Przetargi.pl
Usługa - realizacja w roku 2021 zadania z zakresu pomocy społecznej w formie zakupu i wydawania ciepłego posiłku dla klientów Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie w Toruniu w ilości około 16700

Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie w Toruniu ogłasza przetarg

  • Adres: 87-100 Toruń, Juliusza Słowckiego
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Telefon/fax: tel. 566 508 565 , fax. 566 486 447
  • Data zamieszczenia: 2021-01-22
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie w Toruniu
    Juliusza Słowckiego 118 a
    87-100 Toruń, woj. kujawsko-pomorskie
    tel. 566 508 565, fax. 566 486 447
    REGON: 57212820000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.mopr.torun.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Usługa - realizacja w roku 2021 zadania z zakresu pomocy społecznej w formie zakupu i wydawania ciepłego posiłku dla klientów Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie w Toruniu w ilości około 16700
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest usługa - realizacja w roku 2021 zadania z zakresu pomocy społecznej w formie zakupu i wydawania ciepłego posiłku dla klientów Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie w Toruniu w ilości około 16700 w okresie od 1 lutego 2021 do 31 grudnia 2021 r. 1. Wykonawca ma obowiązek dysponowania jednym lokalem gastronomicznym zlokalizowanym w prawobrzeżnej dzielnicy Miasta Torunia, w którym będą przygotowywane, wydawane i spożywane ciepłe posiłki przez klientów Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie w Toruniu. 2. Zamawiający zastrzega, że Wykonawca może przygotowywać posiłki w innym miejscu niż w lokalu o którym mowa w pkt.1. 3. Zamawiający nie dopuszcza wydawania posiłków w miejscach stanowiących wizytówkę Miasta Torunia (w tym w szczególności w rejonie Starego Miasta) oraz w miejscach mobilności turystów (np. dworce, centra handlowe) 4. W przypadku, o którym mowa w pkt.2 Wykonawca zobowiązany jest dodatkowo posiadać : a) zezwolenie Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego na wydawanie ciepłych posiłków przez Wykonawcę w tym lokalu lub umowę najmu / użyczenia lokalu spełniającego taki warunek, b) posiadać środek transportu do przewozu posiłków dla potrzeb zbiorowego żywienia oraz zezwolenie Państwowego Inspektora Sanitarnego o dopuszczeniu środka transportu do przewozu posiłków dla potrzeb zbiorowego żywienia. c) posiadać odpowiednie pojemniki ( termosy) do przewozu ciepłych posiłków. 5. Wykonawca jest odpowiedzialny za przygotowanie, wydawanie i umożliwienie spożycia gorących posiłków dla podopiecznych Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie w Toruniu. 6. W okresie zagrożenia epidemicznego Wykonawca ma obowiązek wydawania posiłków zgodnie z obowiązującymi przepisami. 7. Zamawiający zastrzega możliwość zmiany ilości ciepłych posiłków, w okresie objętym przedmiotem zamówienia, ze względu na potrzeby środowiska oraz możliwości finansowe gminy w tym zakresie. 8. Zamawiający przewiduje, że w czasie obowiązywania umowy ilość wydanych ciepłych posiłków może ulec zmianie tj. zmniejszeniu lub zwiększeniu o około 20 % ilości szacunkowej. a) O każdej przewidywanej zmianie zapotrzebowania na ilość ciepłych posiłków Zamawiający poinformuje Wykonawcę z wyprzedzeniem 3 – dniowym. b) W okresie obowiązywania umowy na realizację przedmiotu zamówienia, Zamawiający zawiadamiać będzie Wykonawcę o dokładnej ilości zamawianych ciepłych posiłków na okres kolejnych 7 dni, raz na tydzień, w piątek do godziny 15.00, na tydzień następny. 9. Wykonawcy nie przysługują żadne roszczenia z tytułu zmniejszenia zakresu rzeczowego przedmiotu umowy, które również nie może być podstawą do odmowy wykonania zamówienia przez Wykonawcę. 10. Minimalna wartość kaloryczna ciepłego posiłku wynosi 1100 kcal. Kaloryczność posiłków musi być zamieszczona w jadłospisie, przekazywanym w drodze mailowej Zamawiającemu z tygodniowym wyprzedzeniem. 11. Ciepły posiłek składać się będzie w dni powszednie minimum z zupy z tzw. „wkładką” w postaci mięsa, kiełbasy, natomiast w niedziele i święta składać się będzie z mięsa/ryby o gramaturze minimum 100g / osobę, ziemniaków, ryżu, kasz itp. oraz surówki warzywnej. 12. Wykonawca zapewni wydawanie ciepłych posiłków każdego dnia tygodnia, w tym w niedziele i święta w godzinach od 12:00 do 14:00 przez osobę wyznaczoną do wydawania posiłków oraz zapewni miejsca do ich spożycia, w którym obowiązuje zakaz sprzedaży i spożywania alkoholu w godzinach wydawania posiłków. 13. Wykonawca zobowiązany będzie codziennie zawiadamiać Zamawiającego o ilości ciepłych posiłków, które pozostały do jego dyspozycji po realizacji bonów obiadowych w danym dniu. Ciepłe posiłki, o których mowa w zdaniu poprzednim stanowią własność Zamawiającego. 14. Wykonawca zobowiązany jest zrealizować zamówienie na zasadach i warunkach opisanych w Ogólnych warunkach umowy, stanowiących załącznik nr 2 do SIWZ. 15. Wykonawca zobowiązany jest: – do przestrzegania przepisów dotyczących: warunków zdrowotnych zbiorowego żywienia, w tym warunków i wymagań sanitarnych obowiązujących przy przechowywaniu, przygotowaniu żywności, warunków sanitarno -epidemiologicznych stawianych osobom prowadzącym działalność w zakresie zbiorowego żywienia; – do zatrudnienia na podstawie umowy o pracę zgodnie z Kodeksem pracy kucharza, na czas trwania zamówienia (wymagania dot. zatrudnienia zostały określone w pkt. 13 niniejszego rozdziału); - do dysponowania osobą, która wydawać będzie posiłki (na podstawie umowy zlecenia), oraz która posiadać będzie ważne badania pozwalające wykonywać pracę przy wydawaniu żywności; – do przygotowania posiłków zgodnie z warunkami określonymi w ustawie z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U. 2020 poz. 2021) oraz zasadami racjonalnego żywienia i przestrzegania norm żywieniowych zalecanych przez Instytut Żywności i Żywienia. - do nieużywania w trakcie realizacji zamówienia jednorazowych opakowań z tworzyw sztucznych, w tym sztućców, talerzy, słomek itp. 16. WYMAGANIA DOTYCZĄCE ZATRUDNIENIA NA PODSTAWIE UMOWY O PRACĘ – art. 29 ust. 3a ustawy Pzp. 1) W przypadku konieczności zatrudnienia osób w celu prawidłowej realizacji przedmiotu zamówienia, Zamawiający wymaga zatrudnienia przez Wykonawcę lub podwykonawcę osób na podstawie umowy o pracę. Warunek ten zostanie spełniony po zatrudnieniu na umowę o pracę kucharza. 2) W trakcie realizacji zamówienia Zamawiający uprawniony jest do wykonywania czynności kontrolnych wobec Wykonawcy odnośnie spełniania przez Wykonawcę lub podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę kucharza. Zamawiający uprawniony jest w szczególności do: a) żądania oświadczeń w zakresie potwierdzenia spełniania ww. wymogu i dokonywania ich oceny, b) żądania wyjaśnień w przypadku wątpliwości w zakresie potwierdzenia spełniania ww. wymogu, c) przeprowadzania kontroli na miejscu wykonywania usługi i żądania okazania umów o pracę. 3) W trakcie realizacji zamówienia na każde wezwanie Zamawiającego w wyznaczonym w tym wezwaniu terminie, nie krótszym niż 4 dni robocze, Wykonawca przedłoży Zamawiającemu oświadczenie o zatrudnieniu na podstawie umowy o pracę kucharza. Oświadczenie to powinno zawierać w szczególności: datę złożenia oświadczenia, wskazanie, że objęte wezwaniem czynności wykonuje osoba zatrudniona na podstawie umowy o pracę, rodzaj umowy o pracę i wymiar etatu oraz podpis osoby uprawnionej do złożenia oświadczenia w imieniu Wykonawcy lub podwykonawcy; 4) Z tytułu niespełnienia przez Wykonawcę lub podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę kucharza, Zamawiający przewiduje sankcję w postaci obowiązku zapłaty przez Wykonawcę kary umownej w wysokości określonej w załączniku nr 2 do SIWZ (Ogólnych warunkach umowy) oraz możliwości rozwiązania umowy bez zachowania terminu wypowiedzenia. Niezłożenie przez Wykonawcę w wyznaczonym przez Zamawiającego terminie żądanych oświadczeń w celu potwierdzenia spełnienia przez Wykonawcę lub podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę, traktowane będzie jako niespełnienie przez Wykonawcę lub podwykonawcę wymogu zatrudnienia kucharza na podstawie umowy o pracę. 5) W przypadku uzasadnionych wątpliwości co do przestrzegania prawa pracy przez Wykonawcę lub podwykonawcę, Zamawiający może zwrócić się o przeprowadzenie kontroli przez Państwową Inspekcję Pracy. 17. Zamawiający nie zastrzega obowiązku osobistego wykonania przedmiotu zamówienia przez Wykonawcę.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55320000-9
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach