Przetargi.pl
Usługa całodobowego żywienia - sporządzanie i dostarczanie posiłków dla pacjentów hospitalizowanych w Szpitalu Gminnym SP ZOZ w Bogatyni

Samodzielny Publiczny Zespół Opieki Zdrowotnej w Bogatyni ogłasza przetarg

  • Adres: 59-920 Bogatynia, ul. Wyczółkowskiego 15
  • Województwo: dolnośląskie
  • Telefon/fax: tel. 075 7732046 , fax. 075 7732046
  • Data zamieszczenia: 2014-12-09
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Samodzielny Publiczny Zespół Opieki Zdrowotnej w Bogatyni
    ul. Wyczółkowskiego 15 15
    59-920 Bogatynia, woj. dolnośląskie
    tel. 075 7732046, fax. 075 7732046
    REGON: 23002192300000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.zozbogatynia.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Usługa całodobowego żywienia - sporządzanie i dostarczanie posiłków dla pacjentów hospitalizowanych w Szpitalu Gminnym SP ZOZ w Bogatyni
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest usługa całodobowego żywienia - sporządzanie i dostarczanie posiłków dla pacjentów hospitalizowanych w Szpitalu Gminnym SP ZOZ w Bogatyni. 2. Średnie miesięczne zapotrzebowanie na żywienie wynosi 1455 osobodni w rozbiciu na poszczególne posiłki: śniadań - 1455, II śniadań - 200, obiadów- 1455, podwieczorków - 200, kolacji - 1455 (17460 osobodni rocznie) - w okresie trzyletnim realizacji zamówienia odpowiednio: 52380 osobodni. 3. Wykonawca gwarantuje, że wyżywienie posiada niezbędne składniki odżywcze określone w art. 3 ust. 3 pkt. 33 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz. U. z 2010r. Nr 136, poz. 914 ze zm.) oraz normy dzienne racji pokarmowych dla zakładów służby zdrowia (opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie lub równoważne). Wykonawca zobowiązany jest zapewniać standard żywienia obowiązujący w szpitalnictwie z uwzględnieniem możliwości realizacji odpowiednich diet oraz zapewnić odpowiedni skład i kaloryczność posiłków. 4. Każdy posiłek podstawowy (śniadanie, obiad i kolacja) z tzw. diety normalnej zgodnie z załącznikiem nr VII, musi zawierać dostateczną ilość produktów białkowych oraz dodatek warzyw lub owoców. Wartość kaloryczna posiłków ogółem powinna się mieścić w granicach 2300 - 2400 kcal, w tym białko ogółem 80g,w tym białko zwierzęce - 45g, tłuszcze - 80g, węglowodany - 325g. Wartość kaloryczna poszczególnych posiłków winna mieścić się w następujących przedziałach : W przypadku diet cukrzycowych dla chorych przyjmujących insulinę oraz diety dziecięcej należy przewidzieć również II śniadanie, podwieczorek. - śniadanie -690 - 805 kcal, co stanowi 30-35 % rozdziału całodziennego zapotrzebowania energetycznego na poszczególne posiłki. - II śniadanie - 115 - 120 kcal, co stanowi 5 % rozdziału całodziennego zapotrzebowania energetycznego na poszczególne posiłki - obiad - 805 - 920 kcal, co stanowi 35 - 40 % rozdziału całodziennego zapotrzebowania energetycznego na poszczególne posiłki - podwieczorek - 115 - 120 kcal, co stanowi 5 % rozdziału całodziennego zapotrzebowania energetycznego na poszczególne posiłki - kolacja - 575 - 690 kcal, co stanowi 25 - 30 % rozdziału całodziennego zapotrzebowania energetycznego na poszczególne posiłki. 5. Realizacja średnich norm żywieniowych według grup produktów przedstawiać się musi następująco : - produkty zbożowe - 400g - mleko i produkty mleczne - 500g - jaja - 15g - mięso, wędliny i ryby - 140g - masło i śmietana - 30g - inne tłuszcze - 35g - ziemniaki - 400g - warzywa i owoce z witamina C - 200g - warzywa z karotenem - 130g - inne warzywa i owoce - 300g - strączkowe suche - 10g - cukier i słodycze - 55g 6. Do posiłków : śniadanie - należy przewidzieć kawę mleczną lub zupę mleczną, obiad - kompot lub kisiel płynny itp. kolacja - należy planować herbatę wraz z cukrem. Gramatura mięsa na obiad podawana z sosem powinna wynosić - 120g, bez sosu - 100g. Dodatki do obiadu w postaci surówek roślinnych lub warzyw gotowanych muszą wynosić co najmniej 120g. Posiłki gorące, dostarczane muszą być w temp.: -zupy 75 0C, - II danie 63 0C, - surówki 4 0C. 7. Przygotowywanie posiłków odbywać się musi z uwzględnieniem diet stosowanych w tutejszym szpitalu, oraz zgodnie ze zleceniami lekarzy, wg zamówień z poszczególnych oddziałów. 8. Transport posiłków od Wykonawcy do siedziby Zamawiającego zapewnia Wykonawca na własny koszt. 9. Wykonawca zapewnia niezbędną ilość termosów i lodówkę do przewozu posiłków. 10. Mycie i dezynfekcję naczyń i sztućców używanych przez pacjentów realizuje Zamawiający. Termosy i naczynia Wykonawcy będą jedynie, przez personel Zamawiającego, poddawane tzw. myciu wstępnemu (opłukanie pod bieżącą wodą).
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553000003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 36 miesięcy

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: 1. W prowadzonym postępowaniu Zamawiający żąda, aby oferta Wykonawcy była zabezpieczona wadium w wysokości 5.000 PLN (słownie: pięć tysięcy PLN). 2. Wadium musi obejmować cały okres związania z ofertą. 3. Wykonawca, który nie zabezpieczy oferty akceptowalna formą wadium, zostanie przez Zamawiającego wykluczony z postępowania. 4. Wadium należy wnieść przed upływem terminu składania ofert, tj. do godz.: 10:00 dnia 17.12.2014r. A. Forma wadium Wadium może być wnoszone w jednej lub kilku następujących formach: a) pieniądzu; b) poręczeniach bankowych lub poręczeniach spółdzielczej kasy oszczędnościowo-kredytowej, z tym że poręczenie kasy jest zawsze poręczeniem pieniężnym; c) gwarancjach bankowych; d) gwarancjach ubezpieczeniowych; e) poręczeniach udzielanych przez podmioty, o których mowa w art. 6b ust. 5 pkt.2 ustawy z dnia 9 listopada 2000 r. o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (Dz. U. Nr 109,poz. 1158, z późniejszymi zm.). Wadium wnoszone w pieniądzu Wadium wnoszone w pieniądzu winno zostać wpłacone przelewem na rachunek bankowy Zamawiającego w banku: Łużycki Bank Spółdzielczy w Lubaniu O/Bogatynia, numer konta:87 8392 0004 3900 1906 2000 0090 (z adnotacją: Tytuł wpłaty Wadium w postępowaniu nr:ZP271-N1/01/XII/2014). W przypadku wadium wnoszonego w pieniądzu Zamawiający uznaje za prawidłowy termin jego wniesienia datę wpływu na konto Zamawiającego, a nie datę dokonania przelewu. Jeżeli wadium wnoszone jest w formie pieniężnej, to dokument potwierdzający wniesienie wadium w formie pieniężnej zaleca się dołączyć do oferty w formie oryginału lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez Wykonawcę. W przypadku przelania wadium drogą elektroniczną, Zamawiający wymaga załączenia do oferty wydruku komputerowego dyspozycji przelewu potwierdzonego przez osobę upoważnioną do podpisywania oferty. Wadium wnoszone w formie innej niż w pieniądzu Zgodnie z Ustawą PZP wadium ma na celu zabezpieczenie interesów zamawiającego. Złożenie wadium w formie innej niż pieniężna musi być czynnością jednostronnie zobowiązującą. Wadium wnoszone w formie innej niż pieniądz musi mieć taką samą płynność jak wadium wniesione w pieniądzu. W związku z powyższym w wypadku wnoszenia wadium w postaci innej niż w pieniądzu - winno być sporządzone i złożone adekwatnie do formy, w której jest wnoszone i winno zawierać następujące elementy: -nazwę dającego zlecenie (Wykonawcy), beneficjenta gwarancji/poręczenia (Zamawiającego), gwaranta (banku lub instytucji ubezpieczeniowej udzielających gwarancji) lub poręczyciela oraz wskazanie ich siedzib, -określenie wierzytelności, która ma być zabezpieczona gwarancją lub poręczeniem, -kwotę gwarancji lub poręczenia, -termin ważności wadium, -zobowiązanie gwaranta/poręczyciela do: zapłacenia kwoty wadium na pierwsze pisemne żądanie Zamawiającego zawierające oświadczenie, iż Wykonawca, którego ofertę wybrano: - w odpowiedzi na wezwanie, o którym mowa w art. 26 ust. 3, nie złożył dokumentów lub oświadczeń, o których mowa w art. 25 ust. 1 lub pełnomocnictw, chyba że udowodni, że wynika to z przyczyn nieleżących po jego stronie. odmówił podpisania umowy w sprawie zamówienia publicznego na warunkach określonych w ofercie, zawarcie umowy w sprawie zamówienia publicznego stało się niemożliwe z przyczyn leżących po stronie Wykonawcy. Uwaga: Jeżeli wadium wnoszone jest w formie innej niż pieniądz, to oryginał dokumentu do depozytu, Wykonawca składa u Zamawiającego (w kasie przy ul. Szpitalnej 16; 59-920 Bogatynia), a kopię tego dokumentu - poświadczoną za zgodność z oryginałem przez Wykonawcę należy dołączyć do oferty. B. Zwrot wadium - zgodnie z przesłankami zawartymi w art. 46 ust.1-4a Ustawy Pzp. C. Zatrzymanie wadium - zgodnie z przesłankami zawartymi w art. 46 ust. 5 Ustawy Pzp. Nie wniesienie wadium w w/w terminie spowoduje wykluczenie Wykonawcy zgodnie z art.24 ust.2 pkt.4 Ustawy PZP.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Odległość
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.zozbogatynia.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach