Przetargi.pl
Dostawa produktów żywnościowych - jaj na potrzeby żywienia w Dziennym Domu Pomocy w Mikołowie

Dzienny Dom Pomocy ogłasza przetarg

  • Adres: 43-190 Mikołów, ul. Konstytucji 3 Maja 12
  • Województwo: śląskie
  • Telefon/fax: tel. 32 2260090 , fax. 32 2260090
  • Data zamieszczenia: 2015-12-10
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Dzienny Dom Pomocy
    ul. Konstytucji 3 Maja 12 12
    43-190 Mikołów, woj. śląskie
    tel. 32 2260090, fax. 32 2260090
    REGON: 27606521500000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Dostawa produktów żywnościowych - jaj na potrzeby żywienia w Dziennym Domu Pomocy w Mikołowie
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: dostawy
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Jaja kurze klasa M - 22320 sztuk. 1. Przedmiot zamówienia będzie realizowany sukcesywnie w ilościach wynikających z zapotrzebowania składanego bezpośrednio przez Zamawiającego.Dostawy zarówno bieżące jak i te z wymiany towaru mogą odbywać się w godzinach i dniach pracy Zamawiającego, tj. od poniedziałku do piątku w godzinach 7:00 do 14:00 . 2. Zamawiający gwarantuje zakup 70% wartości zamówienia podstawowego. 3. Zamawiający przekaże Wykonawcy pisemnie zamówienie z wykazem produktów wraz z terminem i godziną dostawy faksem, drogą elektroniczną na adres e-mail podany w formularzu ofertowym bądź wysłane za pośrednictwem poczty. 4. Wykonawca zobowiązuje się do każdorazowego potwierdzenia otrzymanego zamówienia za pośrednictwem faksu na nr 032 2260090, lub drogą elektroniczną na adres e-mail, z którego wypłynęło powiadomienie. 5. Wykonawca zobowiązuje się do dowozu towaru na swój koszt, w pojemnikach i opakowaniach zwrotnych i bezzwrotnych, przy użyciu środków transportowych przeznaczonych do przewozu żywności, zgodnie z obowiązującymi przepisami tj. zgodnie z normami sanitarnymi i higienicznymi przewidzianymi dla przewożenia żywności na terenie RP. 6. Wykonawca zabezpieczy należycie towar na czas przewozu (opakowania, pojemniki przystosowane do przewozu jaj) i ponosi całkowitą odpowiedzialność za dostawę i jakość dostarczonego towaru. 7. Wykonawca zobowiązany jest dostarczyć towar wysokiej jakości tj. I -go gatunku, świeży, spełniający normy jakościowe (PN) dla przedmiotu umowy. Zamawiający zastrzega sobie prawo żądania dla zaoferowanego asortymentu przedłożenia pisemnego potwierdzenia dopuszczającego dany produkt do obrotu i spożycia, wydanego przez organ uprawniony do kontroli jakości artykułów spożywczych. 8. Ilościowy i jakościowy odbiór towaru będzie dokonywany przez Zamawiającego w jego magazynie w oparciu o złożone zamówienie. 9. Wykonawca bierze na siebie odpowiedzialność za braki i wady powstałe w czasie transportu oraz ponosi z tego tytułu wszelkie skutki materialne i prawne. 10. Wykonawca zobowiązany jest dostarczyć przedmiot umowy, rozładować go i wnieść do miejsca wskazanego przez Zamawiającego. 11. W razie dostarczenia przez Wykonawcę przedmiotu umowy niezgodnego ze złożonym zapotrzebowaniem lub w przypadku, gdy zostanie stwierdzona zła jakość jaj ,będą one nieświeże, przeterminowane, widoczne będą uszkodzenia spowodowane niewłaściwym ich zabezpieczeniem, stwierdzony zostanie niewłaściwy stan higieniczny środków transportu przewożących przedmiot umowy, itp. lub dostawa zostanie niezrealizowana w terminie albo Wykonawca nie dokona niezwłocznej wymiany towaru na towar właściwy Zamawiający może: a) odmówić przyjęcia przedmiotu umowy w całości lub w części, wówczas Zamawiającemu przysługuje prawo do zakupu niedostarczonych artykułów żywnościowych w dowolnej jednostce handlowej na koszt Wykonawcy, na co wyraża on nieodwołalnie zgodę. Wykonawca wyraża też zgodę, aby koszty zakupu w dowolnej jednostce handlowej potrącone były przez Zamawiającego z kwotą należną Wykonawcy za kolejną dostawę, a w przypadku gdyby było to niemożliwe (brak dostawy lub jej kwota będzie niższa od wartości do potrącenia) Wykonawca dokona płatności na konto wskazane przez Zamawiającego niezwłocznie po wezwaniu. Zamawiający powiadomi o tym fakcie Wykonawcę na piśmie. b) wezwać pisemnie Wykonawcę niezwłocznie do dostarczenia przedmiotu umowy zgodnie z zamówieniem (wskazana możliwość istnieje, jeżeli Wykonawca dostarczając przedmiot umowy w miejsce wadliwego lub niedostarczonego zmieści się w granicach czasowych określonych w ofercie i umowie). 12. W przypadku niezgodności dostarczanych jaj z wymogami i opisem zawartym w SIWZ, Zamawiający odmówi odbioru tych artykułów, a Wykonawca poniesie koszty zgodnie z zapisem pkt. 12 niniejszego rozdziału. 13. Dostawa artykułów żywnościowych musi być realizowana zgodnie z zasadami GHP: - przy dostawie jaj Wykonawca musi posiadać aktualne zaświadczenie z Powiatowego Inspektoratu Weterynarii o podleganiu kontroli. 14. Dostarczane jaja muszą być oznakowane widocznym, czytelnym i nieusuwalnym kodem identyfikacyjnym oraz terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 14 dni,umożliwiającym identyfikację artykułu spożywczego z danej partii produkcyjnej. 15. Nie dopuszcza się pozostawiania żywności przez Wykonawcę osobom nieupoważnionym. 16. Zastrzega się, iż podana ilość jaj jest ilością orientacyjną, szacowaną przez Zamawiającego na okres realizacji zamówienia. Zamawiający będzie składał zapotrzebowanie w zależności od faktycznych potrzeb, co oznacza ,że podana ilość może ulec zmniejszeniu. 17. Wskazane artykuły powinny być w przystępnych cenach, a równocześnie dobrej jakości, świeże, o barwie typowej dla danego asortymentu, bez obcych zapachów, bez zanieczyszczeń chemicznych i organicznych. 18. Wykonawca, na żądanie Zamawiającego, może użyczyć nieodpłatnie ewentualnie potrzebnych pojemników przy każdorazowej dostawie towaru do siedziby Zamawiającego na okres do następnej dostawy. 19. Przedmiot zamówienia będzie pochodził z bieżącej produkcji, będzie wytwarzany zgodnie z zasadami GMP (Dobrej Praktyki Produkcyjnej), musi być dopuszczony do obrotu i sprzedaży zgodnie z obowiązującymi przepisami: a) ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia - t. j. Dz. U 2015. poz. 594 oraz ustawą z dnia 21 grudnia 2000r. o jakości handlowej artykułów rolno - spożywczych (Dz. U. z 2005r. Nr 187 poz.1577 z późn. zm.) wraz z aktami wykonawczymi, b) rozporządzenia (WE) 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa Żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa Żywności (Dz. U. UE L Nr 31, poz. 1), c) rozporządzenia (WE) 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z Żywnością oraz uchylającego Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Dz. U. UE L Nr 338, poz. 4), d) ustawy z dnia 16 grudnia 2005 o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2006 r. Nr 17, poz. 127 z późn zm.), e) rozporządzenia (WE) 853/2004, Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do Żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L Nr 139, poz. 55 z późn zm.), f) rozporządzenia (WE) 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. UE L Nr 139, poz. 206 z późn zm.), g) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. Nr 137, poz. 966 z późn zm.), rozporządzenia (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. UE L Nr 139, poz. 1 z późn. zm.), h) ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno- spożywczych (Dz. U. z 187, poz. 1577 z późn zm.).
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 031425003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Czas na wymianę wadliwego artykułu lub o obniżonej jakości na artykuły właściwe jakościowo
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip.mikolow.eu
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach