Przetargi.pl
Zakup usług organizacji stażu - wizyty zawodoznawczej w zakresie sztuki kulinarnej w ramach realizacji projektu Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce

Zespół Jednostek Edukacyjnych Województwa Małopolskiego w Krakowie ogłasza przetarg

  • Adres: 31-945 Kraków, os. Teatralne 4a
  • Województwo: małopolskie
  • Telefon/fax: tel. 12 644 28 72; 12 644 28 71 , fax. 12 644 99 97
  • Data zamieszczenia: 2014-10-03
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Zespół Jednostek Edukacyjnych Województwa Małopolskiego w Krakowie
    os. Teatralne 4a 4a
    31-945 Kraków, woj. małopolskie
    tel. 12 644 28 72; 12 644 28 71, fax. 12 644 99 97
    REGON: 12146431000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.zjewm.edu.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: jednostka organizacyjna województwa małopolskiego

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Zakup usług organizacji stażu - wizyty zawodoznawczej w zakresie sztuki kulinarnej w ramach realizacji projektu Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1.,Przedmiotem niniejszego zamówienia jest usługa polegająca na organizacji i przeprowadzeniu stażu-wizyty zawodoznawczej w placówce, zajmującej się profesjonalnie szkoleniem w zakresie sztuki kulinarnej, położonej na terenie Krakowa lub max. 40 km od Myślenic wraz z transportem, dla 50 uczniów i uczennic Technikum Turystyczno-Gastronomicznego w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych - Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach, ul. Zdrojowa 18, w ramach projektu pn. Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. 2/.W ramach realizacji przedmiotu zamówienia do obowiązków Wykonawcy należy zorganizowanie staży-wizyt zawodoznawczych dla 4 grup według programu określonego przez Zamawiającego wraz z usługą transportową. 3/.Liczba uczestników: W stażu-wizycie zawodoznawczej weźmie udział łącznie 50 uczniów i uczennic Technikum Turystyczno-Gastronomicznego w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych - Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach, podzielonych na 4 grupy: 2 grupy 12 osobowe i 2 grupy 13 osobowe. Każda grupa będzie realizować inny program. 4/.Czas trwania stażu - wizyty zawodoznawczej: W trakcie jednodniowego stażu-wizyty zawodoznawczej zostanie zrealizowanych łącznie 8 godzin zajęć dla jednej grupy, czyli łącznie dla 4 grup 32 godziny, przy czym przez 1 godzinę trwania stażu-wizyty zawodoznawczej Zamawiający rozumie godzinę lekcyjną trwającą 45 minut. 5/.Termin realizacji: Staż-wizyta zawodoznawcza będzie realizowany w dwóch etapach: Etap I: dla dwóch grup (łącznie 25 osób) do 1 grudnia 2014r. Etap II: dla dwóch grup (łącznie 25 osób): do 1 czerwca 2015r. Zamawiający zaleca, aby staż-wizyta zawodoznawcza zaplanowana była w uzgodnieniu z przedstawicielem Zamawiającego - Liderem Szkolnym. Zamawiający zaleca, aby staż-wizyta zawodoznawcza zaplanowana była poza godzinami zajęć dydaktycznych uczestników, tj. w soboty i niedziele. 6/.Miejsce realizacji stażu - wizyty zawodoznawczej: Siedziba placówki zajmującej się profesjonalnie szkoleniem w zakresie sztuki kulinarnej, zlokalizowana na terenie Krakowa lub max. 40 km od Myślenic, posiadająca salę lub pracownię przystosowaną do prowadzenia kursów lub warsztatów, wyposażoną w profesjonalny sprzęt i narzędzia pozwalające na zrealizowanie programu stażu przez wszystkich uczestników. W sali lub pracowni muszą znajdować się co najmniej trzy stanowiska szkoleniowe (maksymalnie 3 osoby na jedno stanowisko), piec do przyrządzania potraw oraz wypieków, wszelki niezbędny sprzęt do przygotowania potraw mięsnych, rybnych, jarskich oraz wyrobów cukierniczych. 7/.Minimalna tematyka stażu - wizyty zawodoznawczej dla każdej z grup: Grupa I - Projekt vacum, sous vide charakterystyka nowych technik kulinarnych omówienie zasad i różnice podczas gotowania metodą sous vide omówienie temperatur przyrządzania poszczególnych produktów gotowanie ryb, mięs, warzyw nowymi technikami przygotowanie owoców , musów omówienie i zapoznanie się z urządzeniami Pacojet przygotowanie lodów, sorbetów, termin, zup, musów Grupa II - Kuchnia molekularna Omówienie poszczególnych tekstur, zastosowanie i próby Sferyfikacja - ravioli, kapsułki, kawior, płatki Emulfikacja - pianki Zagęszczanie Nowe techniki w kuchni Vacum, sous vide - gotowanie w niskich temperaturach, wędzenie, wykorzystanie syfonów w różnych temperaturach(es pumy), ciekły azot Grupa III - Kuchnia francuska Część teoretyczna Charakterystyka potraw typowych dla kuchni francuskiej Część praktyczna Przygotowanie przez uczniów następujących potraw: Zakąski: Sałatka z pieczonym kozim serem Marynowane pomidory z kozim serem Sałatka z homarem z kiełkami Łosoś w cieście francuskim z kapustą i aksamitnym sosem Marynowany łosoś z ziołowym majonezem i ikrą z łososia Mule z sosem szafranowym Zupy: Consumer z warzywami Zupa cebulowa z grzankami Krem czosnkowy ze ślimakami Zakąski ciepłe: Foie grass na ciepło z sosem balsamicznym i jabłkami Foie grass -terina Faszerowane cukinie z krewetkami Francuski omlet z grzybami Grzanki na francuskiej bagietce ze szpinakiem i jajkami Dania główne; Dorada po prowansalsku pieczona w cieście solnym Paszteciki vol au vent z pulardą i musem z wątróbki Sandacz z warzywami ratatouille z sosem z zielonego groszku Pierś kacza marynowana w pomarańczach. Polędwica wołowa cafe de Paris na sosie z zielonego pieprzu Desery: Cream brulle Tarta tatin z jabłkami Profiteroles z lodami i sosem czekoladowym Naleśniki suzette Tarta cytrynowa Grupa IV - Kuchnia włoska Część teoretyczna Charakterystyka potraw typowych dla kuchni włoskiej Część praktyczna Przygotowanie przez uczniów następujących potraw : Zakąski: Marynowane pomidory z kozim serem Dorada marynowana w anyżku Kurczak marynowany w occie balsamicznym Szparagi z szynka parmeńską Sałatka z pieczonego bakłażana z parmezanem i suszonymi pomidorami Pierwsze dania: Rissoto z kurkami skropione oliwa truflową Włoska zupa jarzynowa-minestrone Chłodnik z pomidorów i mozzarelli Tagliatelle z grzybami Cannelloni z kurczakiem Pierogi z grzybami w masełku szałwiowym Papardelle z królikiem Raviolo z jajkiem i szpinakiem Smażone pierogi z krewetkami Makaron z krewetkami Pizza Mięsa, ryby: Sandacz na musie jabłkowym Okoń w soli z sałatką wiosenna Dorada z grilla z sałatką z cytrusów Jagnięcina z polentą i smażoną rukolą Polędwica wołowa z puree selerowo ziemniaczanym Kurczak smażony w kalafiorach z czereśniami Cielecina podana z peperonatą Desery: Krem brulee Tarta cytrynowa Lody i sorbety Krem cytrynowy z morelami Semifredo - deser lodowy. 8/.Obowiązki Wykonawcy: a. uzyskanie zgody placówki, zajmującej się szkoleniem w zakresie sztuki kulinarnej na przeprowadzenie stażu-wizyty zawodoznawczej, b. zapewnienie realizacji stażu -wizyty zawodoznawczej w placówce wyposażonej w salę/pracownię przystosowaną do prowadzenia kursów lub warsztatów, c. zabezpieczenie sprzętu, urządzeń mechanicznych i wszelkich innych przyrządów oraz materiałów i produktów niezbędnych do prawidłowego zrealizowania programu stażu-wizyty zawodoznawczej, d. zapewnienie trenera, posiadającego uprawnienia i doświadczenie w prowadzeniu kursów/szkoleń/zajęć z tematu objętego przedmiotową umową, e. zapewnienie opiekuna dla uczniów od momentu wyjazdu do powrotu w każdym dniu stażu-wizyty zawodoznawczej, f. zapewnienie materiałów dydaktycznych w formie kserokopii lub broszur tematycznych lub płyt CD, które przechodzą na własność uczestnika stażu-wizyty zawodoznawczej, g. po zakończeniu stażu-wizyty zawodoznawczej wypełnienie z uczestnikami anonimowej ankiety ewaluacyjnej, h. przygotowanie, podpisanie i wydanie certyfikatów -zaświadczeń udziału w stażu-wizycie zawodoznawczej przez placówkę, i. Wykonawca ponosi odpowiedzialność wobec Zamawiającego za wszelkie szkody wynikłe podczas przeprowadzenia stażu-wizyty zawodoznawczej na terenie placówki, w której przeprowadzany jest staż-wizyta zawodoznawcza. Zaświadczenie powinno zawierać informacje o wymiarze godzin oraz program zajęć i musi zostać wydane zgodnie z aktualnymi wytycznymi Departamentu Zarządzania Europejskim Funduszem Społecznym Ministerstwa Rozwoju Regionalnego, dotyczącymi zasad oznaczania projektów i działań informacyjno-promocyjnych w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Wzór papieru firmowego zostanie udostępniony przez Zamawiającego niezwłocznie po podpisaniu umowy. 9/.Szczegółowe wymagania związane z transportem: Przedmiotem zamówienia jest organizacja transportu dla łącznie 50 uczestników (cztery grupy: 2 grupy 12 osobowe, 2 grupy 13 osobowe) na staż-wizytę zawodoznawczą w placówce zajmującej się szkoleniem z zakresu sztuki kulinarnej na terenie Krakowa lub max. 40 km od Myślenic, zgodnie z poniższym zapotrzebowaniem: a/ wyjazd o godzinie 830 spod budynku Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych - Małopolska Szkoła Gościnności, ul. Zdrojowa 18 w Myślenicach, b/ dojazd do miejsca realizacji stażu-wizyty zawodoznawczej, c/ powrót pod budynek Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych - Małopolska Szkoła Gościnności, ul. Zdrojowa 18 w Myślenicach po zakończonym stażu-wizycie zawodoznawczej. Wykonawca zapewni przewóz uczniów zgodnie z obowiązującymi w zakresie przewozu osób przepisami prawa, pojazdami spełniającymi wymagania techniczne określone z przepisach ustawy - Prawo o ruchu drogowym i innych przepisach związanych z przewozem osób, aktualne badania techniczne pojazdu, którym będą podróżować uczestnicy, aktualna licencja na wykonywanie krajowego transportu drogowego osób - dla przewoźnika, odpowiednie kwalifikacje zawodowe kierowców, ubezpieczenie. Autokar lub bus minimum 14 osobowy. W przypadku awarii środka transportu Wykonawca zapewni na własny koszt zastępczy środek transportu, spełniający warunki określone w SIWZ i umowie, w taki sposób aby nie powodować opóźnień czasowych. Zamawiający nie będzie ponosił z tego tytułu żadnych dodatkowych kosztów. W przypadku, gdy Wykonawca nie zapewni zastępczego środka transportu oraz kierowców w sytuacji powyżej określonej Zamawiający zleci osobie trzeciej wykonanie zastępczej usługi. Wykonawca ponosi koszty zapewnienia zastępczego środka transportu. Wykonawca pokrywa wszystkie wymagane opłaty drogowe i parkingowe. 10/.Szczegółowe wymagania dotyczące ubezpieczenia: Wykonawca zapewni ubezpieczenie NNW do wysokości nie mniejszej niż 10 000 PLN na czas transportu i pobytu dla każdego uczestnika stażu - wizyty zawodoznawczej. 11/.W ramach promocji przedmiotu umowy Wykonawca zobowiązany jest także do: a. oznakowania sali, w których będą prowadzone zajęcia, zgodnie z Wytycznymi dotyczącymi oznakowania projektów w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, b. informowania uczestników o fakcie współfinansowania zajęć ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, c. stosowania na wszystkich dokumentach w trakcie wykonywania przedmiotowego zamówienia znaków zgodnie z Wytycznymi POKL, d. odpowiedniego oznakowania pojazdu zgodnie z Wytycznymi dotyczącymi oznaczania projektów w ramach POKL. 12/.Wykonawca po zakończeniu każdego etapu staży-wizyt zawodoznawczych przedstawi Zamawiającemu następujące dokumenty: a. listy obecności z własnoręcznymi podpisami uczestników w każdym dniu staży-wizyt zawodoznawczych, b. program stażu-wizyty zawodoznawczej oraz dziennik zajęć, c. potwierdzenie odbioru materiałów szkoleniowych wraz z jednym egzemplarzem materiałów, d. oryginały ankiet ewaluacyjnych, e. kopie wydanych certyfikatów -zaświadczeń oraz listy potwierdzające ich odbiór przez uczestników, f. listy z potwierdzeniem wykonania usługi transportu, potwierdzone własnoręcznymi podpisami uczestników, g. informację o zrealizowaniu usługi wraz z rachunkiem/fakturą VAT.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 805300008
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: nie dotyczy

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.zjewm.edu.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach