Przetargi.pl
DOSTAWA MIĘSA I WĘDLIN

Wojskowy Ośrodek Szkoleniowo-Kondycyjny w Zakopanem ogłasza przetarg

  • Adres: 34-511 Kościelisko, Strzelców Podhalańskich
  • Województwo: małopolskie
  • Telefon/fax: tel. 216 118 090 , fax. 261 118 008
  • Data zamieszczenia: 2017-10-09
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Wojskowy Ośrodek Szkoleniowo-Kondycyjny w Zakopanem
    Strzelców Podhalańskich 4
    34-511 Kościelisko, woj. małopolskie
    tel. 216 118 090, fax. 261 118 008
    REGON: 49002828900000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: http://woszk-zakopane.wp.mil.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: JEDNOSTKA WOJSKOWA

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    DOSTAWA MIĘSA I WĘDLIN
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa mięsa, produktów mięsnych, produktów mięsno-wędliniarskich, tłuszczy zwierzęcych, zwanych dalej „towarem”, dla Wojskowego Ośrodka Szkoleniowo-Kondycyjnego w Zakopanem, ul. Strzelców Podhalańskich 4, 34-511 Kościelisko. Szczegółowy zakres niniejszego zamówienia został określony w zał. nr 5 A - D do SIWZ – „Szczegółowa oferta cenowa – zadanie nr 1 - 4” oraz w zał. nr 6 A - D do SIWZ – „Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia – zadanie nr 1 - 4”. 2. Zamawiający dopuszcza możliwość składania ofert częściowych z uwzględnieniem podziału zakresu zamówienia na cztery zadania (części): Zadanie nr 1 – dostawa mięsa czerwonego; Zadanie nr 2 – dostawa wędlin z mięsa czerwonego; Zadanie nr 3 – dostawa drobiu; Zadanie nr 4 – dostawa wędlin drobiowych. Zamawiający dopuszcza możliwość złożenia oferty na dowolną liczbę zadań, przy czym oferty dotyczące poszczególnych zadań muszą być kompletne. 3. Wymagania dotyczące wytworzenia i dowozu przedmiotu zamówienia: 3.1. Wykonawca dostarczy towar zgodny z opisem określonym w zał. nr 6 A - D do SIWZ – „Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia”. 3.2. Wykonawca dostarczy towar wytworzony zgodnie z krajowymi i unijnymi przepisami prawa żywnościowego, w szczególności: ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2017 r., poz. 149 ze zm.) i ustawą z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (t.j. Dz. U. z 2017 r., poz. 242 ze zm.), wraz z aktami wykonawczymi do tych ustaw. 3.3. Wykonawca będzie posiadał przez cały okres realizacji umowy aktualną decyzję Powiatowego Lekarza Weterynarii o zatwierdzeniu zakładu do produkcji lub obrotu, określającą rodzaj i zakres działalności, lub decyzję Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego o zatwierdzeniu zakładu do wprowadzenia do obrotu produktów pochodzenia zwierzęcego, nieobjętego urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej, określającą rodzaj i zakres działalności oraz aktualny dokument potwierdzający stosowanie wdrożonego systemu HACCP. Podstawa prawna: ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2017 r., poz. 149 ze zm.), ustawa z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (t.j. Dz. U. z 2017 r., poz. 242 ze zm.) 3.4. Wykonawca będzie posiadał przez okres obowiązywania umowy, wydłużony o okres przydatności do spożycia dostarczonych towarów, ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej do wysokości nie niższej niż 100.000,00 zł w zakresie prowadzonej działalności, obejmujące również odpowiedzialność ubezpieczonego za szkody osobowe lub rzeczowe wyrządzone przez wyprodukowane, dostarczone lub sprzedane towary oraz szkody spowodowane przez niewykonanie lub nienależyte wykonanie zamówienia w okresie ubezpieczenia. 3.5. Wykonawca będzie dostarczał towar do WOSzK w Zakopanem w m. Kościelisko z wykorzystaniem specjalistycznego transportu z zachowaniem wymogów określonych w rozporządzeniu (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. UE z 2004 r., L 139). 3.6. Zamawiający informuje, że dostawa przedmiotu zamówienia będzie się odbywała partiami, po wcześniejszym złożeniu zamówienia na towar w formie pisemnej, za pośrednictwem faksu lub poczty elektronicznej z określeniem terminu dostawy, asortymentu oraz ilości towaru, nie później niż na jeden dzień przed terminem dostawy lub przy odbiorze dostawy - na następną dostawę, transportem wykonawcy, na jego koszt i ryzyko. Wyjątkowo dopuszcza się składanie zamówień w formie telefonicznej. 3.7. Dostawy będą realizowane do magazynu WOSzK w Zakopanem, adres: 34-511 Kościelisko, ul. Strzelców Podhalańskich 4. 3.8. Częstotliwość dostaw: trzy razy w tygodniu, od poniedziałku do piątku w godz. 07.00 – 11.00. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zwiększenia częstotliwości dostaw i zmiany godzin przyjęcia towaru oraz - w szczególnie uzasadnionych przypadkach - zgłoszenie nieplanowanego zamówienia, którego czas dostawy nie może przekroczyć 6 godzin licząc od godziny przekazania zamówienia wykonawcy. 3.9. Wymagany termin przydatności do spożycia przedmiotu zamówienia został określony w zał. nr 6 A - D do SIWZ – „Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia”. 3.10. Towar będzie dostarczany w opakowaniach właściwych dla danego rodzaju towaru, zgodnie z zał. nr 6 A - D do SIWZ – „Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia”. Zamawiający nie dopuszcza stosowania opakowań zastępczych oraz umieszczania reklam na opakowaniach. 3.11. W trakcie dostawy przedmiotu zamówienia wykonawca będzie zobowiązany poddać się procedurom bezpieczeństwa przez służbę dyżurną WOSzK w Zakopanem, stosowanym podczas realizacji dostaw. 3.12. Przedmiot zamówienia przedstawiony w zał. nr 5 A - D do SIWZ – „Szczegółowa oferta cenowa – zadanie nr 1 - 4” oraz w zał. nr 6 A - D do SIWZ – „Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia”, ma być dostarczany sukcesywnie, w zależności od bieżących potrzeb zamawiającego w okresie obowiązywania umowy. 3.13. Zamawiający zastrzega sobie możliwość ograniczenia przedmiotu zamówienia w okresie trwania umowy, z przyczyn niezależnych od zamawiającego i zamówienie w zakresie poszczególnych asortymentów mniejszych ilości niż określone w zał. nr 5 A - D do SIWZ – „Szczegółowa oferta cenowa – zadanie nr 1 - 4”, a także dokonanie zmian ilościowych w zakresie poszczególnych asortymentów kosztem innych asortymentów stosownie do bieżących potrzeb zamawiającego w granicach nieprzekraczających ogólnego wynagrodzenia określonego w umowie, przy czym wykonawcy nie przysługują roszczenia o realizację umowy w zakresie przekraczającym uzasadnione potrzeby zamawiającego. Realizacja umowy będzie uzależniona od faktycznych potrzeb wynikających ze zmiennej liczby uprawnionych do żywienia osób. 3.14. Zamawiający przewiduje prawo opcji zgodnie z zapisem art. 34 ust. 5 Ustawy. Prawo opcji w niniejszym postępowaniu polega na możliwości zakupu w ramach każdego z zadań oprócz ilości podstawowych, dodatkowych ilości zamówionego towaru określonego dla każdego zadania w zał. nr 5 A - D do SIWZ – „Szczegółowa oferta cenowa – zadanie nr 1 - 4” w kolumnie 10 „Zamówienie w ramach prawa opcji”. 3.15. Zamawiający zastrzega, iż część zamówienia określona jako „prawo opcji” jest uprawnieniem, a nie zobowiązaniem zamawiającego. Ostateczna ilość żywności zakupionej w ramach prawa opcji będzie uzależniona od bieżących potrzeb zamawiającego i posiadanych przez niego na ten cel środków finansowych. Zamawiający może nie skorzystać z prawa opcji, a wykonawcy nie przysługują z tego tytułu żadne roszczenia. 3.16. Zamawiający powiadomi wykonawcę o zamiarze skorzystania z prawa opcji, jego zakresie i terminach dostarczenia dostaw opcjonalnych. Skorzystanie z prawa opcji nie wymaga aneksowania umowy. 3.17. Zamówienie w ramach opcji będzie realizowane na tych samych warunkach co zamówienie podstawowe, w oparciu o ceny jednostkowe zgodnie z zał. nr 5 A - D do SIWZ – „Szczegółowa oferta cenowa – zadanie nr 1 - 4”. Żywność zakupiona w ramach prawa opcji musi spełniać wszystkie wymogi jak dla zamówienia podstawowego. 3.18. Wykonawca będzie zobowiązany do realizacji umowy w sytuacjach kryzysowych w rozumieniu ustawy z dnia 26 kwietnia 2007 r. o zarządzaniu kryzysowym (t.j. Dz. U. z 2017 r., poz. 209) do miejsc wskazanych przez zamawiającego na terenie całego kraju. 3.19. W szczególnie uzasadnionych przypadkach, np. osiągania wyższych stanów gotowości bojowej, szkolenia poligonowego, szkolenia rezerw osobowych, likwidacji klęsk żywiołowych lub innych obowiązków nałożonych przez organy władzy państwowej, wykonawca będzie zobowiązany do zwiększenia ilości i częstotliwości dostaw w stosunku do wcześniej złożonych zamówień oraz do zapewnienia dostaw do miejsc wskazanych przez zamawiającego na terenie całego kraju wg cen zawartych w umowie. Jednakże zmiany te mogą następować wyłącznie w ramach ustalonej wartości przedmiotu zamówienia i jego ilości zawartej w umowie. 4. Przedmiot zamówienia nie generuje i nie wygeneruje żadnych kosztów eksploatacji w całym okresie korzystania z przedmiotu zamówienia. W związku z powyższym nie mogą być one uwzględnione w opisie przedmiotu zamówienia. 5. Podstawą do realizacji dostawy będzie zawarcie umowy.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15110000-2
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Warunek ten zostanie uznany za spełniony, jeżeli wykonawca wykaże, że posiada: - aktualną decyzję Powiatowego Lekarza Weterynarii o zatwierdzeniu zakładu do produkcji lub obrotu, określającą rodzaj i zakres działalności, lub decyzję Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego o zatwierdzeniu zakładu do wprowadzenia do obrotu produktów pochodzenia zwierzęcego, nieobjętego urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej, określającą rodzaj i zakres działalności; - aktualny dokument potwierdzający, że Wykonawca wdrożył oraz stosuje zasady systemu HACCP.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: - Druk „Oferta”, sporządzony wg wymagań SIWZ, zgodnie z zał. nr 1 do SIWZ - „Oferta”. - Prawidłowo wypełniony zał. nr 5 A – D do SIWZ – „Szczegółowa oferta cenowa – zadanie nr 1 - 4” w zakresie zadań, których realizację Wykonawca oferuje. - Oryginał lub kopię pełnomocnictwa: dla osoby/osób podpisującej/cych ofertę - do podejmowania zobowiązań w imieniu wykonawcy składającego ofertę, gdy prawo do podpisania oferty nie wynika z innych dokumentów do niej załączonych (np. aktualne zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej, odpis z właściwego rejestru); dla ustanowionego pełnomocnika - do reprezentowania w postępowaniu albo do reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy (zgodnie z art. 23 ust. 2 Ustawy, wykonawcy ubiegający się wspólnie o udzielenie zamówienia zobowiązani są do ustanowienia pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy); wymagana jest forma, rodzaj i zakres pełnomocnictwa właściwy do poszczególnych czynności (w przypadku złożenia kopii pełnomocnictwa musi być ona potwierdzona za zgodność z oryginałem przez osobę udzielającą pełnomocnictwa lub poświadczona notarialnie); - zamawiający informuje, że jeżeli w wyniku postępowania zostanie wybrana oferta wykonawców ubiegających się wspólnie o udzielenie zamówienia, będą oni zobowiązani przed zawarciem umowy przedłożyć zamawiającemu kopię umowy regulującej współpracę podmiotów występujących wspólnie (np. umowę spółki cywilnej wraz z kolejnymi aneksami lub umowę konsorcjum).

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach