Przetargi.pl
Przygotowanie i dostawa całodziennego wyżywienia dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej „Senior” w Kamińsku przy ul. Topolowej 8 na rok 2024.

Dom Pomocy Społecznej "Senior" w Kamińsku ogłasza przetarg

  • Adres: 11-220 Kamińsk, Topolowa 8
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Telefon/fax: tel. 897622017
  • Data zamieszczenia: 2023-12-12
  • Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Dom Pomocy Społecznej "Senior" w Kamińsku
    Topolowa 8
    11-220 Kamińsk, woj. warmińsko-mazurskie
    tel. 897622017
    REGON: 362894988
  • Adres strony internetowej zamawiającego: http://gorowoil-ug.bip-wm.pl/public/?id=140888

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie i dostawa całodziennego wyżywienia dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej „Senior” w Kamińsku przy ul. Topolowej 8 na rok 2024.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem niniejszego zamówienia jest przygotowanie i dostarczenie całodziennego wyżywienia z uwzględnieniem diet i kaloryczności dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej „Senior” w Kamińsku przy ul Topolowej 8, na rok 2024.2. Całodzienne wyżywienie składa się ze:- śniadania, - II śniadania, - obiadu (dwa dania i napój), - podwieczorku,- kolacji dla Mieszkańców Domu Społecznej „Senior” w Kamińsku z uwzględnieniem diet żywnościowych, : ogólnej, lekkostrawnej, cukrzycowej, wątrobowej, papkowej, bezlaktozowej zaleceń lekarza od poniedziałku do niedzieli z uwzględnieniem dni świątecznych.3. Usługa będzie realizowana w okresie od 1.01.2024 do 31.12.2024 r.4. Przygotowanie posiłków za pomocą własnego personelu na własnej bazie lokalowo-sprzętowej.5. Zalecane normy kalorii i składników pokarmowych obliczone na osobo dzień : kalorie ok. 2885 – 3000, węglowodany ok. 300 g, białko ogółem ok. 70 g. Białko zwierzęce ok. 20-30 g, tłuszcz ok. 70g. Białko powinno pokrywać od 1-16 % całodobowego zapotrzebowania kalorycznego, natomiast reszta kalorii powinna zostać pokryta przez węglowodany. 6. Wykonawca zobowiązany jest do przestrzegania normatywnych wartości energetycznych, wartości odżywczych i smakowych potraw oraz do przygotowywania ich zgodnie z prawnymi regulacjami o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia dla danej grupy wiekowej szczególnie dla osób starszych, przy równoczesnym zapewnieniu modyfikacji opracowanych jadłospisów przez urozmaicenia i sezonowość. Należy uwzględnić przygotowanie posiłków w okresie świąt oraz okazjonalnych uroczystości z uwzględnieniem tradycyjnych potraw i ciast. Zamawiający nie dopuszcza, aby w ciągu jednego tygodnia wystąpiła powtarzalność tego samego rodzaju posiłku. 7. Produkcja posiłków powinna odbywać się z surowców świeżych, najwyższej jakości, posiadających dokumenty dopuszczające je do spożywania, z zachowaniem reżimów dietetycznych i sanitarnych.8. Szacunkowa ilość zamawianych posiłków: -dla 19 Mieszkańców Domu Pomocy Społecznej „Senior” w Kamińsku to – 6935 osobodni (wskazana ilość posiłków ma charakter wyłącznie szacunkowy, rzeczywista ilość posiłków w ramach zamówienia wynikać będzie z bieżących potrzeb Zamawiającego , wiąże się to z pobytem mieszkańców w szpitalu bądź na urlopie)9. Dostawa posiłków własnym transportem w specjalistycznych pojemnikach zapewniających właściwą temperaturę i posiadających wymagane atesty dopuszczające ich wykorzystanie w żywieniu ludzi.10. Odbiór mycie i wyparzanie termosów i pojemników, w których będą dostarczane posiłki ich umycie i dezynfekcja odbywać się będzie w siedzibie Wykonawcy,11. Wykonawca będzie dostarczał posiłki: śniadania do godziny 7:30, obiady i podwieczorki i do godziny 11:30, i kolację do 17:00, do ciągu kuchennego Domu Pomocy Społecznej „Senior” w Kamińsku przy ul. Topolowej 8, od poniedziałku do niedzieli z uwzględnieniem dni świątecznych12. Dla potrzeb badań żywności przez SANEPID Wykonawca będzie zostawiał codziennie w miejscu sporządzania posiłków próbki wszystkich dostarczanych potraw.13. Produkcja, przechowywanie i dostarczanie powinno odbywać się w odpowiednich warunkach higieniczno-sanitarnych. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia .Wszelkie posiłki powinny być przygotowywane zgodnie z obowiązującymi normami żywieniowymi wg Instytutu Żywienia i Żywności, jak również przepisami prawa w zakresie higieny żywienia norm HCCAP.14. Dostarczane posiłki powinny charakteryzować się w momencie ich wydawania temperaturą: zupa – min. 75°C, obiad typu drugie danie – min. 65°C, sałatki i surówki – poniżej 4°C, produkty zimne poniżej 4 °C. Pojemniki, w których pakowana jest żywność mają być czyste, bez uszkodzeń, bez znaczących zmian fizycznych mogących przyczynić się do zagrożenia epidemiologicznego, a termosy zamykane szczelnie, tak by podczas transportu posiłki w formie płynnej nie ulegały rozlaniu. 15. Wykonawca zobowiązany jest do opracowywania dwutygodniowych jadłospisów i przedkładania ich drogą elektroniczną (raz na dwa tygodnie) na adres: dps@uggorowo.pl celem ich zapoznania i akceptacji przez Zamawiającego, najpóźniej na 3 dni robocze przed terminem ich obowiązywania. Brak zastrzeżeń zgłoszonych przez Zamawiającego skutkuje akceptacją zaproponowanego jadłospisu. Zgłoszenie przez Zamawiającego uwag lub zastrzeżeń do zaproponowanego jadłospisu obliguje Wykonawcę do wprowadzenia zmian w jadłospisie. Wykonawca ma prawo do zmiany jadłospisu w trakcie jego obowiązywania po uzyskaniu zgody Zamawiającego. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu.16. Rodzaj zamówienia usługi;Wspólny Słownik Zamówień (CPV) – klasyfikacje:Kod CPV 55520000-1 usługi dostarczania posiłków.55321000-6 – usługi przygotowywania posiłków17. Zamawiający zapłaci Wykonawcy za ilość faktycznie wydanych posiłków.18. Dyrektor Domu Pomocy Społecznej „Senior” w Kamińsku lub osoby przez niego upoważnione będą zobowiązane do bieżącego informowania Wykonawcy o ilości zamawianych posiłków w danym dniu.19. Produkcja, przechowywanie i dostarczanie powinno odbywać się w odpowiednich warunkach higieniczno – sanitarnych oraz sanitarno-epidemiologicznych zgodnie z obowiązującymi przepisami, w tym z zasadami określonymi w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia.20. W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca zobowiązany jest zapewnić posiłki o nie gorszej jakości na swój koszt z innych źródeł.21. W przypadku podejrzenia, że dostarczone posiłki są nieświeże bądź nie spełniają wymogów określonych powyżej, Dyrektor może takich posiłków nie przyjąć. W takim przypadku nie przysługuje wynagrodzenie za te posiłki.22. Zamawiający zastrzega sobie prawo do okresowej kontroli zgodności dostarczanych posiłków. Na każde żądanie Zamawiającego, Wykonawca zobowiązany jest umożliwić Zamawiającemu pobranie próbek posiłków wydawanych uczniom do spożycia w danym dniu w celu zbadania kaloryczności posiłku, zawartości białka, węglowodanów itp. koszt takich badań ponosi Wykonawca.23. Wykonawca zapewni mieszkańcom Domu Pomocy Społecznej „Senior” w Kamińsku dostęp przez całą dobę do podstawowych produktów żywnościowych i napojów zgodnie z Rozporządzeniem MRPiPS (Dz. U. 2018 poz. 734). Do produktów tych zaliczamy chleb, masło, dżem, herbata, cukier.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55520000-1
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy spełniają warunki dotyczące:1) zdolności do występowania w obrocie gospodarczym:Określenie warunku:Posiadanie przez Wykonawcę numeru KRS lub CEIDG albo wskazanie strony internetowej, na której jest dostęp do danych podmiotu. Zamawiający dokona oceny spełniania w/w według formuły „spełnia / nie spełnia”.2) uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów:Określenie warunku:Obowiązujące zaświadczenie o wpisie do rejestru zakładów wydane przez właściwego powiatowego inspektora sanitarnego, zgodnie z art. 61 i art. 62 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2020, poz. 2021) oraz w przepisach wykonawczych. Zamawiający dokona oceny spełniania w/w warunku według formy „spełnia / nie spełnia”;3) sytuacji ekonomicznej lub finansowej:Określenie warunku:a) kadra techniczna: Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie.b) potencjał techniczny:dysponują taborem samochodowym (nie mniej niż jednym) dopuszczonym do świadczenia usług transportowych żywności. Zamawiający dokona oceny spełniania w/w warunku według formuły spełnia/nie spełnia.c) potwierdzenie że Wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia na kwotę 200.000,00 zł. Zamawiający, na podstawie złożonego przez Wykonawcę „potwierdzenia że jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia dokona oceny spełniania w/w warunku według formuły spełnia/nie spełnia.d) posiadają wdrożony system HACCP – na potwierdzenie przedłożyć należy zaświadczenie niezależnego podmiotu zajmującego się poświadczeniem zgodności działań Wykonawcy z normami jakościowymi4) zdolności technicznej lub zawodowej:Określenie warunku:a) wykaz usług w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a w przypadku świadczeń powtarzających się lub ciągłych również wykonywanych, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, wykonał co najmniej 2 usługi żywienia zbiorowego (pod pojęciem „żywienie zbiorowe” Zamawiający rozumie usługi w zakresie żywienia zbiorowego całodziennego dla minimum 30 osób lub inne formy żywienia zbiorowego) o wartości każdej usługi nie niższej niż 100 000,00 zł brutto, oraz załączeniem dowodów określających czy te dostawy lub usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie, przy czym dowodami, o których mowa, są referencje bądź inne dokumenty wystawione przez podmiot, na rzecz którego dostawy lub usługi były wykonywane, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych są wykonywane, a jeżeli z uzasadnionej przyczyny o obiektywnym charakterze wykonawca nie jest w stanie uzyskać tych dokumentów - oświadczenie Wykonawcy; w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych nadal wykonywanych referencje bądź inne dokumenty potwierdzające ich należyte wykonywanie powinny być wydane nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, sporządzony zgodnie z wzorem przedstawionym w załączniku nr 6 do SWZ. W przypadku gdy usługi wykonane zostały u Zamawiającego, Wykonawca nie ma obowiązku przedkładania dowodów, o których mowa powyżej. Za 1 usługę należy rozumieć usługę wykonaną w ramach jednej umowy trwającej minimum 6 miesięcy. Zamawiający dokona oceny spełniania w/w warunku według formuły spełnia/nie spełnia.b) Osobami, odpowiedzialnymi za świadczenie usług w tym:- dietetyk, wskazana osoba posiada minimum 5 lat stażu pracy, jako dietetyk w jednostkach stacjonarnych, udzielających świadczeń w podmiotach leczniczych lub placówkach sektora ochrony zdrowia.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Tak

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą: 2023-12-19

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach