Przetargi.pl
Usługi przygotowania i dowozu posiłków dla osób zatrzymanych w pomieszczeniach dla osób zatrzymanych jednostek Policji województwa warmińsko – mazurskiego (20 zadań częściowych)

Komenda Wojewódzka Policji ogłasza przetarg

  • Adres: 10521 Olsztyn, ul. Partyzantów
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Telefon/fax: tel. 089 5225200, 5225760 , fax. 895 225 205
  • Data zamieszczenia: 2017-12-29
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Komenda Wojewódzka Policji
    ul. Partyzantów 42529
    10521 Olsztyn, woj. warmińsko-mazurskie
    tel. 089 5225200, 5225760, fax. 895 225 205
    REGON: 51006478400000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.warminsko-mazurska.policja.gov.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Usługi przygotowania i dowozu posiłków dla osób zatrzymanych w pomieszczeniach dla osób zatrzymanych jednostek Policji województwa warmińsko – mazurskiego (20 zadań częściowych)
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiot zamówienia obejmuje przygotowanie, dostarczenie w pojemnikach jednorazowych i wydanie upoważnionemu policjantowi posiłków dla osób zatrzymanych przez siedem dni w tygodniu, również w dni ustawowo wolne od pracy i święta, w ilościach i terminach dostosowanych do potrzeb jednostki ( zadanie nr. 1-20) 2. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność za jakość i przydatność do spożycia produktów z jakich przygotował dany posiłek, zgodnie z wymaganiami określonymi odpowiednio w przepisach ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010r., Nr 136, poz. 914) 3. Podczas przyrządzania posiłków, ich dostarczania oraz wydawania powinny być zachowane wymogi sanitarno-higieniczne . 1. Ilość posiłków będzie zgłaszana telefonicznie pod wskazany w umowie numer, każdorazowo przez oficera dyżurnego jednostki KPP/KMP/KWP na 1 godz. przed ustalonym czasem dostarczenia posiłków. Ilości świadczonych usług, określone dla poszczególnych zadań, przyjęte zostały przez Zamawiającego szacunkowo w celu wyliczenia przez wykonawcę ceny oferty i nie mogą być podstawą roszczeń ze strony wykonawcy w przypadku mniejszej liczby zleceń w trakcie realizacji umowy. 4. Normy żywieniowe, na podstawie których oparte jest żywienie osób zatrzymanych w PDOZ oraz nieletnich w Policyjnej Izbie Dziecka określone są w: - Rozporządzeniu Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 12 września 2002 roku, w sprawie przypadków otrzymywania przez policjanta wyżywienia oraz norm tego wyżywienia (Dz. U. Nr 166 poz. 1366), - Decyzji Nr 2/2008 Dyrektora Departamentu Bezpieczeństwa Publicznego MSWiA z dnia 21 sierpnia 2008 roku w sprawie określenia wartości pieniężnych norm wyżywienia oraz sposobu ich stosowania dla PSP, policjantów, funkcjonariuszy SG i BOR, - Decyzji Nr 1/2011 z dnia 04 października 2011 roku. Dyrektora Departamentu Analiz i Nadzoru MSWiA i Dyrektora Departamentu Budżetu MSWiA zmieniająca decyzję w sprawie wartości pieniężnych norm wyżywienia oraz sposobu ich stosowania dla strażaków Państwowej Straży Pożarnej, policjantów, funkcjonariuszy Straży Granicznej i funkcjonariuszy Biura Ochrony Rządu, - Rozporządzeniu MSWiA z dnia 04 czerwca 2012 roku w sprawie pomieszczeń przeznaczonych dla osób zatrzymanych lub doprowadzonych w celu wytrzeźwienia, pokoi przejściowych, tymczasowych pomieszczeń przejściowych i policyjnych izb dziecka, regulaminu pobytu w tych pomieszczeniach, pokojach i izbach , - Rozporządzeniu MSWiA z dnia 11 kwietnia 2005 roku zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych zasad pobytu nieletnich w Policyjnych Izbach Dziecka. 5. Dokonując kalkulacji ceny żywienia osoby zatrzymanej w PDOZ i PIDZ należy stosować stawki i zasady zawarte w w/w przepisach tj. posiłki muszą być przygotowane według dziennej normy żywieniowej tzw. wsadu do kotła, która wynosi: a. 8,90 zł. dla dorosłych, b. 11,12 zł. dla kobiet w ciąży i osób, które nie ukończyły 18 lat, c. 16,68 zł. na wniosek lekarza lub gdy nieletni przebywa w konwoju tramwajowym ponad 6 godzin, d. W sytuacji, gdy w konwoju trwającym ponad 6 godzin przebywa dorosły, Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania suchego prowiantu w wysokości dziennej normy. 6. Zamawiający wymaga, aby Wykonawca przygotowując posiłki kierował się następującym podziałem dziennej normy żywieniowej: a. śniadanie – 30% wartości dziennej normy żywieniowej, b. obiad – 40% wartości dziennej normy żywieniowej, c. kolacja – 30% wartości dziennej normy żywieniowej. 7. Wartość energetyczna posiłków dla kobiet w ciąży i osób, które nie ukończyły 18 lat wynosi nie mniej niż 3200 kcal, natomiast dla osób dorosłych nie mniej niż 2600 kcal (zgodnie z obowiązującymi przepisami w resorcie MSWiA) 8. Posiłki mają być dostarczane i wydawane w godzinach: a. śniadanie 7.00 – 8.00 – suchy prowiant, b. obiad 12.00 – 14.00 – ciepły posiłek c. kolacja 18.00 – 19,00 – suchy prowiant lub ciepły posiłek. 9. Wartość marży pokrywającej koszty przygotowania posiłku nie może przekroczyć 100% zgodnie z Decyzją nr 2/2008 Dyrektora Departamentu Bezpieczeństwa Publicznego MSWiA i Dyrektora Departamentu Budżetu MSWiA z dnia 21 sierpnia 2008 roku w sprawie określenia wartości pieniężnych norm wyżywienia oraz sposobu ich stosowania dla PSP, policjantów, funkcjonariuszy SG i BOR. 10. Wykonawca zapewni dowóz posiłków własnym transportem spełniającym wymogi sanitarno-higieniczne tj. dostosowanym do przewozu posiłków. 11. Posiłki muszą być dostarczane w naczyniach jednorazowych, zapewniających właściwą ochronę i temperaturę oraz odpowiednio poporcjowane i gotowe do wydania zatrzymanym wraz z sztućcami jednorazowego użytku. W związku z powyższym Wykonawca w zaoferowanej cenie posiłku uwzględni koszt przedmiotowych naczyń i sztućców oraz kubeczków jednorazowych do napoi ciepłych /zimnych. 12. Wykonawca jest zobowiązany do wystawiania faktur w okresach miesięcznych, niezwłocznie po zakończeniu miesiąca. Do faktury Wykonawca załączy zestawienie zbiorcze ilości wydanych posiłków za dany miesiąc. Faktura winna być wystawiona na Komendę Wojewódzką Policji w Olsztynie ul. Partyzantów 6/8 , 10-959 Olsztyn NIP 739-020-66-11 i przesłana na adres KPP/KMP/KWP miejsca świadczenia usługi żywienia. Zakwestionowane pod względem jakościowym lub ilościowym przez Zamawiającego posiłki będą podlegać wymianie niezwłocznie na koszt Wykonawcy. 13. Wykonawca jest zobowiązany do prowadzenia, w formie zestawienia, wydanych posiłków kosztowo. Ewidencja wydatkowania środków z obowiązującej umowy. 14. Wybrany wykonawca zobowiązany będzie do odkładania prób pokarmowych z produkowanych potraw na koszt własny i przechowywania ich zgodnie z obowiązującymi przepisami. 15. W przypadku braku możliwości wywiązania się przez Wykonawcę z obowiązku przygotowania posiłków objętych przedmiotem zamówienia, zobowiązany będzie do zapewnienia na swój koszt i ryzyko, we właściwym czasie wyżywienia osób zatrzymanych bądź nieletnich przez osobę trzecią bez ponoszenia dodatkowych kosztów przez Zamawiającego. 16. Zamawiający zastrzega możliwość zmiany dziennej normy żywieniowej w oparciu o obowiązujące w MSWiA przepisy dotyczące zmiany norm żywieniowych. Powyższe zmiany nie będą wymagać sporządzenia aneksu do umowy. 17. Rozpoczęcie świadczenia usługi żywienia zgodnie z data wskazaną w pojedynczym zadaniu, termin zakończenia obowiązywania umowy: 31 października 2019r. 18. Zamawiający dopuszcza składanie ofert częściowych na wybrane przez siebie zadanie, zgodnie z opisem przedmiotu zamówienia zawartym w Załączniku nr 8 do SIWZ. 19. Zamawiający nie dopuszcza składania ofert wariantowych oraz nie przewiduje udzielania zaliczek na poczet wykonania umowy. 20. Zamawiający nie ogranicza możliwości ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50% pracowników stanowią osoby niepełnosprawne. 21. Zamawiający nie przewiduje zwrotu kosztów udziału w postępowaniu. 22. Zamawiający dopuszcza powierzenie zamówienia podwykonawcom Wykonawcy. W takim przypadku Wykonawca ma obowiązek (zgodnie z art.36 ust.4 ustawy Pzp) zawrzeć w ofercie informacje dot. podwykonawstwa i wskazania części zamówienia, jakie jemu powierzy. Brak powyższej informacji w ofercie oznaczać będzie, że Wykonawca nie będzie korzystał z podwykonawstwa przy realizacji zamówienia. 23. Wykonawca ma obowiązek (zgodnie z art. 36b ust. 1 Ustawy Pzp) wskazania w ofercie części zamówienia, które zamierza powierzyć podwykonawcom, i podania firm (nazw) podwykonawców. Brak powyższej informacji w ofercie oznaczać będzie, że Wykonawca nie będzie korzystał z podwykonawstwa przy realizacji zamówienia. 24. Zamawiający wymaga na podstawie art. 29 ust. 3 a ustawy Pzp aby osoby wykonujące czynności wchodzące w zakres świadczonej Zamawiającemu czynności wyżywienia (sporządzanie posiłków, przygotowywanie do transportu) były zatrudnione na podstawie umowy o pracę w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy (Dz.U. z 2014 t., poz. 1502 z późn. zm.), zgodnie z oświadczeniem (Załącznik nr 1 do SIWZ). Sposób dokumentowania zatrudnienia osób, uprawnienia Zamawiającego w zakresie kontroli spełniania przez Wykonawcę tych wymagań oraz rodzaj czynności niezbędnych do realizacji zamówienia, których dotyczą wymagania zatrudnienia określa § 9 w załączniku nr 5 do SIWZ – projekt umowy. Nie muszą być zatrudnione na umowę o pracę osoby wspomagające wykonanie usługi np. księgowe, pracownicy biurowi, zaopatrzeniowcy, kierowcy. 25. Zamawiający nie przewiduje przeprowadzenia aukcji elektronicznej. 26. Zamawiający nie przewiduje możliwości udzielania zamówień, o których mowa w art. 67 ust. 1 pkt. 7 .
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55520000-1
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu:  Formularz oferty przygotowany zgodnie ze wzorem podanym w Załączniku Nr 1 do SIWZ, podpisany przez Osoby Uprawnione i zawierający oświadczenie, że w przypadku wyboru jego oferty Wykonawca zobowiązuje się wykonać Zamówienie w terminie wskazanych w SIWZ,  oświadczenie o wykluczeniu na podstawie art. 25a ust. 1 ustawy PZP (na lub w oparciu o załącznik nr 3 do SIWZ);  oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu na podstawie art. 25a ust. 1 ustawy PZP (na lub w oparciu o załącznik nr 4 do SIWZ);  Formularz cenowy sporządzony zgodnie ze wzorem podanym w Załączniku Nr 2/1-2/20 do SIWZ.  (Jeżeli dotyczy) Pełnomocnictwo do reprezentowania wszystkich Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, ewentualnie umowę o współdziałaniu, z której będzie wynikać przedmiotowe pełnomocnictwo. Pełnomocnik może być ustanowiony do reprezentowania Wykonawców w postępowaniu albo reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy.  (Jeżeli dotyczy) Pełnomocnictwo do podpisania oferty, o ile prawo do podpisania oferty nie wynika z innych dokumentów złożonych wraz z ofertą.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach