Przetargi.pl
zorganizowanie i przeprowadzenie szkoleń z zakresu branży mechanicznej w ramach realizacji projektu pt. Poprawa jakości kształcenia zawodowego na obszarze transgranicznym w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Interreg V-A Polska – Słowacja 2014-2020 Oś priorytetowa 3. Rozwój edukacji transgranicznej i uczenia się przez całe życie

Powiat Krośnieński reprezentowany przez Zarząd Powiatu Krośnieńskiego ogłasza przetarg

  • Adres: 38-400 Krosno, ul. Bieszczadzka
  • Województwo: podkarpackie
  • Telefon/fax: tel. 134 375 781 , fax. 134 375 715
  • Data zamieszczenia: 2020-02-05
  • Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Powiat Krośnieński reprezentowany przez Zarząd Powiatu Krośnieńskiego
    ul. Bieszczadzka 1
    38-400 Krosno, woj. podkarpackie
    tel. 134 375 781, fax. 134 375 715
    REGON: 37044051900000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.bip.powiat.krosno.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    zorganizowanie i przeprowadzenie szkoleń z zakresu branży mechanicznej w ramach realizacji projektu pt. Poprawa jakości kształcenia zawodowego na obszarze transgranicznym w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Interreg V-A Polska – Słowacja 2014-2020 Oś priorytetowa 3. Rozwój edukacji transgranicznej i uczenia się przez całe życie
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Część nr I - Zasobnikowe układy zasilania silnika – 1 edycja Odbiorcy Uczniowie technikum, branżowej szkoły pierwszego stopnia i nauczyciele ZS Iwonicz oraz szkoły z Sabinova Liczba uczestników: ogółem 18, w tym: Słowacy 6 – uczniów 2 - nauczycieli Polacy 9 – uczniów 1 - nauczyciel Miejsce kursu Nie dalej niż 50 km od siedziby Zespołu Szkół w Iwoniczu Cel kursu Celem kursu jest dostarczenie uczestnikom szkolenia umiejętności i kompetencji niezbędnych do pracy przy obsłudze zasobnikowych układów zasilania silnika. Uczestnicy szkolenia będą mieli okazję poznać zasady działania różnych układów zasilania silnika. Opanują zasady bezpiecznej pracy z układami zasilania common rail. Posiądą wiedzę na temat budowy i działania układów common rail różnych generacji. Nauczą się wykonywać diagnostykę układu CR. Dowiedzą się, jak właściwie eksploatować i konserwować układ. Dzięki uczestnictwie w zajęciach uczestnicy będą mogli wykonywać naprawy niesprawności zasobnikowego układu zasilania silnika. Zostanie im przekazana wiedza teoretyczna i praktyczna która będzie mogła zapewnić dalszy rozwój. Uczestnicy po ukończeniu kursu dostaną certyfikaty/zaświadczenia ukończenia kursu. Czas kursu 2 dni 16 godzin (2 x 8 godzin); 5 godz. część teoretyczna 11 godz. cześć praktyczna 1 godzina teoretyczna jest równa 45 minutom, praktyczna 60 minutom Wykonawca powinien zapewnić każdemu uczestnikowi: • materiały szkoleniowe z zakresu kursu (np. skrypt na temat rodzajów, budowy i zasad zdziałania zasobnikowych układów zasilania silnika -zgodny z tematyką kursu) w j. polskim i w j. słowackim w tym: materiały piśmiennicze /notatnik - kołozeszyt, długopis • materiały dydaktyczne; • urządzenia, sprzęt, modele, materiały niezbędne do przeprowadzenia kursu zgodnie z programem szkolenia • możliwość wykonania ćwiczeń praktycznych kilkakrotnie każdemu uczestnikowi w celu utrwalenia zdobytej wiedzy i umiejętności • przeprowadzenie egzaminu potwierdzającego nabyte umiejętności • wydanie uczestnikom certyfikatów/zaświadczeń ukończenia kursu - również w języku angielskim (z Polski po polsku i angielsku, ze Słowacji po słowacku i angielsku) zawierających nazwę oraz tematykę szkolenia wraz z godzinowym zakresem realizacji poszczególnych tematów, podpisy trenerów, pieczęć organizatora) • pokryć wszelkie koszty związane z organizacją egzaminu • wyżywienie dla każdego uczestnika kursu. Trener część teoretyczna - jeden trener część praktyczna - dwóch trenerów Trener do części teoretycznej - posiadanie wiedzy i kwalifikacji z zakresu diagnostyki pojazdów samochodowych oraz układów zasilania silnika (ukończony kurs lub studia podyplomowe lub studia I stopnia lub studia II stopnia – z zakresu diagnostyki pojazdów). Udokumentowana praktyka zawodowa w branży mechaniki pojazdów samochodowych lub diagnostyki pojazdów – co najmniej 3 lata. Trener do części praktycznej - udokumentowana praktyka zawodowa w branży mechaniki pojazdów samochodowych lub diagnostyki pojazdów, lub jako nauczyciel - instruktor praktycznej nauki zawodu w zakresie mechaniki lub diagnostyki pojazdów – co najmniej 3 lata. Wyżywienie Słowacy I dzień 8 obiadów, 8 kolacji obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. II dzień 8 śniadań, 8 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. Polacy I dzień 10 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. II dzień 10 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. Łącznie: śniadań (8 porcji), obiadów (36 porcji), kolacji (8 porcji) • koszty trenerów • transport uczniów i nauczycieli Transport - Słowaków do Polski i powrót (Sabinov – na miejsce szkolenia/pobytu i powrót do Sabinova) - Polaków (ZS Iwonicz do miejsca kursu i powrót do szkoły) • zapewnienie noclegu dla uczestników szkolenia ze Słowacji- 8 osób Noclegi dla 8 osób 1 nocleg (Słowacy) odległość do 15 km od miejsca kursu, (4 pokoje 2 osobowe) • ubranie robocze/ochronne dla uczestników szkolenia składające się z: 1. Okulary ochronne 2. Rękawice ochronne 3. Obuwie ochronne z twardą podeszwą (półbuty zamszowe- oddychające, cholewka oddychająca) 4. Czapka robocza z daszkiem 5. Koszulka polo 6. Bluza robocza 7. Ogrodniczki robocze 8. Kamizelka ocieplana Kolor odzieży niebieski lub szary Nadruk Odzież dopasowana do sylwetki uczestnika Treść szkolenia Część teoretyczna: 1.bhp przy obsłudze układów zasilania silnika 2.układy zasilania w silnikach spalinowych – charakterystyka i właściwości 3.budowa zasobnikowych układów (generacje) zasilania silnika 5.części składowe układu niskiego i wysokiego ciśnienia 6.diagnostyka elementów zasobnikowego układu zasilania silnika 7.urządzenia do obsługi i diagnostyki układu zasilania silnika 8.układy recyrkulacji spalin 9. układy oczyszczania spalin - filtry cząsteczek stałych 10.niesprawności zasobnikowego układu zasilania silnika Część praktyczna: 1. obsługa zasobnikowego układu zasilania silnika 2. diagnostyka układu CR różnych generacji (diagnostyka elementów układu - niskiego i wysokiego ciśnienia) 3.diagnostyka wtryskiwaczy stosowanych w układach zasilania 4.diagnostyka i naprawa pozostałych elementów układu zasilania silnika 5.montaż i wymiana elementów układu zasilania silnika Szczegółowy harmonogram kursu opracowany zostanie w porozumieniu Wykonawcy i Zamawiającego. Część nr II- Spawanie metodą TIG II – 1 edycja Odbiorcy Uczniowie technikum i branżowej szkoły pierwszego stopnia i nauczyciele ZS Iwonicz oraz szkoły z Sabinova Liczba uczestników: 22 uczestników, w tym: Słowacy 6 – uczniów 2 - nauczycieli Polacy 14 – uczniów Miejsce kursu Nie dalej niż 50 km od siedziby Zespołu Szkół w Iwoniczu Cel kursu Celem kursu jest dostarczenie uczestnikom szkolenia umiejętności i kwalifikacji niezbędnych do pracy jako spawacz blach spoiną czołową metodą TIG poziom II. Uczestnicy kursu będą mieli okazję poznać charakterystykę i właściwości metali oraz zasady wykonywania spoin. Opanują zasady bezpiecznej pracy podczas wykonywania prac spawalniczych. Posiądą wiedzę na temat obróbki metali. Nauczą się prawidłowo wykonywać spoiny, przygotować detal do obróbki. Dowiedzą się, jak właściwie eksploatować i konserwować urządzenia spawalnicze. Dzięki uczestnictwie w zajęciach uczestnicy będą mogli samodzielnie wykonywać spoiny. Zostanie im przekazana wiedza teoretyczna i praktyczna która będzie mogła zapewnić dalszy rozwój oraz pozwoli przystąpić do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje. Uczestnicy kursu po zakończeniu kursu dostaną certyfikaty/zaświadczenia ukończenia kursu. Czas kursu 13 dni Liczba godzin kursu: • 104 godziny (suma godzin zajęć teoretycznych i praktycznych), w tym: -24 godzin teoretycznych - 80 godzin praktycznych 1 godzina teoretyczna jest równa 45 minutom, praktyczna 60 minutom Przez zajęcia praktyczne należy rozumieć 80 godzin na jednego uczestnika kursu. Wykonawca powinien zapewnić każdemu uczestnikowi: • materiały szkoleniowe z zakresu kursu w j. polskim i w j. słowackim w tym: materiały piśmiennicze /notatnik - kołozeszyt, długopis • materiały dydaktyczne • urządzenia, sprzęt, modele, materiały do przeprowadzenia szkolenia zgodnie z programem szkolenia • oddzielne stanowisko spawalnicze – dla każdego uczestnika szkolenia • możliwość wykonania ćwiczeń praktycznych kilkakrotnie w celu utrwalenia zdobytej wiedzy i umiejętności • przeprowadzenie egzaminu potwierdzającego nabyte umiejętności • wydanie uczestnikom certyfikatów/zaświadczeń ukończenia szkolenia - również w języku angielskim (z Polski po polsku i angielsku, ze Słowacji po słowacku i angielsku) • pokryć wszelkie koszty związane z organizacją egzaminu • pokryć koszy związane z badaniem lekarskim uczestników szkolenia • wyżywienie dla każdego uczestnika szkolenia. Egzamin Kurs kończy się egzaminem państwowym i wydaniem przez Instytut Spawalnictwa w Gliwicach książeczki spawacza. Wykonawca pokrywa wszelkie koszty związane z organizacją i przebiegiem egzaminu. Trener część teoretyczna - jeden trener część praktyczna – dwóch trenerów Trener do części teoretycznej - posiadanie wiedzy i kwalifikacji z zakresu spawania metali (ukończony kurs spawania lub studia podyplomowe lub studia I stopnia lub studia II stopnia – z zakresu mechaniki i budowy maszyn lub kierunki pokrewne). Trener do część praktycznej - udokumentowana praktyka zawodowa w branży spawalniczej lub jako nauczyciel - instruktor praktycznej nauki zawodu w zakresie spawania metali – co najmniej 3 lata. Wyżywienie - 22 uczestników Wyżywienie Słowacy I dzień 8 obiadów, 8 kolacji obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. II dzień 8 śniadań, 8 obiadów, 8 kolacji obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. III dzień 8 śniadań, 8 obiadów, 8 kolacji obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. IV dzień 8 śniadań, 8 obiadów, 8 kolacji obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. V dzień 8 śniadań, 8 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. VI dzień 8 obiadów, 8 kolacji obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. VII dzień 8 śniadań, 8 obiadów, 8 kolacji obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. VIII dzień 8 śniadań, 8 obiadów, 8 kolacji obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. IX dzień 8 śniadań, 8 obiadów, 8 kolacji obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. X dzień 8 śniadań, 8 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. XI dzień 8 obiadów, 8 kolacji obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. XII dzień 8 śniadań, 8 obiadów, 8 kolacji obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. XIII dzień 8 śniadań, 8 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. Polacy I dzień 14 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. II dzień 14 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. III dzień 14 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. IV dzień 14 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. V dzień 14 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. VI dzień 14 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. VII dzień 14 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. VIII dzień 14 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. IX dzień 14 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. X dzień 14 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. XI dzień 14 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. XII dzień 14 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. XIII dzień 14 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. Łącznie: śniadań (80 porcji), obiadów (286 porcji), kolacji (80 porcji) • koszty trenerów • transport uczniów i nauczycieli Transport - Szkolenie zostanie podzielone na trzy części w różnych odstępach czasowych tj.: I cześć-5 dni , II część –5 dni , III część – 3 dni Transport Słowaków do Polski i powrót Słowaków na Słowacje: Słowacja – Polska, Polska– Słowacja – dotyczy każdej części szkolenia. - Słowaków ze Słowacji do Polski i powrót na Słowację (z Sabinova – na miejsce kursu/pobytu i powrót do Sabinova, z miejsca noclegu do miejsca kursu i powrót) – dotyczy każdej części szkolenia. - Polaków (ZS Iwonicz do miejsca kursu i powrót do szkoły) • zapewnienie noclegu dla uczestników szkolenia ze Słowacji Noclegi dla 8 osób 10 noclegów (Słowacy) odległość do 15 km od miejsca kursu, (4 pokoje 2-osobowe) Organizacja czasu wolnego I dzień – wizyta na rynku i zwiedzanie z przewodnikiem zabytków miasta Krosno II dzień – zajęcia warsztatowe w Centrum Dziedzictwa Szkła Krosno III dzień - wyjście do kina / spotkanie integracyjne IV dzień – zajęcia integracyjne z uczniami ZS Iwonicz V dzień - zwiedzanie Muzeum w Bóbrce VI dzień – zwiedzanie skansenu w Sanoku / zabytków miasta Sanok VII dzień – rozgrywki sportowe z uczniami ZS Iwonicz VIII dzień - spotkanie integracyjne / kręgle IX dzień – zwiedzanie Muzeum Rzemiosła Krosno X dzień – Zamek Kamieniec i rezerwat przyrody Prządki Treść szkolenia Treści szkolenia, liczba godzin teoretycznych i praktycznych zgodne z wymaganiami niezbędnymi do przygotowania do egzaminu państwowego przed Komisją Spawalnictwa w zakresie spawania blach spoiną czołową metodą TIG (poziom II). Wykonawca powinien posiadać Atest Instytutu Spawalnictwa w Gliwicach. Cena kursu obejmuje opłaty za badania lekarskie, opłatę egzaminacyjną. Szczegółowy harmonogram kursu, organizacja czasu wolnego opracowana zostanie w porozumieniu Wykonawcy i Zamawiającego. Część nr III - Spawanie metodą - TIG – dotyczy I i II edycja Odbiorcy Uczniowie technikum i branżowej szkoły pierwszego stopnia i nauczyciele ZS Iwonicz oraz szkoły z Sabinova Liczba uczestników: Edycja pierwsza – 22 uczestników Edycja druga – 22 uczestników Słowacy 6 – uczniów 2 - nauczycieli Polacy 14 – uczniów Miejsce kursu Nie dalej niż 50 km od siedziby Zespołu Szkół w Iwoniczu Cel kursu Celem kursu jest dostarczenie uczestnikom szkolenia umiejętności i kwalifikacji niezbędnych do pracy jako spawacz rur i blach metodą TIG. Uczestnicy kursu będą mieli okazję poznać charakterystykę i właściwości metali oraz zasady wykonywania spoin. Opanują zasady bezpiecznej pracy podczas wykonywania prac spawalniczych. Posiądą wiedzę na temat obróbki metali. Nauczą się prawidłowo wykonywać spoiny, przygotować detal do obróbki. Dowiedzą się, jak właściwie eksploatować i konserwować urządzenia spawalnicze. Dzięki uczestnictwie w zajęciach uczestnicy będą mogli samodzielnie wykonywać spoiny. Zostanie im przekazana wiedza teoretyczna i praktyczna która będzie mogła zapewnić dalszy rozwój ucznia oraz pozwoli przystąpić do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje. Uczestnicy kursu po zakończeniu kursu dostaną certyfikaty/zaświadczenia ukończenia kursu. Czas kursu 13 dni Liczba godzin kursu 104: • 104 godziny (suma godzin zajęć teoretycznych i praktycznych), w tym: - 16 godzin zajęć teoretycznych - 88 godzin zajęć praktycznych Przez zajęcia praktyczne należy rozumieć 88 godzin na jednego uczestnika kursu. 1 godzina teoretyczna jest równa 45 minutom, praktyczna 60 minutom Wykonawca powinien zapewnić każdemu uczestnikowi: • materiały szkoleniowe z zakresu kursu w j. polskim i w j. słowackim w tym: materiały piśmiennicze /notatnik - kołozeszyt, długopis • materiały dydaktyczne • urządzenia, sprzęt, modele, materiały do przeprowadzenia kursu zgodnie z programem szkolenia • oddzielne stanowisko spawalnicze – dla każdego uczestnika kursu • możliwość wykonania ćwiczeń praktycznych kilkakrotnie w celu utrwalenia zdobytej wiedzy i umiejętności • przeprowadzenie egzaminu potwierdzającego nabyte umiejętności (dla Polaków w języku polskim, Słowaków języku słowackim) • wydanie uczestnikom certyfikatów ukończenia szkolenia - również w języku angielskim (z Polski po polsku i angielsku, ze Słowacji po słowacku i angielsku) • pokryć wszelkie koszty związane z organizacją egzaminu • pokryć koszy związane z badaniem lekarskim uczestników kursu • wyżywienie dla każdego uczestnika kursu. Egzamin Kurs kończy się egzaminem państwowym i wydaniem przez Instytut Spawalnictwa w Gliwicach książeczki spawacza. Wykonawca pokrywa wszelkie koszty związane z organizacją i przebiegiem egzaminu. Trener część teoretyczna - jeden trener część praktyczna – dwóch trenerów Trener do części teoretycznej - posiadanie wiedzy i kwalifikacji z zakresu spawania metali (ukończony kurs spawania lub studia podyplomowe lub studia I stopnia lub studia II stopnia – z zakresu mechaniki i budowy maszyn lub kierunki pokrewne). Trener do część praktycznej - udokumentowana praktyka zawodowa w branży spawalniczej lub jako nauczyciel - instruktor praktycznej nauki zawodu w zakresie spawania metali – co najmniej 3 lata. Wyżywienie - 22 uczestników (Edycja I – 22, Edycja II – 22) Wyżywienie Słowacy I dzień 8 obiadów, 8 kolacji obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. II dzień 8 śniadań, 8 obiadów, 8 kolacji obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. III dzień 8 śniadań, 8 obiadów, 8 kolacji obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. IV dzień 8 śniadań, 8 obiadów, 8 kolacji obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. V dzień 8 śniadań, 8 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. VI dzień 8 obiadów, 8 kolacji obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. VII dzień 8 śniadań, 8 obiadów, 8 kolacji obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. VIII dzień 8 śniadań, 8 obiadów, 8 kolacji obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. IX dzień 8 śniadań, 8 obiadów, 8 kolacji obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. X dzień 8 śniadań, 8 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. XI dzień 8 obiadów, 8 kolacji obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. XII dzień 8 śniadań, 8 obiadów, 8 kolacji obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. XIII dzień 8 śniadań, 8 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. Polacy I dzień 14 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. II dzień 14 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. III dzień 14 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. IV dzień 14 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. V dzień 14 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. VI dzień 14 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. VII dzień 14 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. VIII dzień 14 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. IX dzień 14 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. X dzień 14 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. XI dzień 14 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. XII dzień 14 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. XIII dzień 14 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. Łącznie dla I edycji: śniadania ( 80 porcji), obiadów (286 porcji), kolacji( 80 porcji) Łącznie dla II edycji : śniadania ( 80 porcji), obiadów (286 porcji), kolacji( 80 porcji) • koszty trenerów • transport uczniów i nauczycieli Transport - Szkolenie zostanie podzielone na trzy części w różnych odstępach czasowych tj.: I cześć-5 dni , II część –5 dni , III część – 3 dni Transport Słowaków do Polski i powrót Słowaków na Słowacje: Słowacja – Polska, Polska– Słowacja – dotyczy każdej części szkolenia. - Słowaków ze Słowacji do Polski i powrót na Słowację (z Sabinova – na miejsce kursu/pobytu i powrót do Sabinova, z miejsca noclegu do miejsca kursu i powrót) – dotyczy każdej części szkolenia. - Polaków (ZS Iwonicz do miejsca kursu i powrót do szkoły) • zapewnienie noclegu dla uczestników szkolenia ze Słowacji Noclegi dla 8 osób 10 noclegów (Słowacy) odległość do 15 km od miejsca kursu, (4 pokoje 2-osobowe) • ubranie robocze/ochronne dla uczestników szkolenia składające się z: 1. Okulary ochronne 2. Rękawice ochronne spawalnicze 3. Obuwie ochronne z twardą podeszwą (półbuty zamszowe oddychające, cholewka oddychająca) 4. Czapka robocza z daszkiem 5. Koszulka polo 6. Bluza robocza 7. Ogrodniczki robocze 8. Fartuch spawalniczy 9. Przyłbica spawalnicza Kolor odzieży niebieski lub szary Nadruk Odzież dopasowana do sylwetki uczestnika Organizacja czasu wolnego: I dzień – wizyta na rynku i zwiedzanie z przewodnikiem zabytków miasta Krosno II dzień – zajęcia warsztatowe w Centrum Dziedzictwa Szkła Krosno III dzień - wyjście do kina / spotkanie integracyjne IV dzień – zajęcia integracyjne z uczniami ZS Iwonicz V dzień - zwiedzanie Muzeum w Bóbrce VI dzień – zwiedzanie skansenu w Sanoku / zabytków miasta Sanok VII dzień – rozgrywki sportowe z uczniami ZS Iwonicz VIII dzień - spotkanie integracyjne / kręgle IX dzień – zwiedzanie Muzeum Rzemiosła Krosno X dzień – Zamek Kamieniec i rezerwat przyrody Prządki Treść kursu Treści kursu zgodne z wymaganiami niezbędnymi do przygotowania do egzaminu państwowego przed Komisją Spawalnictwa w zakresie spawania rur i blach spoiną pachwinową metodą TIG (poziom I). Wykonawca powinien posiadać Atest Instytutu Spawalnictwa w Gliwicach. Cena kursu obejmuje opłaty za badania lekarskie, opłatę egzaminacyjną. Szczegółowy harmonogram kursu, organizacja czasu wolnego opracowana zostanie w porozumieniu Wykonawcy i Zamawiającego. Część nr 4 - Programy inżynierskie projektowanie 3D –dotyczy I i II edycja Odbiorcy Uczniowie technikum i branżowej szkoły pierwszego stopnia, nauczyciele ZS Iwonicz oraz szkoły z Sabinova Liczba uczestników Edycja I – 24 uczestników, w tym: Słowacy 6 – uczniów 2 - nauczycieli Polacy 15 – uczniów 1 – nauczyciel edycja II - 21 uczestników, w tym: Słowacy 6 – uczniów 2 - nauczycieli Polacy 12 – uczniów 1 - nauczyciel Miejsce kursu Nie dalej niż 50 km od siedziby Zespołu Szkół w Iwoniczu Cel kursu Celem kursu jest dostarczenie uczestnikom kursu umiejętności i kompetencji niezbędnych do obsługi oprogramowania inżynierskiego typu AutoCAD, Inventor. Uczestnicy kursu będą mieli okazję poznać podstawowe i zaawansowane funkcje programu. Opanują zasady bezpiecznej pracy na stanowisku komputerowym. Posiądą wiedzę na temat komputerowego tworzenia rysunku technicznego. Nauczą się prawidłowo wymiarować detale. Dzięki uczestnictwie w zajęciach uczestnicy będą mogli samodzielnie sporządzać grafikę 2D i 3D. Uczestnikom zostanie przekazana wiedza teoretyczna i praktyczna która będzie mogła zapewnić dalszy rozwój. Uczestnicy po ukończeniu kursu dostaną certyfikaty/zaświadczenia ukończenia kursu. Czas kursu 5 dni 30 godzin (5 dni x 6 godzin); 1 godz jest równa 45 minutom. Wykonawca powinien zapewnić każdemu uczestnikowi: • materiały szkoleniowe z zakresu kursu w j. polskim i w j. słowackim w tym: materiały piśmiennicze /notatnik - kołozeszyt, długopis • materiały dydaktyczne; • urządzenia, sprzęt, modele, materiały do przeprowadzenia kursu zgodnie z programem kursu • stanowisko robocze – osobne dla każdego uczestnika kursu • możliwość wykonania ćwiczeń praktycznych kilkakrotnie w celu utrwalenia zdobytej wiedzy i umiejętności • przeprowadzenie egzaminu potwierdzającego nabyte umiejętności • wydanie uczestnikom certyfikatów /zaświadczeń ukończenia kursu- również w języku angielskim (z Polski po polsku i angielsku, ze Słowacji po słowacku i angielsku) zawierających nazwę oraz tematykę kursu wraz z godzinowym zakresem realizacji poszczególnych tematów, podpisy trenerów, pieczęć organizatora) • pokryć wszelkie koszty związane z organizacją egzaminu • wyżywienie dla każdego uczestnika kursu. Trener Dwóch trenerów Trener - posiadanie wiedzy i kwalifikacji z zakresu obsługi i szkolenia w zakresie oprogramowania inżynierskiego typu AutoCAD lub Inventor lub CATIA (ukończony kurs lub studia podyplomowe lub studia I stopnia lub studia II stopnia – z zakresu informatyki lub mechaniki i budowy maszyn, lub budownictwa, lub inżynierskiej grafiki komputerowej). Udokumentowana praktyka zawodowa związana z pracą w szkole, uczelni wyższej, firmie szkoleniowej jako nauczyciel, wykładowca lub szkoleniowiec – co najmniej 3 lata. Wyżywienie Edycja I – 24 uczestników Wyżywienie Słowacy I dzień 8 obiadów, 8 kolacji obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. II dzień 8 śniadań, 8 obiadów, 8 kolacji obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. III dzień 8 śniadań, 8 obiadów, 8 kolacji obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. IV dzień 8 śniadań, 8 obiadów, 8 kolacji obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. V dzień 8 śniadań, 8 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. Polacy I dzień 16 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. II dzień 16 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. III dzień 16 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. IV dzień 16 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. V dzień 16 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. Łącznie wyżywienie dla I edycji: śniadania (32 porcji), obiady (120 porcji), kolacje ( 32 porcje) Wyżywienie Edycja II – 21 uczestników Wyżywienie Słowacy I dzień 8 obiadów, 8 kolacji obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. II dzień 8 śniadań, 8 obiadów, 8 kolacji obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. III dzień 8 śniadań, 8 obiadów, 8 kolacji obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. IV dzień 8 śniadań, 8 obiadów, 8 kolacji obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. V dzień 8 śniadań, 8 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. Polacy I dzień 13 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. II dzień 13 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. III dzień 13 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. IV dzień 13 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. V dzień 13 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. Łącznie wyżywienie dla II edycji: śniadania (32 porcji), obiady (105 porcji), kolacje ( 32 porcje) • koszty trenerów • transport uczniów i nauczycieli Transport - Słowaków do Polski i powrót (z Sabinova – na miejsce kursu/pobytu i powrót do Sabinova, z miejsca noclegu do miejsca kursu i powrót) - Polaków (ZS Iwonicz do miejsca kursu i powrót do szkoły) • zapewnienie noclegu dla uczestników kursu ze Słowacji Noclegi dla 8 osób 4 noclegi (Słowacy) odległość do 15 km od miejsca kursu, (4 pokoje 2 osobowe) Treść kursu Zaawansowanie treści kursu uzależnione będzie od umiejętności uczestników kursu. Dokładne treści kursu ustalone zostaną z wykonawcą. Treści proponowane obejmują; środowisko programu, zasady pracy w programie, interface użytkownika, tworzenie szkicu, wymiarowanie szkicu, edycja i modyfikacja szkicu 2D, modelowanie bryłowe (wyciągnięcie, szyk, otwór, obrót), definiowania płaszczyzn, tworzenie szablonów, definiowanie rzutów, przekrojów, wyrwań, szczegółu, wymiarowanie, oznaczanie otworów, modelowanie 3D. • Wykonawca ma zapewnić organizację czasu wolnego dla uczestników kursu ze Słowacji. Organizacja czasu wolnego I dzień – wizyta na rynku i zwiedzanie z przewodnikiem zabytków miasta Krosno II dzień – zajęcia warsztatowe w Centrum Dziedzictwa Szkła Krosno III dzień – zajęcia integracyjne z uczniami ZS Iwonicz / kręgle IV dzień - zwiedzanie Muzeum Rzemiosła Krosno Szczegółowy harmonogram kursu opracowany zostanie w porozumieniu Wykonawcy i Zamawiającego. Część nr 5 - Obsługa układów klimatyzacji – 2 edycja Odbiorcy Uczniowie technikum i branżowej szkoły pierwszego stopnia i nauczyciele ZS Iwonicz oraz szkoły z Sabinova Liczba uczestników: 19 uczestników, w tym: Słowacy 6 – uczniów 2 - nauczycieli Polacy 10 – uczniów 1 - nauczyciel Miejsce szkolenia Nie dalej niż 50 km od siedziby Zespołu Szkół w Iwoniczu Cel szkolenia Celem szkolenia jest dostarczenie uczestnikom szkolenia umiejętności i kompetencji niezbędnych do pracy przy obsłudze układów klimatyzacji samochodowej. Uczestnicy szkolenia będą mieli okazję poznać zasady działania różnych układów klimatyzacji samochodowej. Opanują zasady bezpiecznej pracy z układami klimatyzacji. Posiądą wiedzę na temat budowy i działania układu, czynników stosowanych w układzie klimatyzacji. Nauczą się wykonywać diagnostykę układu klimatyzacji. Dowiedzą się, jak właściwie eksploatować i konserwować układ. Dzięki uczestnictwie w zajęciach uczestnicy będą mogli wykonywać naprawy uszkodzeń układu klimatyzacji. Zostanie im przekazana wiedza teoretyczna i praktyczna która będzie mogła zapewnić dalszy rozwój. Uczestnicy szkolenia po ukończeniu szkolenia dostaną certyfikaty/zaświadczenia ukończenia szkolenia. Czas szkolenia 2 dni 16 godzin (2 x 8 godzin) w tym; - 6 godz. część teoretyczna - 10 godz. cześć praktyczna 1 godzina teoretyczna jest równa 45 minutom, praktyczna 60 minutom Wykonawca powinien zapewnić każdemu uczestnikowi: • materiały szkoleniowe z zakresu szkolenia w j. polskim i w j. słowackim w tym: materiały piśmiennicze /notatnik, długopis • materiały dydaktyczne ( w j. polskim i w j. słowackim); • urządzenia, sprzęt, modele, materiały do przeprowadzenia szkolenia zgodnie z programem szkolenia • możliwość wykonania ćwiczeń praktycznych kilkakrotnie w celu utrwalenia zdobytej wiedzy i umiejętności • przeprowadzenie egzaminu potwierdzającego nabyte umiejętności • wydanie uczestnikom certyfikatów/zaświadczeń ukończenia szkolenia - również w języku angielskim (z Polski po polsku i angielsku, ze Słowacji po słowacku i angielsku) • wszelkie koszty związane z organizacją egzaminu • wyżywienie dla każdego uczestnika szkolenia. Trener część teoretyczna - jeden trener część praktyczna - dwóch trenerów Trener do części teoretycznej - posiadanie wiedzy i kwalifikacji z zakresu diagnostyki pojazdów samochodowych, obsługi, naprawy i eksploatacji układów klimatyzacji samochodowej (ukończony kurs lub studia podyplomowe lub studia I stopnia lub studia II stopnia – z zakresu diagnostyki pojazdów). Udokumentowana praktyka zawodowa w branży mechaniki pojazdów samochodowych lub diagnostyki pojazdów – co najmniej 3 lata. Trener do części praktycznej - udokumentowana praktyka zawodowa w branży mechaniki pojazdów samochodowych lub diagnostyki pojazdów, lub jako nauczyciel - instruktor praktycznej nauki zawodu w zakresie mechaniki lub diagnostyki pojazdów – co najmniej 3 lata. Wyżywienie Słowacy I dzień 8 obiadów, 8 kolacji obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. II dzień 8 śniadań, 8 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. Polacy I dzień 11 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. II dzień 11 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. Łącznie: śniadania (8 porcji), obiady ( 38 porcji), kolacje( 8 porcji) • koszty trenera • transport uczniów i nauczycieli Transport - Słowaków do Polski i powrót (Sabinov – na miejsce szkolenia/pobytu i powrót do Sabinova) - Polaków (ZS Iwonicz do miejsca kursu i powrót do szkoły) • zapewnienie noclegu dla uczestników szkolenia ze Słowacji Noclegi dla 8 osób 1 nocleg (Słowacy) odległość do 15 km od miejsca kursu ( 4 pokoje 2-osobowe) • ubranie robocze/ochronne dla uczestników szkolenia składające się z: 1. Okulary ochronne 2. Rękawice ochronne 3. Obuwie ochronne z twardą podeszwą (półbuty) – oddychające. 4. Czapka robocza z daszkiem 5. Koszulka polo 6. Bluza robocza 7. Ogrodniczki robocze Kolor odzieży niebieski lub szary Nadruk Odzież dopasowana do sylwetki uczestnika Treść szkolenia Część teoretyczna: 1.bhp przy obsłudze klimatyzacji samochodowych. 2.czynniki chłodnicze – charakterystyka i właściwości. 3.obieg czynnika chłodniczego w samochodowych układach klimatyzacji. 4.budowa układu klimatyzacji. 5.rodzaje sprężarek w układach klimatyzacji. 6.oleje stosowane w układach klimatyzacji. 7.diagnostyka układu klimatyzacji – kontrola ciśnień panujących w układzie, szczelności układu. 8.urządzenia do obsługi klimatyzacji samochodowych. 9.sposoby konserwacji układu klimatyzacji. Część praktyczna: 1.obsługa układu klimatyzacji 2. diagnostyka układu klimatyzacji na podstawie ciśnień 3.diagnostyka działania sprężarki klimatyzacji 4. diagnostyka pozostałych elementów układu 5.dezynfekcja układu – ozonowanie i metoda ultradźwiękowa Szczegółowy harmonogram kursu opracowany zostanie w porozumieniu Wykonawcy i Zamawiającego. Część nr 6 - Geometria układu zawieszenia – 2 edycja Odbiorcy Uczniowie technikum i branżowej szkoły pierwszego stopnia i nauczyciele ZS Iwonicz oraz szkoły z Sabinova) Liczba uczestników: 19 uczestników, w tym: Słowacy 6 – uczniów 2 - nauczycieli Polacy 10 – uczniów 1 - nauczyciel Miejsce szkolenia Nie dalej niż 50 km od siedziby Zespołu Szkół w Iwoniczu Cel szkolenia Celem szkolenia jest dostarczenie uczestnikom szkolenia umiejętności i kompetencji niezbędnych do pracy przy diagnostyce, naprawie i regulacji układów zawieszenia pojazdów. Uczestnicy szkolenia będą mieli okazję poznać budowę i zasady działania różnych układów zawieszenia pojazdu. Opanują zasady bezpiecznej pracy podczas diagnostyki i regulacji geometrii zawieszenia pojazdu. Posiądą wiedzę na temat budowy i działania układów zawieszenia, sposobów pomiarów oraz regulacji geometrii kół i osi pojazdów. Nauczą się prawidłowo wykonywać diagnostykę układu zawieszenia oraz dokonywać pomiarów oraz regulacji przy użyciu technologii tradycyjnej i 3D, interpretować wyniki dokonanych pomiarów. Dowiedzą się, jak właściwie eksploatować i konserwować urządzenia pomiarowe. Dzięki uczestnictwie w zajęciach uczestnicy będą mogli samodzielnie wykonywać diagnostykę, pomiary oraz naprawę układów zawieszenia pojazdów. Zostanie im przekazana wiedza teoretyczna i praktyczna która będzie mogła zapewnić dalszy rozwój. Uczestnicy szkolenia po ukończeniu szkolenia dostaną certyfikaty/zaświadczenia ukończenia szkolenia. Czas szkolenia 2 dni 16 godzin (2 x 8 godzin) w tym: - 6 godz. część teoretyczna - 10 godz. cześć praktyczna 1 godzina teoretyczna jest równa 45 minutom, praktyczna 60 minutom Wykonawca powinien zapewnić każdemu uczestnikowi: • materiały szkoleniowe z zakresu kursu (np. skrypt lub podręcznik na temat rodzajów, budowy i zasad zdziałania różnych typów zawieszeń pojazdu, pomiaru i regulacji geometrii kół i osi pojazdów w technologii tradycyjnej i 3D -zgodny z tematyką kursu) w j. polskim i w j. słowackim w tym: materiały piśmiennicze /notatnik - kołozeszyt, długopis • materiały dydaktyczne ( w j. polskim i w j. słowackim); • urządzenia, sprzęt, modele, materiały do przeprowadzenia szkolenia zgodnie z programem szkolenia • możliwość wykonania ćwiczeń praktycznych kilkakrotnie w celu utrwalenia zdobytej wiedzy i umiejętności • przeprowadzenie egzaminu potwierdzającego nabyte umiejętności • wydanie uczestnikom certyfikatów/zaświadczeń ukończenia szkolenia - również w języku angielskim (z Polski po polsku i angielsku, ze Słowacji po słowacku i angielsku) zawierających nazwę oraz tematykę szkolenia wraz z godzinowym zakresem realizacji poszczególnych tematów, podpisy trenerów, pieczęć organizatora) • pokryć wszelkie koszty związane z organizacją egzaminu • wyżywienie dla każdego uczestnika szkolenia. Trener część teoretyczna - jeden trener część praktyczna - dwóch trenerów Trener do części teoretycznej - posiadanie wiedzy i kwalifikacji z zakresu diagnostyki pojazdów samochodowych, obsługi, naprawy i eksploatacji układów zawieszenia pojazdów (ukończony kurs lub studia podyplomowe lub studia I stopnia lub studia II stopnia – z zakresu diagnostyki pojazdów). Udokumentowana praktyka zawodowa w branży mechaniki pojazdów samochodowych lub diagnostyki pojazdów – co najmniej 3 lata. Trener do części praktycznej - udokumentowana praktyka zawodowa w branży mechaniki pojazdów samochodowych lub diagnostyki pojazdów, lub jako nauczyciel - instruktor praktycznej nauki zawodu w zakresie mechaniki lub diagnostyki pojazdów – co najmniej 3 lata. Wyżywienie Słowacy I dzień 8 obiadów, 8 kolacji obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. II dzień 8 śniadań, 8 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. Polacy I dzień 11 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. II dzień 11 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. Łącznie : śniadania ( 8 porcji), obiady (38 porcji), kolacje (8 porcji) • koszty trenerów • transport uczniów i nauczycieli Transport - Słowaków do Polski i powrót (Sabinov – na miejsce szkolenia/pobytu i powrót do Sabinova) - Polaków (ZS Iwonicz do miejsca kursu i powrót do szkoły) • zapewnienie noclegu dla uczestników szkolenia po stronie słowackiej Noclegi dla 8 osób 1 nocleg (Słowacy) odległość do 15 km od miejsca kursu, (4 pokoje 2 osobowe) • ubranie robocze/ochronne dla uczestników szkolenia składające się z: 1. Okulary ochronne 2. Rękawice ochronne 3. Obuwie ochronne z twardą podeszwą (półbuty zamszowe oddychajace, cholewka oddychająca) 4. Czapka robocza z daszkiem 5. Koszulka polo 6. Bluza robocza 7. Ogrodniczki robocze 8. Kamizelka ocieplana Kolor odzieży niebieski lub szary Nadruk Odzież dopasowana do sylwetki uczestnika Treść szkolenia Część teoretyczna: 1. bhp przy obsłudze układu jezdnego pojazdu 2. budowa i rodzaje układu jezdnego i kierowniczego – właściwości jezdne pojazdu 3. geometria kół i osi pojazdu 5. sposoby badań pomiarowych i interpretacja wyników pomiarów 6. okresowy przegląd techniczny pojazdu – kontrola węzłów układu kierowniczego i zawieszenia pojazdu 7. urządzenia do pomiaru i regulacji geometrii zawieszenia tradycyjne i w technologii 3D 8. niesprawności układu zawieszenia pojazdu Część praktyczna: 1. bhp przy obsłudze układu jezdnego pojazdu 2. diagnostyka różnych układów zawieszenia pojazdu 3. niesprawności układu zawieszenia pojazdu 4. przygotowanie pojazdu kontroli geometrii zawieszenia 5. wykonanie badań pomiarowych w formie tradycyjnej oraz 3D - interpretacja wyników pomiarów 6. regulacja kątów ustawienia kół pojazdu 7. regulacja zbieżności ustawienia kół i osi pojazdu Szczegółowy harmonogram kursu opracowany zostanie w porozumieniu Wykonawcy i Zamawiającego. Część nr VII - Programowanie i obsługa maszyn CNC – dotyczy I i II edycja Odbiorcy Uczniowie technikum i branżowej szkoły pierwszego stopnia i nauczyciele ZS Iwonicz oraz szkoły z Sabinova Liczba uczestników edycja I 18 uczestników, w tym: Słowacy 0 – uczniów 2 – nauczycieli Polacy 15 – uczniów 1 – nauczycieli II edycja 21 uczestników w tym: Słowacy 6 – uczniów 2 - nauczycieli Polacy 12 – uczniów 1 – nauczycieli Miejsce szkolenia Nie dalej niż 50 km od siedziby Zespołu Szkół w Iwoniczu Cel szkolenia Celem szkolenia jest dostarczenie uczestnikom kursu umiejętności i kwalifikacji niezbędnych do pracy jako operator maszyn skrawających. Uczestnicy szkolenia będą mieli okazję poznać charakterystykę i właściwości metali. Opanują zasady bezpiecznej pracy podczas obróbki skrawaniem metali. Posiądą wiedzę na temat obróbki metali. Nauczą się prawidłowo przygotować detal do obróbki. Dowiedzą się, jak właściwie eksploatować i konserwować urządzenia skrawające. Dzięki uczestnictwie w zajęciach uczestnicy będą mogli samodzielnie dokonywać obróbki skrawaniem metali. Zostanie im przekazana wiedza teoretyczna i praktyczna która będzie mogła zapewnić dalszy rozwój. Uczestnicy po zakończeniu kursu dostaną certyfikaty/zaświadczenia ukończenia szkolenia. Czas szkolenia 8 dni • Liczba godzin kursu 60 godzin, w tym: - 25 godz. część teoretyczna - 35 godz. cześć praktyczna Przez zajęcia praktyczne należy rozumieć co najmniej 16 godzin na jednego uczestnika kursu. 1 godzina teoretyczna jest równa 45 minutom, praktyczna 60 minutom. Wykonawca powinien zapewnić każdemu uczestnikowi: • materiały szkoleniowe z zakresu szkolenia w j. polskim i w j. słowackim w tym: materiały piśmiennicze /notatnik - kołozeszyt, długopis • materiały dydaktyczne – w j. polskim i w j. słowackim • urządzenia, sprzęt, modele, materiały do przeprowadzenia szkolenia zgodnie z programem szkolenia (stanowisko komputerowe wyposażone w oprogramowanie CAD) • stanowiska do obróbki skrawaniem (tokarka konwencjonalna, frezarka konwencjonalna, tokarka CNC, frezarka CNC) • możliwość wykonania ćwiczeń praktycznych kilkakrotnie w celu utrwalenia zdobytej wiedzy i umiejętności • przeprowadzenie egzaminu potwierdzającego nabyte umiejętności • wydanie uczestnikom certyfikatów ukończenia szkolenia - również w języku angielskim (z Polski po polsku i angielsku, ze Słowacji po słowacku i angielsku) • pokryć wszelkie koszty związane z organizacją egzaminu • wyżywienie dla każdego uczestnika szkolenia. Trener część teoretyczna - jeden trener część praktyczna – dwóch trenerów Trener część teoretyczna - posiadanie wiedzy i kwalifikacji z zakresu programowania i obsługi obrabiarek sterowanych numerycznie, obsługi oprogramowania inżynierskiego typu AutoCAD lub Inventor lub CATIA (ukończony kurs kwalifikacyjny lub studia podyplomowe lub studia I stopnia lub studia II stopnia – z zakresu mechaniki i budowy maszyn lub pokrewne kierunki) Trener część praktyczna - posiadanie wiedzy i kwalifikacji z zakresu programowania i obsługi obrabiarek sterowanych numerycznie (ukończony kurs kwalifikacyjny lub studia podyplomowe lub studia I stopnia lub studia II stopnia – z zakresu mechaniki i budowy maszyn, obrabiarek sterownych numerycznie lub pokrewne kierunki) Wyżywienie Wyżywienie Edycja I – 18 uczestników Wyżywienie Słowacy I dzień 2 obiadów, 2 kolacji obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. II dzień 2 śniadań, 2 obiadów, 2 kolacji obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. III dzień 2 śniadań, 2 obiadów, 2 kolacji obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. IV dzień 2 śniadań, 2 obiadów, 2 kolacji obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. V dzień 2 śniadań, 2 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. VI dzień 2 obiadów, 2 kolacje obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. VII dzień 2 śniadań, 2 obiadów, 2 kolacje obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. VIII dzień 2 śniadań, 2 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. Polacy I dzień 16 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. II dzień 16 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. III dzień 16 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. IV dzień 16 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. V dzień 16 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. VI dzień 16 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. VII dzień 16 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. VIII dzień 16 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. Łącznie wyżywienie dla I edycji: śniadania (12 porcji), obiady (144 porcji), kolacje (12 porcji) Wyżywienie Edycja II – 21 uczestników Wyżywienie Słowacy I dzień 8 obiadów, 8 kolacji obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. II dzień 8 śniadań, 8 obiadów, 8 kolacji obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. III dzień 8 śniadań, 8 obiadów, 8 kolacji obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. IV dzień 8 śniadań, 8 obiadów, 8 kolacji obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. V dzień 8 śniadań, 8 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. VI dzień 8 obiadów, 8 kolacje obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. VII dzień 8 śniadań, 8 obiadów, 8 kolacji obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. VIII dzień 8 śniadań, 8 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. Polacy I dzień 13 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. II dzień 13 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. III dzień 13 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. IV dzień 13 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. V dzień 13 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. VI dzień 13 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. VII dzień 13 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. VIII dzień 13 obiadów obiad (dwudaniowy), deser serwis kawowy - kawa, mleczko do kawy, herbata, cukier, zimne napoje, ciastka. Łącznie wyżywienie dla II edycji: śniadania (48 porcji), obiady (168 porcji), kolacje (48 porcji) • koszty trenerów • transport uczniów i nauczycieli Transport -dotyczy I i II edycji - Szkolenie zostanie podzielone na dwie części w różnych odstępach czasowych tj.: I cześć-5 dni , II część –3 dni Transport Słowaków do Polski i powrót Słowaków na Słowacje: Słowacja – Polska, Polska– Słowacja – dotyczy każdej części szkolenia. - Słowaków ze Słowacji do Polski i powrót na Słowację (z Sabinova – na miejsce kursu/pobytu i powrót do Sabinova, z miejsca noclegu do miejsca kursu i powrót) – dotyczy każdej części szkolenia. - Polaków (ZS Iwonicz do miejsca kursu i powrót do szkoły) • zapewnienie noclegu dla uczestników szkolenia ze Słowacji Noclegi Edycja I – 2 uczestników dla 2 osób 6 noclegów (Słowacy) odległość do 15 km od miejsca kursu, (2 pokoje 2-osobowe) Noclegi I Edycja II – 8 uczestników dla 8 osób 6 noclegów (Słowacy) odległość do 15 km od miejsca kursu, (4 pokoje 2-osobowe) • ubranie robocze/ochronne dla uczestników szkolenia składające się z: 1. Okulary ochronne 2. Rękawice ochronne 3. Obuwie ochronne z twardą podeszwą (półbuty zamszowe, cholewka oddychająca) 4. Czapka robocza z daszkiem 5. Koszulka polo 6. Bluza robocza 7. Ogrodniczki robocze Kolor odzieży niebieski lub szary Nadruk Odzież dopasowana do sylwetki uczestnika Organizacja czasu wolnego I dzień – wizyta na rynku i zwiedzanie z przewodnikiem zabytków miasta Krosno II dzień – zajęcia warsztatowe w Centrum Dziedzictwa Szkła Krosno III dzień – zajęcia integracyjne z uczniami ZS Iwonicz IV dzień - Zamek Kamieniec i rezerwat przyrody Prządki V dzień - spotkanie integracyjne / kręgle VI dzień – zwiedzanie Muzeum Rzemiosła Krosno Treść szkolenia 1. BHP podczas obróbki skrawaniem 2. Pomiary warsztatowe 3. Rysunek techniczny maszynowy 4. Wykonywanie grafiki w oprogramowaniu CAD 5. Budowa i działanie tokarki, frezarki konwencjonalnej 6. Obsługa tokarki i frezarki konwencjonalnej 7. Podstawy programowania obrabiarek CNC 8. Budowa i działanie tokarki, frezarki CNC 9. Programowanie i obsługa frezerki CNC 10. Programowanie i obsługa tokarki CNC Szczegółowy harmonogram, tematyka szkolenia organizacja czasu wolnego opracowana zostanie w porozumieniu z zamawiającym. Wykonawca przedstawi wykaz maszyn oraz oprogramowania zastosowanego podczas szkolenia (tokarka konwencjonalna, frezarka konwencjonalna, tokarka CNC, frezarka CNC) oraz dokumenty potwierdzające kwalifikacje trenera/trenerów. Dotyczy wszystkich szkoleń/kursów: 9. Do zadań wykonawcy należy również przeprowadzenie egzaminu sprawdzającego nabyte umiejętności w zakresie przeprowadzonych szkolenia/kursu dla uczestników/uczestniczek szkolenia/kursu, sporządzenie protokołu z egzaminu i przekazanie Zamawiającemu oraz wydanie certyfikatów/zaświadczeń o ukończeniu szkolenia potwierdzających nabyte umiejętności. 10. Odbiór wykonanej usługi zostanie udokumentowany przekazaniem Zamawiającemu: list obecności, zapisami w dzienniku szkolenia/kursu, potwierdzeniem odbioru materiałów dydaktycznych/ szkoleniowych dla uczestników/uczestniczek szkolenia/kursu oraz dostarczenie 1 kpl. materiałów dydaktycznych/szkoleniowych dla Zamawiającego, protokołu z przeprowadzonego egzaminu potwierdzającego przeprowadzenie egzaminu dla uczestników/uczestniczek szkolenia/kursu (przed i po zakończeniu szkolenia/kursu), potwierdzenie skorzystania z wyżywienia, potwierdzenie skorzystania z noclegu, potwierdzeniem skorzystania z transportu, potwierdzenie wydania certyfikatów/ zaświadczeń o ukończeniu szkolenia/kursu oraz ich kserokopii oraz raportu końcowego z przeprowadzonego szkolenia/kursu. 11. Ponadto do obowiązków Wykonawcy należy: 1) sprawdzenie wiedzy przed rozpoczęciem szkolenia/kursu; 2) ocena uczestników – przeprowadzenie weryfikacji po zakończeniu szkolenia/kursu na podstawie opracowanych kryteriów oceny; 3) opracowanie i przekazanie Zamawiającemu raportu końcowego z przeprowadzonego szkolenia/kursu zawierającego porównanie uzyskanych wyników z przeprowadzonej oceny z przyjętymi wymaganiami określonymi w programie szkolenia/kursu 12. Wykonawca zobowiązuje się oznaczać wszystkie dokumenty, materiały (dydaktyczne i szkoleniowe), jak również zakupione ubranie robocze dla osób i podmiotów uczestniczących w Projekcie zgodnie wytycznymi dla beneficjentów- załącznikiem nr 7 do Podręcznika beneficjenta Programu Interreg V-A Polska – Słowacja - Poradnik/wytyczne dla beneficjenta i beneficjenta mikroprojektów w zakresie promocji projektów finansowanych w ramach programów EWT 2014-2020. 13.Wszystkie kursy/ szkolenia zakończą się uzyskaniem certyfikatu/zaświadczenia w języku polskim i języku słowackim (uczestnicy z Polski po polsku i angielsku, uczestnicy ze Słowacji po słowacku i angielsku) Certyfikaty/Zaświadczenia powinny zawierać: 1) logotyp ; 2) nazwę projektu i informację o współfinansowaniu; 3) nazwę firmy, która przeprowadziła szkolenie/kurs; 4) imię i nazwisko uczestnika szkolenia/kursu, 5) pełną nazwę szkolenia/kursu, 6) datę i miejsce szkolenia/kursu 7) ilość godzin szkolenia/kursu 8) miejscowość i datę wystawienia certyfikatu/zaświadczenia 9) podpis i pieczątkę osoby wystawiającej certyfikat/zaświadczenie 10) program- dotyczy zaświadczeń 14.Oznaczenie według Wspólnego Słownika Zamówień (CPV): 80500000-9 - usługi szkoleniowe 80000000-4 - usługi edukacyjne i szkoleniowe 80530000-8 usługi szkolenia zawodowego 80511000-9 – usługi szkolenia personelu 15. Usługi szkoleniowe są to usługi społeczne, które realizowane są zgodnie z art. 138o ustawy PZP.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 80500000-9
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: 1. O udzielenie zamówienia ubiegać się mogą wszyscy Wykonawcy, którzy: 1) nie podlegają wykluczeniu; 2) spełniają warunki udziału w postępowaniu dotyczące: kompetencji lub uprawnień do prowadzenia określonej działalności zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów - Zamawiający nie stawia szczegółowych wymagań w zakresie spełniania tego warunku;
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: 1. Wykonawca zobowiązany jest do przedłożenia następujących dokumentów: i. Wypełniony formularz oferta zgodnie z załącznikiem nr 1a , 1b ,1c, 1d, 1e, 1f lub 1g do Ogłoszenia; ii. Oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu oraz o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu zgodnie z załącznikiem nr 2a i 2b do Ogłoszenia; iii. Wykaz osób skierowanych przez wykonawcę do realizacji zamówienia publicznego, wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, uprawnień, doświadczenia i wykształcenia niezbędnych do wykonania zamówienia publicznego, a także zakresu wykonywanych przez nie czynności oraz informacją o podstawie do dysponowania tymi osobami. Wzór wykazu znajduje się w Załączniku nr 3 do Ogłoszenia. iv. Odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 5 pkt 1 ustawy ; 2. Wykonawca może w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu, w stosownych sytuacjach oraz w odniesieniu do konkretnego zamówienia, lub jego części, polegać na zdolnościach technicznych lub sytuacji finansowej lub ekonomicznej innych podmiotów, niezależnie od charakteru łączących go z nim stosunków prawnych. 3. Wykonawca, który polega na zdolnościach lub sytuacji innych podmiotów, musi udowodnić zamawiającemu, że realizując zamówienie , będzie dysponował niezbędnymi zasobami tych podmiotów, w szczególności przedstawiając zobowiązanie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby realizacji zamówienia. 4. W odniesieniu do warunków dotyczących wykształcenia, kwalifikacji zawodowych lub doświadczenia, wykonawcy mogą polegać na zdolnościach innych podmiotów, jeśli podmioty te zrealizują usługi, do realizacji których te zdolności są wymagane. 5. Wykonawca, który polega na sytuacji finansowej lub ekonomicznej innych podmiotów, odpowiada solidarnie z podmiotem, który zobowiązał się do udostępnienia zasobów, za szkodę poniesioną przez zamawiającego powstałą wskutek nieudostępnienia tych zasobów, chyba że za nieudostępnienie zasobów nie ponosi winy. 6. Jeżeli zdolności techniczne lub zawodowe lub sytuacja ekonomiczna lub finansowa, podmiotu, o którym mowa w ust. 2, nie potwierdzają spełnienia przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu lub zachodzą wobec tych podmiotów podstawy wykluczenia, zamawiający żąda, aby wykonawca w terminie określonym przez zamawiającego: a) zastąpił ten podmiot innym podmiotem lub podmiotami lub b) zobowiązał się do osobistego wykonania odpowiedniej części zamówienia, jeżeli wykaże zdolności techniczne lub zawodowe lub sytuację finansową lub ekonomiczną, o których mowa w ust. 2. 7. Wykonawcy mający siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zamiast dokumentów o których mowa w ust. 1 pkt 4 składają dokument lub dokumenty wystawione w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, potwierdzające odpowiednio, że nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawione nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert. 8. Oświadczenia, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy, okresu ich ważności oraz form, w jakich dokumenty te mogą być składane przez wykonawcę i inne podmioty, na zdolnościach lub sytuacji których polega wykonawca oraz przez podwykonawców, składane są w oryginale. 9. Dokumenty, inne niż oświadczenia, składane są w oryginale lub kopii potwierdzone za zgodność z oryginałem. 10. Za oryginał uważa się oświadczenie lub dokument złożone w formie pisemnej lub w formie elektronicznej podpisane odpowiednio własnoręcznym podpisem albo kwalifikowanym podpisem elektronicznym. 11. Potwierdzenia za zgodność z oryginałem dokonuje wykonawca albo podmiot trzeci albo wykonawca wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia publicznego, albo podwykonawca - odpowiednio, w zakresie dokumentów, które każdego z nich dotyczą. 12. Potwierdzenie za zgodność z oryginałem następuje w formie pisemnej lub w formie elektronicznej podpisane odpowiednio własnoręcznym podpisem albo kwalifikowanym podpisem elektronicznym. 13. Zamawiający może żądać przedstawienia oryginału lub notarialnie poświadczonej kopii dokumentów, o których mowa w rozporządzeniu, innych niż oświadczeń, wyłącznie wtedy, gdy złożona kopia dokumentu jest nieczytelna lub budzi wątpliwości co do jej prawdziwości. 14. Dokumenty sporządzone w języku obcym są składane wraz z tłumaczeniem na język polski.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach