Przetargi.pl
Dostawa artykułów żywnościowych dla szkół i przedszkoli Miasta Maków Mazowiecki

Miasto Maków Mazowiecki ogłasza przetarg

  • Adres: 06-200 Maków Mazowiecki, ul. Moniuszki 6
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. 029 7171002 , fax. 029 7171507
  • Data zamieszczenia: 2015-12-14
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miasto Maków Mazowiecki
    ul. Moniuszki 6 6
    06-200 Maków Mazowiecki, woj. mazowieckie
    tel. 029 7171002, fax. 029 7171507
    REGON: 55066830900000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.bip.makowmazowiecki.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Dostawa artykułów żywnościowych dla szkół i przedszkoli Miasta Maków Mazowiecki
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: dostawy
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Część I: Dostawa świeżego pieczywa i wyrobów cukierniczych Wyroby piekarnicze pszenne, żytnie i mieszane oraz wyroby cukiernicze powinny mieć następujące cechy jakościowe: świeże wyprodukowane w ciągu 12 godzin do momentu dostarczenia do Zamawiającego, foremny kształt (nie rozlany, nie zgnieciony, nie porozrywany), skóra nie oddzielająca się od miękiszu, nie zabrudzona, nie spalona,miękisz suchy, o wyraźnie właściwej porowatości, bez zakalca, bez zanieczyszczeń oraz obecności grudek mąki lub soli,miękisz o właściwym smaku (nie gorzki, niezbyt kwaśny, zbyt słony lub nie słony). Wyroby powinny być bez uszkodzeń mechanicznych, bez śladów pleśni i obcych zapachów. Część II : Dostawa przetworów mrożonych. Wyroby mrożone powinny mieć następujące cechy: Wygląd - owoce lub warzywa czyste, sypkie, nie oblodzone, bez trwałych zlepieńców, bez uszkodzeń mechanicznych. Smak i zapach w stanie zamrożonym - charakterystyczny nieco osłabiony, bez zapachów i posmaków obcych. Zdrowotność - owoce i warzywa zdrowe bez uszkodzeń spowodowanych przez choroby lub szkodniki. Część III: Dostawa nabiału. Wyroby powinny charakteryzować się następującymi cechami: masło:barwa jednolita, nieznacznie intensywniejsza na powierzchni,wygniecenie prawidłowe,powierzchnia gładka, sucha konsystencja, jednolita zwarta, smarowna, lekko mazista,smak i zapach czysty, lekko kwaśny, mlekowy. twaróg półtłusty i tłusty:smak i zapach czysty,barwa biała do kremowej, jednolita w całej masie. śmietana:powinna być płynem jednolitym bez kłaczków ściętego sernika, bez podstoju, serwatka barwy jednolitej jasnokremowej lub kremowej,o czystym lekko kwaśnym smaku, bez obcych smaków i zapachów. ser żółty:bez uszkodzeń mechanicznych, bez śladów pleśni i obcych zapachów, obcych ciał,barwa jednolita, desery mleczne i jogurty:opakowania nie uszkodzone,z natłoczonym terminem ważności na opakowaniu. Dostarczony towar musi posiadać dokument identyfikacji handlowej. Możliwość identyfikacji każdej partii wyrobu. Część IV: Dostawa artykułów ogólnospożywczych. Artykuły ogólnospożywcze powinny posiadać:produkty żywnościowe o długoterminowym okresie przydatności do spożycia muszą posiadać co najmniej 2 miesięczną datę przydatności do spożycia licząc od daty ich dostarczenia do Zamawiającego,produkty żywnościowe z krótkim okresem przechowywania, odpowiednio powinny posiadać co najmniej 21 dniowy termin przydatności do spożycia (np., licząc od daty ich dostarczenia do Zamawiającego. Część V: Dostawa ryb. Ryby powinny posiadać:przydatność do spożycia nie krótszą niż 3 dni od dnia dostawy towaru - w przypadku ryb świeżych,zapach neutralny, nie kwaśny,wygląd - nie może posiadać tzw. oparzeliny mrozowej - a więc wszelkich ubytków świadczących o niewłaściwym obchodzeniu się z rybą - najczęściej są to liczne nieestetyczne ubytki, dokument identyfikacji handlowej. Część VI: Dostawa świeżych warzyw i owoców oraz jaj. Jaja powinny być:świeże,klasy A kategorii M (waga od 53 g do 62,3 g),skorupka o normalnym kształcie, czysta, nie uszkodzona, nie myta i nie czyszczona,komora powietrzna nieruchoma, o wysokości nie przekraczającej 6 mm,białko przejrzyste, gęste, bez obcych ciał,żółtko słabo widoczne, kuliste, przy obracaniu słabo ruchliwe, powracające do położenia centralnego, bez obcych ciał,tarcza zarodkowa niewidoczna, zapach swoisty, bez obcych zapachów. Warzywa i owoce powinny być: świeże, jędrne, dojrzałe, soczyste, zdrowe i czyste,kształt i barwa charakterystyczne dla odmiany, miąższ owoców soczysty, bez śladów pleśni,prawidłowo wykształcone z typowym zabarwieniem, bez widocznych plam,średniej wielkości - niedopuszczalne: przejrzałe, przerośnięte lub niedojrzałe,bez uszkodzeń mechanicznych, obcych ciał, wolne od szkodników i uszkodzeń przez nie spowodowanych, bez obcych zapachów, smaków, oznak podgnicia i pleśni, bez oparzelin słonecznych, Niedopuszczalne: zaparzenie, nadmarznięcie, zamarzniecie, pozostałości środków ochrony roślin,nadgnicie i zgnicie oraz pleśń. Część VII: Dostawa świeżego mięsa drobiowego. Wyroby powinny mieć następujące cechy jakościowe: elementy właściwe umięśnione, nie dopuszcza się mięśni i skóry nie związanych ze sobą, linie cięcia równe, w asortymentach ze skrzydełkami dopuszcza się brak ostatniego człona skrzydła, połówka oraz ćwiartka przednia może być z szyją lub bez szyi, barwa charakterystyczna, naturalna dla skóry i mięśni danego gatunku drobiu, nie dopuszcza się wylewów krwawych w mięśniach piersi i nóg, dopuszcza się przyciemnienie naturalnej barwy powierzchni elementów mrożonych, dopuszcza się lekkie zaczerwienienie ostatniego człona skrzydła,zapach naturalny, charakterystyczny dla mięsa danego gatunku drobiu, niedopuszczalny zapach obcy, zapach świadczący o rozkładzie mięsa przez drobnoustroje oraz zapach zjełczałego tłuszczu. Towar musi posiadać dokument identyfikacji handlowej. Część VIII: Dostawa świeżego mięsa wieprzowego i wołowego. Wyroby z mięsa powinny posiadać następujące cechy jakościowe: czystość - mięso czyste, bez śladów, zanieczyszczeń ciałem obcym, dobrze wykrwawione, konsystencja - jędrna, elastyczna, odkształcająca się, smak, przydatność, zapach - swoisty, charakterystyczny dla mięsa, bez oznak zaparzenia i zepsucia, nie dopuszczalny zapach płciowy lub moczowy, zdatne do spożycia, opakowanie - pojemniki plastikowe, z pokrywami, czyste, bez obcych zapachów, mające atest kompetencji jednostki resortu zdrowia, powinny być przeznaczone tylko do jednego asortymentu. Wykonawca gwarantuje, że oferowany przedmiot zamówienia objęty jest stałą kontrolą weterynaryjną i kontrolą Państwowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Część IX: Dostawa wędlin i podrobów. Wędliny i podroby powinny posiadać: klasę przydatności, świeżość, wystudzenie, powierzchnię suchą, osłonkę ściśle przylegającą, równomiernie pomarszczoną, niedopuszczalne zacieki tłuszczu i galarety pod osłonką, jej pęknięcia i wyciek farszu, w osłonkach naturalnych lub sztucznych, opakowanie transportowe stanowią pojemniki plastikowe, z pokrywkami, czyste bez obcych zapachów, mające atest kompetencji jednostki resortu zdrowia, powinny być przeznaczone tylko do jednego asortymentu, przydatność do spożycia wędlin nie może być krótsza niż 15 dni od dnia dostawy towaru, przydatność do spożycia podrobów nie może być krótsza niż 1 0 dni od dnia dostawy towaru. 1. Zamawiający w asortymencie wymaga aby: dostarczane produkty były dopuszczone do sprzedaży, wszystkie dostarczane produkty nosiły nazwę (logo) producenta na opakowaniach zbiorczych oraz opakowaniach jednostkowych, były pierwszego gatunku, produkty były oznakowane widocznym, aktualnym terminem przydatności do spożycia, produkty były zgodne z polską normą, posiadały certyfikat - handlowy dokument identyfikacyjny. 2. Wymagania dotyczące przedmiotów zamówienia zawarte są w Załącznikach od nr 1 do 9 do SIWZ Jednostkowych formularzach cenowych zawierające nazwę artykułu wraz z opisem jego wymaganych właściwości i jednostką miary i ilości. Wypełniony i podpisany formularz stanowi oświadczenie Wykonawcy potwierdzające spełnianie przez oferowane dostawy wymagań określonych przez Zamawiającego dla danego zamówienia. 3. Wyroby muszą odpowiadać Polskim Normom, być świeże z terminem do spożycia według obowiązujących norm. Oferowane wyroby powinny spełniać warunki sanitarne ich pozyskiwania, produkcji, przetwarzania, składowania, transportu oraz sprzedaży bezpośredniej. Powinny również spełniać wytyczne Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 roku w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach. 4. Wykonawca musi zapewnić załadunek, transport i rozładunek dostarczonych artykułów. 5. Przez produkt równoważny Zamawiający rozumie produkt o parametrach zbliżonych do produktu wskazanego w opisie danego asortymentu. 6. W przypadku nie pełnego wykorzystania jednego z artykułów i nagłych potrzeb Zamawiającego w stosunku do innego asortymentu dopuszcza się zmianę ilości przedmiotu zamówienia na rzecz innych artykułów zaoferowanych w ofercie pod warunkiem nie przekroczenia wartości umownej zamówienia przetargowego. Jeżeli w opisie przedmiotu zamówienia znajdują się jakiekolwiek znaki towarowe, patenty czy pochodzenie, należy przyjąć, że Zamawiający podał taki opis ze wskazaniem na typ i dopuszcza składanie ofert równoważnych o parametrach nie gorszych niż podane w opisie przedmiotu zamówienia - podstawa prawna art. 29 ust. 3 ustawy PZP.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 158100009
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Termin płatności
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip.makowmazowiecki.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach