Przetargi.pl
Usługa cateringowa w zakresie przygotowania i dostawy obiadów dla dzieci uczęszczających do Przedszkola nr 4 w Lublinie.

Przedszkole Nr 4 w Lublinie ogłasza przetarg

  • Adres: 20-004 Lublin, ul. G. Narutowicza 8
  • Województwo: lubelskie
  • Telefon/fax: tel. 81 532 13 16
  • Data zamieszczenia: 2012-12-14
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Przedszkole Nr 4 w Lublinie
    ul. G. Narutowicza 8 8
    20-004 Lublin, woj. lubelskie
    tel. 81 532 13 16
    REGON: 43103035500000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.p4.bip.lublin.eu
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: Przedszkole publiczne (gminna samorządowa jednostka organizacyjna)

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Usługa cateringowa w zakresie przygotowania i dostawy obiadów dla dzieci uczęszczających do Przedszkola nr 4 w Lublinie.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    a) Przedmiotem zamówienia jest realizacja usługi cateringowej, polegającej na przygotowywaniu z własnych produktów i dostarczaniu codziennie przez okres trwania umowy gorących posiłków - obiadów, składających się z zupy, drugiego dania i kompotu lub soku dla dzieci przedszkolnych w wieku od 2,5 do 6 lat, uczęszczających do Przedszkola Nr 4 Lublinie. I danie: zupa, pieczywo, II danie: ziemniaki (zamiennie: ryż, kasza, kopytka itp.), dania mięsne np. sztuka mięsa, kotlet mielony, pulpety, udziec kurczaka, kotlet schabowy, filet drobiowy, gulasz, sos mięsny itp., ryba, pierogi, naleśniki, knedle, surówka, sałatka, kompot lub herbata; b) Obiady należy przygotować dla około 80 dzieci dziennie, tj. około 16 480 obiady w okresie trwania umowy. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zgłaszania mniejszej, ewentualnie większej niż 80 ilości posiłków dziennie, wynikających z liczby dzieci uczęszczających do Przedszkola. c) Wykonawca zobowiązuje się do elastycznego reagowania na większe lub mniejsze zapotrzebowanie Zamawiającego, bez prawa dochodzenia wynagrodzenia za mniejszą niż określona w punkcie b) liczbę posiłków. d) Liczba zamówionych posiłków, w tym diet, na podstawie ilości dzieci, będzie przekazywana telefonicznie każdego dnia do godz. 9.00 przez osobę upoważnioną. e) Wykonawca jest zobowiązany do zapewnienia i dostarczenia do siedziby Zamawiającego zamówionej na dany dzień ilości posiłków, w tym diet i będzie Mu przysługiwało wynagrodzenie wyłącznie za faktycznie zamówione i dostarczone posiłki. f) Realizując umowę Wykonawca będzie przestrzegał obowiązujących przepisów prawnych i wymagań sanitarnych. g) Zamawiający zastrzega sobie prawo do zwrotu posiłków w przypadku stwierdzenia ich złej jakości, tj. posiłków niezdatnych do spożycia z powodu użycia przeterminowanych produktów (np. stwierdzenia pleśni, niewłaściwego koloru), niedogotowanych, zanieczyszczonych itp. Zwrot posiłków będzie następował na podstawie Protokołu reklamacji/zwrotu posiłków, stanowiącego załącznik nr 1 do umowy. W miejsce zwróconych posiłków Wykonawca zobowiązany jest niezwłocznie dostarczyć posiłki pełnowartościowe. h) W miesiącu grudniu ilość wydanych posiłków ustali się według stanu obecności dzieci na dzień 27.12.2013 r. i poda ten stan do końca miesiąca, w celu wystawienia faktury VAT w tym dniu z terminem zapłaty do 31.12.2013 r. i) Posiłki Wykonawca dostarczał będzie na własny koszt, w specjalistycznych termosach termoizolacyjnych gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury (minimum 65 oC) oraz jakości przewożonych potraw. j) Dostawa zamówionych obiadów ma być wykonywana środkami transportu spełniającymi wymogi sanitarne, zgodnie z Ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 nr 136 poz. 914), udokumentowane decyzją/opinią wydaną przez Państwowego Inspektora Sanitarnego lub Państwową Stację Sanitarno - Epidemiologiczną, które wykonawca zobowiązany jest okazać przy dostawie na każde żądanie zamawiającego. Osoby wykonujące dostawę muszą legitymować się aktualnym zaświadczeniem lekarskim do celów sanitarno-epidemiologicznych, które okazują na żądanie zamawiającego. k) Dostawa obiadów będzie odbywać się w dni robocze od poniedziałku do piątku w godzinach od 11:15 do 12:00 do pomieszczenia kuchennego przedszkola. l) W wyjątkowej sytuacji związanej ze zmianą organizacji dnia pracy przedszkola, dostawa obiadu odbędzie się o innej godzinie - po wcześniejszym uzgodnieniu z Wykonawcą. m) Zamawiający zastrzega, że posiłki muszą spełniać następujące warunki jakościowe: - jadłospis powinien być urozmaicony; rodzaj potrawy nie może powtarzać się tym samym tygodniu, - w tygodniu powinien być dostarczany co najmniej 4 razy obiad z drugim daniem mięsnym lub rybnym wraz z surówką, - potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowywane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych: konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych, w jadłospisie powinny przeważać potrawy mięsne gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone, surówki lub warzywa gotowane w jadłospisach należy również przewidywać diety dla dzieci alergicznych i inne, - do przygotowania posiłku zalecane jest: stosowanie tłuszczów roślinnych (ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych), stosowanie dużej ilości warzyw i owoców, w tym także nasion roślin strączkowych, różnego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli, - zupy powinny być sporządzone na wywarze warzywno - mięsnym. - przy planowaniu posiłków należy uwzględniać zalecaną wartość energetyczną oraz uwzględniać normy produktów. - wyklucza się posiłki sporządzane na bazie półproduktów. n) Obiad musi spełniać następujące warunki ilościowe: - zupa: gramatura nie mniej niż 250 ml, - drugie danie gramatura nie mniej niż: mięso 70 gram, surówka 50 gram, dodatek skrobiowy 100 gram, sosy mięsne 100 gram, dania mączne 200 gram, - kompot lub sok: gramatura nie mniej niż 200 ml. o) Wykonawca zapewnia własne pojemniki na odpady i odbieranie każdego dnia tzw. resztek po posiłku do godziny 15:00. p) Wykonawca będzie przygotowywał posiłki o najwyższym standardzie, zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 nr 136 poz. 914) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy oraz zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa. q) Należy przestrzegać norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności. Posiłki mają być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży. r) Wykonawca będzie przygotowywał i dostarczał posiłki zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie. s) Jadłospis na okres 10 dni z określeniem gramatury układany będzie przez Wykonawcę i dostarczany Zamawiającemu do wcześniejszego zatwierdzenia najpóźniej w ostatni dzień poprzedniej dekady. Wykonawca zobowiązany jest do zachowania jakości obiadów zgodnie z przedstawionym jadłospisem. Wszelkie zmiany w jadłospisie sugerowane przez Zamawiającego będą wiążące dla Wykonawcy. t) Obowiązkiem Wykonawcy jest przechowywanie próbek pokarmowych ze wszystkich przygotowanych i dostarczonych posiłków, każdego dnia przez okres 72 godzin z oznaczeniem daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek. u) Sprawdzanie spełnienia w/w kryteriów dokonywać będzie przedstawiciel Zamawiającego w trakcie umowy. Nie spełnienie któregoś z w/w kryteriów skutkować będzie natychmiastowym rozwiązaniem umowy z winy Wykonawcy oraz jej konsekwencjami. v) Zamawiający posiada własne naczynia (talerze, kubki, sztućce). w) Zamawiający przyjmuje na siebie wszelkie sprawy organizacyjne związane z bezpośrednim wydawaniem posiłków dzieciom korzystającym z wyżywienia w przedszkolu. Koszty związane z wydawaniem obiadów, myciem naczyń, sprzątaniem po posiłku ponosić będzie Zamawiający - nie należy tych kosztów ujmować do kalkulacji ceny obiadu. x) Zamawiający nie przewiduje waloryzacji cen w trakcie realizacji umowy. Cena jednostkowa brutto oferowanych usług może ulec zmianie tylko w przypadku wprowadzenia innej stawki VAT, o której mowa w pkt. 16.6 Specyfikacji. y) Należność za wykonanie i dostawy obiadów będzie płatna przelewem na konto Wykonawcy w terminie do 14 dni po otrzymaniu prawidłowo wystawionych faktur częściowych, wystawionych zgodnie z ilością zamówionych posiłków, w oparciu o kosztorys (załącznik nr 3 do umowy) i cenę jednostkową jednego posiłku podaną w ofercie Wykonawcy w okresach miesięcznych.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555231003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Nie ma wymogu wnoszenia wadium przez wykonawców.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.p4.bip.lublin.eu
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach