Przetargi.pl
USŁUGA CATERINGOWA - ZBIOROWE ŻYWIENIE DZIECI I MŁODZIEŻY w Zespole Szkół w STASIÓWCE ,Stasiówka 130 ,39-200 Dębica

Zespół Szkół w Stasiówce ogłasza przetarg

  • Adres: 39-200 Dębica, Stasiówka 130
  • Województwo: podkarpackie
  • Telefon/fax: tel. 0-14 6825960, 6778285 , fax. 0-14 6825960
  • Data zamieszczenia: 2013-12-02
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Zespół Szkół w Stasiówce
    Stasiówka 130 130
    39-200 Dębica, woj. podkarpackie
    tel. 0-14 6825960, 6778285, fax. 0-14 6825960
    REGON: 69175472600000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.ugdebica.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: Samorządowa jednostka organizacyjna

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    USŁUGA CATERINGOWA - ZBIOROWE ŻYWIENIE DZIECI I MŁODZIEŻY w Zespole Szkół w STASIÓWCE ,Stasiówka 130 ,39-200 Dębica
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest usługa cateringu gotowych posiłków na rzecz dzieci i młodzieży szkolnej z Zespołu Szkół w Stasiówce. 2.Usługa, o której mowa w pkt. 1 będzie dotyczyć: a)ok.80 dzieci i młodzieży w wieku 5- 16 lat .Realizacja zadania odbywać się będzie od poniedziałku do piątku w godz.9.00-11.30 w jadalni szkolnej w okresie od 2.01 do 31.12.2014 - z wyjątkiem przerwy wakacyjnej. b)Ilość posiłków będzie się zmieniać w zależności od frekwencji dzieci. Wykonawca zobowiązany będzie zapewnić ilość posiłków zgodną z zapotrzebowaniem złożonym na dany dzień; c) Jadłospis w miesiącu /20 dni nauki / obejmować powinien : - zupa /10 razy/ w ilości 450g z chlebem - drugie danie /10 razy/ o gramaturze 450g z surówką, 3.Wykonawca będzie zobowiązany do przygotowywania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i poziomie bezpieczeństwa zgodnym z wymogami Państwowego Inspektora Sanitarnego, norm systemu HACCP oraz innych obowiązujących w tym zakresie aktów prawnych. Posiłki nie odpowiadające normom będą wymieniane na miejscu - a w przypadku braku takiej możliwości - następna dostawa następująca po dostawie kwestionowanej, będzie wzbogacona o dodatkowe pozycje żywieniowe, standardowo nie przewidziane w typowym codziennym posiłku. 4.Wymagane jest minimalne zastosowanie produktów przetworzonych na poczet innych wartościowych składników odżywczych. 5.Posiłki musza spełniać wymogi żywienia dzieci zalecane przez Instytut Matki i Dziecka lub Instytut Żywności i Żywienia dla dzieci przedszkolnych w wieku od 5 lat i młodzieży szkolnej. 6.Wykonawca zobowiązany będzie dostarczać dekadowe jadłospisy na 5 dni przed kolejną dekadą, do wcześniejszego zatwierdzenia. Wszelkie zmiany w MENU sugerowane, w ramach przyjętego limitu finansowego, przez Zamawiającego - będą dla Wykonawcy wiążące. 7.Należy mieć na uwadze, że żywieniu podlegać będzie grupa dzieci spożywających wyłącznie posiłki jarskie, a także z lekarskimi zaleceniami diety bezglutenowej lub bezmlecznej, bądź diety eliminacyjnej (np. z wyłączeniem jednego lub kilku produktów) - fakt ten należy brać pod uwagę przy tworzeniu jadłospisów. Wymaga się, aby ilość dostarczanych diet odpowiadała ilości określonych w zamówieniu składanym przez Zamawiającego. 8.Wykonawca zapewnia urozmaicenie jadłospisów oraz dostosuje rodzaje podawanych potraw do rangi posiłków w ciągu dnia (np. należy unikać parówek lub kiełbasy jako danie główne na obiad). 9.Harmonogram dostaw posiłków w ciągu dnia kształtuje się następująco: - dostawa posiłku - do godziny 9.00 - wydawanie posiłków podczas przerw międzylekcyjnych tj. w godzinach: 09:15 - 09:20, 10:15 - 10:30, 11:15 - 11:30. 11.Odbiór termosów i resztek obiadowych- w godzinach od 12.00 do 14.00. Ilość posiłków będzie się zmieniać w zależności od frekwencji dzieci. Wykonawca będzie zobowiązany dostarczyć ilość posiłków (w tym diet) zgodną z zapotrzebowaniem złożonym na dany dzień. W okresie realizacji zamówienia przewiduje się 189 dni dostawy posiłków i odbioru termosów, resztek posiłków. 12.Posiłki wykonawca dostarczać będzie własnym transportem - pojazdem przystosowanym do przewozu posiłków dopuszczonym przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego, w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. Temperatura dostarczanych posiłków gorących nie powinna spaść poniżej 63oC. 13.Personel Wykonawcy powinien posiadać bieżące przeszkolenie z zakresu BHP oraz HACCP a także aktualne książeczki zdrowia. 14.Mycie i wyparzanie naczyń do przewozu - termosów, talerzy i sztućców odbywać się będzie na koszt i przez wykonawcę poza siedzibą zamawiającego. Koszt odpowiednich (posiadających odpowiednie parametry czyszczące) środków czyszczących i higienicznych ponosi Wykonawca. Użyte środki muszą posiadać odpowiednie atesty i świadectwa dopuszczenia do obrotu wydane przez Państwowy Zakład Higieny. 15.Wykonawca odpowiada prawnie za żywienie dzieci przed Powiatowym Państwowym Inspektorem Sanitarnym w Dębicy. 16.Do obowiązków Wykonawcy należeć również będzie dokonywanie comiesięcznych rozliczeń z kierownikiem Zamawiającego, za dostarczane posiłki; 17.Wykonawca, na każde żądanie Zamawiającego, przedstawiać będzie wyniki badania mikrobiologicznego żywności. 18.Personel zatrudniony przez Wykonawcę jest zobowiązany uwzględniać i wprowadzać w życie uwagi Zamawiającego - dotyczące sposobu wykonywania usług cateringowych - osobą upoważnioną do przekazywania uwag jest Dyrektor ZS w Stasiówce. 19.W ramach nadzoru nad jakością świadczonych usług, Zamawiający zastrzega sobie prawo do oceny posiłków, poprzez dokonywanie sporadycznych, szczątkowych degustacji dostarczanych lub sporządzanych w przedszkolu dań. Wnioski wynikające z takowych degustacji będą wiążące dla Wykonawcy. 20.Reklamacje jakościowe dotyczące serwowanych posiłków zgłaszane będą w drodze bezpośredniej komunikacji pisemnej lub telefonicznej na linii Dyrektor ZS w Stasiówce - Wykonawca.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555231003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 12 miesięcy

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.ugdebica.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach