Przetargi.pl
Dostarczenie, przygotowanie i podawanie posiłków dla dzieci uczęszczających do Szkoły Podstawowej nr 30 we Wrocławiu. CPV 55.52.31.00-3, 55.52.40.00-9, 55.32.00.00-9, 55.32.10.00-6, 55.32.20.00-3, 55.52.00.00-1, 55.52.12.00-0.

Szkoła Podstawowa Nr 30 ogłasza przetarg

  • Adres: 53-523 Wrocław, ul. Zaporoska 28
  • Województwo: dolnośląskie
  • Telefon/fax: tel. 71 7835767 , fax. 71 3613281
  • Data zamieszczenia: 2014-02-07
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Szkoła Podstawowa Nr 30
    ul. Zaporoska 28 28
    53-523 Wrocław, woj. dolnośląskie
    tel. 71 7835767, fax. 71 3613281
    REGON: 00069302600000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.sp30.wroclaw.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: szkoła podstawowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Dostarczenie, przygotowanie i podawanie posiłków dla dzieci uczęszczających do Szkoły Podstawowej nr 30 we Wrocławiu. CPV 55.52.31.00-3, 55.52.40.00-9, 55.32.00.00-9, 55.32.10.00-6, 55.32.20.00-3, 55.52.00.00-1, 55.52.12.00-0.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Dostarczenie, przygotowanie i podawanie posiłków dla dzieci uczęszczających do Szkoły Podstawowej nr 30 we Wrocławiu. CPV 55.52.31.00-3, 55.52.40.00-9, 55.32.00.00-9, 55.32.10.00-6, 55.32.20.00-3, 55.52.00.00-1, 55.52.12.00-0. Dzieci szkolne: wiek dzieci od 5 lat do 13 lat. a) ilość dzieci, objętych żywieniem - min. 10 - max 120, b) rodzaje posiłków: obiad składający się z zupy i II dania oraz deseru i kompotu. 3. Termin wykonania zamówienia: a) od dnia 03.03.2014r. do 31.12.2014r. (z wyjątkiem dni wolnych od zajęć, ferii, wakacji). b) godziny wydawania posiłków pomiędzy godzinami 11:20 - 13:00. c) dopuszcza się zmiany przez zamawiającego godzin wydawania posiłków w terminie 7 dni przed dniem wprowadzenia zmian. 4. Miejsce realizacji zamówienia: Zamawiający na czas realizacji zadania udostępnia kuchnię i stołówkę znajdujące się na terenie Szkoły Podstawowej nr 30 we Wrocławiu przy ul. Zaporoskiej 28. 5. W przypadku, gdy Wykonawca uzna, że pomieszczenia udostępniane przez Zamawiającego wymagają dodatkowego wyposażenia w sprzęt kuchenny niezbędny do prawidłowego realizowania przedmiotowego zamówienia, Wykonawca wyposaży te pomieszczenia w niezbędny mu sprzęt na własny koszt. 6. Posiłki Wykonawca dostarczać będzie własnym transportem, w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw oraz posiadające dopuszczenie przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego. 7. Posiłki winny być przewożone pojazdem przystosowanym do przewozu posiłków dopuszczonym przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego. 8. Minimalna temperatura wydawanych posiłków: - zupy - winna wynosić 75oC, - drugiego dania - winna wynosić 65oC. Maksymalna temperatura produktów zimnych (surówki) winna wynosić 15oC. 9. Posiłki winny spełniać Normy żywieniowe zgodne z polskimi normami żywieniowymi dla dzieci w wieku szkolnym. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowywania posiłków o najwyższym standardzie na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCP. Posiłki muszą spełniać wymogi żywieniowe zalecane przez Instytut Matki i Dziecka dla danej grupy wiekowej. Personel Wykonawcy winien posiadać bieżące przeszkolenie z zakresu BHP oraz HACCP, a także aktualne książeczki zdrowia. Wykonawca odpowiada prawnie za żywienie dzieci przez Powiatowym Państwowym Inspektorem Sanitarnym dla miasta Wrocławia. 10. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowywania posiłków zgodnie z zapotrzebowaniem na dany dzień z uwzględnieniem próbek posiłków przechowywanych na terenie swojej siedziby. 10a. Wykonawca zobowiązany jest do przedstawienia na każde żądanie Zamawiającego wyników badań mikrobiologicznych serwowanych posiłków. 10b. Wykonawca zobowiązany jest do przedstawienia na każde żądanie Zamawiającego tabel kaloryczności serwowanych posiłków. 10c. Wykonawca w chwili przystąpienia do przetargu zobowiązany jest do przedstawienia jakościowej oceny jadłospisów przeprowadzonej przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego. 10d. Wykonawca zobowiązany jest do codziennego sporządzania Protokołu Kontroli według wzoru Zamawiającego i przekazywania do Przedstawicielowi Zamawiającego (podpisanego przez przedstawicieli obu stron umowy w chwili wydawania posiłków) zawierającego dane dotyczące w szczególności: oceny organoleptycznej, gramatury serwowanych posiłków oraz zgodności z planowanym jadłospisem. W tym celu Wykonawca winien przygotować jeden dodatkowy posiłek na własny koszt. 10e. Wykonawca zobowiązany jest do wyznaczenia co najmniej dwóch osób do świadczenia usługi w siedzibie Zamawiającego. 11. Wykonawca winien załączyć do oferty 3 jadłospisy rozpisane na dekady (1 dekada to 10 dni) zawierające gramaturę, podpisane przez dietetyka oraz posiadające ocenę jakościową przeprowadzoną przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego. Jadłospisy winny zawierać dokładnie wyszczególnione i opisane posiłki. W każdej dekadzie jadłospis winien zawierać: - 4 posiłki mięsne z mięsa chudego (np.: 1x udko z kurczaka, 1x kotlet schabowy / schab, filet z indyka /, 1x pierś z kurczaka/indyka, 1x kotlet mielony / z karczku, filetu z kurczaka/indyka, szynki b/k/ lub gulasz / z szynki b/k, łopatki b/k, filetu z kurczaka/indyka ), - 2 posiłki pół-mięsne, - 2 posiłki bezmięsne, (np. mączne) - 2 posiłki - ryba ( np.: filet z mintaja), - 10 x kompot+deser 12. Wykonawca przygotowywać będzie posiłki z produktów własnych. 13. Wykonawca zobowiązuje się do minimalnego zastosowania produktów przetworzonych na poczet innych wartościowych składników odżywczych. 14. Wyklucza się posiłki na bazie Fastfood. 15. Do przygotowywania posiłków należy używać produktów wysokiej jakości i zawsze świeżych posiadających aktualne terminy ważności, nabytych w źródłach działających zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi i higienicznymi (wyklucza się sporządzanie potraw z proszku). 16. Do przygotowania posiłków należy używać masła 82% lub olejów roślinnych, a nie margaryny. 17. W przypadku dań mięsnych należy unikać mięsa przetworzonego (mielone) na rzecz całych sztuk mięsa. 18. Codziennie w ramach posiłku dla dzieci musi się znaleźć świeża zielenina (natka pietruszki, koperek, szczypiorek). Owoce winny być całe, nie dopuszcza się dzielenia owoców. 19. Zamawiający zakazuje stosowania: konserw, produktów z glutaminianem sodu, parówek, produktów masłopodobnych, soków zagęszczonych, mięsa odkostnionego mechanicznie oraz wędlin z dodatkiem preparatów białkowych (soja) i/lub skrobii modyfikowanej. 20. Przedłożone do oferty jadłospisy winny zawierać dokładnie wyszczególnione i opisane posiłki wraz z ich gramaturą; Wykonawca na żądanie Zamawiającego przedstawi wykaz stosownych do przygotowywania posiłków produktów i surowców wraz z nazwami producentów, który zamawiający może udostępnić rodzicom dzieci lub ich prawnym opiekunom. 21. Wykonawca w ramach wynagrodzenia winien: a) przygotowywać posiłki zgodnie z ustalonymi jadłospisami oraz dostarczać je do siedziby Zamawiającego przy ul. Zaporoskiej 28. b) posiadać zapasy żywności niezbędne do wykonywania posiłków na dany dzień, c) porcjować i wydawać posiłki d) myć i wyparzać naczynia środkami czystości dopuszczonymi do użytku przez Państwowy Zakład Higieny e) sprzątać pomieszczenia bloku żywieniowego tj. kuchnię i stołówkę środkami czystości dopuszczonymi do użytku przez Państwowy Zakład Higieny f) odbierać i wywozić na własny koszt resztki żywieniowe oraz inne odpady powstałe przy realizacji przedmiotowego zamówienia g) ponosić koszty środków czystości. 22. Ogólną kontrolę nad prawidłowością realizacji zadania sprawował będzie upoważniony przedstawiciel szkoły. 23. W przypadku wystąpienia nowego przypadku alergii pokarmowej wśród dzieci korzystających z obiadów Wykonawca zobowiązuje się do zachowania odpowiedniej diety pokarmowej najpóźniej od dnia następnego od daty otrzymania informacji od Zamawiającego (fax, e-mail). 24. Wykonawca będzie zapewniał obiady zgodne z wymaganiami Zamawiającego opisanymi w opisie przedmiotu zamówienia, według jadłospisów załączonych do oferty oraz innych jadłospisów, których nie załączono do oferty. Warunkiem wprowadzenia jadłospisu innego niż załączone do oferty jest uzgodnienie go z Zamawiającym najpóźniej w piątek tygodnia poprzedzającego wprowadzenie nowego jadłospisu. Wszystkie jadłospisy winny być zaakceptowane przez dietetyka oraz posiadać pozytywną ocenę jakościową Państwowego Inspektora Sanitarnego. 25. W przypadku podania przez Wykonawcę posiłku nie spełniającego warunków umowy np. posiłku niepełnowartościowego Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia nowego posiłku zgodnego z warunkami umowy i wydania go, do godziny 14:00. 26. Wykonawca będzie ponosił koszty zużytych mediów według specyfikacji załączonej każdorazowo do faktury. 27. Za udostępnienie pomieszczeń do przygotowywania i serwowania posiłków Wykonawca zapłaci Zamawiającemu czynsz w wysokości 500 zł brutto miesięcznie. Brak terminowej wpłaty za udostępnienie pomieszczeń może być podstawą do rozwiązania umowy w trybie natychmiastowym. 28. Pomieszczenia wraz z wyposażeniem zostaną przekazane Wykonawcy na podstawie protokołu zdawczo-odbiorczego. Pomieszczenia wraz z wyposażeniem zostaną zwrócone Zamawiającemu w stanie niepogorszonym. Na najem lokalu zostanie zawarta odrębna umowa. 29. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność za szkody powstałe w wyniku użytkowania sprzętu oraz wynajmowanych pomieszczeń. 30. Wszelkie dodatkowe wyposażanie wynajmowanego bloku żywieniowego dokonywane będzie na koszt Wykonawcy.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555231003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga złożenia wadium.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.sp30.wroclaw.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach