Przetargi.pl
„Zakup i dostawa artykułów żywnościowych w ramach projektu „Utworzenie Przedszkola „Kraina Uśmiechu” w Kłoczewie oraz do stołówek szkolnych na terenie gminy Kłoczew ”

Centrum Usług Wspólnych ogłasza przetarg

  • Adres: 08-550 Kłoczew, Długa
  • Województwo: lubelskie
  • Telefon/fax: tel. 25 75 43 164, , fax. 25 75 43 751
  • Data zamieszczenia: 2019-08-20
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Centrum Usług Wspólnych
    Długa 67/4
    08-550 Kłoczew, woj. lubelskie
    tel. 25 75 43 164, , fax. 25 75 43 751
    REGON: 71037446100000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.ugkloczew.bip.lubelskie.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    „Zakup i dostawa artykułów żywnościowych w ramach projektu „Utworzenie Przedszkola „Kraina Uśmiechu” w Kłoczewie oraz do stołówek szkolnych na terenie gminy Kłoczew ”
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest zakup i dostawa artykułów żywnościowych do stołówek jednostek oświatowych Gminy Kłoczew: a) Przedszkole „ Kraina Uśmiechu” w Kłoczewie ul. Długa 69; 08 -550 Kłoczew b) Szkoła Podstawowa im. Polskich Noblistów z oddziałami przedszkolnymi w Kłoczewie, ul. Długa 69; 08 -550 Kłoczew c) Przedszkole Samorządowe ul. Długa 69; 08 -550 Kłoczew d) Szkoła Podstawowa im. H. Sienkiewicza z oddziałami przedszkolnymi w Goździe, Gózd 109a 08-550 Kłoczew w Kłoczewie e) Szkoła Podstawowa im. Orła Białego w Czernicu, Czernic 95, 08-550 Kłoczew, 2.2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia a) Zamawiający zastrzega, że z przyczyn niezależnych od niego ilość dostarczanych produktów może ulec zmianie. b) Realizacja zamówienia odbywać się będzie sukcesywnie zgodnie z organizacją roku szkolnego 2019/20. c) Dostawy do stołówki odbywać się będą w dni robocze w godzinach od 7.00 do 8.00, na podstawie zamówienia złożonego w jednej z wymienionych form (pisemnie, telefonicznie, faksem, drogą elektroniczną) przez Zamawiającego z jednodniowym wyprzedzeniem. d) Wykonawca zobowiązany jest dostarczać towar własnym środkiem transportu do siedziby Zamawiającego i rozładować w miejscu wskazanym przez Zamawiającego. Koszt i ryzyko transportu ponosi Wykonawca. e) Wykonawca zobowiązuje się dostarczyć towar środkiem transportu, którego warunki techniczne oraz stan sanitarny są zgodne z normami sanitarnymi obwiązującymi dla tego rodzaju transportu określonych przepisami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2017 r. poz. 149 z późn. zm.). f) Produkty spożywcze objęte dostawą powinny spełniać wymogi sanitarno – epidemiologiczne i zasady systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego między innym: – posiadać odpowiednie specyfikacje jakościowe lub atesty; – posiadać odpowiednie oznakowanie, czyli datę minimalnej trwałości i termin przydatności do spożycia; – posiadać odpowiedni system przewożenia towarów – zachowanie rozdzielności transportu; – posiadać odpowiednią temperaturę podczas transportu i warunki sanitarne pojazdu; – muszą odpowiadać normom jakościowym a w przypadku warzyw i owoców świeżych muszą być klasy I, którą określa Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania Rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw (Dz. U. L 157 z 15.6.2011, str. 1). g) Wykonawca dostarczy produkty spełniające wymagania, o których mowa w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 r. poz. 1154). h) W przypadku stwierdzenia dostawy produktu o nienależytej jakości Wykonawca zobowiązuje się do wymiany wadliwego towaru w ciągu 1 godziny od momentu stwierdzenia wad przez Zamawiającego. i) W przypadku wskazania przez Zamawiającego produktów posiadających nazwy towarowe, do każdego z tych produktów ma zastosowanie zapis „lub równoważny” (zgodnie z art. 29 ust. 3 Prawo zamówień publicznych). Produkty równoważne, to produkty o parametrach porównywalnych lub lepszych, nie pogorszonych. j) Zamawiający wymaga, aby produkty będące przedmiotem zamówienia były: – świeże, bez oznak zepsucia i pleśni (w przypadku pieczywa, owoców i warzyw), w oryginalnych nienaruszonych opakowaniach (w przypadku produktów mleczarskich); – pozbawione: obcych posmaków, zapachów, oślizgłości, nalotów pleśni, zazielenienia (w przypadku mięsa), barwy szarozielonej (w przypadku wędlin), występowanie gruczołów, fragmentów kości, nalotów pleśni, zacieków tłuszczu i galarety pod osłonką, pęknięć osłonki i wycieki farszu, składników produkcji pozaklasowych lub z chrząstkami, ścięgnami, objawów obniżenia jędrności i elastyczności, nieprzylegania osłonki do wędlin itp. – posiadały ważne terminy przydatności do spożycia. Wykonawca udziela gwarancji na dostarczany asortyment w zakresie jego jakości oraz zobowiązuje się, że termin przydatności do spożycia znajdujący się na każdym opakowaniu jednostkowym danego asortymentu w chwili dostawy nie będzie krótszy niż ½ terminu przydatności określonego przez producenta. k) W ofercie wykonawca może zaproponować substytut produktu składnikowo, wagowo i jakościowo identyczny do zaproponowanego przez zamawiającego w załączniku cenowym. l) Produkt podany w ofercie przez oferenta jest produktem, który oferent po wygraniu zamówienia będzie musiał dostarczyć i nie może go zmienić bez pisemnej zgody Zamawiającego. m) Żywność będąca przedmiotem zamówienia musi odpowiadać warunkom jakościowym zgodnym z obowiązującymi atestami, Polskimi Normami, prawem żywnościowym oraz z obowiązującymi zasadami GMP/GHP, GAP i systemu HACCP lub Systemu Zarządzenia Bezpieczeństwem żywności zgodnym z ISO 22000:2005. n) Ponadto wszystkie artykuły muszą jednocześnie spełniać warunki zawarte w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań , jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach ( Dz.U. z 2016 r poz.1154). o) Wykonawca udziela Zamawiającemu gwarancji jakości zdrowotnej i trwałości dostarczonej żywności do daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia określonych na czytelnych etykietach. Artykuły rolno- spożywcze muszą być składane i transportowane w sposób zapewniający utrzymanie ich właściwej jakości handlowej. p) Dostarczana żywność musi być oznakowana widocznym , czytelnym i nieusuwalnym q) kodem identyfikacyjnym oraz terminem przydatności , umożliwiającym identyfikacje artykułu spożywczego z danej partii produkcyjnej, nadanym przez producenta i umożliwiające ich identyfikowalność , zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa żywnościowego.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15800000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Zamawiający nie dokonuje opisu sposobu spełniania warunku.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Wykonawcy w terminie 3 dni od dnia zamieszczenia na stronie internetowej informacji, o której mowa w art. 86 ust. 5 ustawy, przekaże Zamawiającemu oświadczenie o przynależności do grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt. 23 ustawy – zgodnie z załącznikiem Nr 3 do SIWZ. Wraz ze złożeniem oświadczenia, wykonawca może przedstawić dowody, że powiązania z innym wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu o udzieleniu zamówieniu.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach