Przetargi.pl
Zakup wraz z dostawą artykułów spożywczych do stołówki szkolnej przy Zespole Szkół Nr 7 w Dąbrowie Górniczej w roku szkolnym 2012/2013

Zespół Szkół Nr 7 w Dąbrowie Górniczej ogłasza przetarg

  • Adres: 41-310 Dąbrowa Górnicza, ul. Jaworowa 6
  • Województwo: śląskie
  • Telefon/fax: tel. 0-32 2624042 , fax. 0-32 2624042
  • Data zamieszczenia: 2012-10-10
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Zespół Szkół Nr 7 w Dąbrowie Górniczej
    ul. Jaworowa 6 6
    41-310 Dąbrowa Górnicza, woj. śląskie
    tel. 0-32 2624042, fax. 0-32 2624042
    REGON: 24128877300000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.zsnr7dg.tvtom.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: Placówka oświatowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Zakup wraz z dostawą artykułów spożywczych do stołówki szkolnej przy Zespole Szkół Nr 7 w Dąbrowie Górniczej w roku szkolnym 2012/2013
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: dostawy
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Postępowanie o udzielenie zamówienia prowadzone jest w trybie przetargu nieograniczonego na podstawie ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych (Dz.U. z 2010r., Nr 113, poz. 759 z późn. zm.), zwanej dalej Ustawą, o wartości zamówienia poniżej 200.000,00 EUR. 1. Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy zakupionych artykułów spożywczych do stołówki szkolnej przy Zespole Szkół Nr 7 w Dąbrowie Górniczej, tj. ul. Jaworowa 6, 41-310 Dąbrowa Górnicza. Rodzaje zamawianych artykułów spożywczych (wraz z opisem) oraz ich ilości szacunkowe określone zostały w zał. nr 1B do SIWZ (Formularz cenowy). Przez dostawę Zamawiający rozumie wniesienie zakupionych artykułów spożywczych do pomieszczeń kuchennych stołówki szkolnej przy Zespole Szkół Nr 7 w Dąbrowie Górniczej. 2. Podane w Formularzu cenowym ilości są wielkościami orientacyjnymi (szacunkowymi) ustalonymi na podstawie zamówień (zużycia) z okres ostatnich 12 miesięcy oraz przewidywanego zapotrzebowania. Poszczególne ilości szacunkowe mogą ulec zmniejszeniu lub zwiększeniu o +/- 20% na skutek zmiany ilości i wielkości zamówienia przez Zamawiającego z powodu zdarzeń losowych oraz innych okoliczności niezawinionych przez Zamawiającego. Wykonawcy nie służy roszczenie o realizację dostawy w ilościach i wielkościach podanych w tabeli Formularza cenowego (zał. nr 1B do SIWZ). W przypadku zmniejszenie wielkości zamówienia wartość ilości artykułów, o którą Zamawiający zmniejszy zamówienie nie przekroczy 20 % wartości umowy (brutto). 3. Przedmiot zamówienia będzie realizowany w formie zamówień cząstkowych zgodnie z zapotrzebowaniem Zamawiającego, które będą przekazywane w formie pisemnej faksem przez osoby do tego upoważnione. Każde zamówienie cząstkowe będzie określało rodzaje zamawianych artykułów spożywczych oraz ich ilości. Wykonawca zobowiązany jest do realizacji zamówienia cząstkowego w godz. od 6.30 do 8.00 w terminie nie dłuższym niż jeden dzień roboczy od momentu złożenia zapotrzebowania przez Zamawiającego. 4. Dostarczane artykuły winny być nieprzeterminowane, nieuszkodzone, zgodne z zamówieniem oraz zapisami SIWZ. Ewentualna reklamowana przez Zamawiającego dostawa lub jej część będzie wymieniana na koszt Wykonawcy w tym samym dniu do godz. 09.30. 5. Zamówione artykuły Wykonawca zobowiązuje się dostarczyć własnym specjalistycznym transportem przystosowanym do przewozu żywności, z zachowaniem wszelkich wymogów sanitarno - higienicznych określonych w obowiązujących w tym zakresie przepisach prawa, na własne ryzyko do siedziby Zamawiającego, tj. ul. Jaworowa 6, 41-310 Dąbrowa Górnicza oraz wnieść do pomieszczeń kuchennych stołówki szkolnej. 6. Dostawca odpowiada za stan jakościowy dostarczanych artykułów żywnościowych. Dostarczane produkty muszą być bezwzględnie świeże oraz muszą charakteryzować się wysoką jakością a ponadto muszą posiadać odpowiedni termin przydatności do spożycia lub datę minimalnej trwałości umożliwiającą identyfikację artykułu spożywczego jak również odpowiadać normom przedmiotowym i jakościowym zgodnie z obowiązującymi atestami, Polskimi Normami i przepisami prawa Żywnościowego. 7. Przydatność do spożycia lub minimalna trwałość artykułów żywnościowych: - w przypadku warzyw, owoców oraz pieczywa każdorazowo będzie oceniana organoleptycznie, - w przypadku mięsa, jaj, śmietany UHT 30%, sera białego półtłustego musi wynosić co najmniej 5 dni od daty dostawy, - w przypadku pozostałych artykułów co najmniej 1 miesiąc od daty dostawy. 8. W przypadkach, gdzie podano nazwy własne towarów dopuszcza się możliwość zaoferowania produktów równoważnych o podobnej nie gorszej jakości, tj. produktów o parametrach smakowych i jakościowych takich samych lub lepszych w stosunku do produktów podanych nazwą, załącznik nr 1B (Formularz cenowy) do SIWZ. Waga, objętość, wielkość produktu równoważnego nie może być niższa niż wartość wskazane w Formularzu cenowym. Zamawiający dopuszcza możliwość dostaw artykułów o większej gramaturze lub objętości (tzw. promocja) niż określona przez Zamawiającego. 9. Zaoferowane produkty równoważne muszą posiadać te same walory organoleptyczne (smak, zapach, barwa, estetyka, konsystencja) oraz zawierać w swoim składzie te same surowce użyte do produkcji, co produkt określony przez Zamawiającego w Formularzu cenowym. 10. Sposób dostawy oraz dostarczane artykuły spożywcze winny być zgodne z wymogami jakościowymi określonymi w poniższych aktach prawnych: a) Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2006 nr 171 poz. 1225, z późn. zm.) b) Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. 2007 nr 137 poz. 966, z późń. zm.) c) Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. 2010 nr 232 poz. 1525, z późn. zm.) d) Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 września 2010 r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności (Dz. U. 2010 nr 174 poz. 1184) e) Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 grudnia2002 r. w sprawie wzoru świadectwa jakości handlowej (Dz. U. 2002 nr 230 poz. 1932). 11. Dysponenci i kierowcy Wykonawcy winni posiadać aktualne świadectwa zdrowia, decyzje sanitarne na środki transportu oraz czystą odzież ochronną. 12. Zamawiający ma prawo na każdym etapie realizacji zamówienia do dokonania kontroli zdatności i świeżości do spożycia artykułów spożywczych dostarczonych przez Wykonawcę za pośrednictwem SANEPIDU. 13. Zamówienie będzie realizowane według potrzeb Zamawiającego do wysokości maksymalnej wartości nominalnej zobowiązania.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 031425003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 14 miesięcy

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga od Wykonawców wniesienia wadium.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.zsnr7dg.tvtom.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach