Przetargi.pl
„Świadczenie usługi restauracyjnej polegającej na przygotowaniu i dostarczeniu i wydaniu posiłków dla dzieci w szkołach Gminy Busko-Zdrój oraz dla podopiecznych MGOPS w Busku-Zdroju w 2021 roku”

Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 28-100 Busko-Zdrój, ul. Kościuszki
  • Województwo: świętokrzyskie
  • Telefon/fax: tel. 41 378-44-42, , fax. 41 378 44 42
  • Data zamieszczenia: 2020-11-17
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej
    ul. Kościuszki 2A
    28-100 Busko-Zdrój, woj. świętokrzyskie
    tel. 41 378-44-42, , fax. 41 378 44 42
    REGON: 003679742
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.mgops.busko.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    „Świadczenie usługi restauracyjnej polegającej na przygotowaniu i dostarczeniu i wydaniu posiłków dla dzieci w szkołach Gminy Busko-Zdrój oraz dla podopiecznych MGOPS w Busku-Zdroju w 2021 roku”
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usługi restauracyjnej polegającej na przygotowaniu, dostarczeniu i wydaniu posiłków dla uczniów placówek oświatowych Gminy Busko-Zdrój oraz dla podopiecznych Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Busku-Zdroju. Przedmiot zamówienia obejmuje 2 Zadania. Zadanie I. Przygotowanie, dostarczanie i wydawanie jednodaniowych posiłków dla uczniów placówek oświatowych Gminy Busko-Zdrój. 1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie, dostarczanie i wydawanie jednodaniowych posiłków dla uczniów placówek oświatowych Gminy Busko-Zdrój w okresie od 4 stycznia 2021r. do 25 czerwca 2021 roku i od 1 września 2021r. do 22 grudnia 2021r. (z wyłączeniem ferii zimowych i innych dni wolnych od nauki szkolnej, zgodnie z organizacją roku szkolnego). Planowana liczba dożywianych dzieci w poszczególnych placówkach oświatowych jest następująca: 1. Publiczna Szkoła Podstawowa Nr 1 w Busku-Zdroju – 5 2. Publiczna Szkoła Podstawowa Nr 3 w Busku-Zdroju – 5 3. Publiczna Szkoła Podstawowa w Zbludowicach – 9 4. Publiczna Szkoła Podstawowa w Dobrowodzie –5 5. Publiczna Szkoła Podstawowa w Kołaczkowicach – 7 6. Publiczna Szkoła Podstawowa w Siesławicach – 5 7. Społeczna Szkoła Podstawowa w Słabkowicach - 3 2. Liczba dożywianych dzieci we wszystkich szkołach – 39. Liczba dożywianych dzieci może ulec zmianie. W przypadku zmiany ilości posiłków, jakie należy dostarczyć do szkół w danym dniu, Zamawiający powiadomi Wykonawcę telefonicznie jeden dzień przed dostawą posiłków do godziny 1500 o zaistniałej zmianie. Jest to podstawą do zapłaty tylko za faktycznie wydane w danym miesiącu posiłki, a nie ilości szacunkowe. W imieniu Zamawiającego powiadomienia dokonują dyrektorzy poszczególnych szkół. Szacunkowa ilość dni w których będą dostarczane posiłki to 220 dni. Uwaga: Istnieje możliwość dostarczania posiłków do w/w placówek oświatowych również dla dzieci, które finansowane będą przez rodziców. 3. Jadłospis winien obejmować: • zupy z wkładką mięsną (wyłącznie gotowaną) dwa razy w tygodniu + pieczywo, o obowiązującej gramaturze posiłku: zupa – 350 ml; wkładka mięsna – 100 gram; pieczywo - 1 bułka lub 2 kromki chleba. Zamawiający wymaga, aby wkładka mięsna do zupy (minimum 100g) na każdą porcję była w jednym kawałku. Nie dopuszcza się skrzydeł drobiowych) • drugie danie trzy razy w tygodniu składające się z: mięso + ziemniaki lub kasza lub ryż + surówka, o obowiązującej gramaturze posiłku: mięso– 100 gram; ziemniaki 150 gram (lub zamiennie kasza, ryż); surówka – 100 gram (surówkę mogą stanowić gotowane warzywa). • Od poniedziałku do piątku mogą być podawane nie więcej niż 2 porcje potrawy smażonej na zdrowych olejach roślinnych rafinowanych. • co najmniej raz w tygodniu zamiast dania z mięsem winien być podany filet rybny (100 gram) + ziemniaki + surówka. • za danie z mięsem (z wyłączeniem dania z ryb), jeden raz w tygodniu posiłek mogą stanowić pierogi, naleśniki z serem, krokiety lub danie z makaronem o minimalnej gramaturze 250 gram. • do przygotowania posiłków należy używać wysokiej jakości produktów. • temperatura posiłków winna wynosić: zupa +75ºC drugie danie +63ºC 8) Określona powyżej gramatura odnosi się do produktów gotowych do spożycia. Uwaga: Do dań mięsnych nie zalicza się: wątróbki, kaszanki, bigosu. Zamawiający wymaga, aby wkładka mięsna do zupy (minimum 100g) na każdą porcję była w jednym kawałku. (Nie dopuszcza się skrzydeł drobiowych). 4. Jadłospis układany będzie przez Wykonawcę na okres jednego miesiąca i po akceptacji przez Zamawiającego (Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Busku-Zdroju) dostarczany przez Wykonawcę do dyrektorów szkół z tygodniowym wyprzedzeniem. Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności posiłków w ciągu 10 dni żywieniowych. Każda zmiana w jadłospisie wymaga akceptacji Zamawiającego. 5. Posiłki powinny być przygotowywane i dostarczane w najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwa zgodnie z normami HACCP oraz zbiorowego żywienia i wymogami sanitarno-epidemiologicznymi. Dostarczane posiłki muszą spełniać wymagania wymienione w obowiązujących przepisach prawa dotyczącego żywności, w szczególności Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2019r., poz. 1252); Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016r., poz. 1154). Należy stosować wymagania zawarte w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej 2020 (opracowana przez Instytut Żywności i Żywienia). Zamawiający wymaga, aby Wykonawca przygotowywał posiłki zgodnie z zalecanym modelem żywienia o charakterze prozdrowotnym, w tym m. in. poprzez duży udział warzyw w każdym posiłku. Posiłki powinny posiadać odpowiednie walory smakowe i zapachowe oraz estetyczny wygląd. Zupy, sosy oraz potrawy sporządzane winny być z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników. Od poniedziałku do piątku winny być podawane nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej, przy czym do smażenia winien być używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%. Każdego dnia winny być podawane warzywa lub owoce w każdym posiłku. 6. Posiłki winny być wykonane z naturalnych produktów, bez używania produktów typu instant czy gotowych półproduktów (np. mrożone pierogi, krokiety, paluszki rybne, itp.) z gwarancją świeżości artykułów i produktów. Mięso nie może być MOM (mięso oddzielane mechanicznie). Surówki powinny być urozmaicone. Warzywa drobno pokrojone lub starte na tarce. 7. Wykonawca zobowiązany jest do dostarczania posiłków na własny koszt i własnym środkiem transportu. Realizacja przedmiotu zamówienia następuje przy wykorzystaniu materiałów, surowców, produktów i narzędzi Wykonawcy. Przygotowywanie posiłków będzie miało miejsce w lokalu Wykonawcy. Zamawiający wymaga, aby każdy posiłek był szczelnie spakowany metodą zgrzewania termicznego przy pomocy maszyny zgrzewającej w opakowaniach utrzymujących odpowiednią temperaturę oraz jakość przewożonych posiłków. Niedopuszczalnym jest dostarczania posiłków w termosach i wydawanie na miejscu. Do obowiązków Wykonawcy należy również zagwarantowanie sztućców jednorazowego użytku. Pojemniki i sztućce muszą być przeznaczone do kontaktu z żywnością. Odbiór dostarczonych posiłków potwierdzony będzie każdorazowo protokołem ich dostarczenia, z wyszczególnieniem ilości dostarczonych posiłków i podpisem upoważnionego pracownika szkoły. 8. Do obowiązków Wykonawcy należy także codzienny odbiór pojemników i odpadów pokonsumpcyjnych niezależnie od ich ilości. 9. Gorące posiłki winny być dostarczane do poszczególnych placówek oświatowych w dniach od poniedziałku do piątku. Wraz z podpisaną umową Wykonawca otrzyma od Zamawiającego adresy placówek oświatowych oraz wykaz godzin wydawania posiłków w poszczególnych szkołach. Dostawy do wszystkich szkół należy zrealizować nie później niż do godziny 11.25. Zadanie II. Przygotowanie, dostarczanie i wydawanie dwudaniowych posiłków dla podopiecznych Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Busku-Zdroju. 1. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usługi restauracyjnej polegającej na przygotowaniu, dostarczeniu i wydaniu posiłków dla podopiecznych Miejsko Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Busku-Zdroju w okresie od 4 stycznia 2021 roku do 31 grudnia 2021 roku. 2. Wykonawca zobowiązuje się zapewnić Klientom wskazanym przez Zamawiającego, tj. osobom uprawnionym na podstawie decyzji MGOPS jeden gorący posiłek dziennie składający się z dwóch dań i napoju przez pięć dni w tygodniu od poniedziałku do piątku z wyłączeniem dni świątecznych. 3. Na jeden gorący posiłek dla podopiecznych ośrodka pomocy społecznej składa się: • I danie - zupa (500 ml) z wkładką (wkładka: kiełbasa, mięso, jajko – w ilości nie mniejszej niż 100g) i pieczywem (3 kromki chleba); • II danie - danie mięsne (ziemniaki lub ryż, kasza, makaron – gramatura 200g; mięso lub filet rybny – gramatura 100g; surówka lub sałatka – gramatura 100g). Gramatura mięsa nie obejmuje sosu. • danie półmięsne i bezmięsne (pierogi, krokiety, kopytka, naleśniki, makaron z sosem, makaron z serem, makaron z truskawkami, ryż z jabłkami, fasolka po bretońsku z ziemniakami, bigos z ziemniakami, gołąbki z ziemniakami, zapiekanka) – gramatura 400g. Danie bezmięsne lub półmięsne może być przygotowywane zamiast dania z mięsem nie częściej niż 1 raz w tygodniu; • napój (kompot). Zamawiający wymaga, aby wkładka mięsna do zupy (minimum 100g) na każdą porcję była w jednym kawałku. (Nie dopuszcza się skrzydeł drobiowych) 4. Jadłospis układany będzie przez Wykonawcę na okres jednego miesiąca i przedstawiany do akceptacji Dyrektorowi MGOPS w Busku-Zdroju z 1 tygodniowym wyprzedzeniem. Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności posiłków w okresie kolejnych 10 dni żywieniowych (dotyczy to również surówek i sałatek). Każda zmiana w jadłospisie wymaga akceptacji Zamawiającego. 5. Temperatura posiłku winna wynosić: zupa +75ºC drugie danie +63ºC 6. Ciepły posiłek musi odpowiadać normom odżywczym obowiązującym w tzw. punktach zbiorowego żywienia, tj. posiłki powinny być przygotowywane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, sporządzane z pełnowartościowych, świeżych artykułów posiadających aktualne terminy ważności. 7. Przewidywana dzienna ilość wydawanych posiłków ma charakter szacunkowy i wyniesie średnio 45 posiłków dziennie. Liczba wydawanych posiłków może ulec zwiększeniu lub zmniejszeniu w zależności od liczby osób korzystających z dożywiania. W przypadku zmiany liczby dożywianych osób Zamawiający powiadomi Wykonawcę 1 dzień przed zaistniałą zmianą do godziny 15:00. Powiadomienie nastąpi telefonicznie lub za pośrednictwem poczty elektronicznej. Jest to podstawą do zapłaty tylko za faktycznie zamówione w danym miesiącu posiłki, a nie ilości szacunkowe. W imieniu Zamawiającego powiadomienia dokonuje uprawniony pracownik Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Busku-Zdroju. Szacunkowa ilość dni w których będą dostarczane posiłki to 264 dni. 8. Wykonawca będzie przygotowywał i wydawał posiłki zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz ponosił odpowiedzialność za ich przestrzeganie. 9. Realizacja przedmiotu zamówienia następuje przy wykorzystaniu materiałów, surowców, produktów i narzędzi Wykonawcy. Przygotowywanie posiłków będzie miało miejsce w lokalu Wykonawcy. Lokal gastronomiczny Wykonawcy wraz z zapleczem, w którym będą przygotowywane posiłki musi posiadać zezwolenie Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego na prowadzenie w nim działalności gastronomicznej. Wykonawca zobowiązany jest do dostarczania posiłków na własny koszt i własnym środkiem transportu. 10. Wydawanie posiłków należy do Wykonawcy. Wydawanie posiłków odbywało się będzie w siedzibie Zamawiającego (adres: Busko-Zdrój, ul. Kościuszki 2a) w godzinach 12:30 do 13:30. Podstawę wydania obiadu stanowić będzie aktualny bloczek obiadowy wystawiony przez Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Busku-Zdroju. Wykonawca zobowiązany jest również do dostarczania posiłków do Środowiskowego Domu Samopomocy (adres: Busko-Zdrój, ul. Rehabilitacyjna 5). Zamawiający wymaga, aby każdy posiłek był szczelnie spakowany metodą zgrzewania termicznego przy pomocy maszyny zgrzewającej w opakowaniach utrzymujących odpowiednią temperaturę oraz jakość przewożonych posiłków. Niedopuszczalnym jest dostarczanie posiłków w termosach i wydawanie na miejscu. Do obowiązków Wykonawcy należy również zagwarantowanie sztućców jednorazowego użytku. Zamawiający informuje, że przy wykonywaniu usługi będącej przedmiotem zamówienia stosuje prawo opcji, oznacza to, że podane ilości są wielkościami maksymalnymi, które należy wycenić w ofercie cenowej. Zamawiający, będzie odbierał posiłki sukcesywnie w miarę potrzeb. Natomiast gwarantowana ilość posiłków, które zostaną odebrane to 40%.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55523100-3
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Wadium w wysokości – Dla zadania 1: 1 500,00 PLN (słownie: jeden tysiąc pięćset złotych) Dla zadania 2: 3 000,00 PLN (słownie: trzy tysiące złotych) - należy wnieść przed upływem terminu składania ofert.
  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Dot. Zadania 1 oraz Zadania 2 - O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie zakłady pracy chronionej oraz inni Wykonawcy, których działalność, lub działalność ich wyodrębnionych organizacyjnie jednostek, które będą realizowały zamówienie, obejmuje społeczną i zawodową integrację osób będących członkami grup społecznie marginalizowanych (gdzie minimalny procentowy wskaźnik zatrudnienia osób należących do grup: • osób niepełnosprawnych w rozumieniu ustawy z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnieniu osób niepełnosprawnych (Dz. U. 2020 r. poz. 426), • osób z zaburzeniami psychicznymi w rozumieniu ustawy z dnia 19 sierpnia 1994 r. o ochronie zdrowia psychicznego ( Dz. U. 2020 poz. 685) nie jest mniejszy niż 30% osób zatrudnionych przez zakłady pracy chronionej lub Wykonawców lub jego wyodrębnioną organizacyjnie jednostkę, która będzie realizowała zamówienie. Uwaga: W przypadku podmiotów występujących wspólnie warunek ten musi spełnić każdy z podmiotów. Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku: - ocena spełnienia warunku nastąpi na podstawie złożonego oświadczenia z art. 25a ust. 1 pkt 1 ustawy tj. oświadczenia dotyczącego spełniania warunków udziału w postępowaniu oraz aktualnej decyzji właściwego organu w sprawie przyznania statusu zakładu pracy chronionej lub zakładu aktywności zawodowej, o której mowa w ustawie z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (Dz.U. z 2020 r. poz. 426), lub innych dokumentów potwierdzających status Wykonawcy jako zakładu pracy chronionej lub potwierdzających prowadzenie przez Wykonawcę, lub przez jego wyodrębnioną organizacyjnie jednostkę, która będzie realizowała zamówienie publiczne, działalności obejmującej społeczną i zawodową integrację osób będących członkami grup społecznie marginalizowanych. Oraz Wpis do właściwego rejestru na podstawie ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2019 r. poz. 1252).

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach