Przetargi.pl
Przygotowanie i wydawanie śniadań i obiadów w Szkole Podstawowej im. Mikołaja Kopernika w Piaskach

Szkoła Podstawowa im. Mikołaja Kopernika w Piaskach ogłasza przetarg

  • Adres: 21-050 Piaski, ul. Mickiewicza 2
  • Województwo: lubelskie
  • Telefon/fax: tel. 81 5821054 , fax. 81 5821054
  • Data zamieszczenia: 2016-07-19
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Szkoła Podstawowa im. Mikołaja Kopernika w Piaskach
    ul. Mickiewicza 2 2
    21-050 Piaski, woj. lubelskie
    tel. 81 5821054, fax. 81 5821054
    REGON: 00058039700000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.sp.piaski.szkolna.net
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: oświata

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie i wydawanie śniadań i obiadów w Szkole Podstawowej im. Mikołaja Kopernika w Piaskach
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przygotowanie i wydawanie śniadań i obiadów w Szkole Podstawowej im. Mikołaja Kopernika w Piaskach (z wyłączeniem przerw od nauki szkolnej) Zakres robót przewidzianych do realizacji : Przewiduje się, że w okresie realizacji zamówienia zostanie wydanych dziennie 150 sztuk obiadów dwudaniowych + deser oraz 50 śniadań, przy założeniu że w każdym roku szkolnym odbędzie się 200 dni nauki razy 3 lata (obiady 150x 200x3= 90 000 sztuk; śniadania 50x200x3= 30 000 sztuk) Warunki szczegółowe wymagane od wykonawców: 1. Świeże śniadania i obiady należy przygotować i wydać w stołówce Szkoły Podstawowej im. Mikołaja Kopernika w Piaskach . 2. Posiłki należy przygotowywać zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarno -epidemiologicznymi i standardami żywieniowymi dotyczącymi dzieci i młodzieży szkolnej. Bezwzględnie należy przestrzegać norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności 3. Obiad musi spełniać następujące warunki: - zupa + pieczywo - bez ograniczeń, - drugie danie: ziemniaki, makaron, kasze, mięso, ryba, zamiennie: pierogi, kopytka; surówki, - deser (kompot, owoce, słodycze). 4. Śniadanie powinno zawierać: świeże pieczywo, sezonowe warzywa, nabiał, wędlina, napój - herbata, mleko, kakao. 5. Zamawiający zastrzega, że posiłki powinny spełniać następujące warunki jakościowe: - minimalna wartość kaloryczna 1(jednej) szt. zestawu obiadowego - 950 kcal; wymagane parametry jednej porcji obiadowej a) zupa o pojemności nie mniejszej niż 300 ml- kaloryczność 250 kcal, b) drugie danie - kaloryczność 600 kcal w tym : ziemniaki ( kasza, ryż, makaron) - 200g mięso, ryba -80g- surówki lub jarzyny gotowane ; 100 g - naleśniki, 200g- pierogi, c) sok 200ml, - podstawą drugiego dania powinny być potrawy z produktów białkowych np. mięsa, ryb, jaj, sera, lub tzw . potrawa półmięsna złożona z mięsa i warzyw lub produktów mącznych, albo bezmięsna uzupełniona produktami białkowymi (serem, jajami), przy czym potrawa rybna powinna być podawana przynajmniej raz w tygodniu z wykorzystaniem fileta rybnego, - jadłospis powinien być urozmaicony, rodzaj potrawy nie może powtarzać się w tym samym tygodniu, - w tygodniu powinien być przygotowany co najmniej 3 razy zestaw obiadowy z produktów białkowych, - ziemniaki powinny stanowić oddzielną potrawę i nie mogą zastępować potraw z warzyw, - potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych - konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych, - w jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone, - w skład posiłku powinny wchodzić warzywa i owoce, zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, - posiłki dla dzieci i młodzieży powinny być urozmaicone wysokiej wartości odżywczej , a jednocześnie pełnym zaspokojeniu kalorycznym i witaminowym, bogatym w składniki mineralne, - wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków dobrej jakości o właściwej wadze i objętości oraz odpowiednim poziomie energetycznym i odżywczym, - posiłek powinien spełniać polskie normy żywieniowe odpowiednie do wieku osoby uprawnionej do posiłku (dzieci i młodzieży) w zakresie zaopatrzenia w jednostki kaloryczne, - obiady powinny obejmować kuchnię tradycyjną, charakterystyczną dla regionu z uwzględnieniem produkcji własnej posiłków, - do przygotowania posiłku zalecane jest stosowanie tłuszczów roślinnych (ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych), stosowanie dużej ilości warzyw i owoców, w tym także nasion roślin strączkowych, różnego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie jaj, cukru, soli, - zupy powinny być sporządzane na wywarze warzywno-mięsnym. 6. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie. 7. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowywania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCP. 8. Zamawiający zastrzega sobie prawo bieżącej kontroli w zakresie przestrzegania przez Wykonawcę przepisów dotyczących technologii produkcji i jakości wykonywanych usług. 9. Pomieszczenia kuchni i magazynów w SP Piaski wraz z wyposażeniem zostaną wynajęte Wykonawcy z uwzględnieniem opłat za zużytą energię elektryczną, gaz i wodę według wskazań liczników, wywóz śmieci (270,00 PLN -miesięcznie), czynsz (700,00 PLN- miesięcznie), dzierżawę wyposażenia kuchni i magazynów (100,00 PLN - miesięcznie). 10. Sprzątanie pomieszczeń kuchni, magazynów i stołówek oraz zakup środków czystości na koszt Wykonawcy. 11. Wykonawca na terenie SP w Piaskach nie może prowadzić innej działalności niż wymieniona w zamówieniu. 12. Na terenie odnajętych pomieszczeń (kuchni, pomieszczeń magazynowych) mogą przebywać wyłącznie osoby zatrudnione przez Wykonawcę na czas trwania umowy. Wykonawca używa odnajętych pomieszczeń kuchni i magazynów w godz. 7.00 - 15.00 (a w innych godzinach za zgodą Dyrektora SP Piaski) w dniach nauki szkolnej, a pomieszczenia stołówek na czas wydawania posiłków. 13. Naprawy sprzętu i urządzeń należą do Wykonawcy.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555231003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Doświadczenie Wykonawcy
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.sp.piaski.szkolna.net
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach