Przetargi.pl
Dostawa i dystrybucja posiłków dla Centrum Medycznego BORUTA Sp. z o.o. w Zgierzu - II postępowanie

Centrum Medyczne Boruta Sp. z o.o. ogłasza przetarg

  • Adres: 95-100 Zgierz, ul. Andrzeja Struga 2-4
  • Województwo: łódzkie
  • Telefon/fax: tel. 42 714 35 10 , fax. 42 714 35 11
  • Data zamieszczenia: 2013-12-06
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Centrum Medyczne Boruta Sp. z o.o.
    ul. Andrzeja Struga 2-4 2-4
    95-100 Zgierz, woj. łódzkie
    tel. 42 714 35 10, fax. 42 714 35 11
    REGON: 10147553500000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.cm-boruta.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: Przedsiębiorstwo Sp. z o.o.

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Dostawa i dystrybucja posiłków dla Centrum Medycznego BORUTA Sp. z o.o. w Zgierzu - II postępowanie
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest Dostawa i dystrybucja posiłków. Całodzienne posiłki dla pacjentów Szpitala CMB, składające się ze śniadania, obiadu i kolacji przygotowane według wymaganych standardów jakościowych i żywieniowych (w tym posiłki dietetyczne) będą dostarczane do siedziby Zamawiającego i dystrybuowane w oddziale szpitalnym. 2. Szpital posiada dwa oddziały: Oddział Chorób Wewnętrznych oraz Oddział Geriatrii o łącznej bazie 40 łóżek rzeczywistych. Zamawiający wymaga zabezpieczenia maksymalnej ilości posiłków miesięcznie do 1200 szt. 3. Przygotowywanie posiłków odbywać się będzie z uwzględnieniem diet stosowanych w Szpitalu CMB zgodnie z aktualnymi zaleceniami lekarzy. Posiłki dla pacjentów winny być dostarczane w ściśle ustalonych porach dnia: a. śniadanie - godzina 7.30. b. obiad - godzina 12.30. c. kolacja - godzina 17.30. 4. Dostarczane posiłki obejmować mają następujące przykładowe diety: a. dieta podstawowa - obejmuje pokarmy spożywane przez ludzi zdrowych. Stosuje się wszystkie procesy technologiczne potraw; b. dieta łatwo strawna; c. dieta papkowa; d. dieta niskobiałkowa; e. dieta bogatobiałkowa; f. cukrzycowa - 5 posiłków zmodyfikowanych zgodnie z wymaganiami przewidzianymi przy tym schorzeniu; g. żołądkowa; h. bezmleczna; i. kleik; j. niskokaloryczna; k. wysokokaloryczna; l. potrawy o charakterze tradycyjnym w okresie świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. 6. Przyjęcie posiłków przez Zamawiającego: 6.1. Posiłki winny być dostarczane w termosach i pojemnikach GN w odpowiedniej konfiguracji. 6.2. Pojemniki transportowe powinny gwarantować szczelne zamknięcie posiłku i utrzymanie właściwej temperatury: 1) dla potraw serwowanych na zimno; niewymagających przechowywania w warunkach chłodniczych - od 20 C do 40C, 2) dla potraw serwowanych na gorąco: zupa. napoje gorące - temp. nie niższą niż 850C, 3) II danie temp. nie niższa niż 700C, 4) surówki. sałatki od 4 do l00C 6.3. Wykonawca jest zobowiązany do odbioru pojemników transportowych niezwłocznie po zakończeniu dystrybucji na oddziałach. 6.4. Do oferty należy załączyć instrukcję mycia i dezynfekcji pojemników transportowych z uwzględnieniem odpowiedniego środka dezynfekującego o szerokim spektrum działania (B,V,F, Tbc), zakwalifikowanego do kontaktu z powierzchniami mającymi kontakt z żywnością. Zamawiający ma prawo do kontroli zapisów z mycia i dezynfekcji w/w pojemników. 6.5. Pojemniki GN należy też oznakować godziną umieszczenia potrawy w pojemniku po zakończeniu procesu technologicznego. 6.6. Dostawa posiłków będzie kontrolowana przez upoważnionego pracownika Zamawiającego. 6.7. Kontrola będzie obejmowała m in.: 1) ocenę higieny środka transportu, opakowań, termosów, pojemników, GN. 2) ocenę higieny kierowcy, 3) ocenę organoleptyczną posiłków, 4) sprawdzenie zgodności dostawy z jadłospisem, 5) sprawdzenie temperatury posiłków w momencie dostarczenia do punktu odbioru. 6.8. Przedstawiciel Wykonawcy (kierowca dostarczający posiłki lub inna upoważniona osoba) jest zobowiązany do uczestnictwa w kontroli dostawy. 6.9. Łącznie z dostawą śniadania należy dostarczyć dzienny jadłospis w ilości 2 szt. 7 . Wymagania zamawiającego odnośnie planowania jadłospisów: 7.1. Wykonawca ma obowiązek sporządzić 7-dniowy jadłospis, który zostanie przedłożony Zamawiającemu do akceptacji na 4 dni przed rozpoczęciem jego realizacji. 7.2. Pracownik Zamawiającego ma prawo do wniesienia poprawek jadłospisie zaproponowanym jadłospisie w przypadku, gdy nie będzie on spełnia prawidłowego żywienia. W takim przypadku Wykonawca ma obowiązek przedłożenia nowej wersji jadłospisu, uwzględniającego zgłoszone poprawki. 7.3. Jadłospis musi zawierać wagę poszczególnych dań. 7.4. Posiłki należy przygotować z uwzględnieniem nowoczesnych zasad dietetyki. 7.5. Posiłki zaplanowane w jadłospisie muszą dostarczać odpowiedniej ilości energii i składników odżywczych. Zgodnie z normami żywienia dla chorych dorosłych w szpitalach muszą zawierać ilości produktów zalecanych w całodziennych normach żywienia. 7.6. W racjach pokarmowych. zalecanych przez Instytut Żywności i Żywienia średnia dzienna wartość energetyczna jadłospisu dekadowego dla diet w ogólnej nie powinna być mniejsza niż 2600 kcal. 7.7. Dostarczane posiłki muszą być świeże tj. z bieżącej produkcji dziennej. 7.8. Posiłki muszą być przygotowywane ze świeżych naturalnych produktów wysokiej jakości, niedopuszczalne jest przygotowywanie posiłków z koncentratów obiadowych w proszku oraz konserw. 7.9. Zamawiający zastrzega sobie prawo do oceny ilościowej i jakościowej jadłospisu. 7.10. W każdym posiłku w ciągu dnia powinien być uwzględniony produkt białkowy pochodzenia zwierzęcego np. ser, mięso i jego przetwory ryby, jaja, mleko i jego przetwory. 8. Wymagania Zamawiającego odnośnie personelu Wykonawcy, zatrudnionego przy realizacji i usługi: 8.1. Wykonawca Zobowiązany jest do załączenia do oferty informacji o osobie wyznaczonej i o bieżących kontaktów z Zamawiającym w trakcie realizacji i przedmiotu zamówienia i aktualizowania tej informacji w przypadku zmian personalnych podczas okresu realizacji umowy. Należy podać imię i nazwisko tej osoby oraz numer służbowego telefonu komórkowego. 8.2. Osoby, którymi dysponuje Wykonawca przy realizacji niniejszego zamówienia muszą posiadać stosowne kwalifikacje zawodowe oraz zezwolenia, które są wymagane przepisami prawa w odniesieniu do wykonywania czynności związanych z przygotowywaniem i dystrybucją posiłków. 8.3. Personel Wykonawcy pracujący przy produkcji i transporcie żywności musi być szkolony według opracowanego przez wykonawcę harmonogramu. 8.4. Personel Wykonawcy ma w obowiązku utrzymanie w czystości kuchenki oddziału i miejsca spożywania posiłków przez pacjentów. 9. Zakres obowiązków i odpowiedzialności Wykonawcy: 9.1. Wykonawca ponosi odpowiedzialność za jakość świadczonej usługi oraz jej wykonanie zgodnie z wszystkimi obowiązującymi w tym zakresie wszelkimi przepisami prawa żywnościowego. 9.2. Wykonawca jest zobowiązany do załączenia do oferty decyzji właściwego powiatowego inspektora sanitarnego o zatwierdzeniu zakładu do produkcji żywności. Zatwierdzenie ma zawierać zezwolenie na realizację usługi w systemie cateringowym. 9.3. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność cywilną i finansową za jakość dostarczanych posiłków oraz skutki wynikające z zaniedbań przy ich przygotowaniu i transporcie mogące negatywnie wpłynąć na zdrowie i życie pacjentów. 9.4. Wykonawca ma obowiązek przechowywać przez okres wymagany przez SSE próbki wszystkich potraw wchodzących w skład każdego posiłku. 9.5. Wykonawca jest zobowiązany do systematycznego monitorowania jakości usługi. 9.6. Wykonawca jest zobowiązany do zapewnienia ciągłości dostaw posiłków przez okres umowy bez względu na występujące awarie. 9.7. Wykonawca jest zobowiązany do zapewnienia pacjentom odpowiedniej ilości płynów między posiłkami, zgodnie ze zgłoszonym zapotrzebowaniem. 9.8. Wykonawca jest zobowiązany do zapewnienia zastawy stołowej i sztućców dla wszystkich pacjentów szpitala 9.9. Wykonawca jest zobowiązany do dostarczenia do kuchenki oddziałowej zmywarki z wyparzaczem do naczyń. 9.10. W przypadku stosowania naczyń jednorazowych Wykonawca ponosi koszty utylizacji naczyń. 9.11. Wykonawca jest zobowiązany do codziennego odbioru resztek nie zjedzonych posiłków.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553200009
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 12 miesięcy

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: NIE DOTYCZY

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.cm-boruta.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach