;2) posiłki mają zawierać produkty z następujących grup środków spożywczych: produkty zbożowe lub ziemniaki, warzywa lub owoce, mleko lub produkty mleczne, mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona oraz tłuszcze;3)zupy, sosy oraz potrawy mają być sporządzane z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników;4)tygodniowo należy podawać nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej, przy czym do smażenia należy używać olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%;5)każdego dnia należy podawać:•co najmniej jedną porcję z grupy mięso, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych, •warzywa lub owoce do posiłku,• co najmniej jedną porcję produktów zbożowych;6)co najmniej raz w tygodniu należy podawać porcję ryby.10. Waga gotowych do konsumpcji potraw musi być odpowiedniej kaloryczności i nie może być mniejsza niż:•zupa z wkładką: min. 400 ml, w tym wkłada do zupy min. 80 gram plus pieczywo min. 100 gram,• danie mięsne (np. sztuka mięsa, udko kurczaka, stek z piersi kurczaka, kotlet schabowy), ryby: min. 150 gram,•ziemniaki lub zamiennie np. kasza, ryż, makaron, kopytka, kluski parowane: min. 200 gram,•surówka lub warzywa gotowane: min. 200 gram, danie mięsno-warzywne, jarskie np. naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi, racuchy: min. 450 gram, •kompot lub napój: min. 150 ml.11. Posiłki muszą bezwzględnie być przygotowywane w dniu ich wydania i gotowe do spożycia po ich wydaniu, i nie mogą się powtarzać w ciągu dwóch kolejnych tygodni.12.Posiłki będą przygotowywane na bazie sporządzonych przez Wykonawcę jadłospisów miesięcznych.13.Wykonawca zobowiązany jest na żądanie Zamawiającego dostarczyć Zamawiającemu miesięczny jadłospis. 14.Wykonawca zobowiązany jest wydawać posiłki nieprzerwanie i na zasadach określonych w niniejszym postępowaniu przez cały okres realizacji zamówienia, tj. bez przerw np. urlopowych, remontowych. W przypadku braku możliwości wywiązania się przez Wykonawcę z tego obowiązku zobowiązany jest w okresie przerwy do zapewnienia na swój koszt i ryzyko wymaganego posiłku u innego Wykonawcy na warunkach określonych w niniejszym postępowaniu bez ponoszenia dodatkowych kosztów przez Zamawiającego. 15.Wydanie posiłków będzie następować po okazaniu przez ucznia decyzji administracyjnej wydanej przez Zamawiającego, uprawniającą do korzystania z dożywiania. Decyzja administracyjna wydana przez Zamawiającego będzie uprawniała ich posiadacza do otrzymania jednego gorącego posiłku w ciągu dnia przez okres określony w tejże decyzji.16.Wydawanie gorących posiłków musi odbywać się w godzinach otwarcia lokalu gastronomicznego Wykonawcy (tj. w dniach od poniedziałku do niedzieli co najmniej od godz. 13:00 do godz.16:00) usytuowanego w obrębie granic Miasta Krotoszyn. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostarczenie własnym transportem posiłków dla uczniów szkól podstawowych i gimnazjalnych, przygotowanie i wydawanie posiłków dla osób dorosłych i uczniów szkół ponadgimnazjalnych na terenie Miasta Krotoszyna w 2017 roku.Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia do Części II:Przedmiotem zamówienia jest usługa przygotowywania i dostarczania gorących posiłków dla około 50 - 60 uczniów objętych dożywianiem w szkołach z terenu Gminy Krotoszyn, tj: Biadki, Gorzupia, Kobierno, Świnków, Brzoza, Wielowieś, Roszki, Orpiszew, Chwaliszew, Benice, Lutogniew. Poszczególne miejscowości znajdują się na terenie gminy Krotoszyn w promieniu 50 kilometrów we wszystkie dni nauki szkolnej w 2017 roku.1.Wykaz uczniów zakwalifikowanych do spożywania posiłków w szkołach, przekazany będzie Wykonawcy przez Zamawiającego.2.Wykonawca zobowiązany jest przygotować posiłki poza obszarem szkoły, w lokalu gastronomicznym będącym w jego dyspozycji.3.Posiłki będą dostarczane i wydawane przez pięć dni w tygodniu od poniedziałku do piątku, w dni nauki szkolnej, z wyłączeniem okresów ustawowo wolnych od nauki tj. ferii zimowych, wakacji letnich, przerw świątecznych oraz dodatkowych dni wolnych od zajęć szkolnych.4.Szacowana ilość zestawów obiadowych - około 12.000 porcji. 5.Ze względu na specyfikę usługi, rozmiar przedmiotu zamówienia określony jest szacunkowo mimo określenia go przez Zamawiającego z należytą starannością. Rzeczywista ilość posiłków wynikać będzie z faktycznego zapotrzebowania Zamawiającego i może ulec zmianie w czasie obowiązywania umowy, co oznacza, że nie stanowi ostatecznego wymiaru zamówienia w wyniku, czego Wykonawca nie może zgłaszać roszczeń z tytułu niezrealizowanej usługi, ani nie będzie żądał rekompensaty finansowej, jeżeli ta ilość będzie mniejsza niż szacowana.6.W przypadkach szczególnych (np. zorganizowanie wyjazdów uczniów w takcie nauki szkolnej), Zamawiający ma prawo zgłosić Wykonawcy inny sposób przygotowania posiłków tzw. suchy prowiant, a Wykonawca jest zobowiązany do ich realizacji, po uprzednim uzgodnieniu terminu i sposobu wykonania wymaganych posiłków z dyrektorem szkoły lub z osobą wskazaną przez dyrektora szkoły.7.Informacje o zmianach w liczbie dostarczanych posiłków lub dodatkowych dniach wolnych od nauki szkolnej dyrektorzy szkół lub inne osoby przez nich wskazane przekażą Wykonawcy, co najmniej z 2 dniowym wyprzedzeniem np. telefonicznie. 8.Wszystkie posiłki muszą posiadać wartość odżywczą i energetyczną zgodną z wymogami i normami żywienia dzieci i młodzieży, określone przez Instytut Żywności i Żywienia Dzieci i Młodzieży, być sporządzane zgodnie z zasadami sztuki kulinarnej oraz przepisami dotyczącymi żywienia zbiorowego, z zachowaniem odpowiednich warunków higieniczno-sanitarnych, m.in. zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r., poz. 594 ze zm.) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy, w szczególności zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 r. poz. 1154).9.Wykonawca bezwzględnie zobowiązany jest przygotować posiłki zgodnie z zasadami określonymi w niniejszym zamówieniu; posiłki te muszą być zróżnicowane, sporządzone z pełnowartościowych, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwa, posiadających aktualne terminy ważności oraz właściwe dobrane do wieku uczniów.10.Personel Wykonawcy winien posiadać odpowiednie przygotowanie, bieżące przeszkolenie z zakresu BHP, oraz ważne książeczki zdrowia dla celów sanitarno-epidemiologicznych. 11.Wykonawca zobowiązany jest dobierać środki spożywcze przeznaczone do zbiorowego żywienia dzieci i młodzieży według następujących reguł: 1)środki spożywcze muszą spełniać odpowiednie wymagania dla danej grupy wiekowej, wynikające z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej; 2)posiłki mają zawierać produkty z następujących grup środków spożywczych: produkty zbożowe lub ziemniaki, warzywa lub owoce, mleko lub produkty mleczne, mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona oraz tłuszcze;3)zupy, sosy oraz potrawy mają być sporządzane z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników;4)tygodniowo należy podawać nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej, przy czym do smażenia należy używać olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%; 5)każdego dnia należy podawać:• co najmniej jedną porcję z grupy mięso, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych,•warzywa lub owoce do posiłku, •co najmniej jedną porcję produktów zbożowych;6)co najmniej raz w tygodniu należy podawać porcję ryby.12.Waga gotowych do konsumpcji potraw musi być odpowiedniej kaloryczności i nie może być mniejsza niż:1)dla uczniów w wieku szkoły podstawowej:•zupa z wkładką: min. 350 ml, w tym wkłada do zupy min. 80 gram plus pieczywo min. 100 gram,•danie mięsne (np. sztuka mięsa, udko kurczaka, stek z piersi kurczaka, kotlet schabowy), ryby: min. 100 gram,•ziemniaki lub zamiennie np. kasza, ryż, makaron, kopytka, kluski parowane: min. 150 gram,•surówka lub warzywa gotowane: min. 150 gram,• danie mięsno-warzywne, jarskie np. naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi, racuchy: min. 400 gram,•kompot lub napój: min. 150 ml.2)dla uczniów w wieku gimnazjalnym:•zupa z wkładką: min. 400 ml, w tym wkłada do zupy min. 80 gram plus pieczywo min. 100 gram,• danie mięsne (np. sztuka mięsa, udko kurczaka, stek z piersi kurczaka, kotlet schabowy), ryby: min. 150 gram,•ziemniaki lub zamiennie np. kasza, ryż, makaron, kopytka, kluski parowane: min. 200 gram,•surówka lub warzywa gotowane: min. 200 gram,• danie mięsno-warzywne, jarskie np. naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi, racuchy: min. 450 gram,•kompot lub napój: min. 150 ml.13. Posiłki muszą bezwzględnie być przygotowywane w dniu ich dostarczenia i gotowe do spożycia po ich dostarczeniu, i nie mogą się powtarzać w ciągu dwóch kolejnych tygodni.14.Wykonawca zobowiązany jest dostarczać posiłki do szkół własnymi środkami transportu dopuszczonymi do przewozu żywności. 15.Wykonawca ma obowiązek dostarczyć posiłki, które uprzednio zostały poporcjowane w odpowiednich zamkniętych pojemnikach jednorazowego użytku (w przypadku wieloskładnikowego dania - pojemniki jednorazowe muszą być dzielone), a poporcjowane posiłki dostarczyć w specjalistycznych pojemnikach termoizolacyjnych lub pojemnikach gastronomicznych gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakość przewożonych potraw.16. Wykonawca zobowiązany jest zapewnić na własny koszt odpowiedniej ilości stabilnych naczyń jednorazowego użytku i sztućców, które winny spełniać wymagania określone w ustawie z dnia 06 września 2001 r. o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością (Dz. U. nr 128, poz. 1408 z późn. zm.).17.Wykonawca zobowiązany jest do wydania posiłków na terenie danej szkoły, w miejscu wskazanym przez dyrektora danej szkoły.18.Wykonawca zobowiązany jest do utrzymania czystości i porządku w miejscu wydawania i spożywania posiłków w szkołach własnym personelem.19.Wykonawca zobowiązany jest po spożyciu posiłków z każdej szkoły zużytych naczyń, sztućców i wszelkich innych odpadów konsumpcyjnych i zagospodarowanie ich we własnym zakresie poza obiektem szkół - na własny koszt.20.Posiłki będą przygotowywane na bazie sporządzonych przez Wykonawcę jadłospisów miesięcznych.21.Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia Zamawiającemu miesięcznego jadłospisu do dnia 27-go każdego miesiąca. Każdy jadłospis musi zawierać dokładnie określone daty, gramatury posiłków oraz podpis Wykonawcy.22.Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia ww. miesięcznego jadłospisu dyrektorom szkół lub innym pracownikom szkoły (wskazanych przez dyrektorów szkół) - najpóźniej w pierwszy dzień miesiąca, w którym obowiązuje.23.Wykonawca zapewnia dostawę i wydanie posiłków, utrzymanie czystości i porządku w miejscu wydawania i spożywania posiłków w szkole własnym personelem. 24.Posiłki muszą być dostarczone do szkół w godzinach uzgodnionych z dyrektorami szkół bądź z innymi osobami wskazanymi przez dyrektorów szkół. 25.Pomieszczenia do wydawania posiłków zapewnią szkoły.26.Informacje o zmianach w liczbie dostarczanych posiłków lub dodatkowych dniach wolnych od nauki szkolnej dyrektorzy szkół lub osoby przez nich upoważnione przekażą wykonawcy, co najmniej z 2 dniowym wyprzedzeniem. 27.W przypadku podejrzenia, że dostarczone posiłki są nie świeże, w nieodpowiedniej temperaturze, bądź swym wyglądem budzą wątpliwości, co do ich jakości, dyrektor szkoły może takich posiłków nie przyjąć. W takim przypadku Wykonawcy nie przysługuje wynagrodzenie za te posiłki. Dotyczy Części I oraz Części II:1.Zamawiający zastrzega sobie prawo do okresowej kontroli prawidłowości świadczenia usług z wymogami Zamawiającego pod względem kalorycznym, wagowym i jakościowym oraz zgodnym z jadłospisem.2.Na każde żądanie Zamawiającego Wykonawca zobowiązany jest umożliwić Zamawiającemu pobranie próbek posiłków wydawanych do spożycia w danym dniu w celu zbadania kaloryczności posiłku, zawartości białka, węglowodanów itd.. koszt takich badań posiłków ponosi Wykonawca. 3.Wykonawca ponosi całkowitą odpowiedzialność za szkody wyrządzone Zamawiającemu i osobom trzecim korzystającym z posiłków dostarczanych przez Wykonawcę.4.1.Zamawiający wymaga zatrudnienia przez Wykonawcę na podstawie umowy o pracę, osób wykonujących następujące czynności z zakresu realizacji zamówienia -przygotowywanie posiłków.4.2.Wykonawca zobowiązuje się, że pracownicy wykonujący czynności w zakresie jak wyżej, będą zatrudnieni na umowę o pracę w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy (Dz. U. z 2016 r. poz. 1666, ze zm.). 4.3.Wykonawca w ciągu 7 dni od dnia zawarcia umowy przedłoży Zamawiającemu wykaz osób wykonujących czynności określone w ust. 4.1.4.4.Każdorazowo na żądanie Zamawiającego, w terminie wskazanym przez Zamawiającego, nie krótszym niż 7 dni, Wykonawca zobowiązuje się przedłożyć potwierdzenia zawarcia umowy o przez Wykonawcę z pracownikami wykonującymi czynności, o których mowa w ust. 4.1.4.5.Nieprzedłożenie przez Wykonawcę potwierdzeń zawarcia umowy o pracę z pracownikami wykonującymi czynności, o których mowa w ust. 4.1. w wyznaczonym przez Zamawiającego terminie będzie traktowane - jako niewypełnienie obowiązku zatrudnienia pracowników na podstawie umowy o pracę oraz będzie skutkować naliczeniem kary w wysokości 30% najniższego miesięcznego wynagrodzenia, za każdy miesiąc niedotrzymania tego warunku, a także zawiadomieniem Państwowej Inspekcji Pracy o podejrzeniu zastąpienia umowy o pracę z osobami wykonującymi pracę na warunkach określonych w art. 22 § 1 Kodeksu pracy, umową
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55300000-3

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach